Van Haarlem naar Leiden

Haarlem als startpunt

Afgelopen week heb ik de eerste pelgrimsstappen gemaakt. Ik ben met de trein naar Haarlem gereisd en ben voor de échte start de Bavo kerk gaan opzoeken met het boekje ‘Jacobswegen in Nederland’ in de hand. Ik heb me voorgenomen om de komende tijd steeds weer een stuk verder te lopen naar het zuiden. Het echte lopen naar Santiago laat nog even op zich wachten om verschillende redenen, maar op deze manier ben ik er toch lekker mee bezig en zie ik het als een mooie voorbereiding. Wat wel jammer is, dat er geen enkel stickertje of teken is, dat je op het pelgrimspad loopt. Dat is een groot verschil met Limburg, waar het Pieterpad én het pelgrimspad vrij goed staan aangegeven.

Keukenhof, 29 april

De route staat in het boekje omschreven als een stevige maar ook boeiende etappe. Ik zag al van tevoren dat het 33.3 km zou moeten zijn en dat vond ik teveel voor één dag. Dus heb ik het opgedeeld in tweeën en wilde ik dag 1 eindigen bij de Keukenhof. Daar heb ik dan ook meerdere mooie foto’s kunnen maken, omdat ik daar arriveerde om half 6, de tijd dat de meeste toeristen al weg zijn en het dus een stuk rustiger was. Wat een kleurig geheel en wat veel variaties van de soort, dat vond ik geweldig. Ik vond het dus ook gaaf om even rond te kijken in de historische tuin… waar de ‘ouderwetse’ tulpen en narcissen staan. Maar ik miste daar ook de kruiden van Jacoba van Beieren, waar de naam van de Keukenhof op gebaseerd is. Ik was ook wel wat teleurgesteld, omdat er niet iets bijzonders met de bloemen is gedaan is als in composities of als in thema’s. Het zijn voornamelijk vlakken vol dezelfde soort bloemen. Ik snap wel dat buitenlanders er graag gaan kijken, want het maakt wel indruk. Voor mij heeft dit de meest indruk op me gemaakt, want daar heb je inderdaad een mooi motief.

Na de Keukenhof nam ik de overvolle bus met voor mij nog een zitplaats terug naar Den Haag HS. Op dag 2 begon ik weer met het openbaar vervoer, nu naar Leiden en daar vandaan met de bus naar Lisse. Trouwens niet de Keukenhof-bus, want daar stond me toch een rij! Ik nam dus bus 50 en liep de kilometer naar de Keukenhof om daar eerst te plassen 🙂 en daarna de etappe weer op te pakken. Door het Keukenhofbosch en langs Teylingen, wat ik ook heel bijzonder vond om langs te gaan, ook al zijn ze bezig met het restaureren… We hebben daar een paar leuke weekenden gehad als re-enactors. En vanzelf doorlopend kwam ik dus uit in Leiden. De volgende keer dat ik weer op stap ga, ga ik dus starten in Leiden bij de Marekerk en dan zal ik onderweg gaan naar Den Haag.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2209-700x467.jpg

Natuurlijk neem ik regelmatig de tijd om even te stoppen onderweg. Dan wissel ik mijn sokken, beweeg m’n tenen, soms op een terrasje voor een kop koffie of thee, soms gewoon langs de kant van de weg als ik een bankje tegen kom.
Ik vond deze etappe inderdaad indrukwekkend, misschien wel omdat het mijn eerste was, maar zeker ook door de onverwachte kleurige bloemenvelden, die ik voorbij liep. Trots op mezelf met deze vorderingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.