Mijn herstel samengevat

Eind juli brak ik tijdens mijn vakantie mijn bovenarm en schouder. Ik kreeg in het Noors advies om na 10 dagen te gaan pendelen en in Nederland nogmaals een foto te laten maken om te kijken of de breuken niet veranderd waren.
In de eerste 2 weken had ik heel veel pijn, dus maakte ik gebruik van de morfinepillen, paracetamol en heel soms de ibuprofen, die ik van het Noorse ziekenhuis mee had gekregen. Ook kreeg ik in Noorwegen de blauwe sling, die hier in Nederland veel verbazing opleverde. Het voordeel van deze sling was dat mijn arm kon hangen en dat die op zijn plek werd gehouden door de band om mijn middel heen. Ook een groot voordeel van deze sling was, dat je geen nekklachten krijgt door het gewicht!

Wat ik vooral heel lastig vond, was dat ik steeds te horen kreeg, dat het na 6 tot 8 weken wel geheeld zou zijn. De dokter, die me begin augustus in Nederland onderzocht, zei tegen me dat ik op de volgende afspraak in september al een heel eind op weg zou zijn…
Niet dus, wat een valse verwachtingen kreeg ik daarvan en wat was ik teleurgesteld! En hetzelfde idee gaf de bedrijfsarts – die me begin september belde – mij ook. Ik zou na 8 weken wel weer veel kunnen. Begin oktober zag ik het echt niet meer zitten, want wat was er mis met mij? Waarom duurde het dan veel langer? Wat deed ík fout?
Ik kreeg steeds meer behoefte aan praktische informatie. Hoe lang duurt het herstel? Hoe lang duurt het voor ik weer op mijn zij kan slapen? Hoe lang duurt het voordat ik weer pijnloos kan bewegen? Ik zocht op internet naar antwoorden, maar helaas krijg je daar na een paar keer klikken altijd de minst leuke dingen te lezen of las ik weer over diezelfde tijdsperiode van 6 tot 12 weken. Daarbij kwam dat ik in mijn omgeving ook al 5 verschillende verhalen had gehoord over hoe het in ieder geval niet goed was verlopen. Niet fijn, die info, waar je eigenlijk niks mee kunt, maar wel wat met je doet.
Mijn fysiotherapeut legde en legt me gelukkig veel uit, maar zeker in het begin heb ik veel last gehad van mijn eigen weerstand. Ik zal toch wel laten zien, dat ik sneller beter ben… Jaja… Zucht.

Na bijna 4 maanden kregen we van de arts in het ziekenhuis (bij de 5e foto!) pas een duidelijke uitleg. Zij had de tijd en nám de tijd voor ons en onze vragen.
Wat een eyeopeners: Ik snapte nu dat de breuk aan de kop van mijn schouder ervoor heeft gezorgd dat ik niks kon. De aanhechting van de spieren zit daar en bij elke beweging deed dat zeer. Ik snap nu eindelijk, dat 3 maanden herstellen een heel gewone periode is, dat er 6 maanden nodig zijn om weer de meest normale bewegingen te kunnen maken en dat ik moet verwachten pas na een jaar weer alles te kunnen, zoals m’n armen weer echt de lucht in te kunnen gooien… (áls dat al weer kan na deze breuk). En deze informatie klopte voor het eerst wat de fysio ook steeds aan mij uit had gelegd. Nu klopt het plaatje van mijn herstel pas goed en kan ik het ook aan mijn werkgever uitleggen en aan alle anderen met vragen over mijn langdurende herstel.

Omdat ik zelf zo’n behoefte had aan informatie, schrijf ik hier mijn ervaringen op. Ik hoop dat dit voor iemand anders juist weer een hulp kan zijn om de situatie te vergelijken en duidelijk maakt, wat je kunt verwachten. Natuurlijk, elke breuk is anders en elk herstel verloopt anders, maar de arts, die me uitleg gaf na bijna 4 maanden, en mijn fysiotherapeut hebben me laten weten, dat mijn herstel werkelijk verloopt als te verwachten is. En dat gaf mij voor het eerst echt rust. En dat wens ik jou ook toe.

Hieronder in schema gebracht hoe mijn herstel verliep:

Tijd Wat… Medicatie
Dag 0
(25 juli)
– Schouder gebroken, breuk in de proximale humerus. Eerst denken ze dat het uit de kom is. (mijn avontuur)
– De eerste dagen kan ik niets zonder hulp. Na 3 dagen weer voor het eerst naar de wc. Douchen kan niet zonder hulp.
– Zittend slapen in de campingstoel, zeker niet te ver achterover.
Medicijnen van de arts zorgen voor pijnbestrijding. Ik slaap een halve nacht in het ziekenhuis en ik word gedoucht.

Sling gekregen.

Na 1 week – Waanzinnige blauwe plekken op mijn arm op de foto gezet. Ik kan niks zonder hulp, behalve naar de wc dan.
– Mijn man moet alles doen: tent leeghalen en afbreken, auto rijden, tent opzetten en koken… zo gaan we weer naar huis.
Morfinepillen alleen als het slapen niet gaat. Paracetamol elke dag 4×1000 mg.
Na 2 weken
(7 augustus)
– De 2e foto is in Nederland ter controle van de breuk. Er is niets veranderd, dus het herstel gaat goed.
– Thuis slaap ik in mijn bed, maar ook daar met het hoofdeinde omhoog. Als het niet gaat, slaap ik zittend in de kampeerstoel
(in de huiskamer).
– Pendelen (ronddraaien van de schouder of arm) durf ik niet alleen.
Geen morfine meer geslikt, wel nog heel vaak 1000 mg paracetamol, zeker bij het slapen.
Na iets meer dan 2 weken – De eerste keer fysiotherapie, erg goed voor mijn zelfvertrouwen en voor het leren pendelen. Napijn heb ik wel na de oefeningen. Dat duurt rustig de hele avond en soms ook ’s nachts.
– Pijn bij onverwachte bewegingen.
– Voor het eerst alleen gedoucht.
Paracetamol is vaak nodig, ik probeer vaker alleen de 500 mg te gebruiken.
Na 6 weken
(7 sept)
De 3e foto laat zien, dat het nog niet aan elkaar zit. Ik moet nog veel meer geduld hebben. De arts begrijpt mijn verdriet niet.
Slapen kan alleen op mijn rug met allerlei kussentjes naast m’n arm en een kussen onder m’n knieën. Ik leg opgerolde handdoeken naast mijn hoofd om slapend omdraaien te voorkomen, want dat doet zeer!
Ik kan mijn arm niet meer strekken zonder pijn. Mijn pols is ook stijf. Ik leer dat alles met elkaar samenhangt, van mijn vingerkootjes tot aan mijn ruggengraat. Pfff.
Napijn na bijna elke fysio en als ik zelf oefen. Als ik teveel doe, is mijn arm of schouder warm en koel ik die plek met het coldpack en moet ik 2 tot 3 dagen echt rustig aandoen.

Weer veel paracetamol is nodig.

Na 8 weken
(18 sept)
– Ik werk 3 uurtjes op een studiedag. Ik let niet genoeg op mijn houding en ben daarna 3 dagen kapot van en heb heel veel pijn. Het leert me, dat werken nog geen optie is.
– Ik slaap geen nacht door, want als ik wakker word, wil ik eruit. Ik moet even bewegen en vaak drink ik een kop thee en eet een banaan. Na een uur of anderhalf uur weer naar bed. Gebroken nachten dus.
– Ik loop tegen mijn onmacht aan, omdat ik zo goed als niks kan. Ik wil te veel.
Paracetamol is nog steeds nodig. De pot met de 100 tabletten van 1000 mg paracetamol wordt steeds leger.

De ibuprofen gebruik ik zo min mogelijk.

Na 9 weken – Ik strek onder begeleiding van mijn fysio mijn arm steeds vaker en beter. Ik krijg mijn elleboog weer recht. Ik oefen het uithangen van mijn arm, het pendelen en let vooral op de houding van mijn nek, schouderbladen en rug. Ontspannen is heel belangrijk!
– De kampeerstoel verdwijnt uit de kamer, die is niet meer nodig. De sling vervang ik door vrolijkere sjaals met een knoop in de onderkant.
Ik varieer paracetamol van 500 mg en 1000 mg, naar gelang van de hoeveelheid pijn.
Na 10 weken
(2 oktober)
– De 4e foto: De rechte breuk onder de kop van mijn schouder is bijna onzichtbaar geworden. Die lijnen zijn vervaagd. Zou ik alleen deze breuk hebben gehad, dan kon ik vanaf dit moment weer starten met belasten. Nu krijg ik het advies dit over 3 weken langzaam te gaan starten. Onmacht… De pot van 100 pillen paracetamol is leeg.
Na 12 weken
(17 oktober)
Gesprek met de Arbo-arts, dat heel raar verloopt.
– Ik erger me aan de rommel in huis en pak de stofzuiger. Die staat niet lang aan… helaas.
Na de 13e week – Het bewegen gaat ineens beter, ik ervaar minder pijn en durf steeds een beetje meer.
– Ik lig voor het eerst een half uur op mijn zij en dat gaat steeds een beetje langer en beter, ook slapend! Wel met hulp van kussens en kussentjes, maar toch…
– Doorslapen lukt nog niet, want van elke beweging word ik wakker.
Regelmatig nog 500 mg paracetamol nodig.
14 weken
(1 nov)
– Bij de fysiotherapeut leer ik op de crosstrainer te staan. Spannend! Een paar dagen later voor het eerst op de roeimachine.
– Ik neem me voor elke week 2 keer extra te gaan. Werken aan uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie is begonnen.
Na elke oefendag heb ik paracetamol nodig. Soms word ik er moedeloos van.
15 weken
(9 nov)
– Voor het eerst in maanden heb ik 3 nachten achter elkaar doorgeslapen! Ik heb daarvoor een groot en een klein kussen nodig. En… voor het eerst weer lepeltje-lepeltje gelegen met mijn vent.
– Ik leg op school uit, dat fysio en werken op één dag geen combi is vanwege de napijn. Lastig hoor, om begrip te blijven vragen. (15 weken)
Ik merk op, dat ik steeds meer veerkracht krijg.

Napijn duurt nu nog 1 dag en soms nog iets langer.

Na 16 weken
(13 nov)
– De 5e foto laat zien dat alle lijnen steeds meer vervagen. De breuk moet nog wel verder dichtgroeien. Wel mag ik mijn arm weer gaan belasten! En wat krijgen we dit keer een goede uitleg van deze arts! Zo blij mee!
– Samen met mijn vent rijd ik mijn eerste kilometers met de auto. Zo fijn, ik heb mijn onafhankelijkheid terug en kan weer zelf naar mijn werk heen en weer.
Enthousiast te veel gedaan. Jammer, weer een dag niks doen en paracetamol nodig.
Na 18 weken
(28 nov)
Tweede keer naar de bedrijfsarts, die me voor 100% aan het werk wil zetten. Gelukkig heb ik zelf al met mijn leidinggevende een opbouw in uren gemaakt tot de kerstvakantie. Daarmee ben ik haar dus voor en ga ik na de kerstvakantie pas voor 100% aan het werk.
– De fysio is stomverbaasd over de vooruitgang die ik in mijn beweging maak. Door elke dag minimaal 3 keer oefenen en elke week 2 keer extra naar de fysio-sportruimte te gaan, ben ook ik erg trots op mijn vorderingen.
– De eerste keer dat ik 4 dagen doorslaap en niet ga spoken. Wat een verschil maakt het dat ik goed uitgerust aan de dag begin.
Napijn hoort er vaak bij.

Op mijn werk vergeet ik vaak mijn houding en oefeningen. Dan kom ik gesloopt thuis en stort daar in.

Na 20 weken
(12 dec)
– Ik slaap eindelijk weer goed. Wat ga ik me daar ook beter door voelen, niet steeds zo’n wandelend wrak te zijn. Eén keer per week ga ik nog mijn bed uit voor een kop thee en een banaan.
– Ik werk elke week een beetje meer en langer tot 5 uur per dag. Dat geeft me tijd voor de fysio en het extra oefenen in hun sportzaal.
Na 23 weken
(2 januari)
Elke dag een stuk wandelen, werken aan mijn conditie en elke dag minimaal 3 keer mijn armen de lucht in. Oefenen, oefenen, oefenen!
– Ik kom steeds hoger dan de T met mijn armen.
Na 24 weken
(8 januari)
– Ik ga weer fulltime voor de klas (3 dagen per week). Wat ben ik moe, die eerste week.
– En heel stijf na 3 dagen werken. Ik moet nog meer letten op het ontspannen na elke activiteit, krijg ik van de fysio te horen.
Na 25 weken
(15 januari)
Deze week nog twee keer fysio, maar het bewegen gaat met grote sprongen vooruit. Daarom vanaf volgende week nog maar één keer p.w. naar de fysiotherapeut.
Na 26 weken

(25 januari, precies na een half jaar)

– De 6e foto in het ziekenhuis. Wat ziet het er goed dichtgegroeid uit. Het gat tussen de splinter en de rest van mijn bovenarm is helemaal overbrugd.
– Ik hoef niet meer terug te komen, behalve als ik een belemmering in mijn beweging houd of een andere twijfel heb.
– Ik krijg het advies om te gaan zwemmen, dus ik ga meedoen met zwangerschapszwemmen.
2 tot 3 keer per week nog wel paracetamol nodig, als ik te veel heb gedaan of na de fysio.
Mijn wensen van een half jaar geleden zien er nu zo uit:

Link naar uitdagingen

– Uitrekken gaat steeds beter, helaas nog niet ongegeneerd. Rustig aan…
– Een staartje in mijn haar doen lukt wel, maar het ziet er niet netjes uit… nog even geduld.
– Ik kan weer op mijn rechterzij slapen, op mijn linkerzij nog niet. Maar slapen, dat doe ik weer!
– Ik ga weer starten met yoga (maar dan wel de easy yoga) vanaf 1 februari en ga kijken wat ik wel en wat ik nog niet kan.
– Ik krijg mijn armen met heel veel concentratie weer boven mijn hoofd.
Belangrijk: Blijf letten op ontspannen, na elke actie denken aan de hoogte van mijn schouder en het aanspannen van mijn rugspieren.

Nuttige links:
Leefregels: https://www.nijsmellinghe.nl/849/leefregels-na-ontslag-humerus-fractuur
Uitleg 1: https://www.trauma.nl/pub/letsel/gebroken-bovenarm-ter-hoogte-van-de-schouder
Uitleg 2:https://www.fysiodouma.nl/wiki/proximale-humerusfractuur/
Botfragment: http://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-de-gebroken-schouder/

Deze sling is een aanrader. Niet af doen in de eerste 2 weken, alleen bij het douchen. Beweeg wel je pols heel regelmatig, haal die er dus steeds even uit.
http://www.gipskamer.com/upload/catalogue/files/19/tricodur%20gilchrist.pdf (in het wit)

Wat is een proximale humerusfractuur?
De humerus is één van de lange botten in de arm. Het onderste, deel is onderdeel van het ellebooggewricht. Het bovenste (proximale) bot maakt deel uit van het schoudergewricht.
Bij een traumatische gebeurtenis zoals een val is elk deel van de humerus vatbaar voor letsel. Andere botten, waaronder het sleutelbeen of het schouderblad kunnen ook letsel oplopen. Een proximale humerusfractuur is extra zorgelijk door zijn locatie in de buurt van andere belangrijke structuren, zoals de rotatormanchet spieren, de brachiale plexus (een knooppunt van zenuwen vanuit de nek die de arm bezenuwen) en bepaalde weefsels in het kapsel van het schoudergewricht. In de meeste gevallen bepalen de houding van de arm en het lichaam op het moment van het trauma hoe de botten breken.

364 reacties

 • Ellen

  Wat een herkenning was dit verhaal. Ik brak 3 jaar geleden mijn schouder bij een ongelukkige val in huis. Mijn rechterarm ook nog! En ik dacht na de reacties van de artsen in het ziekenhuis na een week of 8 wel weer gewoon aan het werk te zijn, en alles zou een herinnering worden.

  Na 8 weken kon ik nog steeds niet in bed liggen door de pijn. ik sliep op de bank, zittend in een hoekje. Uren heb ik door mijn huisje gelopen van de voordeur naar de achterdeur en weer terug. Het besef van dag en nacht was weg, behalve als de thuiszorg kwam. Toen ik eenmaal bij de fysio terecht mocht (na 8 weken) hielp me dat wel. Elke oefening maakte dat ik me iets minder afhankelijk voelde.

  Na 10 weken had ik een wall of comfort gemaakt met een lading kussens in mijn bed, en lukte het me om zeker 4 uur in bed te slapen.

  De 16e week begon ik weer te werken, 2 uur per dag, 3 dagen in de week. De arbo-arts herkende gelukkig de situatie, en liet me beloven dit rustig op te bouwen. Elke week een half uurtje erbij, maximaal. De vermoeidheid was in dit stadium mijn grootste struikelblok. De pijn was met alle pijnstillers al veel beter te handelen.

  Na 25 weken vond ik het zelf wel genoeg, en ben ik weer fulltime gaan werken.
  En nu, na drie jaar, merk ik dat het soms ineens weer opspeelt. Pijn in schouder en vermoeid gevoel in mijn arm.

  Wat me goed heeft geholpen, is stoelmassage. Nadat de fysio niets meer kon doen, ben ik met stoelmassage begonnen, en dit heb ik een jaar nog wekelijks ondergaan.

 • NICOLE

  Zoekend naar meer info kwam ik uit op je blog. Morgen 4 weken geleden gevallen bij het skiën. Een 3 part humurusbreuk… jeetje wat valt het me soms zwaar… voor nu fysio, bungelen en met een handdoek over het aanrecht wrijven…. Bij fysio ook wat losmaken en geleid bewegen. 19 april weer naar de chirurg. Ook ik sta voor de klas, ben helaas rechts en rechts gebroken… Had ik maar een glazen bol…. wanneer ben ik weer wat zelfstandiger… voor nu vooral acceptatie dat het nog even niet lukt…

  • Haai Nicole,
   Ik leef met je mee, het gaat zeker nog wel even duren. Alleen dat accepteren is lastig, maar je hebt vast wel gezien dat ik daar ook ‘een beetje’ last van had.
   Ik wens je veel sterkte met alles!
   💪Groetjes van Nienke

   • NICOLE

    Dank je! Vandaag 5 weken, net even bij fysio geventileerd…. (lees uitgehuild) want jeetje wat valt het me tegen… Het gaat me veel te langzaam vooruit… Maar blijkt toch heel normaal te zijn bij de ze breuk… Was vorige week even op school (mis de klas, collega’s en even update met mijn leidinggevende) en dat was wel heel confronterend. Thuis red ik me redelijk, maar daar kwam nog meer besef wat ik tijdens werk mijn arm veel gebruik… en dus niet kan…. Heb nu vooral ook een zeer pijnlijke onderarm, verbranding van spier daar doordat arm de hele tijd in hoek heeft gestaan… Ben braaf mijn poetsoefingen aan het doen….

  • Gabrielle

   Hallo allemaal,

   Ook ik zit in het onderwijs, waarvan 1 dag in de week voor een kleutergroep. De rest als intern begeleider.
   In de voorjaarsvakantie ben ik gevallen op een betonnen rand en heb mijn bovenarm op 4 plaatsen gebroken. Vanwege de zwelling hebben ze me pas 1 maart kunnen opereren. Ik heb dus een week met gebroken botten moeten doorbrengen… waarvan 1 breuk op de kop van mijn bovenarm zit: de pees heeft daar het bot meegetrokken. De overige 3 breuken zijn lelijk en staan scheef. Dat moet weer naar elkaar toegroeien ,zegt men.
   Ik ben 1 maart geopereerd en heb een pen in mijn gehele bovenarm, schroeven en een plaat om de pees weer vast te zetten op de kop.
   Ik ben nu 11 weken verder en heb dus nog behoorlijk veel pijn. Ik kan mijn onderarm goed gebruiken maar mn bovenarm doet nauwelijks iets ondanks oefeningen en fysio.
   Vooral de pijn is soms heel naar, daarbij komt dat mijn bovenarm regelmatig een ‘ knak’ geeft; alsof er spieren/ zenuwen/ pees over de plaat schuift. Dit is erg pijnlijk.
   Ook heb ik het idee dat mijn botten nog totaal niet bij elkaar zitten waardoor ik soms het gevoel heb dat de botten die niet bijeen gehouden worden door de pen nog schuiven. Ook dit is erg pijnlijk?
   Herkent iemand dit?

   Ik ben na 2 weken weer aan het werk gegaan ( niet voor de kleutergroep hoor!)
   Te snel …maar heb geen ervaring met botbreuken… was dus heel blij met de meivakantie 🙂

   • Haai Gabrielle, wat mij het eerste opvalt is dat je al na 2 weken aan het werk bent gegaan. Zit je dan niet veel te veel stil achter de computer? Dat werd mij echt afgeraden en voor de klas was helemaal geen optie.

    Ik ben niet geopereerd, maar had wel last van de pees, die vastzat aan het afgebroken stukje bot. Pijnlijk idd.
    Heb je de fysio gevraagd of zij/hij weet waar zo’n klik vandaan komt?
    Ik wens je in ieder geval veel sterkte!
    💪 Nienke

    PS Kun je niet nog alsnog halve dagen gaan werken vanwege de pijn? (ik probeer een beetje mee te denken)

    • Nicole

     Dit klinkt inderdaad als heel snel, ben vandaag 4 uur begonnen, buiten de klas, heb AVI en DMT afgenomen… namen opschrijven en invoeren in Parnassys was al een hele klus… lees uitkijken niet te veel te doen… Mijn nek en onderarm voelen erg stijf.. Nu thuis echt even bijkomen op de bank .

    • Gabrielle

     Hai Nienke,
     Dank voor je reactie.
     Ik had geen ervaring met botbreuken en ben dus niet geadviseerd over wel of niet werken, jammer genoeg..
     Ik heb niet het idee dat ik te weinig beweeg want als ik teveel beweeg heb ik nog steeds het gevoel dat mn botten schuiven en dat is erg pijnlijk.
     Ik heb vooral een heel stijf schouderblad, ondanks pendelen, massage, schouder beweging….

   • Henny

    Hallo Gabrielle,

    Ja ik herken jou klachten alleen is het van mij 2 jaar geleden en er is vastgesteld dat het bot niet vastgegroeid is en dat ook niet meer zal gebeuren, alles wordt bij elkaar gehouden door de plaat en schroeven, die knak ervaar ik als dat de kop soms niet goed zit. Met fysio kan het nog wel iets verbeteren maar die bovenarm blijft een probleem. Bij mij moet er eigenlijk een prothese is , dat betekent 2 operaties waar ik niet tegen opkijk maar het feit dat ik minimaal een half jaar uit de roulatie ben wel dat kan ik me niet veroorloven. De orthopeed vertelde erbij dat de pijn bleef en ik de arm nooit hoger als schouderhoogte zou krijgen, die situatie heb ik nu ook dus een prothese is geen verbetering hoewel ik iemand heb gesproken die uiterst tevreden was . Sterkte de komende tijd.

    Henny

    • gabrielle

     Hai Henny,
     Dank voor je reactie.
     Wat is de reden dat het bot niet aan elkaar groeit. Ik ben 53… het zou toch moeten kunnen?
     Jij voelt die knak dus ook? De arts zegt dat dat niet kan, maar ik voel het toch echt….
     En ik lees veel dat na een 8-tal weken de pijn grotendeels weg is, maar ik ervaar echt veel pijn..had jij dat ook zo lang?

     • Henny

      Ik ben 2 jaar geleden geopereerd aan een 4 delige breuk in Portugal. Het eerste wat de orthopeed hier in nederland zei, nadat hij de foto’s had gezien , waarom hebben ze daar niet gelijk een prothese in gezet en dat het een slordig uitgevoerde operatie was en de stukken niet goed op elkaar waren geplaatst . Ik heb 5 maanden in een sling moeten lopen voordat ik met fysio mocht beginnen er was lichte botaangroei maar na een jaar bleek het toch niet aan elkaar gegroeid. De pijn wordt wel minder maar gaat nooit weg. Ik heb de eerste 3 maanden op tramadol geleefd. Ik beleef die knak alsof mijn schouder blokkeert, ik heb dat tegen de arts gezegd , hij bevestigde het niet maar sprak het ook niet tegen. Ik heb 6 jaar geleden een lelijke pols breuk gehad , ook aan geopereerd en dat is perfect verlopen , weinig pijn en al heel snel kon ik hem gewoon weer gebruiken dus het kan wel .

