Koud douchen & zwemmen

Al weer 5 jaar gelden nam ik deel aan een evenement met The Iceman, Wim Hof. Ik had al vaker zijn naam gehoord en was zo nieuwsgierig, dat ik hem wel eens live wilde meemaken. Op 3 januari 2016 om precies te zijn. Ik vond het reuze interessant, wat hij vertelde en het was natuurlijk ook geweldig om met allerlei andere deelnemers in een ijsbad te gaan.

Ik ben niet bang voor koud water. Al in 2006 en 2008 zwom ik in Noorwegen in ijskoud water, gewoon om mezelf uit te dagen. Ook ging ik toen al in de meivakantie in de Noordzee zwemmen, als het warmer was, maar de zee nog koud. Het gezondheidsaspect kende ik toen nog niet. ūüôā Toen ik daarover hoorde, ben ik elke dag gaan koud douchen. Dat nam ik me ergens in 2013 voor, toen ik veel last kreeg van opvliegers en dat √©√©n van de dingen was, die me werd aangeraden. Pas in 2014 hoorde ik meer over Wim Hof en las ik zijn boek “Koud kunstje”.

Ook in 2020 waren we midden in Noorwegen en kreeg ik de kans om weer te zwemmen in water, waar grote stukken ijs in dreven. Eigenlijk wilde mijn man het liever niet, want stel je voor dat er wat zou gebeuren en hij vond het gewoon geen fijn idee. Dus reden we in eerste instantie door, totdat hij me vroeg: “Maar dat wil je zelf toch ook liever niet?” En toen zei ik: “Als ik alleen zou zijn geweest, dan had ik het wel gedaan.” En toen draaide hij voor mij om….
Hij maakt een filmpje, hij maakte foto’s en verklaarde me voor gek. Maar ik kwam vuurrood het water uit en voelde me zo ontzettend levend! Geweldig!!!

Zoek Wim Hof maar op, bijvoorbeeld op Instagram. Daar zul je deze challenge ook tegen komen.

Winterzwemmen of koud afdouchen wordt steeds bekender bij meer mensen. Steeds meer mensen komen te weten, dat het heel gezond is om bijvoorbeeld koud af te douchen, dat je daarmee je immuunsysteem verbeterd om maar één van de voordelen te noemen. Ik ben ook een voorstander van koud douchen en wil je uitdagen om ook de challende aan te gaan. Waarom niet?

Dus als je meer wilt lezen of te weten wilt komen:
– Artikel uit Trouw “Winterzwemmen” van 5 februari 2021
– Boek van Wim Hof “Koud kunstje” uit 2015
– TV-programma “Over gewicht”Seizoen 1, aflevering 7, over Kees Smit die uitleg krijgt van Wim Hof
– Of ga zelf op onderzoek uit en laat je verrassen!
– Of lees het zo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.