     • Die ‘8-weken-regel’ heb ik me ook zo ook op verkeken. Het is toch echt afhankelijk hoeveel breukvlakken er zijn en of pezen effect hebben. Het kan veel langer duren, dat heb ik ook ervaren. Zonder operatie had ik pas na 3 maanden minder pijn.
      💪 Nienke

  • Bianca

   Heel veel sterkte met je herstel. Ook ik kwam hier terecht op zoek naar informatie, maar dan voor mijn moeder. Haar schouder is verbrijzeld bij een aanrijding op haar fiets 8 dagen geleden. In het zkh gaan ze nog onderzoeken hoe ze het aan gaan pakken omdat een operatie aan haar bekken eerst gedaan is. Mijn vraag is eigenlijk of iemand hier een idee heeft wat ze kan dragen behalve zo’n blauw operatiehemd wat ze nu heeft. Van een t-shirt een mouw afknippen o.i.d? Een overslagshirt zonder mouw? Ze kan haar rechterarm nog niet bewegen. Groetjes Bianca

   • Haai Bianca,
    Het is inderdaad echt zoeken naar wat wel en niet aankon. Ik had een aantal hemdjes met spaghettibandjes. Die deed ik in het begin via m’n benen aan en trok dan die bandjes over mijn schouders aan. En ik had een groter vest, dat ik omsloeg. Een arm erin, de ander natuurlijk als slap mouwtje.
    Wens haar sterkte van mij!
    💪 Nienke

   • Nicole

    Broeken zonder knoop ook handig, ik had van die travelstof broeken… Met mijn bh, hulp nodig, dan idd een spaghetti topje, eerst zere arm daarna de rest en een wikkelvestje, of ruime blouse, gewoon open…

  • Linda

   Bedankt voor je blog Nienke! Ook ik heb mijn schouder gebroken en ga nu door de fases van het herstel. Mvg Linda

 • Anna

  Bijzonder hoe verschillend herstel kan verlopen! Ik ben zelf 27. 6 weken geleden proximale humerus fractuur opgelopen (op 4 plekken gebroken), 6 mm verplaatsing maar niet gekozen voor operatie.
  Eerste 2 weken waren dramatisch, maar met veel tramadol paracetamol en ibuprofen wel redelijk oké doorheen kunnen komen.
  Na 2 weken werkte ik weer thuis. Tot 3 weken elke nacht met een brace ( niet precies deze, maar lijkt erop. https://www.probrace.nl/nl/bauerfeind-mitella-schoudersling.html ) die mijn arm tegen mijn lichaam aan hield geslapen, daardoor viel de pijn mee en sliep ik na 2 weken ook hele nachten door.
  Na 3 weken weer fysiek op werk, halve dagen. Na 5,5 week reed ik weer auto en werk ik fulltime (40u/week).

  Wat voor mij heel erg hielp was dat ik direct (na 2 dagen) ben begonnen met pendeloefeningen 5-10 keer per dag. Ook goed elleboog strekken en buigen. (Wel eerst goed tramadol slikken).
  Verder slik ik magnesium chelaat, visolie, spirulina en vitamine D supplementen. Ook is het belangrijk om gezond en goed te eten, je calorische behoefte gaat de eerste weken tot wel 150 procent omhoog ivm botherstel.
  Ben ook direct vanaf week 1 naar de fysio gegaan, die checkt goed hoe het gaat en welke oefeningen ik mag doen (in het begin met name passief bewegen).
  Zo kan ik nu met mijn armen tegen de muur volledig met armen omhoog, hierdoor voorkom je een frozen shoulder.
  Verder ben ik vanaf week 3 binnen op de hometrainer weer gaan werken aan conditie, eeest met arm in de sling; ook hiermee merkte ik dat ik snel veel energie terug kreeg!

  Geen enkel herstel is hetzelfde, maar hier mijn verhaal 🙂

 • Anzz

  Hi lotgenoten, op 1 januari 2022 van de trap gegleden op mijn billen, maar arm is blijven haken in de spijlen van de trap…schouder gebroken. Nu dus 7 weken verder…in principe herstel ik best goed als ik jullie verhalen zo lees. Wel blijf ook ik pijnklachten houden. Steken en gloeien doet het soms. Ook momenten dat ik met een bepaalde bewegingen door de grond ga van de pijn. Dat zakt dan wel weer weg. Maar waar ik niks over lees; de sidderingen door mijn arm die ik voel. Ik kan het goed uitleggen. Maar heel vreemd gevoel in de arm. Ook in de elleboog holte raar gevoel. Net of de bloedtoevoer daar niet goed is. Herkent iemand dit? Ik heb ook wel last van de bicep, bovenarm. Maar is minder geworden. Ieder moment van de dag besef ik me dat mijn arm niet 100% is. Ik voel ook heel sterk een soort moeheid in de arm/elleboog. Ik laat deze bewust heel vaak hangen.

  • NICOLE

   Herken het vreemde gevoel. Zit nu op 5 weken. Heb ook een hele gespannen onderarm (stuk tegen elleboog aan) Ook in mijn bovenarm zitten wat gespannen plekken. Fysio masseert dit bij mij wat. Dat verlicht het iets.

  • Chantal

   Hoi,
   Dat herken ik ook, heb zelfs foto’s laten maken van mijn elleboog.
   Ik zit nu op 11 weken, maar had bij 5 weken minder last als nu, herkent iemand dit ook?
   Mijn arm kon hoger en had ook minder pijn…

   • Nicole

    Hoi Chantal, nu 8 weken en idd die onderarm, voelt als een tenniselleboog… Schouder gaat met kleine beetjes vooruit, maar ervaar de stapjes als erg klein… Mijn fysio geeft aan dat het ook komt omdat de elleboog veel gebogen os geweest en maak nu ook meer kleine beweging vanuit onderarm omdat schouder nog te stijf is… Ik was ergens ook bang debat mijn onderarm gebroken was, maar voelt nu toch echt meer als een spieren ding.

 • Sandra

  Net terug van de dokter
  Aan de morfine pleisters
  Na een 3voudige schouderbreuk in september 2019
  Soms is de pijn niet te doen met mijn werk
  Maar ik wil zo graag blijven werken

 • Ik zou ook graag mijn verhaal willen schrijven maar weet niet waar of hoe
  Ik heb 3 weken terug mijn boven arm gebroken
  Proximale Humerusfractuur
  Heb al veel gelezen hier en ook net een lekker lui lezen kussen besteld bij Bol want de nachten zij hopeloos
  Ik hoop hier wat lotgenoten te leren kennen

  • sylvie

   Hallo Cora,

   Ik ben op 22 juli gevallen en heb daarbij mijn schouder en bovenarm gebroken (subcapitale humerus fractuur).
   Vorige week vrijdag dus net 3 maand geleden.
   Ik heb ook nog steeds pijn, en net zoals je beschrijft soms steken en soms knagende pijn.
   Ik ga 3 keer per week naar de kine, daar helpen ze mij wel goed vooruit, ik kan al meer bewegen en mijn beide armen gebruiken, alhoewel ik daarin ook moet opletten hoor, veel rust en geduld is nog steeds nodig. Ik heb nog niet de volledige kracht terug in mijn arm maar ik merk wel dat het de laatste weken steeds beter gaat.
   Ik heb zo een klein stressballetje gekocht toen ik ook pijn kreeg in mijn hand en vingers, dat helpt ook.
   Ik moet 23 november terug naar de arts, ik ben benieuwd…

   Vele groetjes,
   Sylvie

   • Sandra

    Ik wil je niet teveel hoop geven
    Ik brak mijn schouder 25 september 2019
    Op 3 plaatsen en uit de kom
    Heb nog dagelijks pijn en functieverlies
    De schouder is ook wel een complex iets , het kan ( bijna) alle kanten op draaien
    En als Joe iets met je bovenlijf doet , merk je het meteen in je schouder
    Een gezonde schouder merkt dat niet
    Maar wij merken dat natuurlijk des te meer
    Ik werk wel
    Moest door de Corona eerder weer ( aangepast) aan het werk
    Maar ik heb echt dagen dat ik even terug grijp naar de pijnstillers
    Ik heb 14 weken 24/7 een sling gedragen
    En een jaar fysio gehad

    • Cora Meijer

     Beste Sandra,

     Bedankt voor je reactie. Vervelend dat je nog steeds pijn en functieverlies hebt. Heb je ook pijn in je bovenarm, elleboog, pols en hand? Mag ik vragen hoe oud je bent? Zelf ben ik 56 jaar en had een aantal maanden voor mijn val laten checken of ik botontkalking had omdat onze moeder het heel erg had. Gelukkig had ik geen botontkalking. Wat slikje tegen de pijn? Helpt paracetamol jou wel? Wens je heel veel sterkte!

     • Sandra

      Cora

      Ik wordt morgen 49
      Ik had echt dikke pech en ben niet eens gevallen
      Maar gleed van de onderste traptree en knalde met mijn schouder tegen de muur
      En dat was meteen misse boel
      Ik heb vooral pijn in schouder en boven-arm en ook soms houdt ik vocht vast
      Meestal volstaat een paracetamol maar met heftige pijn moet ik morfine ( omdat ik een allergie heb op pijnstillers )
      Ik heb functieverlies naar boven ( arm hoog) en met duw en til functie

      Dit gaat ook niet meer over
      Mar ja ik kan werken en ik red me er goed mee
      En heb geleerd meer met links te doen

      Hoe is het bij jou?

    • Cora Meijer

     Hallo Sandra,

     Ben 1 november weer naar het ziekenhuis geweest en aangedrongen op meer foto’s en bleek ik ook nog een breuk in mijn hand te hebben gehad. Deze is dus ook niet behandeld maar heb er nog steeds last van. Hoogstwaarschijnlijk zit er ook een zenuw in de knel in mijn arm/schouder maar daar kan nu nog niks aan gedaan worden. Hoefde ook niet weer op controle te komen. Denk er sterk over om een second opinion aan te vragen.

     Hoe gaat het nu met jou?

   • Cora Meijer

    Hallo Sylvie,

    Bedankt voor je reactie. Dan hebben we ongeveer gelijk letsel opgelopen. Is het bij jou ook door een val gekomen? Mijn rechterarm kan ik gedeeltelijk gebruiken en doordat ik mijn linkerarm meer gebruik raakt het overbelast. Na een week ben ik ook begonnen met een stressballetje omdat ik veel vocht in mijn elleboog, onderarm en hand had. En doe deze oefeningen nog meerdere keren per dag. Wens je heel veel sterkte.

    Groetjes Cora

 • Cora Meijer

  Hallo lotgenoten,

  Heb elf weken terug mijn bovenarm op drie plekken gebroken na een val. Na overleg met de arts mocht ik vier weken geleden met fysio beginnen. Heb de eerste weken morfine voor de pijn gehad. Sinds die breuk ben ik nog geen dag zonder pijn geweest. Mijn hand, pols, elleboog, schouder en sleutelbeen blijven pijnlijk. De ene keer is het een stekende pijn en dan weer een zeurende. In mijn vingers/hand heb ik vaak een doof gevoel. Veel variatie in de pijn dus. Wordt ‘s nachts ook vaak wakker omdat mijn arm pijn doet of verkeerd ligt. Ben na al die weken nog steeds bezig om hem te ondersteunen met kussentjes. Had verwacht dat de pijn naarmate de tijd verstrijkt ook af zou nemen. De eerste week na de breuk ben ik begonnen met de voorgeschreven oefeningen en doe deze nog elke dag. Sommige oefeningen blijven moeilijk gaan en pijnlijk.
  Zijn er mensen die na bijna drie maand nog veel pijnklachten en weinig kracht in de arm hebben?Moet 1 november weer naar het ziekenhuis voor foto’s en een gesprek met de arts.

  Hartelijke groet,

  Cora Meijer

  • Beste Cora,
   zoals je kunt lezen moest ik ook veel geduld hebben en duurde het heel erg lang voor de pijn minder werd. Ik kon na 3 maanden niet veel, ik mocht ook bijna niets. Veel pijnstillers heb ik geslikt. Ik herken dus jouw verhaal van weinig kracht…
   ’s Nachts leek het ook nog veel erger, misschien wel omdat er dan geen afleiding was en je in bed niet veel meer kunt doen dan afwachten tot je in slaap valt. Die nachten duurden dan ook lang.
   Die oefeningen heb ik vooral onder begeleiding van een fysiotherapeut gedaan en ik ben nog steeds erg blij, dat ik dat heb kunnen doen. Zij kon mij op moeilijkere dagen begeleiden en soms alleen masseren. Ze kon ook vertellen wat ik kon verwachten. Ik hoop dat jij dat ook kunt krijgen.
   Misschien dat ook anderen jouw verhaal herkennen. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte!
   Groeten van Nienke

   • Cora Meijer

    Beste Nienke,

    Bedankt voor je reactie. Het duurt me veel te lang maar ik zal net als jullie allemaal geduld moeten hebben en het de tijd moeten geven. De nachten zijn moeilijk omdat ik steeds wakker wordt van de pijn en niet weet hoe ik mijn arm neer moet leggen. Je blijft bezig met kussentjes verleggen. Hoop maandag wat meer duidelijkheid in het ziekenhuis te krijgen.

  • Robin Hoffmann

   Beste Cora,
   Ik ben op 1 okt 2019 van het dak gevallen en heb daarbij ook de bovenarm gebroken, nu 3 operaties en 60 dagen een zware antibiotica verder en ruim 2 jaar ,heb ik nog steeds de arm gebroken.
   En loop elke dag nog met pijn in de arm .
   In december mag ik weer naar Nijmegen dan kijken ze weer verder.
   Het kan dus heel lang duren.
   Maar ik hoop voor jou dat je snel weer pijnvrij bent, er is niks niet vervelende dan dat je de hele dag met pijn loopt.
   Beterschap gewenst vanaf deze kant.

   Groet
   Robin

 • Merel

  Op 13 mei 2020 ben ik geopereerd en is er een plaat en pinnen in de schouder gezet. De pijn is inmiddels gelukkig wel wat verminderd maar is nog wel iedere dag aanwezig en de laatste tijd weer wat meer. Ook kan ik mijn arm nog altijd niet boven mijn hoofd krijgen ondanks dat ik 7 maanden lang dagelijks heb geoefend. De laatste tijd is de motivatie een beetje weg gezakt om veel te oefenen.
  De arts heeft op de foto gezien dat de schouder een beetje aan het inzakken is en denkt aan een gebrek aan bloed toevoer in de schouder. Hij wil eerst proberen of er verbetering komt door het operatie materiaal eruit te halen. Ik zie hier nogal tegenop en wil vragen of er iemand is die hetzelfde heeft meegemaakt en hoe lang het herstel is van het verwijderen van het operatiemateriaal.

  • Beste Merel, ik hoop dat iemand meer weet over een operatie ondergaan en de gevolgen daarvan. Ik ben niet geopereerd.
   Wat betreft de moed houden, dat is het moeilijkste, zeker na een half jaar als je eigenlijk vindt, dat het nu wel genoeg is geweest.
   Maar ik bleef tegen mezelf zeggen: “Ik ben op de helft van mijn leven en ik wil niet de andere helft zo doorgaan met een arm, die ik niet meer boven mijn hoofd kan krijgen. Ik kon na een half jaar mijn armen in een T houden, maar hoger niet. Het heeft nog zeker een half jaar langer geduurd voordat ik dat kon en nog wel langer voordat ik echt tevreden was… Misschien helpt dit: Neem een doel voor ogen (bijvoorbeeld over een half jaar) en schrijf dit voor jezelf op een blaadje. Versier het, hang het op en kijk er elke dag naar. En schrijf ook elke dag 3 dingen op, die wél goed gingen. Daarmee kijk je elke avond toch even naar de positieve ervaringen van die dag.
   Ik wens je alle sterkte toe!
   Groetjes van Nienke

   • Merel

    Dank je wel voor je bemoedigende woorden !

   • Sylvie

    Hallo Nienke, ik heb op 22 juli dezelfde breuk opgelopen als jou, en zit de komende weken dus in een armsling met verplichte rust. Wat ik op dit moment verschrikkelijk vind is dat ik niet alleen kan douchen en aan en uitkleden. De pijn zal me daar waarschijnlijk ook wel in tegen houden. Vraag mij af wanneer jij terug alleen kon douchen en kledij wisselen? En wanneer terug met beide handen op de rug om vb BH aan te doen? En met beide handen je haar wassen? Ik heb het daar op dit moment zo moeilijk mee dat ik dit niet alleen kan…
    Hopelijk gaat ondertussen alles terug goed met jou! Vele groeten Sylvie

  • Henny

   Beste Merel,

   Ik ben 14 mei 2020 geopereerd. (zie mijn verslag van 2 oktober 2020) Ik ben nu sinds November met fysio bezig en maak langzaam vorderingen maar de pijn blijft. Volgens de fysio gaat dit nog wel minder worden maar waarschijnlijk is het een geirriteerde spier die langs de plaat schuurt. Mijn orthopeed heeft mij verteld dat ik beperkingen zal blijven houden, dus geen lamp boven je hoofd in kunnen draaien of iets boven uit de kast pakken en dat er kans is dat door te weinig bloedtoevoer de boel in kan zakken, hoeft niet maar kan wel, eigenlijk jouw verhaal, daarvoor moet ik in November weer foto’s laten maken. Ik ben dus reuze benieuwd hoe het bij jou gaat verlopen.

   groetjes Henny

   • Merel

    Bedankt voor je reactie Henny. Ik heb je verhaal juist gelezen. Toevallig ben ik exact dezelfde dag als jij geopereerd. Ik ben wel veel eerder begonnen met fysiotherapie Ongeveer 6 weken na de operatie ben ik begonnen. In het begin was ik heel fanatiek en hoopvol. Tegen het eind van het jaar ben ik gestopt met Fysio omdat ik vond dat het helemaal niets meer toevoegde aan mijn herstel. Ik doe thuis nog wel wat oefeningen met een katrol en gewichtjes. De pijn bij jou is dus ook nog steeds aanwezig.
    Bij mijn vorige controle was er een minimale verschuiving te zien dat is nu pas 6 weken geleden. Morgen moet ik voor een nieuwe foto. Ik zal je laten weten hoe het verder verloopt. Ergens hoop ik dat de pijn door het verwijderen van de plaat wat minder wordt maar ik ben ook best angstig voor wat dat weer teweeg kan brengen.

   • Merel

    Hallo Henny,
    Ik laat je nog even weten hoe het is gegaan bij de orthopeed. De schouder is na de vorige controle weer ietsje verder afgevlakt. Het verwijderen van de plaat zal dus niet gaan omdat de schouder daarvoor niet stevig genoeg blijkt. Ik moet nu regelmatige controles en hopelijk kan een protese nog even uitgesteld worden. Maar de orthopeed is er helaas zeker van dat het er toch van moet komen. Dus nu helaas toch een definitieve niet zo positieve diagnose. Ik hoop dat het voor jou beter loopt!

    • Henny

     Hallo Merel,

     Bedankt voor de update. Het is even slikken zo’n diagnose Het is wel een definitieve diagnose maar die hoeft niet perse negatief te zijn. Natuurlijk klinkt een prothese niet leuk maar denk eens aan al die mensen die een nieuwe heup of knie hebben gekregen en daar zeer blij mee zijn omdat ze geen pijn meer hebben en weer wat mobieler zijn. Ik heb nog niemand gehoord met ervaring over een schouderprothese . Ik ben bang dat ik ook t.z.t. er aan moet geloven omdat de orthopeed hier in Nederland al bij mijn terugkomst uit Portugal zei dat ze beter gelijk een prothese er in hadden kunnen zetten. Hou me op de hoogte, ik moet pas in November voor nieuwe foto’s maar blijf tot die tijd driftig door revalideren want ik wil wel het uiterste uit mijn arm halen want volgens mijn fysiotherapeute zit er nog genoeg progressie in. Het leven is veel te leuk om bij de pakken neer te gaan zitten. Sterkte de komende tijd

     Groetjes Henny

     • Merel

      Je hebt helemaal gelijk, misschien brengt een protese het na verloop van tijd wel verbetering. De vorige operatie is me nu nog net even “te vers” 🙂 Ik probeer het nog wat uit te stellen en blijf intussen ook goed in beweging. Met sterke spieren een operatie aangaan is altijd beter.
      Jij ook heel veel sterkte !

    • Henny

     Hallo Merel,

     Ik ben van de week bij de orthopeed geweest. De foto’s wezen uit dat de breuk niet geheeld is en ook niet meer aan elkaar zal groeien dit allemaal tengevolge van een slordige operatie zei hij. De plaat houdt het bij elkaar en dat is het. Ik heb nog wel pijn vooral bij bepaalde bewegingen maar voor rest kan ik aardig met mijn arm overweg. Ik kan het strekken tot schouderhoogte en ik weet dat het niet veel meer zal worden maar daar kan ik mee leven . De optie is om er een prothese in te zetten maar dat betekent dat er eerst een operatie zal zijn om de plaat te verwijderen, dan moet het genezen en dan een 2e operatie voor de prothese en dan nog 2 maanden in een sling en fysio. Hij vertelde er wel bij dat met een prothese ik altijd pijn zal blijven houden en de arm niet verder zal krijgen als schouderhoogte dus aan mij de keus , nou die was snel gemaakt want in feite is het geen verbetering dus laat ik het zomaar , als het slechter gaat kan ik altijd nog voor een prothese kiezen dus ik loop nog met een gebroken arm, ik heb ergens in dit blog gelezen dat iemand al 3 keer geopereerd is en ook nog steeds met een gebroken arm loopt dat speelde ook wel mee in mijn keus. Ik hoop dat het bij jou wat voorspoediger verloopt. Ik wens jou en alle andere lotgenoten een fijne Kerst en een gezond 2022 toe. We gaan er met frisse moed weer tegen aan.

     Groetjes Henny

 • Jaap Wim

  Hallo Nienke, ik heb ook zo’n breuk gehad en ben nadat ik bij de spoedeisende hulp was weggestuurd na 2 dagen een telefoontje… je moet geopereerd worden. Ik zat toen midden in een Burnout, maar nog steeds nu 4 jaar later nog last. Ik heb een bijzondere vraag.. ik heb het gevoel dat het spieren beïnvloed heeft wat uitstraling geeft naar mijn hoofd.. waardoor ik ook last heb van rare sensaties.. heeft ook maar iemand dit ook meegemaakt met een dergelijke breuk?

  • Voor mij klinken jouw sensaties niet bekend. Ik kreeg wel deze mail met een antwoord voor jou:
   Beste Jaap Wim
   Mijn arm brak ik in Sept 2019, ik was toen 89. Na een half jaar wel weer OK. Kan ‘m alleen niet verder dan “heil hitler” 🙁uitstrekken. Maar wat betreft rare sensaties: ergens begin 2020 (??) kreeg ik aan de rechterkant van mijn hoofd (gebroken arm was links) vreemde pijnflitsen langs kaak en kiezen achterin. Tandarts kon niets vinden. Dat is weer verdwenen, maar ik heb soms het idee dat er nog “storingen” in een spier langs die kiezen en mijn oor zitten. Kan het niet goed omschrijven. Die pijnflitsen behoren tot het verleden, maar soms nog die vreemde gewaarwording. Kan je er helaas niet mee helpen. Groet, Niki

 • Gini Weekhout

  Dag Nienke,
  Gelukkig heb ik jouw blog ook gevonden op Internet. Je vindt wel wat info van enkele ziekenhuizen, maar de emotionele achtergrond bij deze breuk natuurlijk niet. En die is ook van hoge waarde bij dit gebeuren!!!
  Hartelijk dank voor jouw tips en voor jouw emoties die je met mij en vele anderen hebt willen delen!!
  Ik ben begin augustus gevallen, subcapitale humerusfractuur en subluxatie AC gewricht.
  Nu bezig met actieve revalidatie en die valt me ook weer best zwaar….
  Nu heb ik toch een vraag, ik zie nl dit punt nergens beschreven in alle reacties, maar mogelijk is deze toch wel ervaren bij sommigen. Mijn hand is nl oedemateus en vingers kunnen niet goed buigen, dus geen vuist kunnen maken. Hij is ook warmer dan de andere hand. Als ik beweeg, gaat het wel wat beter , en ook na het knijpen in een balletje of kussen gaat het tijdelijk wat beter.
  Hoop dat het herkent wordt en dat er een tip hiervoor is!
  Hartelijke groet Gini

  • A.Hulleman

   Hoi Gino, ik heb 20 jaar geleden ook een soort gelijk ongeluk gehad en in eerste instantie is er nogal wat extra schade gemist. Ik kreeg na een paar dagen een dikke en pijnlijke arm en ben meteen naar de huisarts gegaan en toen naar het ziekenhuis. Bleek toch een trombose te zijn ontstaan dus die moest behandeld worden met heparine via infuus en later medicijnen . Laat er even goed naar kijken.

   Groet Alfred Hulleman

   • Gini

    Hartelijk dank voor jouw antwoord!
    Wat aardig dat je de moeite hebt genomen om te antwoorden
    Het heeft mij het laatste zetje gegeven om contact op te nemen met de polikliniek
    Ik denk niet dat het bij mij een trombose is, maar ” normaal” is het niet. FT weet ook niet waardoor het komt.
    Vriendelijke groet Gini

    • A.Hulleman

     Hoi Gini,
     Wel geruststellend dat het geen trombose is. Het lichaam is een perfecte machine en streeft op zijn manier weer naar een evenwicht/gezonde toestand en daar horen wat stappen bij. Ik zelf ben zondag inmiddels voor de 3e keer op een slechte schouder gevallen waar nu weer een breuk is gezien in de schouderkop. Nog geen bloeduitstorting te zien gelukkig. Gr Alfred

     • Gini

      Wat een enorme pech Alfred!!
      Zachtjes uitgedrukt!
      Ik wens je heel veel sterkte bij opnieuw een revalidatie!
      Hartelijke groet Gini

  • Gretha

   Hoi Gini,
   Een antwoord op je vraag heb ik niet. Maar ter geruststelling: na mijn ongeval en breuk had ik veel vreemde klachten waar ook de FT niet zo gauw raad mee wist.
   Door veel te oefenen, bewegen, masseren en rust zijn de klachten in de loop van een paar maanden verdwenen.
   Dus zeker aan al je klachten aandacht en tijd schenken. Het is een hele klus, maar heb vertrouwen en hou vol!

   • Gini

    Hartelijk dank Gretha voor deze geruststellende woorden. Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt, rust, geduld , gewoon bewegen, oefenen en masseren met arnica olie..
    Toen ik de vraag op deze blog had gezet, ging het ook net een heel pietsje beter ; en sowieso s’middags altijd wat minder.
    Morgen ga ik naar het ziekenhuis voor uitslag osteoporose onderzoek ( standaard boven een bepaalde leeftijd, ik ben 66) en dan kan ik het daar ook even overleggen.
    Maar jouw woorden geven ondersteuning!

 • Nicky

  Hallo Nienke,
  Ik ben blij dat ik deze blog gevonden heb enkele weken geleden. Zoals je zelf aangeeft is er niet veel te vinden op het internet tenzij “normale” gevallen of verslagen van dramatische gevolgen met blijvende schade.

  Ik ben begin Augustus goed gevallen met m’n fiets en heb een proximale humerus breuk opgelopen. Na onderzoek op de spoedafdeling, hebben ze de Ortho chirurg geraadpleegd en die heeft toen beslist dat dit geopereerd moest worden met een plaat en 11 schroeven. Ongeluk gebeurd op maandag, operatie woensdag.

  Vanaf het begin heb ik pijn en verdoofde gevoelens in mijn arm, de volledige arm. Soms ook prikkels en ook gevoel van stijfheid dat niet weggaat met beweging. Mijn bicep voelt enorm gespannen, en wanneer ik m’n elleboog buig, voelt het alsof daar een 30-tal elastiekjes rond de arm zitten net onder en boven de vouw. Mijn hand voelt ook kleverig.

  Ik heb dit meerdere keren aan de chirurg gemeld over 5 weken, maar hij bleef me proberen gerust te stellen dat het normaal is, en dat dit geen simpele operatie was. Zucht… oh moet er even bij melden dat ik problemen heb met geduld… de gevoelens van onmacht die jij beschrijft, inderdaad… frustrerend is dat allemaal toch wel.

  Ik ben op week 7 met fysio mogen beginnen, en die heeft me dan verteld over südeck, ook crps (chronisch regionaal pijn syndroom). Ik had al het gevoel dat het iets met verwarde zenuwen te maken heeft, gebaseerd op mijn ervaring met fibromyalgia. Gelukkig denkt fysio, en ook huisarts (ben daar deze week naartoe gegaan) dat het toch geen südeck is. Allemaal goed en wel, maar in de 8, bijna 9 weken van dit gedoe, heb ik nog steeds geen verbetering in die rare gevoelens en pijn 😞.

  Dankzij jouw blog en al de verhalen van iedereen die gereageerd heeft, voel ik me nu wel wat minder alleen, en minder bang. Dankjewel iedereen om jullie verhalen te delen. Ik ben niet kleinzerig en gewoonlijk nogal enthousiast om spier blessures snel te zien herstellen met hulp van fysio; ben tamelijk fit en doe al 20 jaar spier training. In dit geval echter, ben ik echt bang, bang voor de pijn, bang om iets verkeerds te doen, bang dat dit zo lang duurt en ik niet positief kan blijven. Het is beangstigend om oefeningen te proberen doen, mijn brein de opdracht te geven, maar dan geen
  reactie te krijgen..

  Ondanks de pijn en de angsten (slecht slapen helpt ook niet, ik neem een slaapmiddel nu 4 nachten per week), heb ik me nu voorgenomen om de pijn en rare gevoelens te accepteren maar niet meer m’n denken te laten overheersen. Mijn man heeft mijn naaimachine uitgezet en ik heb een mondkapje ineen kunnen steken vanmorgen! Woehoe, vooruitgang. Straks wat oefeningen, en warm/koud badje voor de arm – desensitization training.

  Als iemand dergelijke ervaringen heeft gehad met de zenuwpijn, verdoofd gevoel enzo, als je er niet om geeft om te delen, dan zou me wat meer hoop en vertrouwen kunnen geven…

  Spoedig beterschap aan allen, en Nienke, nogmaals bedankt om dit allemaal te delen! 💖💖

 • Elsa

  Toch ook een een succesverhaal hier. 31 december 2019 mijn arm gebroken (zie eerdere posts). Ik wist niet dat ik zoveel pijn en onmacht kon voelen als de eerste paar maanden. Veel oxycodon en paracetamol geslikt. Daardoor veel op bed gelegen. Dat liet zijn sporen na. Ik had een conditie van 0,0 (ben ook al wel bekend met CVS/ME dus kwam allemaal dubbel aan). Ik heb me eind maart voorgenomen om me nooit meer zo te voelen als toen. Ik ben 59 jaar en voelde me echt bejaard. Ik ben begonnen met uren per dag rekken en strekken van mijn arm en schouder. Iedere dag een mm meer kunnen. Het kopje net op een hogere plank neer kunnen zetten. Als ik niet kon slapen ging ik rekken en strekken. Voordat ik opstond rekken en strekken. etc.
  Na een half jaar kon ik mijn armen helemaal omhoog en opzij strekken. Ik voelde nog wel de rek maar geen pijn meer.
  Toen de sportscholen 1 juli weer opengingen stond ik meteen op de stoep. ik train 6x per week. 3 keer de bovenkant, 3 keer de onderkant. Rustig aan, geen haast. Mijn arm krijgt langzaam maar zeker weer meer kracht. En mijn conditie ook. Ik voel me steeds beter. Ik eet meer dan gezond. En vind het geen enkel probleem om nee te zeggen tegen ongezond voedsel. Ik heb mijn doel voor ogen.
  Nu, na 9 maanden, kan ik een paar bewegingen nog niet goed. Dat is de hoek onder de oksel (iets over mijn hoofd uittrekken bijvoorbeeld) en mijn hand hoog op mijn rug brengen. Daarom ben ik gestart met osteopathie en ben ik dat meer aan het rekken en strekken.
  De chirurg had aangegeven dat ik nooit meer alles zou kunnen. Nou, dat zullen we nog wel eens zien.
  Voor mij was het ongeluk een wake up call. Om echt gezond te gaan leven en gezond oud te worden. Ik heb ontdekt hoeveel doorzettingsvermogen ik heb. Hoe ik onvermoeibaar iedere dag weer werk aan mijn herstel. Hoe ik positief kan blijven wanneer het niet goed gaat. Ik heb leren omgaan met de eenzaamheid van die enorme pijn. Heb geleerd mensen om hulp te vragen. Ben zachter geworden.
  Al met al ben ik er een rijker mens door geworden.

  • Wat een ongelooflijk mooi verhaal, Elsa. Ik heb het gewoon een paar keer gelezen!
   Liefs van Nienke 💪

   • Elja

    Hoi Nienke en Elsa
    Ik had een dubbele breuk en ben zes weken geopereerd.
    Twee weken na de operatie ben ik met fysio begonnen.
    Het doel was( van de arts) functie herstel onder schouder niveau.
    Gisteren voor controle in het zknhs geweest.
    De arts was erg te spreken over het resultaat van de operatie
    Het bot was goed genezen en de plaat zat perfect.
    Hij heeft mij meerdere malen verteld dat de meeste mensen veel meer kunnen dan ik nu.
    Mijn arm is zo stijf en ik krijg heel snel kramp en m’n schouder zit vast.
    Of ik even m’n arm recht voor uit wilde steken, m’n arm zijwaarts wilde draaien, ik deed het allemaal niet goed.
    De arts wil dat ik shock wave therapie ga doen, iemand daar ervaring mee?

    Dank voor jullie bemoediging, ik raap mezelf weer bij elkaar en ga door met oefenen want over zes weken weer controle.
    Groetjes Elja

    • Sandra

     Ik vraag me af waar de keus in zit voor wel of niet opereren
     Weet iemand dat?
     Ik had 3 breuken
     ( 2 in de kop en 1 in het humeurisbot)
     Maar geen operatie
     Ik heb het idee dat ik met operatie veel sneller genezen zou zijn
     En nu zoals nu na 2 jaar nog pijn en beperking in bewegen

     • Robin Hoffmann

      Opereren zou normaal voor een sneller herstel moeten zorgen. Maar kijk naar mij, nu 3 x geopereerd, 17 maand verder en nog steeds de bovenarm gebroken. Het geeft dus niet altijd die garantie.
      Blijft moeilijk, maar doe gewoon wat je gevoel zegt.

     • Elja

      Hoi Sandra,
      Mijn arm was niet netjes gebroken, helemaal doormidden en rafelig en naast elkaar ipv tegenover elkaar.
      Dat is lastig weer op z’n plek te krijgen met tractie.
      Dat was bij mij de reden dat ik geopereerd werd.
      Ik ben nu drie maanden verder.
      Kan m’n arm omhoog krijgen en opzij en met veel moeite op m’n rug. maar m’n schouder zit vast en ook al kan ik heel veel, ik heb nog zat te doen;)
      3 X per week fysio en oefenen
      M’n arm voelt vaak stijf en naar.
      Groetjes en sterkte
      Elja

     • Sandra

      Elja
      Voor de beweging voor en achter heb ik veel gehad aan 2x bindweefsel masage
      Heel pijnlijk en alles blauw
      Maar daarna kon ik meer en had ik minder pijn
      Als heb ik nu nog steeds wel wat pijn en wat beweging beperking en dan vooral naar boven ( gebroken 3 plaatsen en uit de kom op 25-9-2019 )

  • Gretha

   Heel herkenbaar. Oefenen oefenen rekken strekken. In alledaagse dingen uitdagingen zien. Ongeveer zelfde verloop hier. Ik heb de fysio versteld doen staan.
   Mooi om te lezen.

  • Sandra

   Ik heb september 2019 een 3 voudige breuk gehad
   Geen operatie
   Wel 14 weken een sling
   Ik kan niet de arm helemaal hoog strekken
   En ik kan als ik iets in de hand heb niet rechtuit strekken
   En dat is allemaal te doen
   Maar ik heb nu naar 1,5 jaar nog steeds pijn
   Ik slik er niets tegen en werk ook wel
   Maar ik ben de pijn wel beu
   Herken je dat?

   • Christa

    Ik heb eind december mijn schouder gebroken. Maar heb ook nog steeds pijn. Vooral als ik iets recht voor me wil pakken. Dan trekt het door mijn hele arm. Ik werk in de zorg dus heb echt mijn arm nodig. Werken lukt nog steeds niet.

    • Sandra

     Ik ben er een jaar uit geweest
     En heb nu nog steeds pijn en functie-verlies
     Wel had ik 3 breuken
     Maar ik vindt dat u wel heel snel wilt vanaf december tot nu
     Dat is niets
     Ik had eerst 14 weken een sling en kon en mocht niets

 • Henny

  Beste lotgenoten,

  Toevallig kwam ik op deze site terecht , ook ik ben een brokkenpiloot , een 4 delige proximale humerusfractuur. Ik ben op 13 mei gevallen in Portugal en 14 mei geopereerd, er is een philosplaat opgezet. In het medisch rapport wat ik meekreeg stond dat er geen complicaties waren maar dat ik osteoporose had wat tijdens de schroeven aanbrengen het probleem gaf dat het bot begon te brokkelen . 20 mei moest ik voor controle komen want 21 mei zouden wij terugvliegen naar Nederland. Ik mocht van de Portugeese orthopeed na 3 weken de sling af en mocht pendelen met mijn arm. Thuis in Nederland zijn wij eerst 14 dagen in quarantaine gegaan zodoende kon ik 10 juni (4 weken) pas naar het ziekenhuis . Daar werden foto’s gemaakt en kreeg ik te horen dat ik helemaal niets mocht doen en 24/7 met de sling moest blijven lopen omdat de kop niet goed aansloot op de breuk en als er geen botaangroei zou zijn er gedacht moest worden aan een prothese . Wat een verschil van beoordeling. In juli (8 weken)weer voor controle , gelukkig was er botaangroei ,dus geen prothese, maar niet genoeg nu mocht ik wel pendelen , arm buigen en streken maar delen van de dag toch de sling om en kom over 3 maanden maar terug!!!! Dat was een tegenvaller. De verhalen die ik hier op deze blog gelezen heb zijn zeer herkenbaar, de pijn , de slapenloze nachten , het rechtopzittend proberen te slapen. Deze maand moet ik dus weer op controle komen, dan loop ik 5 maanden met deze misere. De fysiotherapeute van mijn man wil mij dolgraag gaan behandelen maar wacht tot de orthopeed groen licht geeft, intussen ben ik (heel eigenwijs) toch iets meer gaan bewegen als dat mag Wel op een verantwoorde manier en na samenspraak met de fysio wat wel en niet kon. Ben bang dat ik nog een lange tijd hiermee bezig ben, ik had ook het idee dat ik met 6 maanden wel weer normaal kon fungeren maar na het lezen van de diverse verhalen begrijp ik nu wel dat ik er nog 6 maanden aan vast kan plakken. Ik ben een optimistisch mens dus zal het best wel goed komen maar het kan mij niet snel genoeg gaan.

 • Kreeg na een val bij het mountainbiken de diagnose proximale humerusfractuur. Daar was ik inderdaad mooi klaar mee. Ik herken veel in dit verhaal, vooral het eindeloze revalidatietraject. Ik ben nu twee jaar later nog steeds gevoelig bij bepaalde bewegingen. Het sporten gaat wel weer gewoon. Het is een lange weg geweest.

  • Janny

   Hallo
   Na mijn val 4januari 2019 Kreeg ik vrij snel te horen dat mijn arm niet meer zal functioneren als eerst.. Ook na een second opinie was de diagnose posttraumatische afwijkende schouder… Vette pech Ik zit al lang in traject van spoor 2 mijn werk kan ik niet meer doen.In de gezondheidzocrg. Als ik teveel dezelfde beweging maak moet ik dat bekopen met een paar dagen behoorlijke klachten.. Nee mijn arm functioneer niet meer als voorheen… ..

 • Sandra

  Dag Robin,

  Kon jouw bericht niet beantwoorden. Liep vast op de website. Bone graft is dat ze bot weghalen uit je heup, of eigenlijk halen ze beenmerg weg. Ze maken een luikje en lepelen daar dan beenmerg uit. Dit zit vol met botcellen, als ik het goed begrepen is. Ze plaatsen het dan in de arm zodat het bot beter aan elkaar groeit.
  Bij jou is het ook een lastig verhaal als ik het zo lees. Houd zelf maar goed een vinger aan de pols, want de weken vliegen voorbij. Veel sterkte.
  Groet Sandra

  • Robin Hoffmann

   Dag Sandra .
   Dankjewel voor jou bericht . Ze hebben het wel over donor bot gehad. Ik zal het eens aankaarten bij de betreffende arts.
   De weken vliegen inderdaad voorbij.
   Groet Robin

  • Robin Hoffmann

   Hoi Sandra nog even een update over mijn situatie .ik ben nu 3x geopereerd. 1x een pin in de arm gehad voor bijna een jaar . Daarna is dier eruit gehaald en heb een antibiotica kuur van 60 dagen gehad voor een bacterie die er in zat . 10 weken later geen resultaat kwa aangroeien van het bot. Nu voor de 3x geopereerd en ze hebben er een grote plaat ingezet over het hele bot van de achterarm. Na 6 weken foto’s te hebben gemaakt was er nog steeds niks aangegroeid. Als er 17 maart nog steeds niks is gebeurd dan wordt ik voor de 4e x geopereerd. Dan gaan ze inderdaad wat uit de bekken halen en er in zetten. Ik loop nu al 17 maand met een gebroken arm, al bij al schiet het niet op.

   • Dag Robin,

    Niet fijn allemaal. Je hebt al een lange weg afgelegd. Hoop dat er snel verbetering komt.
    Ik ben 3. Mijn arts heeft ervoor gekozen met het bot goed op te ruwen en goed tegen elkaar aangezet. De eerste 2 controles was er bij mij ook nog geen botaanmaak te zien. Dat viel toen erg tegen. Uiteindelijk pas bij 3e controle , in oktober 2020 was er botaanmaak te zien en kon ik echt gaan revalideren met mijn arm. Wat was ik blij. Nu gaat het goed. Ik ben erg tevreden over mijn arts die operatie heeft uitgevoerd. Ze heeft ook de aanhechting van spier verplaatst zodat er geen irritatie zou komen met de plaat. Volgende week heb ik nog een controle afspraak en ben ik benieuwd hoe de foto eruit ziet. Maar ben al heel erg blij met mijn vooruitgang.
    Hopelijk heb je geen 4e operatie nodig en is er 17 maart botaanmaak te zien bij jou. Veel succes

    • Robin Hoffmann

     Dankjewel Sandra,
     Ik hoop ook dat het 17 maart bezig is met aangroeien. Ben wel aardig klaar met al die operaties.
     Wat fijn dat het nu de goede kant opgaat met jou . Ik hoop de zelfde weg te gaan bewandelen als jou en dat ik ergens dit jaar kan gaan beginnen met revalideren .
     Succes bij de volgende foto’s en een goed en volledig herstel gewenst 😉👍.
     Groet Robin

 • Frédérique

  Hallo Nienke,

  wauw! Dit geeft me een goed beeld over de duur. Ik heb op een mooie tweede pinksterdag mijn rechter humeruskop 3 voudig gebroken. Zittend slapen…..wat een opgave!
  Bij controle na 10 dagen bleek heling niet goed te zijn en werd er 2 dagen later geopereerd. Er is een philosplaat geplaatst. Dit alles komt me niet uit met een groep 8 waarmee ik de musical/film maak….
  Pijn is wel beter te hebben na operatie. maar ook hier zijn paracetamol en ibuprofen dagelijkse kost.
  Fijn dat je die sites met info toegevoegd hebt. Ik heb geen enkele info van het ziekenhuis meegekregen.
  Het overzicht van de weken is ook wel rustgevend!
  Ik ga de fysio maar eens bellen. Mijn rug en heup protesteert ietwat

  • Wat een pech voor je. En dan groep 8 in de laatste weken… Kun je wel werken?
   Ik ben blij dat ik je met mijn avontuur kan helpen. Ik wens je dan ook veel sterkte en succes met alles!
   💪 Nienke

 • Mieke

  Hallo lotgenoten..
  Ik val maar meteen met de deur in huis, ik heb op 17 april 2020 door een val, mijn linker bovenarm op de,of aan de kop op 2 plaatsen gebroken ( en in de kop zitten allemaal kleine breukjes) ik vind het moeilijk te omschrijven,
  Ik had de eerste 3 a 4 weken zo’n verschrikkelijke pijn grrr..ik had veel medicatie en ondanks de medicatie toch heel veel pijn,.
  Ik ben linkshandig en ik heb drie vormen van reuma ik ben alleen wonend ,ik kon/kan niet in het gips ,de bovenarm kun je niet in het gips zetten,werdt mij verteld op de SEH, ik heb een sling gekregen,
  Wat een uitdaging..
  Na een dag of 2 a 3 was mijn bovenarm en bij mijn sleutel been een flinke bloeduitstorting, alles paars, blauw&geel.
  Bij de tweede controle bij traumatologie werd me verteld dat mijn arm niet heel de dag in de sling mocht hangen, omdat mijn elleboog dan te stijf zou worden, dus ik doe heel vaak mijn arm recht..
  Uit de sling.
  Bij de derde controle werdt mij verteld dat ik heel de sling niet zovaak meer moest gaan dragen, en dat ik moest gaan pendelen, en wat had ik nog veel pijn..
  Wat voel ik een onmacht,
  Ik kan bijna niets met één arm,.
  Om me heen wordt gevraagd hoe het gaat, en als ik dan aangeef dat ik nog zovvel pijn heb, en niets kan krijg ik vaak te horen ,ja maar je hebt nog een arm, wat wordt ik daar verdrietig van,
  Ik ben soms boos en zeg dan tegen mezelf ,ik wil je mijn gebroken arm wel te leen geven,zodat je weet hoevvel pijn het doet…huilen..
  Ik kan niet lekker slapen,ik heb gebroken nachten, soms slaap ik 2 of 3 of 4 uurtjes achter elkaar en dan ben ik weer 1 of 2 uur wakker,het is vermoeiend ook omdat ik niet kan liggen, ik kan alleen maar rechtop slapen,
  En ik heb ik er veel last van dat het allemaal zolang duurt,dat ik niets kan, alles blijft liggen, heel af en toe komt er even iemand wat voor me doen.
  Wat heb ik nog steeds veel pijn.
  Als ik mijn gebroken arm gebruik dan heb ik daarna nog veel meer pijn,.
  Ja ik kan niet alles met één arm, plus ik ben alleen,ik kan niet aan een huisgenoot hulp vragen.
  Wat voel ik me vaak onmachtig,alleen en verdrietig en niet serieus genomen.
  En tot overmaat van ramp heb ik nu een luchtweginfectie gekregen.

  Lotgenoten hebben jullie raad, tips en trucs voor mij..

  Fijn dat ik deze blog heb gevonden.

  Een warme groet van Mieke.

  • Gretha

   lieve Mieke,
   ook meteen met de deur in huis: dit duurt nog wel even.
   houd moed. zoek een fysiotherapeut. en als het mogelijk is vraag iemand om hulp. structureel.
   Makkelijk gezegd. ik loop drie maanden voor op jou, herkenbaar. Ruim 6 weken rechtop geslapen, beetje pendelen met de arm, regelmatig in een balletje knijpen of een spons, niet uit of aan kunnen kleden. Maar, het komt goed. Tip voor de botaanmaak: doe veel been oefeningen, zgn lunches, kniebuigingen enz enz.
   Masseer je huid, je weefsel zoveel mogelijk. Je bindweefsel heeft de neiging om vast te gaan zitten.
   Oefenen oefenen oefenen. Licht belasten, rusten/ Steeds afwisseling zoeken in je bewegingen, steeds weer rusten. Ik bewaarde de zwaarste oefeningen voor de avond, dan kon het de hele nacht bijkomen.
   je kan goed oefenen met flesjes gevuld met water, steeds beetje zwaarder, begin met eerst alleen vasthouden, dan stukje optillen, dan flesje beetje vullen. Rustig opbouwen. dat voorkomt dat je steeds teleurstelling voelt.
   ik ben nu 4 maanden na de breuk. nog niet klachten vrij, maar ik kan alles. Dat had ik zelf echt niet verwacht.
   Je ziet er op een gegeven moment geen heil meer in.
   Kalm aan, durf hulp te vragen en heb vertrouwen in je herstel.

   lieve groet,
   Gretha.

  • Marion

   Hallo Mieke,
   Wat een herkenning in je verhaal!
   Ik begrijp helemaal je gevoel van machteloosheid, het idee van : gaat dit nog óóit beter voelen, en hoe verdrietig je daarvan kunt worden. Maar geloof me – je las het ook al in Gretha’s reactie – de ellende wordt minder. De gebroken nachten zijn akelig; je kunt je het beste eraan overgeven, het tijdelijk aannemen als je ritme. Dat alleen al geeft je een klein beetje een gevoel van controle, en dus rust. En probeer, naast de afwisseling van lichte beweging en ‘laten hangen’ van je arm, tussendoor even een kort tukje te doen. Alle rust herstelt je breuk.
   Maar blijf in beweging, beetje rommelen in huis, beetje wandelen, kleine oefeningen … dat helpt bij het afvoeren van opgehoopt vocht en dus je blauwe plekken. Langzaamaan word je ook iets handiger met je andere arm, maar forceer niets. Dan krijg je daar weer klachten van.
   Ik zit nu in week 11 na mijn schouderbreuk, en heb ook nu nog pijn – vooral ’s nachts en in de ochtend. Alles wordt stijf van het liggen (ook nu nog steeds met het hoofdeind van het bed iets omhoog) en met mijn fysio oefeningen moet ik de zaak op gang brengen. Maar ik merk vanaf week 8 a 9 echt een flinke vooruitgang, en heb nu eindelijk wat minder pijnstillers nodig. Ik fiets alweer en kan alweer autorijden (parkeren is wat lastiger). Dat had ik echt niet verwacht!
   Zoals mijn arts me aanraadde : vergelijk niet van dag tot dag, maar zie de verschillen per week – dat is minder ontmoedigend.
   Dus, houd je taai! Het kost kruim, maar er komt een eind aan!
   Heel veel sterkte,

   Marion

 • Elsa

  Een beetje rare vraag misschien , maar zou een corticosteroïde injectie helpen bij de frozen shoulder?
  Ik ben nu 4 maanden verder. De pijn is zo goed als weg. Alles is nu een kwestie van rekken, strekken en weer belasten. Maar het gaat zeer langzaam. Bijvoorbeeld mijn arm achter mijn rug komt niet verder dan mijn billen. Ook andere bewegingen oefen ik veel maar gaat langzaam. En op zich heb ik wel geduld en ben tevreden. Maar toch komt de vraag op: zou een injectie dit proces kunnen versnellen?
  Iemand ervaring?

  • Sandra

   Wat bij mij onwijs goed heeft geholpen is bindweefselmasage
   Heel erg pijnlijk maar daarna kon ik zoveel meer
   Ik deed dat in Duitsland
   En helaas is dat nu dicht
   Anders ging ik nog een keer
   Ik heb wel 2x per week fysio
   Ik kreeg op 25 september mijn schouder uit de kom en op 3 plaatsen gebroken
   Ik vind dat het nu ineens mee sprongen vooruit gaat
   Ben al weer wat aan het werk in de thuiszorg
   Na een 1/2 jaar, terwijl er 9-12 maand voor staat
   Ik kan alleen nog niet zelfstandig helemaal omhoog en opzij ( alsof je een bal wilt gaan gooien)

  • Merel

   Hi Elsa,

   Ik heb ook mijn schouderkop gebroken ik ben geopereerd inmiddels 8 weken geleden.
   Ik heb al allerlei pijnstillers geprobeerd. Sinds 10 dagen heb ik ontstekingsremmers. Even leek dit te helpen maar nu ben ik ook weer terug bij af. Na 8 weken heb ik nog steeds iedere dag de hele dag pijn. Ik word er een beetje wanhopig van. Ik merk wat beweeglijkheid betreft wel wat verbetering maar die enorme spierpijn blijft hetzelfde. De trauma chirurg zag vorige week op de rontgen foto niets wat de pijn zou kunnen veroorzaken en zei dat het vanaf nu met een week of 2 Minder zou moeten worden. Ik zie het inmiddels somber in.
   Omdat ik ook zo’n enorme spierpijn rondom de breuk heb ( nek arm) vroeg ik mij net als jij ook af of zo’n injectie zou kunnen helpen.
   De fysiotherapeute kan me ook niet echt meer verder helpen.

   • Gretha

    Hoi Merel,
    De pijn kan veroorzaakt worden door spieren, zenuwen, bindweefsel enz enz.
    Dit is niet te zien op de foto’s.
    Ontstekingsremmers kunnen de genezing belemmeren. Ontstekingen helpen namelijk je weefsel om te genezen.
    Misschien kan je je zoektocht naar goede hulp verruimen.
    Accupuntuur. Ostheopaat. Bindweefselmassage. Er is zoveel.
    Jammer dat jouw fysio je niet verder kan helpen.
    Maar eigenlijk kan je zelf heel veel doen. Je arm rond de breuk intensief masseren, oefeningen met of zonder weerstandband. Oefenen en niet de moed verliezen, je staat nog aan het begin. Heel veel succes, hou vol!

 • Hallo,

  Fijn dat ik deze blog heb ontdekt.
  31 december heb ik min linker bovenarms gebroken door val met fiets. Het is een spiraalboren met breuklijnen naar de schouder. 3 dagen in zkh gelegen. Superrijke arm en heel veel pijn. De breuk zat te hoog om te gipsen. Toen is er een lichaamscorset gemaakt. Na 1 dag weer los geknipt omdat het niet te doen was. Gipskamer had dit wel verwacht.
  Naar huis met sling. Veel pijnstilling Kon 1e 2 weken nauwelijks uit bed. Had veel oedeem. Een fijne fysio die toch aan huis komt heeft dit met massage en taping beter gemaakt. Om de paar weken foto en 9 maart groen licht dat er voldoende bot aanmaak was om te gaan revalideren. Veel pijn tijdens revalideren . Arm blokkeerde en ik voelde dat arm nog los zat.
  Na 4 weken tijdens mobiliseren van fysio, krakte het 2 keer. Nieuwe foto, toch niet voldoende botaanmaak. 17 april scan waaruit blijkt dat botaanmaak marginaal is. Dus alsnog opereren dmv pin door schouder en plaatjes.
  Ik ga een second opinieonderzoek aanvragen. Waar hebben jullie goede ervaringen met zkh en operatie ? Zelf kom ik uit bij sintmaartenskliniek nijmegen, Hoop dat second opinion gaat lukken in coronatijd. Mijn orthopeed reageerde niet echt positief toen ik het over second opinion had.

  • Beste Sandra,
   wat heb je al een traject achter de rug zeg! Poeh!!!
   Ik kan je helaas niet helpen met je laatste vragen, maar misschien een van de andere lotgenoten wel…
   Ik wens je heel veel sterkte!
   💪 Groet van Nienke

  • Niki Weseman

   Had een bericht getypt, maar bij insturen tikte ik verkeerd mailadres.Samengevat komt erop neer: gebruik SMEERWORTELZALF op de breukplaats. Hielp mij enorm bij de botaanmaak! http://www.betulakruiden.nl Volhouden! Niki

  • Birgit

   Hallo Sandra,

   Ik heb zelf mijn arm gebroken (april 2019). Wilde niet aan elkaar groeien dus in augustus second opinion in het meander is amersfoort omdat ik op zorgkaart lovende verhalen over dokter Timmers las.

   https://www.zorgkaartnederland.nl/zorgverlener/chirurg-timmers-t-k-321399/waardering

   Alles wat geschreven wordt is waar: hele fijne arts. Plaat in mijn arm in oktober en kan nu bijna alles weer (wel nog weinig kracht en frozen shoulder, doordat ik mijn arm zo lang niet heb kunnen gebruiken).

   Hoop dat je hier iets mee kunt.

   Groet,
   Birgit

   • Sandra

    Hallo Birgit,

    Dankjewel voor jouw bericht. Mijn gegevens zijn inmiddels doorgestuurd naar Nijmegen, dokter Ostendorf. Even afwachten hoe hun reactie is. Amersfoort valt niet onder mijn zorgverzekering. Ik mag sinds 3 april alleen nog maar mijn basisoefeningen doen van fysio (roeren en zo). Wat heb jij kunnen doen met jou arm in de tussentijd van second opinion naar operatie?Hier zaten ook weer paar maanden tussen voor jou.
    Mijn angst is ook een fronzen shoulder. Want ik ben voorlopig nog niet geopereerd (corona). Daarbij heb ik een flinke hoek in mijn arm. Het ziet eruit als mijn arm scheef is. Zou je iets meer kunnen vertellen hoe een en ander voor jou is verlopen en hoe je nu herstelt?

    Groet Sandra

    • Birgit

     Hoi Sandra,

     Ik heb in de tussentijd vrij weinig kunnen doen, ook de minimale fysio oefeningen. Maar ik heb in de beginperiode heel slechte aanwijzigingen (geen) vanuit het 1e ziekenhuis gehad en had daardoor helemaal geen fysio de eerste 2/3 maanden. Toen is de frozen shoulder al ontstaan.

     Mijn breuk zat niet in mijn schouder, maar meer richting de elleboog. Ik had een brace om en mocht in de periode tussen second opinion en operatie oefeningen tot schouderhoogte doen (kon mijn arm redelijk optillen). Maar elke breuk is natuurlijk anders, dus vooral goed de adviezen van je eigen fysio volgen, zou ik zeggen.

     En een frozen shoulder is vervelend, maar ik heb er niet zoveel pijn aan gehad en ik moet eerlijk zeggen dat ik al zo ontzettend blij ben dat ik weer mijn dagelijkse dingen kan doen. Ik heb nog geen nacht wakker gelegen van m’n schouder. Die frozen shoulder gaat langzaamaan over met goede fysio en netjes mijn oefeningen doen, dus dat komt vanzelf wel weer goed:).

     Verder qua herstel na de operatie: ik vond het best meevallen en als ik de klok terug kon draaien had ik graag direct na mijn val de operatie gehad. Ik mocht na de operatie al vrij snel weer een kopje koffie oppakken en heb langzaam met mijn fysio steeds meer vertrouwen in mijn arm terug gekregen (duurde lang, met ‘vallen en opstaan’ en af en toe tranen, vooral van angst). En nu een half jaar na de operatie merk ik dat ik mijn arm onbewust voor steeds meer gebruik: autodeur openen, stapel borden naar tafel brengen etc. En ik kan nu zelfs al een klein beetje opdrukken op mijn knieën.

     Het werkt/werkte voor mij vooral goed om naar het herstel in weken en maanden te kijken ipv in dagen.

     Voor jou is de situatie nu helemaal vervelend zeg, met corona. Wat duurt het dan lang! Ik had elke foto weer de hoop dat het aan elkaar gegroeid was en werd steeds zo moedeloos als het weer niet goed was. Ik probeerde zoveel mogelijk te genieten van de dingen die ik wel kon doen, hoe moeilijk dat soms ook was.

     Ik hoop voor je dat er snel positief bericht uit Nijmegen komt. En goed dat je je eigen gevoel volgt en een second opinion aanvraagt. Als ik iets heb geleerd in het afgelopen jaar is het op mijn eigen gevoel vertrouwen en voor mezelf opkomen als de behandeling van een arts niet goed voelt. Het is het belangrijkste dat jij je prettig voelt bij de arts en vertrouwen in hem/haar hebt.

     Groet,
     Birgit

     • Sandra

      Hallo Birgit,

      Heel erg bedankt voor jouw verhaal en jouw tips. Het is voor mij een goede tip om niet in dagen maar in weken/maanden te kijken. Het valt me ook op dat je je vooral focust op de dingen die goed gaan, uiteraard met vallen en op staan. Dat gaat nu nog niet voor mij maar zodra ik meer weet probeer ik er ook zo positief mogelijk in te staan.

      Ik weet inmiddels ook dat ik op mijn eigen gevoel kan vertrouwen. Mijn gevoel zei me allang dat het niet goed zat. Maar daar werd in het ziekenhuis niet echt naar geluisterd.

      Ik wens jou nog een goed herstel toe. Dat gaat vast lukken!

      Groet Sandra

 • Marion

  Zo! Wat ben ik blij om te lezen dat ik niet zo’n zwak typje ben als ik begon te denken. Op 9 maart j.l. heb ik mijn schouder gebroken, kop van het bot bijna verticaal doormidden en een kleine breuk aan de onderkant. Nu, na 5 weken, raak ik behoorlijk gefrustreerd omdat ik op een goede dag denk allerlei (schijnbaar) lichte dingen te kunnen doen, en daarna weer terug bij af lijk te zijn met stekende pijn in mijn schouder, nek, arm … ik vind het heel moeilijk om mijn rust en beweging in balans te krijgen. Fysiotherapie word mij pas aangeraden na een week of 7, dus ik beperk me tot pendelen, zo ver mogelijk strekken van de elleboog en draaiende beweging van mijn hand. Wat ik in geen van de overige commentaren zie terug komen, is het vasthouden van vocht in die arm, ook nu de blauwe plekken vervaagd zijn. Het lijkt soms heel compact in mijn onderarm te zitten; ik probeer dat wat weg te masseren, maar dat is behoorlijk pijnlijk. De huid is ook erg gevoelig can elleboog tot en met mijn pols. Herkenbaar?
  Hoe dan ook, ik zie wel dat ik nog een heel traject te gaan heb (zucht).
  Met dank voor ieders tips!

  • Nee joh, je bent helemaal geen zwak typje. Alles wat je schrijft is herkenbaar. Ook die arm met vocht, dat vooral komt door weinig bewegen. Ik ging al eerder dan jij nu naar de fysio voor kleine oefeningen, maar ook voor het wegmasseren van pijn in m’n rug en het vocht in m’n arm. In Noorwegen, waar ik onderuit ging, adviseerden ze met na 14 dagen naar de fysio te gaan. (ieder land z’n ding, maar ik was er blij mee)
   Dus zodra je naar een fysio kunt gaan, doen! Al was het maar voor het kunnen praten met iemand, die er meer van weet, voor je zelfvertrouwen en voor alle bijkomende pijntjes, die ze al wel kan behandelen.
   Succes en sterkte met alles!
   💪 Nienke

  • Jetty

   Hoi Marion,
   Voor het vocht in je arm zou je misschien een stressballetje kunnen gebruiken; in je hand houden en knijpen. Dit werd mij geadviseerd door mijn fysiotherapeut.
   Verder ben ik het met Nienke eens; ga zo snel mogelijk naar een fysiotherapeut (kan nu even niet i.v.m. corona). Je zou wel je orthopeed kunnen bellen en vragen of je naar de gipskamer mag. Ik heb daar mijn bovenarm een paar keer kunnen laten tapen ( werkte enigszins verlichtend) . Ook hadden ze daar nog tips voor me.
   De eerste tijd heb ik rechtopzittend geslapen met een heleboel kussens om me heen. Denk dat een voedingskussen ook fijn is.
   Ik wens je veel sterkte en veel geduld.
   Liefs van Jetty

  • Gretha

   Hoi Marion,
   Ik loop zo ongeveer 2 maanden voor op jou.
   Mijn onderarm is nog steeds blauw en de huid verkleefd aan mn bindweefsel.
   Ik masseer mn arm dagelijks meerdere malen. In het begin erg pijnlijk. Langzaam maar zeker drijft het vocht weg. Het is een kwestie van volhouden en vertrouwen op de goede afloop.
   Knijpen in een stressballetje of spons werkt ook. Blijf in beweging en oefen veel. Doet een oefening pijn? Juist dan deze doen. Langzaam opbouwen. Bij gebrek aan sportschool gebruik ik waterflessen die ik steeds verder vul. Ben begonnen met een halve liter. Nu doe ik sommige oefeningen al met 5 liter. Ook een zgn weerstandband is heel fijn om te oefenen.
   Succes.

 • Sandra

  Ik heb mijn rechter schouder op 25 september op 3 plaatsen gebroken en uit de kom
  2 breuken in de kop en 1 er net onder
  Nu dus een 1/2 jaar
  Heb 13 weken 24/7 in de sling gelopen
  Jammer dat daar je blog stopt
  Ik ben 4 weken geleden begonnen met meelopen op het werk 2×1 uur
  En sinds deze week eigenlijk 2×2 uur
  Al is dat nu met Corona wel wat meer
  ( ik werk in de thuiszorg)
  Ik heb 2x per week fysio
  Wat ik nog niet veel doe is fietsen
  Ik kan mijn rechter arm niet goed uitsteken en als ik links uitsteek is mijn motoriek in de rechter arm nog niet prettig
  Ik merk dat door de sling mijn arm in rust in voorkeurhouding staat ( alsof ik de sling nog draag)
  Volgens de fysio zal dit vanzelf over gaan
  Ik zou vandaag weer naar de arts moeten, maar door de Corona is dat afgezegd
  De fysio houd het goed in de gaten
  Wat me wel tegen valt is de pijn
  Ik heb nog steeds pijn aan de onderste breuk
  Maar dat is volgens de fysio omdat daar exact het aanhechtingspunt zit van pezen en spieren
  Dat is net een naar punt
  Ik heb veel aan je blog gehad. Dank u wel

  Oh ja ik ben 47 jaar

  • Dat aanhechtingspunt was bij mij ook eraf gebroken. Als ik dit zo opschrijf, voel ik weer de spieren in de kop van mijn schouder. Dat zal altijd iets gevoeliger blijven, denk ik.
   Ik ben reuze trots op wat ik uiteindelijk wel weer kan, door alles wat ik ervoor heb gedaan. Dit zou je nog een keertje kunne lezen: https://www.juf-nienke.nl/2019/07/na-twee-jaar/
   Na het halve jaar ben ik gaan zwemmen. Ik deed mee met zwangerschapszwemmen, want dat was precies het tempo dat ik aankon. Heerlijk dat zwemmen, vind ik.
   ik zwem nu nog steeds elke week een keer (Nouja, nu dan even niet :() En ik doe elke week een keer yoga en ook daar heb ik mezelf elke keer weer een beetje uitgedaagd om weer langer mee te doen.
   Dat blogstukje wat ik je net aanraadde, is inderdaad na twee jaar, hoe ik me toen voelde.
   Ik wens je het allerbeste met de voortgang van je herstel. Liefs van Nienke

   • Niki

    Eigenlijk heb ik niets meer te vertellen, maar vooruit: nog 1 keer. Humerusbreuk op 3 Sept. Eerst behoorlijk wat pijn, voorspelling was 6 maanden dus tot 3 Maart. Viel uiteindelijk mee. Ik ben al een hele tijd pijnvrij, doe nog steeds oefeningen met de arm, komt inderdaad niet helemaal meer goed (ben op een haar na 90), arts zeer tevreden bij laatste controle, zei dat ik bofte met mijn goede gestel en genen. Ben het met hem eens, maar heb ook altijd gezond geleefd. Sportschool (kracht training) nu helaas dicht, dus weer meedoen met Ned. in Beweging. Viel eerst niet mee, maar went weer. Veel schouder oefeningen en dat is goed. Blij dat ik zelfstandig kan leven. Rijdt weliswaar auto, maar zoek nog naar een vervanging van de fiets. 3-wieler?? Ik wens alle lotgenoten optimisme en sterkte, komt vast allemaal weer goed! Blijf oefenen en in beweging. Nienke en anderen: nogmaals veel dank voor jullie blogs,Niki

    • Marianne

     Fijn om te lezen dat het je goed gaat, Niki! Ook ik heb niks meer te melden maar ik denk dat positieve resultaten ook weer moed kunnen geven. Het komt echt goed! Ik ben op 2 augustus in Milaan onderuit gegaan en had een langdurig traject voor mij maar het is zo voorspoedig verlopen! Al maanden overal vanaf en ook helemaal nergens last van. Mijn arm kan ook weer goed naar boven uitgerekt worden. Er is geen verschil. Het kan ook met conplexe breuken en een losliggend tuberculum majus. Ik wens iedereen alle goeds, hou vol!! En Nienke, hartstikke bedankt voor jouw blog en je sympathieke reacties!

 • Ineke

  Bericht:
  Hallo allemaal. Ook ik ben een gevallen vrouw haha. Linker bovenarm breuk vlak onder de kop. Op 10 januari jl. Als ik jullie berichtjes lees denk ik, het herstel is bij iedereen weer anders . Mijn herstel gaat gelukkig goed. In t begin veel pijn gehad en nu alleen nog als ik teveel doe. De sling heb ik na 3 weken steeds meer af gedaan. Kreeg er hoofdpijn van en nekpijn. Heb god zij dank een ontzettend goede therapeut. Hij helpt mij met cupping, dry needling en massage van het gebied om niet stijf te worden. Ook heb ik van hem een hoge dosis vit C gekregen en 2x per dag een flinke dosis Calcium Phosphoricum d6. Dit alles om de botaangroei te stimuleren. Daarbij smeer ik zelf met smeerwortelzalf 2x per dag. Misschien een idee voor jullie. Nu na bijna 5 weken kan ik zeggen dat ik minder pijn heb , mn arm redelijk kan strekken en buigen, omhoog gaat wat lastiger. Gewone fysio thuis heb ik niet meer, ik had t gevoel dat ik daar niets mee opschoot helaas. Ik oefen veel zelf tot pijngrens en ik kan mn therapeut altijd appen als er iets is tussen de behandelingen door. Dat is heel fijn!
  Deze therapeut is ook fysiotherapeut en homeopatisch therapeut, dus als ik om de week bij hem kom behandelt hij mij de ene keer met naaldjes een andere keer met cupping voor de doorbloeding. Al met al ben ik heel blij met hem. De behandelingen zijn zeker niet pijnloos, maar naderhand merk je duidelijk verbetering in de bewegingen. Geduld is niet mijn beste eigenschap maar ik leer vanzelf hoever ik kan gaan. En dat gaat gelukkig steeds beter. Ik wens jullie allemaal veel sterkte en geduld toe.

  Met vriendelijke groet Ineke 74 jaar

 • Eleonora

  N ervaring met acupunctuur tegen de pijn , maar bedankt voor de tip, heeft het goed geholpen ? Ik brak 6 weken geleden mijn humeruskop en heb net als jij erg veel pijn en kan nauwelijks slapen. Ik heb wel een zg zwangerschapskussen aangeschaft, zo’n grote u vorm waar ik helemaal in kan kruipen en overal ondersteuning heb..
  Ik doe veel oefeningen thuis en fysio is erg tevreden, maar die pijn wordt ik gek van en raak oververmoeid.
  Ik ben taxichauffeur en maak me wel zorgen over wanneer ik weer aan het werk kan ( vervoer 8 kinderen met een beperking in zon grote sprinter.
  Slik 3 x daags Tramadol in combi met paracetamol. Maar voelt als placebo. Zucht…
  Doe zo veel mogelijk zelf, maar stofzuigen, met wasmanden sjouwen, koken en strijken lukt me echt niet helaas. Vrees dat ik net als jij veel geduld moet hebben. Beterschap

  • Bernadette Rombouts

   Hoi Eleonora,
   6 weken is nog niet zo lang geleden…doe vooral heel rustig aan. Ik dacht na 8 weken alles wel weer te kunnen. Helemaal fout! Terug bij af constant pijn. Mag nu iig 2 weken zo goed als niks doen. Pijn neemt wel af. Fysiotherapeut zegt dat ik er anders héél lang mee blijf zitten en hoopt dat ik nu begrijp wat hij al bedoelde…
   Dus geef je over, ga niks forceren!! Sterkte 💪🏽

  • Elsa

   Dank Eleonora, we moeten elkaar maar helpen de moed erin te houden

   • Eleonora

    Precies Elsa er zit niets anders op 🙂

    • Elsa

     Ben gisteren voor het eerst naar de fysio geweest. Wat hij eigenlijk zei is dat pijn niet de aangever moet zijn. Dat er eigenlijk geen reden meer is om niet van alles te doen. Dat je hersenen moeten wennen en dat je de pijn dus eigenlijk moet negeren. Hij bedoelde natuurlijk niet meteen van alles forceren maar eigenlijk is er geen enkele reden meer om iets niet te doen. En de pijn wordt vanzelf minder.
     Ik lees hier toch wel andere geluiden.

 • Elsa

  Weet je Alexia, ik moest huilen toen ik dit blog las. Al die weken vond ik van mezelf dat het niet snel genoeg ging. Dat ik me aanstelde. Het was een verademing om te lezen dat het proces waar ik in zit heel normaal is.
  Dat het een langdurig en zeer pijnlijk proces is.
  Bij het eerste de beste praktische advies wat ik vraag hier bevestig je weer mijn aannames. Dt ik meer en nog meer moet doen.
  Wellicht bedoel je het inderdaad goed maar het was precies niet wat ik nodig had. Advies waar ik gewoon niet om gevraagd had.

 • Marianne

  Hi Elsa,
  9 weken lang heb ik zittend geslapen met 13 kussens! En ik heb notabene een Auping die je omhoog kunt zetten. Dat werkte niet echt lekker. Ik zakte ’s nachts ook nogal eens op mijn elleboog en dan lag ik weer te tobben om een betere houding te vinden. Ik heb het maar uitgezeten want ik vond geen goede oplossing en het gekke was ‘ineens’ kon ik wat platter liggen en het verdragen en zo ging het toch al snel daarna stukken beter. Ik hoop voor jou hetzelfde. Het is allemaal om chagrijnig en ongelukkig van te worden. Maar er breken betere tijden aan. Sterkte!!

  • elsa

   Dank je wel Marianne, ik merk dat inderdaad. Iedere dag een beetje beter. Af en toe kan ik zelfs op mijn zij liggen.

   • Bernadette

    Hoi Elsa,
    Wat is dat voor een fysiotherapeut?! Pijn is een waarschuwing!
    Scherpe pijn dan. Betekent: stoppen
    Tegen zeurende pijn helpt bij mij de tennisbal tussen muur en pijnlijke punten. Zachtjes drukken en rollen. Ik laat me ook eens per week masseren bij vriendin die massagesalon heeft. Heerlijk!
    Ik raad je aan een andere therapeut te zoeken…. een die bv ook haptonoom is. Luister naar je lichaam. Sterkte 🍀

    • Elsa

     die tennis bal is dan eigenlijk acupressuur?
     Het is allemaal goede les in doseren.
     Ik merk bijvoorbeeld dat als ik veel ga eten ik over mijn grens ben gegaan.

 • Eva

  Hi Elsa,
  Ik heb zelf heel veel plezier gehad van een zgn ‘leeskussen’. (bij o.a. bol.com) Een pyramidevormig kussen waarmee ik half zittend kon slapen, toen plat liggen nog niet ging. Verder wat kleine kussentjes om mijn aangedane arm te ondersteunen.
  Sterkte!

  • Elsa

   er zijn verschillende soorten. Welke is het handigst?
   Waar leg je dan die kleine kussentjes?
   Dank je wel!!

  • Eva

   Ik kon hem van iemand lenen….lijkt heel veel op de ‘Lekker lui lezen’ kussens van Ducky dons bij BOL.com. Zijn niet goedkoop! De kussentjes legde ik onder mijn bovenarm zodat hij niet weg kon glijden en wat steun had. Onderarm over mijn lichaam, zoals in mitella. Oh ja, ik had ook nog het voedingskussen van schoondochter naast me liggen. Het was steeds een beetje zoeken.
   Ik ben nu bijna 10 maanden verder en kan zelfs weer op mijn aangedane arm liggen. Het is een lang traject, maar echt het wordt ooit beter.

 • Nancy

  Beste Nienke,

  War ben ik blij dat ik deze blog gevonden heb ! Op 29 november 2019 (echt Black Friday voor mij) ben ik gevallen en is de humeruskop op 3 plaatsen gebroken en een afgescheurd ligament. Dit werd op spoed niet direct gezien op de rx, enkel 1 breuk. Pas na de scanner 1 week na de val hebben ze dit gezien.

  Op 17 december ben ik geopereerd en zitten er 3 ankers in de humeruskop. Ik geraakte enorm gefrustreerd omdat ik het gevoel had dat ik niet snel revalideerde. Ik kan nog niet heel veel zelf en daar word ik moedeloos van, alsof er iets mis is met mij. Dankzij jouw blog en de commentaren krijg ik terug moed en besef ik dat ik geduldiger moet en vooral mag zijn. Heel erg bedankt hiervoor !

  Groetjes Nancy

  • Ik ben zo blij (en trots) dat m’n blog dát doet, waar ik het voor geschreven heb. Geven van ervaringsinfo en moed aan anderen… Sterkte ook jij Nancy met alles!!!

   • Lian

    Dag Nienke,

    Ook van mij een stevig ‘bedankt’! Ik liep deze breuk in juli 2018 op en heb de eerste periode veel houvast gehad aan jouw weekverslag, en de herkenning van alle ups en downs bij iedereen. Mijn route is wat langer, in vogelvlucht: breuk in juli 2018, conservatieve behandeling geen resultaat, operatie, na 4 weken start fysio, inmiddels ook beperking elleboog en pols door immobilisatie. Fysio constateerdee dat plaat hoog zat, gevolg beperkte beweging, pijn bleef en, door beperking, vervolgens pijn nek en rug. Het duurde erg lang voor het ons lukte de chirurg ertoe te bewegen de plaat te verwijderen , maar in september 2019 is dat, hoera!, gebeurd. Wat een verschil! Ik ben er nog niet, maar een heel eind op pad. Het motto is geduld , moed houden, luisteren naar jezelf. Ik wens iedereen die ook nog ‘onderweg’ is veel sterkte!

    Lian

    • Birgit

     Hoi Lian,

     Wat fijn dat het verwijderen van de plaat jou heeft geholpen! Hoe was de revalidatie na het verwijderen van de plaat ten opzichte van de revalidatie na de eerste operatie?

     Ik heb nu een plaat in mijn arm, waar ik op zich geen last van heb, maar hij steekt heel erg uit bij mijn elleboog (stoot er steeds tegenaan met vanalles en ben bang dat ik me een keer zo hard stoot dat de plaat door mijn huid komt). Ik mag in oktober terugkomen bij de chirurg om te kijken of mijn arm sterk genoeg is om de plaat te verwijderen, dus ik ben benieuwd of het verwijderen van de plaat mee- of tegenvalt:).

     Groet,
     Birgit

 • Elsa

  Ik moest huilen tijdens het lezen. Ben nu in week 7 en kan steeds meer maar heb dus ook heel veel napijn. voelde me een aansteller en gaf de moed op. Zeer dankbaar voor deze blog.

  • Lieve Elsa, sterkte met alles. Je bent zeker geen aansteller, maar elke dag hard aan het werk om beter te worden!
   💪 Liefs van Nienke

   • Marianne

    Hallo Elsa,
    Heel veel sterkte gewenst!
    Ook ik heb direct mijn haar van lang naar halflang afgeknipt. Toch..het kan snel goed gaan. Ik ben een half jaar verder en al 2 maanden overal vanaf. Hoe het kan? Ik weet het niet? Er komt zeker een portie geluk bij. Mijn complexe breuken hebben zich goed vastgezet. Fysio is ook al 2 maanden geleden gestopt. Ik heb nergens last meer van. En dat liet zich aan aanvankelijk zeker niet zo aan zien. Dat kan voor jou ook zo zijn. Het is niet te voorspellen dat heb ik wel geleerd. Heel veel beterschap en moed gewenst! Het wordt écht beter!! X

   • Niki

    Ik zit nu op ruim 5 maanden. Kan eigenlijk alles, arm is een pietsie korter geworden. Achterom langs mijn rug nog wat moeizaam. Op de sportschool weer terug naar mijn oude gewichten, 5 kilo voor armen/biceps en zo. Armen waren altijd al mijn zwakke punt, dus nog steeds niet meer dan ong. 13 kilo “duwen””en 22.5 kilo “trekken”. Wandel veel meer dan voor het ongeval. Bevalt goed vooral voor uithoudingsvermogen. Voor de nieuwelingen ik ben bijna 90, dus blijf optimistisch en oefenen, oefenen, oefenen. Doe ik ook nog steeds. Allemaal veel succes!

    • Marianne

     Hallo Nikki,
     Wat fijn te lezen dat het zo goed gaat zeg! Elk nadeel heb z’n voordeel. Goed van je dat je zoveel wandelt nu. Ik ook! Het allerbeste!

   • Alie hummel oving

    Hoi Nienke,

    Wat ben ik blij dat ik je in dec al gevonden heb. Ook ik heb een hele lelijke breuk. Subcapitale humerusfractuur incl tub majesfractuur schouder.
    Ben weken door een hel gegaan en volledig door mijn man verzorgt.
    Na zeven week zat de kop weer vast maar de andere drie breuken nog niet.
    Ben nu aan het revalideren maar mag nog haast niets doen …….en het kan ook niet .
    VRESELIJK is dit voor mij , altijd heel druk geweest en nu dit. Ga nu mijn elfde week in.
    Maar door jou blog weet ik dat het zo lang kan duren en ik geen aansteller ben.
    Kan en mag nu ook weer liggen te slapen en dat gaat steeds beter.
    Nienke heel erg bedankt!!!

 • Roos

  Beste mensen,

  Ik ben 3 jaar geleden gevallen en afgevoerd met de ambulance. Mijn bovenarmbot was helemaal door de midden. Na een overnachting in het ziekenhuis hebben ze besloten mij niet te opereren. Ze wilde mijn lijf de kans geven om het zelf te herstellen. Helaas maakte ik geen bot aan en na heel veel foto’s, fysio, botstimulator etc. is mijn bot na 6 maanden…… met een plaat en schroeven toch vast gezet. Helaas is dit niet het einde van het verhaal. Ik hou veel pijn in mijn schouderblad, schouder, bovenarm. Hij voelt vaak koud en met de winterse kou is het extra pijnlijk.

  -Hebben jullie ook meer last met de kou?
  -Tips voor een brace of iets anders?
  -Andere tips zijn ook welkom!

  Liefs, Roos

  P.s plaat verwijderen vindt de arts een te groot risico

  • Robin Hoffmann

   Hallo Roos . Ik zit nog midden in het proces . Ik ben op 1 oktober 2019 van het dak gevallen en heb ook mijn bovenarm flink gebroken. Ik ben wel meteen geopereerd er is een pin in de arm geplaatst. 16 januari ben ik weer bij de dokter geweest en de breuk was nog net zo als het na de operatie. Ook was er een schroef afgebroken. Ik ben tot op de dag van vandaag en het is nu 19 mei. Niet geholpen. Ik kan over 4 weken weer terecht in Nijmegen voor een foto ,om te kijken of er al iets is veranderd. Zelf denk ik dat de breuk nog niet is dicht gegroeid. Maar ik kan nergens op het internet vinden van mensen waar dat werkelijk zo lang duurt. Maar jou verhaal komt het dichts bij mijn verhaal. Ik krijg sowieso nog een operatie. De pin moet eruit . Maar als de breuk nog niet is genezen dan gaan ze het bot schrapen en wordt er donor bot bij in gezet .en dan zouden er platen omheen komen. Ondertussen heeft dit mijn leven goed op de kop gezet . Ik heb een eigen schildersbedrijfje die al 7.5 maand stil ligt.
   Mocht ik geholpen worden doormiddel van platen dan wil ik jou wel op de hoogte houden van het verloop.
   Met vriendelijke groet
   Robin Hoffmann

   • Sandra

    Dag Robin, Roos, en andere mensen,

    Mijn verhaal staat al in deze blog. heb 31 december 2019 mijn bovenarm gebroken. Spiraalbreuk die niet wil genezen. Geen operatie tot nu toe. Lang verhaal kort, gisteren 19 mei second opinion bij Sint Maartesnkliniek in Woerden. Er is zo goed als geen bot aanmaak en ik heb een schijngewricht aan gemaakt. Ze gaan binnen nu en 1 a 2 maanden ( Corona) opereren, middels een philos plaat en schroeven.Ze snijden dan van bovenaan arm tot bijna elleboog open ( wordt leuk litteken). Omdat er geen bot aanmaak is gaan ze het uitschrapen, bot weg halen uit mijn heup, genoemd bone graft en dan plaat en schroeven er tegen aan. Wie heeft hier ervaring mee?

    Groetjes Sandra J.

    Roos weet jij van welk materiaal de plaat is die in jouw arm zit? Kan het materiaal niet voor pijn zorgen in jouw arm?

    • Wauw, Sandra, dat is een vooruitzicht zeg. Ik ben er wel van onder de indruk, wat er nodig is om jouw botten weer aan elkaar te krijgen.
     Nienke❤️

     • Birgit

      Hi allemaal,

      @Roos:
      Ik brak in april 2019 mijn bovenarm, in oktober is er een plaat in gezet.

      Ik herken wat je zegt qua kou. Ik ben in maart naar de sneeuw geweest (niet geskied): in de kou voelde het soms alsof de plaat ijskoud werd,, ik voelde dan ook meer pijn en de hand van mijn gebroken arm kon ik bijna niet bewegen en werd heel koud en pijnlijk.

      Ik volgde na mijn val een tijd lang de Humerus Support groep op Facebook. Heel veel mensen met na maanden tot jaren nog pijn, vooral bij wisselingen qua weer en bij kou. En ook de klachten die jij omschrijft las ik daar vaak. Ik heb een fysio gespecialiseerd in schouders en dat helpt mij heel erg bij stijfheid en last van arm/schouder/nek: trouw om de dag mijn oefeningen blijven doen. Loop je nog bij een fysio? Misschien zou het kunnen helpen?

      Over die Faceboekgroep: interessant om te volgen, maar ook de hele slechte verhalen staan daar beschreven, dus je wordt er niet altijd heel vrolijk van maar ik heb er veel info vanaf gehaald.

      @Sandra, wat fijn dat er wat gaat gebeuren en dat er vooruitgang voor je gaat komen. Ik hoop dat je snel geopereerd kan worden. Zo’n bone graft heb ik wel vaker over gehoord, met goede resultaten. Wat betreft dat litteken: ik heb ‘m ook van mijn oksel tot elleboog, maar het is nog best ‘mooi’ genezen (o.a. door met littekencrème te smeren) vanaf het moment dat de wond goed dichtzat!

      Groet,
      Birgit

    • Niki Weseman

     Sandra ik heb het al eens eerder gemailed: mij heeft de smeerwortelzalf van (b.v.) Betula Kruiden op de plek van de bovenarmbreuk tot heel goede bot aanmaak geleid. Ik had die tip van iemand met soortgelijke ervaring. Al kun je natuurlijk nooit zeggen of het zonder zalf misschien net zo goed gegaan was. Kijk maar eens op een of andere zoekmachine. En doe er je voordeel mee. Veel sterkte met het volgende traject. Niki

     • Jetty

      Ik kan de tip van Niki alleen maar bevestigen. Ook ik ben smeerwortelzalf gaan smeren op de plek van de bovenarmbreuk en ik moet zeggen; 6 weken na de breuk was er al redelijk veel botaanmaak. De orthopeed was heel tevreden.

    • Robin Hoffmann

     Hallo Sandra, heftig hoor.
     Als mijn bot nog niet is aangegroeid na 8.5 maand .dan krijg ik die zelfde operatie. Ze moeten alleen de pin er nog bij uithalen. En dat is niet makkelijk omdat er een schroef is geknapt . Die is binnen in het bot tot op de pin afgeknapt.
     Er zijn nu nieuwe platen soort van thermische platen. Vraag daar eens naar .dat moet wel schelen kwa kou.
     Groet Robin

    • alex

     Hoi Sandra, Ik brak mijn schouder 10 weken geleden en heb de eerste 4 weken met een ‘sling’ en pijnstillers doorgebracht. Ik hoopte dat de breuk zelf zou genezen en de botten weer zouden aangroeien. Toen met een andere Orthopedisch chirurg in contact gekomen, die me verzekerde dat dat nooit zou gebeuren. De breuk was zodanig (aan de bovenkant van mijn onderarm, net onder de schouder bol) dat de verschillende delen niet eens bij elkaar in de buurt zaten… Zijn advies was opereren en gelukkig kon dat de volgende dag al. Het schijnt een vrij ingrijpende procedure geweest te zijn, want hij heeft de uiteinden van het bot moeten vijlen en schoonmaken en toen van buitenaf zo gemanipuleerd dat ze tegen elkaar aan kwamen. De schouderbol was een kwartslag gedraaid en het geheel was 20 graden van zijn plaats. Er is een titanium plaat tegenaan gezet met titanium schroeven (stuk of 6 geloof ik). Ik ben nu dus 6 weken aan het revalideren na de operatie en dat gaat gestaag. Ik kan mijn haar wassen en mijn hand tot boven de deurpost opsteken (yay). Nooit gedacht dat het allemaal zo lang zou duren, maar zonder die operatie was het helemaal niets geworden. De plaat geeft me tot op heden geen last en het idee is dat deze er over een jaar uitgehaald wordt. Tot zover my two cents worth. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Iedereen sterkte met het revalideren!

     • alex

      sorry: ‘aan de bovenkant van mijn onderarm’ moet natuurlijk zijn ‘aan de bovenkant van mijn bovenarm’.
      Ik heb nog geen ervaring met koude temperaturen en het effect daarvan op het plaatje in mijn schouder. Wel heb ik net een verklaring van de Orthopeed gekregen dat ik een titanium plaat in mijn arm heb, zodat ik niet word aangehouden op het vliegveld…

    • Robin Hoffmann

     maartenkliniek .

     Na de foto bleek dat mijn breuk totaal nog niks is hersteld ondanks de pin die er al bijna 9 maand inzit.

     Ik wordt over 7 weken weer geopereerd. Ze halen de pin eruit .het bot gaat op de kweek .en er komt een brace van gips omheen. Dit moet 6 weken blijven zitten. Helpt dit niet .dan wordt ik weer geopereerd. Dan komt er een plaat omheen met de nodige risico’s. Al bij al ben ik er ontzettend klaar mee. Het voelt als oneindig .en de hoop op volledig herstel is bij mij wel vervlogen. Hoop dat het bij jullie allemaal een stuk sneller hersteld. Groet Robin

     • Esra

      Hi Robin, hier ook even tegenvaller.. Ben nu 16 maanden verder. Het leek allemaal wel redelijk volgens plan te gaan, maar nu veel pijnklachten. Vandaag weer foto. Binnenkort CT scan om te kijken of het bot niet teveel schade heeft omdat er mogelijk onvoldoende bloedtoevoer is vanwege de ontstane schade aan de bloedvaten na mijn val.
      Is de CT oké dan volgt verder onderzoek naar pezen en spieren.
      Ben er dus nog steeds zoet mee en baal er bij tijd en wijlen goed van.
      Toitoitoi, op een dag zal het vast beter gaan, maar vandaag toch ff baaldag na dit nieuws

     • Janet

      Dag pechvogels!
      Ik heb inmiddels 15 maanden geleden beide bovenarmen gebroken. Ik herken ’t drama en de moedeloosheid. Links is bij mij geopereerd met pen er in en rechts gewoon laten hangen. Weinig botaanmaak in beide armen en pseudoartrose. Bewegen gaat redelijk, veel fysio, nog steeds oefenen en dryneedling en ook nog steeds pijn. 4 maanden geleden de pen eruit laten halen en wat een verbetering! Daarna gestart met een botgroei stimulator en na 15 weken een verbluffend resultaat. De chirurg noemde ’t een miraculeus herstel. Nu dus ook nog 15 weken bij mijn rechterarm proberen. Ben superblij en heb dus na 15 maanden gedoe en pijn nog steeds progressie te melden!
      Het is blijkbaar een hele grote oefening in geduld… Dat had ik blijkbaar niet genoeg… Maar ontwikkel ’t nu zeker 😉
      Groet,
      Janet

     • Robin Hoffmann

      Hoi Janet en Esra.
      Tis een mooie ellende bij elkaar . Hopelijk komt ooit alles weer goed. Jullie ook sterkte gewenst.
      Groet Robin

     • Sandra

      Dag Robin, ik zie bovenaan jouw bericht maartenskliniek staan. Ben je daar vanad begin onder behandeling? Ik heb 31 decem ber spiraal breukbovenarm opgelopen. In mei second opinion bij Maartenskliniek gehad. Geen botaangroei en nu ook pseudoartrose. Heb rare scheve knok in bovenarm. Wordt 3 juli geopererd door dr. Ostendorff, philosplate en bonegraft.Waarom krijg je niet meteen plaat en is er niet gesproken over bonegraft?
      Groet Sandra

     • Robin Hoffmann

      Hoi Sandra . Ik was in het begin in behandeling van het mst. Ik ben daarna pas naar de st maartenkliniek gegaan op eigen aanvraag. Ze zetten niet meteen een plaat omdat de operatie dan te zwaar was .met de pin eruit en ook nog de plaat te plaatsen. Plus dat de kans bestaat dat er een bacterie onderuit. Dan zou een plaat ook niet helpen .dit gaat nog op de kweek na de eerste operatie. Ik sta onder dokter penning.

     • Robin Hoffmann

      Er is ook niet gesproken over bonegraft. Weet ook niet wat dat is als ik eerlijk ben.

  • Roos

   Beste mensen,

   Ik ben eindelijk pijnvrij na 4 jaar.
   In maart ben ik gestart met BSR ( Body Stress Release is een gezondheidstechniek waarbij (diep gelegen) spanningen op een milde, maar zeer doeltreffende manier worden vrijgemaakt. Hierdoor zal de communicatie in het zenuwstelsel sterk verbeteren). En dit heeft mij enorm geholpen. Mogelijk kan deze tip jullie ook helpen. Het wordt gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.

   Heel veel succes allemaal.

 • Maria

  Hallo Allemaal, ik ben zaterdag 14/12/2019 onderuit gegaan en ja hoor ook een subcapitale humerus fractuur!
  maandag as krijg mijn 2e foto. Ik ben benieuwd. Ik heb veel aan jullie verhalen /opmerkingen Ben blij dat ik dit blog snel gevonden heb.

  • Sterkte Maria, met je herstel!
   Groeten van Nienke

  • Roos

   Heel veel beterschap.
   Ben benieuwd hoe het nu met je gaat!
   En hoe de foto was….

   • Maria

    Op de foto was te zien dat de kop netjes onder de kop zit, alleen iets te veel in elkaar gedrukt. Door mijn arm uit te laten hangen dmv sling moet dit beter worden. Slik alleen paracetamol voor de pijn en Arnica pilletjes om de blauwe plekken te laten slinken.
    Dank voor je belangstelling!

  • Maria

   Het is nu 5 weken geleden na mijn val. Kan mijn arm wel meer bewegen maar kom niet verder dan 45 graden. Loop nog elke dag met een sling om. Schouder doet nog veel pijn bij onverwachte bewegingen. Ook heb ik regelmatig tintelende vingers. Maandag over 1 week weer foto maken. Ik ben benieuwd

 • Trijntje

  Nienke,

  Hartelijk dank voor je blog. Heel nuttig en uiteindelijk toch ook hoopgevend.
  Ik ben 23 september met mn fiets gevallen en heb mn rechter bovenarm gebroken. Blijkt dat ik wel osteoporose heb (51 jaar). Morgen wordt het 12 weken. Die continue pijn is het ergst. Met name ‘s-nachts, dus geen enkele goede nacht.
  Bijkomend nadeel nu is dat ik in het buitenland werk met geen medische hulp om me heen. In Nederland ben ik wel twee keer bij de fysio geweest. Hij heeft me de ‘standaard’ oefeningen gegeven. Deze doe ik zoveel mogelijk voor zover de pijn het toestaat. Eén keer per week krijg ik een massage van een Thaise dame. Zeer pijnlijk (ze werkt aan mn geblokkeerde zenuwen en spieren), maar ik denk wel dat het me helpt. Ik weet niet wat ik van mn fysiotherapeut moet denken. Heb een paar vragen per e-mail gesteld en dan krijg ik de reactie dat ik in februari (als ik weer even in NL ben) maar weer langs moet komen voor een afspraak. Hij laat me dus 2,5 maanden aanmodderen, wat mn herstel zeker niet ten goede zal komen. Wellicht beter dat ik een meer serieuze fysiotherapeut zoek.
  Ik ben bewust niet langer in NL gebleven omdat ik me daar erg nuttteloos voelde. Hier kan ik mn werk eigenlijk best goed doen (op kantoor, veel met de computer), en geeft me dat dus ook de nodige afleiding en maakt dat de tijd sneller goed (we moeten tenslotte toch door de tijd heen – het herstel heeft die tijd nu eenmaal nodig).

  Benieuwd hoe het verder met jou (en al die anderen gaat) zodat ik weer beter een idee heb van wat me nog te wachten staat.

  Hartelijke groet,
  Trijntje

 • Miriam

  Hallo allemaal die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik behoor ook tot deze groep met een driedubbele schouderfractuur, 4 jaar geleden op gelopen nadat een paard wat me om ver trok. Paarden…dat was mijn werk, diagnose na de val was een breuk in de humeruskop, ze bleken alleen 2 breuken over het hoofd te hebben gezien en de pijn was hel, de nacht mn ergste vijand. Ik moest naar fysio maar erna was ik misselijk en ziek van de pijn. Ik heb nooit kunnen weten, jullie denk ik ook niet, hoeveel soorten pijn er in een arm kunnen zitten. Van brandende, krampende, pulserende, en weet ik niet meer wat soort pijn.
  Hier door is de schouderkop niet goed aan elkaar gegroeid met als gevolg van blijvend letsel en beperkingen, ook in een paar pezen. Ik raakte in een depressie, mijn werk als zelfstandige lag op de grond, 24 u per dag pijn, ik werd niet gehoord.
  Na een jaar kreeg ik eindelijk mijn veel gevraagde MRI maar het tij was niet meer te keren en met een operatie niet meer op te lossen.
  Ondertussen was ik met etherische olien in aanraking gekomen, ik vergeet nooit de dag meer dat ik een nacht geslapen had na een half jaar. Ik smeerde 1 x de zalf en een groot deel van de pijnen verdwenen. Morfine, Diclofinac, Naproxen, niets hielp, ik werd alleen nog beroerder.
  Achteraf, nadenken hoe dat kon waren dat een ontstekingsreacties die er volgen bij weefsel schade, de gemeenste die er zijn.
  Zo ben ik volle 500% gaan geloven in deze kracht der natuur, deed ik al maar toen nog meer.
  Ik kan weer sporten na een zeer lange revalidatie om bovenlichaam in conditie te houden maar niet zonder hulp van deze olien. Ik kan meer dan eigenlijk hoort bij de verkeerd gegroeide breuk, een schouder is het pijnlijkste/complex gewricht wat er is en heeft nooit rust.
  Wie dan ook die tegen deze pijnen aanloopt, dezelfde klachten heeft als ik had, je mag me bellen en ik hoop iedereen te mogen helpen met wat voor soort pijn dan ook war 24/7 pijn is onmenselijk.
  Heel veel liefs en goeds, Miriam Terpstra 06 17163207

  • Jetty

   Hoi Miriam,

   Mag ik vragen welke etherische olie/zalf je gebruikt?

   Hartelijke groeten,

   Jetty

  • Roos

   De pijnen en de het niet slapen klinken erg bekend. Ben erg benieuwd naar de etherische olien.
   Kun je wat meer uitleg hierover geven?

  • Bernadette Rombouts

   Hallo Miriam,
   Ben ook benieuwd welke olie je bedoelt.

   Negen weken geleden, 24november 2019 struikelde ik over een boomwortel die door het asfalt van een bosweggetje stak. Gelukkig was ik samen met mijn partner en hond. We hadden er stevig de pas in en toen die rotsmak. Ik wist meteen dat het goed mis was. Wilde het liefst blijven liggen en slapen. Meteen naar het ziekenhuis en daar bleek bovenarm door en twee breuken in schouderkop. Wel “een mooie breuk” werd er gezegd. Is gelukkig zo gebleven, dus geen operatie. Maar wát een ellende en pijn zeg. Blij dat ik nu lees dat ik niet de enige ben die dacht dat het sneller klaar zou zijn! Na 8 weken twee keer twee uurtjes op t werk geweest. Viel vies tegen al deed ik weinig. Ik ben 61 jaar en werk op bso met kinderen van 4 tot 8 jaar dus niet handig met zo een blessure.
   De nachten idd lastig. In het begin op de bank halfzittend. Verder al weken op logeerkamer rommelend met kussentjes. Heel handig: nekkussen voor in vliegtuig! En leve de ereader!
   Na 6 weken begonnen met fysio. Met elastieke band om deurknop spieren bovenarm en rug trainen. Handig via een app. Chirurg in ziekenhuis waarschuwde mij voor frozen sholder die op de loer ligt. Fysiotherapeut zei dat ze niet wist tegen wie ze dat had gezegd. Ik ging veel te hard bezig. Tot 2x toe flink teruggefloten. Bezuren met hevige pijnen. Goeie tip: tennisbal tussen muur en schouderblad rollen en drukken op pijnlijke aanhechtingspunten van pezen en kapsel. In de ochtend m’n bed uit gejaagd door stijfheid. Wandelen met de hond (even niet in t bos 😉) helpt.
   Soms frustrerend dat als ik bv gestofzuigd heb (doet m’n man ook wel eens) dan niet nóg meer kan doen op die dag. Kan t soms niet laten maar pijn volgt daarop. Warme douche ook prettig en dan voorzichtig langs douchestang arm omhoog. Schouder laag houden. Pfff het vergt een hoop geduld maar ik houd moed en zeker nu ik jullie verhalen lees!
   Veel vrouwen inderdaad, hoewel een vriend van ons het ook is overkomen. Van iedereen die het is overkomen hoor ik dat het wel “lang duurde” en dat het altijd nog weleens opspeelt. Zwemmen lijkt mij ook een goed idee, dan wel in een warm bad. Ga het fysio vragen.
   Sterkte allen en geef niet op!!!

   • Succes Mirjam met alles! Ik lees in jouw bericht al veel, waar je tegenaan bent gelopen, maar ook een bepaalde positiviteit vind ik erin terug. Dus volgens mij ben je goed bezig!
    Groeten van Nienke 💪

  • Marion

   Hallo Miriam,
   Ik ben erg benieuwd naar welke zalf en/of olie je gebruikt hebt. Ben nu pas in week 5 na mijn val, maar ik word af en toe wanhopig van het gevoel dat ik de pijn in de spieren van mijn bovenarm niet kan weg masseren. Ik doe wel kleine oefeningen (fysiotherapie is nu nog niet mogelijk helaas) maar die spieren voelen zo hard! Hetzelfde voor die van de nek naar de schouder en rondom het schouderblad. Kan ze simpelweg niet ontspannen. Hoop dat zo’n olie iets zou kunnen doen!

 • Eva

  Hallo dames,
  Wel opvallend trouwens dat er hier geen heren zijn. Je zou bijna denken dat dit een vrouwenkwaal is haha!

  Even weer een update van mij. Vorige week weer voor foto en controle in het ziekenhuis geweest. Wat een verschil met twee maanden eerder. Er is nu duidelijk botgroei te zien, arts is dik tevreden en ik hoef niet meer terug (4 maanden na val) Wel is de stand van arm iets naar voren, waardoor de volledige functie waarschijnlijk niet terugkomt, maar dat zal marginaal zijn.
  We gaan voorlopig nog door met 2x per week fysio inclusief krachttraining. Arm krijg ik aardig hoog. Zijwaarts en achter de rug gaat moeizaam cq nog niet, en is dan ook gevoelig.
  Autorijden en fietsen doe ik weer volop maar het laatste wel voorzichter. Wil niet weer onderuit gaan.
  Ik ben ook weer bijna volledig aan het werk, 21 van de 24 uur. Nu het oppassen op de kleinkinderen weer proberen op te pakken.
  Al met al ben ik tevreden en blij dat mijn herstel zo voorspoedig gaat. Zeker als ik al de negatievere verhalen lees. Houdt moed lotgenoten! We komen er uiteindelijk allemaal wel. Wilma, ook ik ben 58, dus die leeftijd zegt ook niet alles.
  Fijn weekend!

  • Janny

   Geweldig nieuws EVA , dat het allemaal zo voorspoedig gaat. Kan me jou angst voor fietsen wel voorstellen… Zelf ben ik gevallen in het zwembad, heb nu nog steeds dat natte ruimte’s een knop om gaat “alert”..
   Fijne zaterdag
   Janny

  • Irma

   Dank voor je blog. Ik (57)ben 3 weken geleden gevallen met als resultaat een tuberculum major breuk.
   Ik denk elke dag dat ik volgende week wel weer kan werken, maar ik kan helemaal niets. Over 3 weken 6weken foto. Hopelijk mag ik dan starten met fysio.
   Kleine val met grote gevolgen. *gelukkig* lees ik dat de pijn erbij hoort. En ook de slapeloze nachten. Voel ik me niet zo alleen hierin.
   Groet van Irma

   • Succes Irma met alles. Je bent zeker niet de enige, die dit meemaakt. Maar je moet er wel een soort van alleen doorheen en dat kan soms flink tegenvallen. Ik hoop dat je inderdaad steun hebt aan mijn verhaal en ik hoop voor jou ook dat je snel een fysiotherapeut mag en kan vinden, die je helpt met je eerste (mini) stapjes en een luisterend oor kan bieden. Ik was al na twee en een halve week bij de fysio, die me heel goed kon vertellen wat ik en wat ik niet mocht. Alleen daarom vond ik dat al heel fijn.
    Groetjes van Nienke

    • Niki Weseman

     Humerus breuk op 3 Sept 2019. Jammer dat ik deze rubriek pas nu ontdek. Wel info en steun van een lotgenoot . Ben 89, wel krachttraining iedere week, dus goede spieren. En absolute aanrader is Smeerwortelzalf van goede kwaliteit. Bevordert succesvol de Botvorming!! Morgen foto’s.

     • Beste Niki, ik hoor graag hoe het is afgelopen met de foto’s en wat de artsen ervan vinden. En ik hoop dat je vanaf nu toch een beetje steun hebt aan mijn verhaal en dat van de andere lotgenoten.
      Gedeelde smart is halve smart; dat miste ik zelf heel erg twee jaar geleden en die steun denk ik hier een beetje te geven.
      Succes!!!!

      Groeten van Nienke

     • Marianne

      Dag Niki, vervelend dat jij ook een breuk hebt opgelopen. Ik ben benieuwd naar de uitslag van de foto’s. En wat een bijzondere tip! Daar duik ik eens in. Voorspoedig herstel gewenst! Groeten, Marianne

     • Rustige Zondag, dus even voor het eerst een rondje met de auto na ruim 6 weken. De snelwegen zal ik nog mijden maar het ging gewoon goed. Weer een stapje op de lange weg. –Marianne fijn dat je nog geen osteoporose hebt en heel bijzonder dat je een stukje gegroeid bent! Ik ben al zo’n 5 cm gekrompen en heb het idee dat het na de breuk meer is! ik hing ’s morgens altijd even aan de badkamerdeur om mijn wervelkolom op te rekken, maar dat is er nu niet (meer) bij. Vrees ook dat ik wél osteoporose heb, maar ja ik ben 89½. Heb 7 jaar geleden een halve nieuwe knie gekregen. Gevolg van lang door hockeyen (65+) op kunstgras. Werd ervoor gewaarschuwd, maar was wel erg leuk. Ik wens iedereen van harte goede vooruitgang toe. Niki

     • Douwe

      Hoi Niki,

      Even reageren op jouw reactie van vandaag. Ik heb de zalf inmiddels in huis. Echter omdat arts vorige week aangaf dat hoewel thans aangroei van bot is, maar dat de stand van de schouderkop verkeerd staat, hij deze aangroei weer teniet moet doen tijdens de operatie wacht ik dit eerst maar even af. Heb echter wel een vraag hoe vaak smeerde je de zalf dagelijks op de plekken waar botaangroei nodig is.

    • Nieuw berichtje van mij. Is nu 6 weken na de breuk. Van de paracetamol af. Moet wat meer discipline opbrengen. Voor de oefeningen. Word nog wel moe van bezigheden en vergeet soms e.e.a. Wandel zoveel mogelijk. Wanneer weer autorijden?? Na fysio wat pijn, uit te houden zonder para. Heb soms het gevoel dat ik de arm teveel gebruik. Vind zelf dat het goed gaat, avond thuiszorg niet meer nodig, ‘ s morgens wel vooral voor afdrogen na douche en om geïrriteerde plekjes onder borsten en in oksel te behandelen.

     • Marianne

      Wat gek? Ik kan niet reageren op jouw bericht van vandaag, Niki. Dan maar onder een eerder bericht. Ik kan bijna niet geloven dat je 89 1/2 j bent!! Wat een energie! Stoer dat je het autorijden bent gaan oefenen. Fijne avond aan jou en aan allen!

     • Hoi Douwe
      Heb je het idee dat de zalf geholpen heeft? Wat jammer dat je nu toch onder het mes moet. Ik smeerde de eerste paar weken 2 x een behoorlijk laagje en na de goede foto’s (bij ong. 6 weken) een x dezelfde hoeveelheid. Het gaat nog steeds goed, fysio is tevreden maar voel me nog snel moe na bezoek of inspanning. Misschien heeft dat er niets mee te maken en worry je een beetje of er ook nog iets anders aan de hand is. Probeer daar maar niet aan te denken. Ik wens je chirurg toe – en jou ook – dat de operatie goed verloopt met het gewenste effect! Volgende week alleen nog thuiszorg voor 2 x douchen in de week. Kan mijn rug niet zelf afdrogen!

     • 11 november heb ik 4 breuken opgelopen in de kop van mijn arm. Tevens een beschadigde knieschijf waardoor ik behoorlijk hulpbehoevend ben geworden terwijl ik zelf mantelzorger ben….
      Heel fijn om jullie berichten te lezen hoe het verloop van herstel zou kunnen zijn. De pijn is regelmatig ondraaglijk, kan niet naar boven om te douchen, thuiszorg komt voor de verzorging. Ik leef gescheiden van bed maar niet van tafel van mijn Lief. Ook ik werd afgedaan dat het 6 weken zou duren. Deze week terug naar traumachirurg en starten met fysio. Dank voor heldere uitleg!

    • Irma

     Vandaag voor foto geweest. Helaas is de breuk nog niet heel, maar gaat de goede kant op. daarom ook nog zoveel pijn vooral in de nacht.
     Mag wel zo zoetjes aan met fysio beginnen. Meteen afspraak gemaakt!
     Heel veel begrip bij werkgever. Dit is wel heel erg fijn

     • Irma, wat storend dat je vooral ’s nachts nog veel pijn hebt. Fysio helpt goed om de beweeglijkheid te bevorderen. De meesten weten hoe ermee om te gaan. Mijne is helaas ziek maar ik houd mij (beter) aan de oefeningen en ik wens je toe dat je daarmee snel mag beginnen! Sterkte, optimisme en geduld toegewenst. Niki

     • Irma, ik hoop dat het intussen de goede kant op gaat met de botbreuk heling en dat de pijn verdwijnt. Gebruik je smeerwortelzalf? Dat helpt echt bij de botgroei. Iedere dag een flink laagje op de plaats van de breuk. Mijn breuk is tussen de schouderkop en de humerus proxi….Wat mezelf betreft: vandaag 9 weken. Wij lopen dus min of meer synchroon. Kan de arm zijwaarts strekken, ook een stukje schuin omhoog naar voren. Met ondersteuning van de goede arm tot ong. 120° (soort Heil Hitler stand) en als ik de goede arm weghaal kan ik dat een kleine minuut volhouden zonder te laten zakken. Maar nog niet goede schouder aantikken met gestrekte arm. Achterwaarts nog minimaal! Fysio vorige week was te heftig, 5 dagen pijnlijk daarna. Moet deze week dus minder zwaar. Wandel iedere dag als het niet regent, maar zelden meer dan 3000 stappen. Moet van de orthopeed met wandelstok, voor als ik even uit balans ben. Rustend op een bankje doe ik oefeningen met de stok: 2 handen aan de stok, 10 x naar voren, 10 x schuin omhoog en 10 x staand de stok om mijn lijf van links naar rechts en omgekeerd, waarbij ik zelf recht vooruit blijf kijken. Voorbijgangers vinden het maar vreemd. Heb van diverse kanten gehoord dat het volledig herstel van kapsel en bindweefsel ong. 2 jaar duurt! Ben nog steeds sneller vermoeid dan voorheen. Sterkte en optimisme gewenst!Niki

     • Irma

      Hoi Nikki
      Vandaag weer naar fysio
      Ik maak gestaag vorderingen. Oefen ook met stok 😅😅, maar kom nog lang niet zo ver als jij.
      Loop ook elke dag ongeveer 5 kwartier.
      Slapen is nog steeds erg vervelend, maar dat wordt ook beter.
      Al met al wel beter maar moet toch wel veel geduld hebben
      Sterke en groetjes

     • 11 november heb ik 4 breuken opgelopen in de kop van mijn arm. Tevens een beschadigde knieschijf waardoor ik behoorlijk hulpbehoevend ben geworden terwijl ik zelf mantelzorger ben….
      Heel fijn om jullie berichten te lezen hoe het verloop van herstel zou kunnen zijn. De pijn is regelmatig ondraaglijk, kan niet naar boven om te douchen, thuiszorg komt voor de verzorging. Ik leef gescheiden van bed maar niet van tafel van mijn Lief. Ook ik werd afgedaan dat het 6 weken zou duren. Deze week terug naar traumachirurg en starten met fysio. Dank voor heldere uitleg!

   • Marianne

    Dag Irma, ondertussen ben ik 8 weken verder. Tuberculum Majus ligt bij mij los. Inderdaad is een fysiotherapeut(e) die je goed uitleg kan geven en kan begeleiden goud waard. Het is een buitengewoon lastig traject maar vorderingen maak ik wel. Dat geeft de burger moed!! Hopelijk tref jij ook een fijne deskundige. Wat werken betreft, ik heb een baan die ik deels thuis kan uitvoeren. Dat maakt dat ik het allemaal direct zo heb kunnen organiseren dat ik 50% ben blijven werken. Je bent zeker niet alleen! Alles wat je schrijft is zo herkenbaar! Sterkte!!

    • Irma

     Dank je Marianne
     Zo te lezen hebben wij dezelfde breuk met loszittend fragment.
     Bij de orthopeed was de informatie zeer summier. Ik zie u over 6 weken. Komt ook omdat ik misschien geen of de verkeerde vragen stel. Mocht absoluut geen fysio.
     Nu kan ik mij dit wel voorstellen omdat het nog zo pijnlijk is. Had jij ook zoveel last van vocht in je bovenarm en onderarm/elleboog? Het lijkt wel of ik daar nog meer last van heb dan van mijn breuk.

     • Janny

      Hallo Irma
      Wat een toestand toch..Leef met je mee.. Wij weten hier allemaal hoeveel pijn en beperkingen erbij komt kijken. Binnen 2 weken had ik fysio, vanaf de 4e dag 2e controle ziekenhuis moest ik starten met draai bewegingen te maken met mijn arm..Er was twijfel of ik geopereerd moest worden, het losse element zat niet hellemaal op de goede plaats om vast te groeien..Er werd besloten het zo te laten omdat het geen grote verschuiving van dat element zou zijn.. Wel met de mededeling dat ik niet meer mijn arm kan gebruiken als voorheen. 4 maanden later een second opinie laten doen.. Zelfde verhaal, ze had me ook niet geopereerd arm zal niet als voorheen functioneren. En ik moest stoppen met fysio, omdat dat teveel klachten gaf. Wel advies 1a2keer in de week gaan zwemmen..Zwem nu 1x in de week, dat voelt goed. Nog steeds beperkt met mijn schouder en last van elleboog en regelmatig pols… Geen enkel herstel en breuk is hetzelfde blijkt uit de verhalen hier…
      Sterkte met het herstel, als je twijfel zeker een second opinie aanvragen.
      Groetjes Janny

     • Marianne

      Hoi Irma, hier een berichtje van een andere Marianne (2 april gevallen, conservatief behandeld) tav dat vocht kan jezelf in een sponsje gaan knijpen, dat belast je arm niet en zorgt dat het vocht beter weg kan. Sterkte!

     • Marianne

      Hallo Irma, jazeker had ik veel vocht maar dan vooral in mijn bovenarm. En nu nog is er een verdikking die langzaam wat minder aan het worden is. Bloeduitstortingen waren er over mijn hele arm. En juist daar had ik nogal wat last van. Ook deze zijn nog niet helemaal weggetrokken. Het lijkt erop dat er overal anders gedacht en geadviseerd wordt. Ondanks de pijn moest ik na 2 weken starten met fysio en ik kan alleen maar zeggen dat het zo ontzettend fijn is! Voor het krijgen van vertrouwen vooral ook want mijn fysiotherapeute is goed bekend met deze fracturen en weet echt wat ze doet. Maar ook de verlichting in/van mijn arm. Mijn arm voelt erna weer zo heerlijk gewoon en soepel aan. Zo prettig! Ik hoop dat je er snel mee mag starten. Ook ik krijg steeds maar summiere informatie in het ziekenhuis maar..ik ben weer op sterkte na de eerste schrik en ga nu echt te halen wat ik nodig heb. Bijvoorbeeld een röntgenfoto. Na 5 weken was ik op het spreekuur en omdat ik goede vorderingen maakte was een foto niet nodig. Wel dus, IK heb een beeld nodig. Na het spreekuur kon ik de foto gaan maken en zou er alsnog iets op te zien zijn wat verontrustend is dan zou ik gebeld worden, Ik ben met mijn mobiele telefoon bij radiologie naar binnengegaan en heb gevraagd of ik het scherm mocht fotograferen en dat mocht zonder morren. Ik wilde namelijk de foto’s hebben om mijn fysiotherapeute te tonen. Nu wist zij welke vervolgoefeningen ze al dan niet in kon zetten. In mijn digitale ziekenhuisdossier zijn de foto’s niet opgenomen en ik moest dus wat verzinnen. Succes met herstellen. Het gaat best snel hoor, dat je weer iets meer kan. Groetjes!

    • Kan mijn reactie niet terugvinden, toch heeft Nienke er op gereageerd nadat ik vertelde dat de orthopeed meteen nota nam van Nienkes blog waar hij ook blij mee was. —Even kort dus: foto’s van 10 Okt. lieten goede botgroei zien, (5½ week na val) door hulp van de smeerwortelzalf? Arm helemaal loodrecht omhoog zal nooit meer lukken, domper. Foto’s op telefoon gezet. Nu 3 x 2 minuten daags met katrol aan het werk en 10 keer met stok in beide handen recht naar voren, idem schuin omhoog en idem zijwaarts zonder lichaam te draaien. Het is nu half 2, nog geen paracetamol genomen. Misschien onverstandig, maar niet nodig. Na fysio – 1 x per week – wel wat pijn. Zwemmen lijkt mij wel wat, mogelijkheid uitzoeken. Moe na bezoek of lange telefoon. Sterkte allen! Niki

   • Aly

    Beste Nienke,
    Super dat je jouw verhaal hebt opgeschreven. Er zijn zoveel als jij met dezelfde of soortgelijke problemen maar dit niet verwoorden op internet of iets dergelijks. Dat is jammer want we zitten allemaal met vragen ….Ik brak op vakantie ook de tuberculum major, geen dislocatie. Ik had geen andere keus dan mijn vakantie gewoon voort te zetten. Had nog een aantal vluchten etc. Had daarnaast ook mijn enkelbanden verrekt. Moet zeggen dat ik me heb kunnen redden. Thuis aangekomen na 2 weken hoorde ik pas dat het een breukje was, had ik niet verwacht. Nu twee maanden verder doe ik eigenlijk alles. Het enige probleem wat ik nog heb is de nachten. S’avonds als ik ga slapen heb ik last en wordt vaak wakker gedurende de nacht ( ik kan ook alleen maar op mijn rug slapen) en smorgens heb ik last. Zo gauw ik weer bezig ben gedurende de dag gaat het prima. Ik kan ook bijna alle bewegingen gelukkig weer maken. Het kost tijd. Ik had een breukje en dat heeft al heel veel gevolgen. Jullie breuken zijn waarschijnlijk groter of complexer. Ik wens jullie allemaal heel veel sterkt maar vooral ook heel veel geduld. Want dat is het, we moeten goed oefenen maar daarbij ook geduld hebben want heling heeft tijd nodig.

   • Irma

    Ikreageer maar even op mijn eigen berichtje 😂Inmiddels vele maanden verder en werk nog steeds niet op volle kracht. Op de foto blijkt dat de botjes nog niet volledig aan elkaar gegroeid zijn , helaas.
    Volop in de fysio nog. Heb wel spinnen en chiYoga opgepakt. Rij sinds kort ook weer auto en fiets ook weer .
    Volgend othopaed zal ik nooit meer 100% functie terug krijgen. Denk aan tennissen, balletje opgooien etc.
    Afijn eind februari naar verwachting pas weer 100% arbeidsgeschikt
    Ben je een half jaar verder 🤭 Nooit verwacht

    • Tanja

     Hoi Irma,

     Ja het is een drama deze blessure.
     Maar houd moed.
     Ik ben 2 7 maart 2019 geopereerd. Plaat en 9 schroeven.
     3 breuken in bovenarm en een los stukje tuberculum majus.
     Orthopeed zei me dat ik ongeveer 70% zou herstellen.
     Maar niets is minder waar.
     Ik zat in september al op 90%.
     En nu tik ik rond de 100% aan.
     In maart moet ik terug naar de orthopeed en hopelijk voor de laatste keer.
     Ik ga nog wel 1 x per maand naar de fysio.
     En…..sinds eind augustus jl werk ik weer 100% (5 dagen).

     Hou je haaks.

     Gr,

     Tanja

    • Hoi Irma dus de botten zijn nog niet helemaal hersteld bij jou ? Vervelend ja en ook nog steeds fysio net als ik dus. Ik ben nu 10 mnd verder en 1 x per week nog fysio moet zeggen dat het nu wel een beetje beter wordt. Alleen de voorwaartse bewegingen heb ik nog moeite mee. Vandaag voor het eerst 100 % gewerkt om te proberen dit ging aardig goed. Alleen nog een beetje pijn in bovenarm op de schouderkop en aan de voorkant arm voelt het nog een beetje stijf aan. Maar ben tot nu toe wel tevreden het gaat met kleine stapjes voor uit. Wat ik nooit had verwacht dus Irma hopelijk komt het met jou ook weer helemaal goed 👍 Succes met het verder herstellen van je arm.

     Groetjes Wilma .

    • Janny

     Hallo Wilma

     Bij mij is het ook een blijvend letsel.. Diagnose posttraumatische afwijkende schouder. 4 januari was het een jaar geleden dat ik gevallen ben..In mei een second opinie gehad, was niet anders als de eerste diagnose.. Ik werk nog niet mede dat de werkgever mij vrij snel op spoor 2 vernieuwde wet poortwachter heeft aangemeld. Leeftijd en een functionele beperking geeft weinig kans op werk.. Een jaar heb ik huishoudelijke hulp gehad.. 1x in de week ga ik zwemmen, wat fijn is voor mijn schouder. Als ik geen controle hebt op het bewegen heb ik pijn klachten.Ook teveel en lang bezig zijn met mijn arm geeft pijnklachten…
     Wens jou en andere lotgenoten sterkte

  • Marianne

   Lieve lotgenoten, inmiddels 7maanden na de val. Arm kan helemaal omhoog, mis boven 90 graden nog kracht, zijwaarts gaat goed alleen naar achteren nog niet. Ik heb helemaal het aquajoggen ontdekt! Zo goed, je moet namelijk heel veel met je armen doen! Als je dat in de buurt hebt en je mag van je arts en fysio echt doen! Ik ga weer zo vooruit sinds ik dat doe, naast 1 keer per week fysio

   • Marianne

    Hallo allemaal, wat fijn om alle ervaringen te lezen, én te herlezen. Inmiddels 11 weken na de val zijn de ziekenhuisbezoeken tot een eind gekomen. Foto (weer om gevraagd want geen vanzelfsprekendheid) liet zien dat de breuken optimaal helen tov het aantal weken. Het losliggend tuberculum majus heeft zich vastgezet. Oefenen gaat erg goed. Ik mis nog wel kracht maar kan al goed met mn arm omhoog. Voorwaarts 90%, zijwaarts 90 graden. Achter mn rug lukt ook maar zit wel een blokkade. Dat wordt hard werken de komende tijden bij de fysio. Inmiddels een chronische code gekregen waardoor ik zeker nog een half jaar onder de pannen ben. Ik kijk steeds naar de sessies uit. Het losser masseren van het weefstel onder het schouderblad vind ik zo fijn! Kortom..ik had niet kunnen en durven denken dat het zo goed zou gaan. Ik wens jullie kracht en sterkte en een heerlijk weekend toe!

    • Goed nieuws “rode” Marianne! Steeds weer de opluchting dat er tenminste een aardige progressie in zit. Ik loop een dikke 4 weken achter op jou, dus ik vind het altijd fijn om over mijn toekomst te lezen☺☺. Kan ook e.e.a. met de arm, maar mis ook kracht. Hebben ze bij jou ook een bot dexatie (?) gedaan? Dat krijg ik volgende maand. Goed en regelmatig oefenen is echt van belang denk ik. Gelukkig volgende week weer fysio. Ik ga volgende week over van alleen ochtend thuiszorg naar 2 x per week hulp met douchen. Of moet ik de rug maar gewoon laten opdrogen? Haha. Op zoek naar een voorsluiting bh…. Droog weekend gewenst voor allen.

     • Ik heb inmiddels fysio. Ben er erg blij mee. Maar is ook erg pijnlijk.
      Ik moet elke 2 uur oefeningen thuis doen.
      Dat doe ik nu nog even niet. Kan het nog niet opbrengen. Van 6 weken sling naar al die oefeningen. Wel loop ik zonder sling thuis.
      Voorsluit BH heb ik ook geprobeerd maar lukte mij niet, je moet behoorlijk kracht zetten.
      Ik maak gewoon mijn BH dicht en stap erin! Werkt ook prima
      Succes!

     • Marianne

      Ha Niki en Irma,

      Wat mij opvalt is de verschillende behandelwijzen van de breuken door zowel artsen als fysiotherapeuten. Nu is geen enkele breuk en geen enkele persoon hetzelfde maar toch..Elke 2 uur oefeningen doen is gewoon pittig! Ik heb 2 maal in de week fysio en als ik wat zwaardere oefeningen heb moeten doen dan mag ik de andere dag niet eens iets doen. Ik ben vaak té fanatiek en moet het dan met forse napjjn bezuren. Zij spreekt mij dan best streng toe. Herstellen is zeer belangrijk. Ja Niki, ik heb 2 weken geleden de dexa-scan gehad. Uitslag prima! Geen osteoperose. Een heel klein plekje in m’n linkerheup had -1.2 als score. Dat betekent: osteopenie. Ik hoef verder niets te ondernemen. Zij adviseerde wel, uit voorzorg, 4 maal daags calciumrijke producten en m’n leven lang vitamine D in te nemen. Dit omdat kennelijk iedereen dit tekortkomt, aldus de verpleegkundige, en ook omdat ik 57 jaar ben. Het was overigens nog grappig. Ik bleek gegroeid! 3 meetlaten gaven aan dat ik tegenwoordig 178.7 ben ipv 1.78 rond😂

     • Douwe

      Hoi Allen, Nu bijna 20 weken verder, Afgelopen week bij orthopeed geweest. Was eindelijk enige aangroei, echter door dat de schouderkop is gekanteld, moet er toch operatie plaatsvinden met plaat en schroeven. Arts is wel hoopvol dat het gaat lukken, maar gaf wel aan dat er altijd mogelijkheid was dat bot het niet zo houden of dat plaat gaat breken. Moet hier niet aandenken, wordt op 8 november aanstaande geopereerd. Tot op heden gebruik ik de laatste weken al geen medicatie meer en kan pijn die op sommige momenten wel aanwezig aardig weerstaan. Slingeren van de arm geeft geen pijn alleen zo nu dan voel je de bovenarm en schouder knakken. Kan de hand via de muur en met ondersteuning wel volledig omhoog krijgen en zonder hulp tot ooghoogte. Zijwaarts gaat ene dag redelijk en andere dag is het gewoon geblokkeerd. Wat mij wel verbaasd is dat ik nooit geen advies tot therapie of zwemmen heb gehad. Nu met orthopeed hierover gehad en hij gaf aan dat dit pas gebeurde als bovenarm/schouder aan elkaar zat. Was dit ook bij jullie zo.
      Voor het overige hoop ik voor allen op deze site dat herstel voorspoedig mag verlopen en dat je spoedig weer kunt gaan genieten van de alledaagse activiteiten. Dit mis ik thans nog het meeste na bijna 20 weken in afwachting te zijn van aangroei en herstel

     • Douwe

      Hoi Nikki,

      Even reageren op jouw bericht van 5 november j.l. Morgen eindelijk operatie. Na 22 weken blijkt er wel enige aangroei maar onvoldoende voor het niet laten uitvoeren van de operatie. Hoop na morgen af te zijn van pijn bij sommige acties en hoop na de operatie z.s.m. weer aan het herstel te kunnen werken. Naast de breuken in de bovenarm en de schouder blijk in hiernaast ook nog een gekanteld schouder te hebben opgelopen. Krijg de arm redelijk voorwaarts omhoog. Op zij gaat het wat moeilijker. Dit wordt hopelijk na de operatie anders.

      In ieder geval bedankt voor je mail en nog veel sterkte toegewenst bij jouw eigen herstel. Hoop dat dit ook goed gaat verlopen.

      Groeten

      Douwe

    • Marianne

     Hallo Douwe,
     Wat jammer dat je toch geopereerd moet worden. Spannend ook. Het is mij ondertussen opgevallen dat er klaarblijkelijk toch overal een ander beleid gevoerd wordt. Nu is het ook een sterk individualistische toestand en is wat voor de één goed is voor de ander mogelijk niet. Ik ben bij aanvang van de 3e week na de val gestart met fysiotherapie. Ik ben nu 8 weken verder na start fysio en is er optimale heling voor de 11 weken. Ik ben dus gestart toen de boel nog niet vast zat. Ik had/heb ook een losliggend tuberculum malus. De fysiotherapeute past de oefeningen steeds naar mijn omstandigheid aan. Ik wens je alle goeds toe voor de komende tijd en ik hoop dat je na je operatie snel alles weer kan doen wat je nu al zo lang mist. Groet, Marianne

     • Hoi Douwe, ook ik ben al in de 3e week met fysio begonnen. Voor mij persoonlijk was het goed voor mijn zelfvertrouwen en dat ik begeleiding had bij de randgebieden als elleboog en schouderbladen. Die werden ook zo stijf. Maar zoals Marianne ook aangeeft, het beleid is bij elke persoon en bij elke behandelaar anders. Wil jij wel fysio, ga daar dan voor. Zo niet, dan wacht je nog even.
      Ik hoop wel dat je ook het geluk ziet van elke vooruitgang, al zal een operatie wel weer spannend zijn. Succes alvast!!!
      Nienke

     • Douwe

      Hoi Marianne,

      Bedankt voor je steun en hoop dat Orthopeed snel gaat besluiten na operatie om fysio toe te passen. Inderdaad spannend en dus nog even in afwachting. Heb eerdere zware operaties overleefd en ga er dan ook vol voor zodra operatie is geweest en hopelijk is geslaagd. Voor nu nog even wachten en dan snel weer proberen draad op te pakken met alle mogelijkheden die er zijn en hoop dat ik snel weer mijn dingen kan doen, maar zal wel even duren alvorens dit weer zo ver is, als ik alle verhalen zo nalees.

     • Dit is bedoeld voor Douwe! Ik heb hier al eens verteld over de fantastische werking van smeerwortelzalf, te koop bij “gewone” drogisterijen, maar ik heb het van http://www.Betula kruiden dan is het biologisch alhoewel ik daar meestal niet om geef. Smeer het dààr waar de botaangroei plaats moet hebben. Bij mij hielp het geweldig, arts zeer tevreden na 5½ week! Misschien is het daar nu te laat voor, in ieder geval hoop ik dat de operatie de oplossing brengt. Niki

     • Douwe, je gaat Vrijdag onder het mes en ik wil je graag toewensen dat het verloopt zoals voorspeld. Moed, optimisme en sterkte! Niki

  • Eleonora

   Hallo Eva, ik ben net 59 geworden en de arts zei dat dit soort breuken meestal bij ouderen voorkomt, maar zo te zien zijn er toch veel meer leeftijdsgenoten van ons en inderdaad de meesten vrouwen.
   Ik heb van de fysio een mooie oefening mee gekregen. Zittend op een krukje met wielen, onderarm op tafel en krukje van tafel weg duwen, zowel voorwaarts als zijwaardse oefening, kan daardoor al veel meer.
   Ben ook zeer benieuwd naar die olien want zonder slaap storten we allemaal een keertje in.
   Bedankt voor al jullie reacties, blij te horen dat ik niet de enige ben, al gun ik jullie uiteraard ook van harte beterschap.
   Mijn baas wil dat ik vervangend werk ga doen ( normaal rij ik dus met 8 kids in een taxi bus. Nu wil hij dat ik met collega mee rij om kids in het gareel te houden. Ben wel kinderverzorgster maar ben bang dat ik dat fysiek ook niet aan kan en ga dat voorlopig ook nog weigeren.
   Beterschap allemaal

 • Tanja

  Hallo lotgenoten,

  Ik ben inmiddels 100% aan het werk. Operatie was 27 maart.
  Ik kan weer heel veel. Naar boven strekken ( nog niet zo snel als met goede arm),
  Zijwaarts en naar voren. Ook krijg ik mijn arm redelijk goed achter mijn rug.
  Inmiddels steun ik ook weer op die arm.
  19 september heb ik nog een afspraak bij de orthopeed en hoop dan dat ik niet meer terug hoef te komen. Vorige x zei hij dat ik wel een soort van uitzondering ben qua herstel.
  Daar ben ik best blij om. Mijn plaat en schroeven blijven erin omdat ik er totaal geen last van heb.
  Ga nog wel 1 x per week naar de fysio.

  Ik zal mij niet meer melden op dit forum maar zal nog wel de verhalen lezen.
  Mocht iemand vragen hebben beantwoord ik die uiteraard wel.

  Iedereen heel veel sterkte en succes met het herstel.

  Tanja

  • Janny

   Hallo Allemaal
   Heel veel herkenning hier te lezen na een schouderbreuk. Het is bij iedereen anders hoe de genezing verloopt.

   Zelf ben ik 4 januari tijdens het werk, in het zwembad gevallen. Een meisje gleed uit, precies op mijn voeten, terwijl ik met een dienblad liep..Een humerusfracture als gevolg. Nu bleek al snel dat er dat er een stukje van het losse deel verschoven is.. Er is gekozen om niet te opereren, met de mededeling dat mijn arm arm niet meer zal functioneren als voorheen. Bij een second opinie op aanraden van de bedrijfsarts, werd door de orthopeed ook gezegd dat het een vervelende breuk is, en zelf er ook voor zou kiezen om niet te opereren. Op de röntgen foto is ook te zien dat de vorm van de kop nu anders is.. Ook zei de orthopeed dat ik moest stoppen met fysio omdat dat teveel klachten gaf. Wel advies gekregen om te gaan zwemmen. 1 keer in de week ga ik nu reuma zwemmen, gelijk oefeningen voor de schouder. Nog steeds klachten van mijn schouder als ik teveel doe. Steken, boven op mijn schouder. Schouderblad ook nog last van,. Iedere dag voel ik mijn schouder wel,, Volgens de orthopeed heeft het de tijd nodig hoef pas in Januari terug te komen., als ik wil.. Thuis doe ik ook oefeningen … Het is gewoon afwachten in hoeverre ik blijvend letsel zal houden.. Volgende week krijg ik ook een dexa onderzoek

   Heel veel sterkte allemaal met het herstel

   • Hee Janny, ook jij hebt al het nodige achter de rug, zeg. Wat ik niet snap is dat je werd aangeraden om te stoppen met fysio. Ik heb bijna een jaar lang fysio gehad met in het begin twee keer per week en aan het eind nog één keer in de twee weken. Ze pakte me goed aan, de ene keer deed ze oefeningen, waarbij ik steeds een beetje verder kon bewegen. Dan had ik wel veel napijn en dat was niet leuk. Maar ze zorgde ook regelmatig voor de randgebieden, m’n rug, mijn schouderbladen ontspannen en goed laten bewegen en zelfs oefeningen met m’n elleboog, als ik daar ook last van had. Dus fysio was echt goed voor mij. Dus waarom is dat bij jou gestopt?

    • Janny

     Hoi Nienke Doordat het fragment niet hellemaal op zijn plaats zit, wordt het extra getriggerd met de oefeningen. Het beste is de normale dagelijkse bewegingen te doen, die mogelijk zijn.en 2 keer in de week gaan zwemmen. De fysiotherapeut mag alleen af en toe controlerend zijn. Krachttraining mag pas vanaf januari, dan is het een jaar na de val. De orthopeed staat als heel goed aangeschreven als schouderspecialist anders was ik ook gaan twijfelen, vanwege alle verhalen die ik overal leest..

  • Hoi Tanja wat goed dat je nu al 100 % werkt ik nu 75 % ,met nog ondersteuning voor de zware werkzaamheden.Jij kunt dus alweer heel veel met je arm doen. Ook de zijwaartse bewegingen en naar voren strekken heb je geen problemen meer mee ? Ik heb hier juist nog heel veel moeite mee en is heel pijnlijk. Uitstrekken na boven moet ik altijd met 2 kilo gewicht doen is ook zwaar,soms begint mijn arm helemaal te trillen.
   Het is een langdurige kwestie zei de fysiotherapeut ook.Zal om de duur wel weer goed komen zei hij. Ik heb mij er nu bij neer gelegd dat het een half jaar tot een jaar wel kan duren dat het weer goed komt. Moet 10 september na de trauma arts voor functiecontrole dus ben benieuwd wat hij er van zegd. Vindt het mooi voor jou dat je zo goed herstelt.
   Ik heb ook nog 1 x per week fysio.Nou heel veel succes met het verder herstellen.

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Jij bent ook al een eind op de goede weg hoor!

    Op jouw vraag over mijn armen strekken: ik kan voor, opzij en naar boven ( nog niet helemaal recht). Ik doe eigenlijk alles weer. Kan er ook op leunen en steunen.
    Heb 1 x per week fysio.
    Pijn heb ik niet.

    19 september terug naar trauma arts.
    Jij de 10e las ik.
    Laat even weten hoe het was.

    Succes met je herstel.

    Tanja

    • Janny

     Tanja wat fijn dat je weer 100% aan het werk bent. Gelukkig is het bij jou erg snel gegaan het herstel..
     Tanja zo te lezen kan jij ook al weer werken, met wat aanpassingen..

     Bij mij dubbel pech..Na de val tijdens het werk kon ik ook niet werken. 2 maanden nadien kreeg ik te horen dat ik niet meer het werk mocht doen, thuisbegeleiding wat ik al 18 jaar deed. Mijn opleidingsniveau is niet goed. Ondertussen heeft er een fusie plaats gevonden.. Het bedrijf heeft geen werk voor mij.. Doordat ik nog ziek was, werd de verbeterde wet poortwachter spoor 2 ingezet. Ik mag nu gaan solliciteren heb een jobcoach gekregen die mij daar bij ondersteunt..Doordat ik mijn arm nog steeds niet goed kan gebruiken, meld ik dat in de sollicitatiebrief “ functioneel beperkt” Ik zou mijn werk in de thuisbegeleiding met aanpassing kunnen doen, maar vette pech opleiding voldoet niet meer.. Nu met 62 jaar en een functionele beperking, zien of ik werk kan vinden…

     • Tanja

      Jeetje Janny,

      Dat is idd vette pech. Heel vervelend dat het zo moet gaan.
      Ik hoop dat je toch weer wat vindt samen met de jobcoach.
      Maar probleem is ook dat de leeftijd niet meezit.

      Jij hebt nog steeds pijn en kan je arm nog niet goed gebruiken?
      Ik oefen ondanks dat het heel goed gaat nog elke dag.
      Ik heb een katrol waarmee ik mijn arm 3 x daags oefen.
      Ga ook nog 1 x per week naar de fysio.

      Ik hoop dat je snel een leuke job vindt en heel veel succes met je herstel.

      Tanja

    • Hoi Tanja jij ook succes verder met je herstel. Ik laat je het wel even weten hoe het gesprek is gegaan met de trauma arts. Ik dacht 10 sept maar het is 11 sept. Maar goed dat maakt niet uit.

     Op mijn arm steunen wil wel,maar met gebogen arm op de grond steunen wil niet. Voorbeeld hier van was dat iemand een tabletje had laten vallen en natuurlijk was die net onder de kast gerold.
     Dus ik wou dat er even onder weg halen ,maar dat wou gewoon niet .
     Uit eindelijk met collega de kast van de wand geschoven.

     Groetjes Wilma.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Ja dat is niet gek hoor.
      Ondanks dat het goed gaat loop je toch tegen beperkingen aan.
      Je moet maar zo denken: over 1 maand gaat dat ook weer beter.

      11 september: ik ben benieuwd, wacht je berichtje af.

      Tanja

    • Hoi Tanja woensdag ben ik dus bij de trauma arts geweest. Er is nog een foto van mijn arm gemaakt,dat was mooi aangegroeid.Maar helaas heb ik nog veel stijfheid van het bindweefsel in mijn boven arm.Mijn functie herstel zal dan ook langzaam gaan zei hij. En dan heb ik mijn leeftijd natuurlijk ook niet mee he (58 )Dan heb je toch een langere herstel periode nodig, zei de trauma arts.

     Mijn arm wil nu tot 60 graden omhoog,en met hulp van de fysio en chirurg kom ik tot 90 graden. Dus weer met fysiotherapheut oefeningen door genomen wat nog meer aangepakt moet worden om mijn bindweefsel wat losser te krijgen.
     Volgende week krijg ik ook oefeningen met dat rode rek,misschien heb jij dat ook wel gebruikt.
     Of ik ooit mijn werk in de zorg kan behouden is nog de vraag,zal misschien lichte werkzaamheden nog kunnen doen.

     Maar goed ik blijf positief en hoop toch nog wat verbetering te krijgen,zodat ik toch nog wel mijn lievelingswerk kan blijven doen.
     Over 2 maanden moet ik weer voor controle na ziekenhuis.

     Hopelijk is het dan toch wel weer vooruit gegaan 👍

     De komende weken krijg ik nog extra ondersteuning bij de zwaardere werkzaamheden,en daar ben ik al heel blij mee.
     Over 2 weken weer naar de bedrijfsarts,en dan bespreken hoe het tot nu toe gaat.

     Ben benieuwd Tanja wat ze 19 september van jou zullen zeggen.

     Groetje Wilma.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Fijn dat je het nog even laat weten.
      Positief is dat het goed aangroeit.
      Vervelend is het bindweefsel wat nog zo stijf is.
      Je kan ook je bindweefsel laten masseren. Dat helpt heel erg. Althans bij mij.
      Het rode rek waar je over schrijft ken ik niet.
      Het zou wel heel naar zijn als je je werk niet meer kan blijven doen, vooral omdat je dat werk zo leuk vindt.

      Met mij gaat het goed. Ik ben 54 jaar en ik heb nog 1 x per week fysio.
      Donderdag zei de fysio dat het gewoon “eng” is wat ik kan.
      Ik kan zelfs mijn arm weer op mijn rug krijgen, met enige moeite, om mijn bh los te krijgen. Ik kan mijn armen ook weerzin de lucht gooien waarbij mijn aangedane arm nog wel iets minder soepel gaat.
      19 september ga ik idd weer naar de trauma arts. Eerst een foto en daarna naar hem. Volgens de fysio zal hij blij verrast zijn. Ik wacht het af maar laat het je nog weten. Ik ben gewoon een geluksvogel dat mijn herstel zo snel gaat want normaal duurt het allemaal veel langer.
      Ik weet zeker dat jij over een poosje ook weer een stuk verder bent.
      Dus Wilma, houd de moed erin, ook al duurt het wat langer.
      Ik stuur 19 september nog een berichtje.

      Fijn, zonnig weekend.

      Groet Tanja

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Gister bij de arts geweest.
      Hij was zeer tevreden. Ik zit op 80% qua beweging met mijn arm.
      En het is nog geen half jaar terug dat ik ben geopereerd.
      Over een half jaar wil hij me nog een keer terugzien en ook nog fotos laten maken. Hij gaat ervan uit dat ik qua beweeglijkheid op 95 tot 98%
      kom. Mijn breuklijnen zijn weg, dus dat is ook mooi.
      Mijn bovenarm geeft bij een bepaalde beweging soms een knakte.
      Het kan zijn dat dit mijn plaat is die het schouderdak aantikt.
      Mocht dit zo zijn en ik krijg pijn dan gaat de plaat er volgend jaar uit.
      Dit is een ingreep van een half uur en na een week of 2 kun je weer”gewoon” bewegen. Hopelijk is het niet nodig.

      Groet,

      Tanja

     • Hoi Tanja,

      Wat goed nieuws voor jou Tanja super hoor 👍 Hopelijk hoeft jou plaat er niet uit.Bij mij was dit geen optie zei hij dat werd er niet beter op dan zoals het nu was. Hij had nog wel gezegd dat was ik vergeten te zeggen dat hij onder narcose mijn bindweefsel losser kon maken en de arm door draaien. Maar dat weet ik niet hoor dat hoort wel heel eng vindt ik. Maar ja hij zei het duurt gewoon lang dat het bindweefsel zal herstellen. Met fysio gaat het er nog heel pijnlijk aan toe,om mijn arm te mobiliseren maar goed we gaan rustig door. Misschien dat het over 2 mnd er al beter uit zal zien als ik weer voor controle na zh moet.
      Heb jij nu nog wel fysio Tanja ?
      Omdat je arm al bijna op 100 % beweging zit.Nou mooi om te horen dat het zo goed met je gaat. Succes verder met je verder herstel hoor,en een hele fijne zonnige weekend gewenst .

      Groetjes Wilma

  • Marianne

   Dag lieve lotgenoten, gisteren bij de fysio geweest en die zag gelukkig groot verschil met 4 weken geleden. Nieuwe oefeningen gekregen om mijn spieren en pezen te stimuleren want die blokkerem nu de boel waardoor ikbepekt blijf in omhoog en naar achteren. Ze ging heel lief kijken wat gunstig was voor mij qua traject bij de.zorgverzeketing, maar was ook best confronterend omdat ze 2020 ook al bekeek…. Morgen laatste werkdag en dan in september starten bij mijn nieuwe baan. Mijn huidige werkgever heeft mij zo in de kou laten staan dat ikzelf besloten heb om weg te gaan, gelukkig is er werk genoeg dus nieuwr baan was zo gevonden .

  • Douwe

   Hoi Tanja

   Hoe lang heb jij na jouw operatie nog de sling moeten gebruiken en wanneer mocht je met fysio en oefeningen beginnen. Heb je nog tips voor na de operatie. Ik ga net als jouw een plaat met schroeven krijgen en hoop dat herstel net zo voorspoedig als dat van jou mag verlopen, zodat ik straks mijn werk weer kan gaan uitvoeren.

   Hoor graag even van je ondanks dat je niet meer actief bent op de site

   • Tanj

    Hoi Douwe,

    Na de operatie heb ik nog 8 weken mijn sling gebruikt.
    Het gaat heel erg goed met me.
    Ik ben nu7,5 maanden na de operatie.
    Mijn bereik is 95%.
    Dus dat is mooi. Maar ben wel een uitzondering volgens mijn arts.
    Van mijn plaat heb ik geen last.
    Ik wens je heel veel sterkte en succes met je operatie.
    Hopelijk herstel je ook snel.

    Hou ons op de hoogte.

    Tanja

    • Veronique

     Hallo Allemaal
     Ook ik ben begin maart geopereerd aan een humerus fractuur na een val in Oostenrijk Ik heb ook een plaat gekregen met 9 schroeven. Ik heb na de operatie 10 weken in de sling gezeten en moest daarna afbouwen. Nu gaat het heel goed . Ik heb ook nog een hele kleine beperking . Maar dat is te verwaarlozen . Het komt goed maar achteraf gezien moet je vooral geduld hebben . Wat mij erg goed heeft geholpen is , zodra ik kon 2 x per weken gaan zwemmen . Veel sterkte

    • Hallo allemaal ik ben afgelopen vrijdag weer voor controle naar zh geweest voor mijn humereus breuk in de linker boven arm.
     Trauma arts kon zien dat in 1.5 mnd wel vooruitgang in zat,dit kon ik zelf ook duidelijk merken.

     Mijn fysio heeft de metingen weer verricht en ik zit nu op naar voren bewegen vanaf 16 april van 20 graden nu op 120 graden.
     Achterwaarts van 20 graden na 40 graden.
     Zijwaartse beweging van 30 graden nu 85 graden.
     Beweging stelsel van schouder van 0 graden na 50 graden.
     Spieren in schoudergordel van 0 graden na 85 graden.

     Dus wel wat duidelijk wat verbetering in vanaf 16 april tot nu toe.
     Daar ben ik dan wel heel blij mee,maar het is nog niet helemaal goed en daarvoor krijg ik nog 1 x per week fysio en thuis oefenen ik ook minstens 3 x per dag en hopelijk wordt het toch helemaal weer goed.
     Dus we blijven positief 👍
     In zh zei de arts dat het bindweefsel herstel nog wel een jaar tot 1.5 jaar kan duren,voor dat je je arm weer helemaal goed kan gebruiken.
     Dus we zullen wel zien hoe het verder zal gaan.
     In mijn werk in de zorg heb ik nog ondersteuning voor de zwaardere werkzaamheden en binnenkort krijg ik een Doff & Donner mee om de steunkousen pijnloos aan te krijgen.

     En dat zal mij ook heel erg helpen,zodat ik binnenkort mijn werkzaamheden weer alleen kan voort zetten.
     Nu zijn jullie even weer op de hoogte van mijn herstel !
     Jullie ook allemaal succes met het verder herstellen van de breuken.

     Groetjes en nog een fijn weekend Wilma .

 • Marianne

  Vrijdagmiddag 2 augustus in Milaan centrum een lelijke smak gemaakt. Resultaat; gebroken schouder/bovenarm. Zaterdagmorgen naar NL gevlogen. Nu; arm in sling om de bovenarm ‘uit te laten hangen’. Er volgt geen operatie, vooralsnog? Komende maandag intake en onderzoek bij de fysio. Ik doe zelf al oefeningen. Ik slik alleen nog paracetamol. En werken kan ik ook gedeeltelijk thuis en wat ik kan, doe ik dan ook. Ik vind de info zo summier! Ik ben heel blij met deze site! Slapen is, zittend, een ramp maar lukt wel al iets beter. Ik heb de instelling van ‘hier moet ik als de donder vanaf’ maar ik lees hier dat je daarmee jezelf weleens vies tegen kan komen. Bedankt voor alle reacties. Ik leer er weer van.

  • Ha Marianne, vervelend dat je ook je arm/schouder hebt gebroken. Mijn instelling was dus ook, dat ik er met veel oefenen wel snel doorheen zou komen… zoals je hebt kunnen lezen. 😀
   Elke breuk en elk lichaam is anders, maar er gaat sowieso wat tijd overheen. Succes met de eerste loodjes!!!
   Groet van Nienke

   • Marianne

    Hallo Nienke, dank je wel! Die eerste loodjes vallen best zwaar. Het lijkt de laatste 3 dagen wat beter te gaan. Mentaal gezien. Accepteren dat het een tijd gaat duren, vind ik het allermoeilijkste. Je leven wordt even helemaal stopgezet. Ik ben altijd een geluksvogel geweest en wist best dat er ooit eens een dag zou komen. Het is wat het is maar gadverdegadver!! Zo fijn om te alles te lezen. Fijne dag! Groet!

  • Esra

   Nog een pechvogel op de blog…
   Ssucces met herstellen en neem je tijd. Het is een rot-blessure.
   Fysio en later ook bijv.zwemmen zullen je helpen bij het mobieler worden, maar het is zeker in he begin erg behelpen en zeer pijnlijk.
   Heel veel beterschap!

  • Hoi Marianne jij ook heel veel succes met het herstellen van je breuk.

   Groet Wilma.

   • Marianne

    Dank je wel Wilma! Ik lees dat jij geopereerd bent. Is iedereen op deze blog geopereerd? Ik niet maar ik heb zoveel vragen nog. Ik hoop dezen aanstaande maandag beantwoord te krijgen. Op dit moment is het voor mij moeilijk te geloven dat de breuk ( met losliggend fragment) als vanzelf kan genezen. Ik ben ook nog maar twee keer in het ziekenhuis geweest in Nederland. Een keer op spoedeisende hulp en één keer de week erna. Ik vond dat er redelijk luchtig over gedaan werd. Ik moest zelfs mijn arm oprichten om met mijn vingers langs de muur te lopen. Dat lukte natuurlijk absoluut niet. Kortom ik moet nog vertrouwen zien te krijgen. Ik ben erg blij met al jullie opgeschreven ervaringen. Hartelijke groet!

    • Hee Marianne, ik zie je vraag over het opereren. Ik ben niet geopereerd en ook ik had een los fragment. Bij mij was de kop eraf en er was een stuk bot/fragment ook afgebroken. In Noorwegen laten ze dit soort breuken veel liever natuurlijk herstellen als dat mogelijk is. Mij is in Nederland verteld, dat met een operatie je hooguit twee weken eerder weer mag gaan belasten, dus dat niet zoveel winst oplevert. Het is wel nodig als het bot scheef zit of als er na een periode te weinig vooruitgang is.
     Ik vind ook dat ze in het ziekenhuis te simpel reageren, zoals die oefening met vingers omhoog lopen. Echt suf! Ik ben erg blij met de goede fysio die ik al die tijd heb gehad en zou dat iedereen aanraden om daar zo snel mogelijk mee te starten, al is het maar voor vragen stellen en zelfvertrouwen opbouwen én een wekelijkse begeleiding.

     Ik hoop dat ze in het zkh echt de tijd voor je nemen voor al je vragen en dat je een fijne fysio gaat vinden.
     Nienke

     • Marianne

      Hallo Nienke, het lezen van je reactie doet mij al zo’n goed. Ik zet in op maandag intake/onderzoek fysio. Zo fijn dat jij deze blog bent gestart. Groetjes, Marianne

    • Janet

     Hoi Marianne, ik ben de pechvogel met twee gebroken armen tegelijkertijd. Eentje geopereerd en de ander hangen. Ik kan vergelijken dus… En zou liever – een volgende keer 🙂 – voor hangen kiezen dan voor een operatie. Mijn niet geopereerde arm beweegt nu na 5 maanden veel verder en beter en heb er minder pijn aan gehad. Fysio is wel echt een aanrader! Heb er veel aan gehad, twee keer per week, en zelfs nu nog is fysio erg behulpzaam. Af en toe dry needling als alles weer vast zit, heerlijk!
     Nou is er natuurlijk geen breuk gelijk, en zijn we als mens ook ieder uniek, maar heb vertrouwen. Tis een hele lange weg maar mij hielp ’t enorm om iedere week even terug te blikken en te denken hé…. Dat kan ik vorige week nog niet!
     Sterkte en zet ‘m op,!
     Janet

    • Marianne

     Hoi Marianne, deze Marianne is ook niet geopereerd hoor! Die vingers langs de muur mocht ik pas na 6 weken, en dat was nog te zwaar, fysio verving het door een katrol. Zou snel een fysio op zoeken van het schoudernetwerk!
     Ik ben nu 4,5 maand verder en kan me goed redden. Arm gaat nu naar 150 graden schat ik in, op mijn rug lukt totaal niet, zijwaarts gaat prima. Maar voel iedere dag wel ergens pijn, of de spieren op mijm bovenrug naar arm toe, of mijn bovenarm op plaats breuk of mijn sleutelbeen. Heb door vakantie 4 weken geen fysio gehad wel geoefend, ben benieuwd naar haar oordeel woensdag
     Succes met herstellen iedereen!

    • Janny

     Hoi Marianne
     De trauma arts stond te twijfelen of hij zou opereren, het losse element zat iets te hoog om goed op zijn plek te komen.Er is niet geopereerd, met de mededeling dat mijn arm niet meer zou functioneren als voorheen. Fysiotherapeut dacht daar anders over, hij zou geopereerd hebben vanwege spieren, pezen etc. die over de schouder lopen. Bovendien bestaat de kans dat mijn arm niet meer hellemaal goed kan bewegen als voorheen.. Later ben ik voor een second opinie bij een orthopeed geweest, ze zei precies hetzelfde als de trauma arts. De toekomst zal laten zien hoe het verloop gaat…Mijn arm kan ik nog niet hellemaal goed gebruiken.Het heeft ook blijkbaar de tijd nodig, er is mij gezegd dat het een lange herstel periode is…
     Sterkte

 • Tanja

  Hallo allemaal,

  Vandaag bij fysio geweest.
  Volgende week nog 2 x en dan over naar 1 x per week.
  Vanaf 1 augustus 32 uur werken en vanaf 10 augustus (weekend) 40 uur tenzij
  ik last heb.

  Ik hoop voor al mijn mede lotgenoten, dat het ook sneller mag herstellen.
  Ik schijn toch een beetje een geluksvogel te zijn qua herstel.
  Maar Hey of het nu wat langer duurt of korter.
  Waar het om gaat is dat het goed komt.
  En dat gaat zeker lukken voor ons allemaal.

  Dus allemaal toi toi.
  En laat de moed niet zakken!!

  • Janet

   Hoi allemaal,
   Wat fijn Tanja dat ’t allemaal lekker voorspoedig gaat. Putten we allemaal wel een beetje moed uit denk ik. 😁
   Met mijn twee gebroken armen gaat het gestaag, maar nog steeds wel vooruit! Werk ook graag met de katrol en merk dat de lenigheid toeneemt.
   Wel beetje balen dat bij mij 1 van de schroeven doorprikt. Na de vakantie een CT-scan en dan bepalen wat te doen. Of kortere schroef plaatsen, of de hele handel er weer uit… Zit niet te wachten op weer een operatie maar wil me in de toekomst natuurlijk wel zo goed mogelijk kunnen bewegen. Dussss, eerst maar ontspannen onder de Griekse zon en daarna verder zien.
   Succes allen en een fijne, ontspannen, lome zomer!!!
   Janet

   • Tanja

    Jeetje Janet,

    Dat is ook wat met die schroeven en dat er 1 doorprikt.
    Idd even kijken wat te doen.
    Ik weet wel dat alle schroeven eruit kunnen.
    De breuk is immers genezen en dan ben je erngelijk vanaf.
    Heel veel succes

   • Veronique

    Hallo lady’s ,
    Ook bij mij loopt het herstel nu goed. Gisteren bij de orthopeed geweest en die was heel tevreden . Duidelijk botaangroei nu . Tevens was hij blij verrast wat ik al met de arm kon . Hij kan omhoog , echter niet helemaal recht. Ik krijg nog wel een botontkalkingsonderzoek omdat ik ook 57 ben. Verder. Kracht opbouwen en met de fysio kijken of de beweeglijkheid nog verder kan worden uitgebouwd Het komt dus allemaal goed. Ik ben 4 maart geopereerd. Eerst dacht ik ook dit komt nooit meer goed maar nu heb ik er vertrouwen in. . Ik wens allen een goed hetstel en het komt goed!

    • Tanja

     Hey Veronique,

     Dat is idd een prachtig bericht.
     Tuurlijk komt het allemaal goed.
     En ook ik kan goed bewegen met mijn arm maar ook nog niet helemaal helemaal recht.
     Mijn operatie was 27 maart jl.
     Dus ja, je ziet het, heeft tijd nodig, maar komt uiteindelijk in orde.

  • Hallo allen even een vraag hoe lang hebben jullie allemaal al fysiotherapie ? Ik zelf zit nu op precies 3 mnd fysio. Maar mijn arm is nog niet beter ook geen idee hoe lang het precies nog gaat duren weet ik niet. Mijn fysio zei toen 3 mnd maar het is nog niet klaar, ten eerste wil hij nog niet omhoog. Ten tweede vooral belemmering net onder de kop van bovenarm. En ten derde zei mijn fysio dat de schouderblad niet mee draait in het gewricht. Mijn schouderblad is niet stijf ofzo. Doe wel allerlei oefeningen hiervoor. Maar komt niet veel verbetering in. Hoe gaat dat bij jullie en ben heel benieuwd hoe lang iedereen al fysio heeft, en jullie weten het zelf natuurlijk ook niet net als ik hoe lang het kan duren voordat het hersteld is.
   Hopelijk vinden jullie mij niet lastig met al mij vragen.

   Groetjes Wilma.

   • Esra

    Hoi Wilma,
    Ik heb donderdag de 24e behandeling, ga 2 keer per week dus ook al drie maanden bezig.
    Bij mij is alles nog steeds erg stijf en mogelijk Frozen Shoulder klachten.
    Ik krijg mij arm niet goed omhoog, heb geen pijn, af en toe wel verkrampte schouder of als ik een verkeerde beweging man voel ik het wel.
    Zowel mijn chirurg, de fysio als een bevriende giropractor geven het herstel minimaal een jaar. Dat duurt natuurlijk nog heel lang, maar kan me inmiddels goed redden om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. daardoor vind ik het op dit moment goed vol te houden. Wel kijk ik erg uit naar het moment dat ik me weer eens lekker kan uitrekken, op mijn rechter zij kan slapen en lekker met de hond kan dollen met twee handen…
    Fysio blijft voorlopig nog 2x per week. Gelukkig is het dichtbij en is het een leuke jongen 😝.
    Toitoitoi en blijf met een positieve blik naar voren kijken als het even tegen zit!
    Groeten Esra

    • Dank je wel Esra misschien hebben we dezelfde therapeut de mijne is ook heel leuk haha (Richard ) 😁ben nu 22 x heen geweest. Mag mijn arm ook niet belasten op mijn werk in de zorg. Vorige week wel gedaan. Omdat ik te lang wachten moest op hulp want diegene die mij ondersteunen moest kwam later. En dan loop je uit, en dan denk ik ga zelf wel de steunkousen aan doen. Zeker heel slecht maar ja. Even nog iemand gedouched wat ook nog niet goed wil, met name het strekken van de arm naar beneden en boven. Maar heb het geweten . Dus dat doe ik voorlopig niet weer heb de hele dag erg veel pijn aan mijn arm gehad. De volgende dag ging het gelukkig wel weer wat beter 👍

     Groetjes Wilma en jij ook nog succes met het herstellen 👍

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Ik heb nu 2 maanden fysio ( 2x per week).
    Vanaf volgende week ga ik naar 1 x.
    Ik kan mijn armen omhoog, opzij en vooruit strekken waarbij mijn aangedane arm nog niet helemaal recht is.
    Verder kan ik alles en is de verwachting dat ik in augustus 1 x per week en vanaf september 1 x per 2 weken fysio krijg.
    Ik ben nu 4 maanden na de operatie en verwachting is dat ik in oktober/ november voor 90% ben hersteld en eind van het jaar 99%.
    Ik moet erbij zeggen dat dit herstel uitzonderlijk snel is en dat ik in die zin geluk heb.
    Op mijn aangedane arm slapen vind ik nog niet heel prettig.

    Maar Wilma en ook alle andere lotgenoten: het gaat vroeg of laat goedkomen.

    • Oké bedankt Tanja ja bij jou gaat het herstel indd wel snel zo te horen. Nou dat is natuurlijk ook wel heel erg fijn. Bij de 1 duurt het natuurlijk ook langer als bij de andere. Kan zelf wel goed slapen op mijn aangedane arm. Nou jij ook Tanja verder een heel goed herstel gewenst en we houden elkaar natuurlijk allemaal op de hoogte. Dat vindt ik zelf ook heel prettig hoe het een andere vergaat in zo’n situatie. Omdat het voor iedereen nieuw is natuurlijk om dit mee te hebben gemaakt.

     Groetjes Wilma 👋

    • Hallo Allemaal even een update n.a.v uitslag botdichtheidsonderzoek. Mijn waarden waren redelijk ik had 54 en het laagst was 50. Die arts adviseerde wel vitamine D tabletten te gebruiken dus daar ben ik al mee begonnen. Verder ben ik weer begonnen met krachttraining met 2 kilo begonnen nog wel erg zwaar hoor maar goed moet toch door gaan om mijn kracht terug te krijgen in mijn linkerarm . Zijwaartse beweging wil nog niet na voren reiken met de arm gaat moeilijk en krijg natuurlijk geen steunkousen aan bij bewoners. Zo dames dan zijn jullie even weer op de hoogte een fijn weekend en een fijne vakantie voor die gene die nog gaan of nog zijn. 😎🌞

     • Steeds een beetje beter. Fijn!
      💪

     • Esra

      Hi Wilma,

      Al met al wel in een goede stijgende lijn! Hier ook hoor. Bewegen gaat me makkelijker af. Kan mijn hand een klein beetje achter mijn rug houden nu, en beweeg zijwaarts en omhoog wat makkelijker (kom nog niet superhoog, maar ik ben voor nu best tevreden). Ik werk op dit moment alweer voor 70% en hoop over twee weken weer verder op te bouwen naar 6 uur per dag. Autorijden kan ik sinds een week of 4 weer. Dat is me toch een partij fijn, dat je niet meer afhankelijk bent van anderen om ergens te komen 😉

      Leuk dat we elkaar af en toe nog even updaten. Doordat we steeds mnder actief op de blog zijn lijkt het erop dat we steeds actiever in onze eigen bezigheden kunnen zijn en we weer op weg zijn om alles te doen en laten zoals voor onze gebroken schouderkoppen.

   • Veronique

    Hallo Wilma,
    Ik ben in Oostenrijk geopereerd en de tweede dag na de operatie begonnen ze daar al met fysiotherapie dagelijks . Toen ik 1 week later weer in Nederland was heb ik dit doorgezet tot 3 a 4 x per week . Echter na twee en halve week na de operatie , had ik mijn eerste afspraak bij de orthopeed. Een stukje bot stond niet helemaal goed en ik moest met fysio stoppen 4 weken. Ik vond dit een echte domper. Eerlijk gezegd ging het mentaal toen ook steeds slechter en raakte er bijna van in een depressie. Gelukkig ontdekte ik toen deze blog . Dat heeft me veel steun gegeven. Ik was ook heel bang , dat het nooit meer goed zou komen. Na 4 weken geen fysio , mocht ik voorzichtig starten met 1 x pw , omdat er nog geen botaangroei was. 6weken later weer controle en tien was er wel botaangroei en mocht ik naar 2 x per week . Dat is nu nog zo. Daarnaast heb ik oefeningen gekregen en doe deze bijna dagelijks . Als ik een dag oversla had ik wel minder pijn. Ik ben recentelijk van fysio veranderd, omdat deze ook in het gebouw zit waar ik werk. Dan kan ik dit gemakkelijk combineren. Ook dat was een goede stap, want deze geeft toch weer andere tips en oefeningen. Momenteel gebruik ik geen pijnstillers meer. Ik ga nu verder met kracht opbouwen. Hij zei wel dat mijn borstspier wat verkort is geraakt en daar is hij nu mee aan de slag . Ik merk inderdaad dat ik nu al weer een stuk beter de deodorant kan aanbrengen. Zelf ben ik bij een fysio , die aangesloten is bij schoudernetwerk. Deze zijn hier dan in gespecialiseerd, Wilma het komt zeker goed. Dat moet je betrouwen, maar het proces bij de een of de ander zal iets sneller of langzamer verlopen. Ik ben werkzaam als praktijkondersteuner en kan dit werk weer gewoon doen. Thuis ben ik ook nog pedicure en dat doe ik nog niet. Ik heb tegen de klanten gezegd , dat ik niet voor september zal starten. Eerst goed genezen , voordat het wordt overbelast. Jij komt nu op de eerste plaats ! Je werk komt wel. Geef duidelijk je grenzen aan. Mijn bedrijfsarts zei : als je te snel gaat werken en overbelasten , duurt het herstel alleen maar langer. Sterkte en succes

    • O jee in Oostenrijk geopereerd dat was ook heftig ja en gelijk daarna fysio wat zal dat pijnlijk zijn geweest. Mijn bedrijfsarts zei ook je mag zeker tot 1 August niet tillen trekken duwen enz want als het indd belast wordt duurt het nog langer. Was vorige week een beetje eigenwijs en toch wat dingen gedaan waar ik na de hand heel veel pijn aan mijn arm heb gehad. Dus toch maar even niet meer doen. Dit kwam n.a.v collega kwam te laat om mij te ondersteunen in de zorg. Dan denk je dan doe ik het zelf wel. Maar ja dat was zeer fout voor mijn arm. Dus voorlopig doe ik het maar weer rustig aan. Jij ook nog heel veel sterkte en succes met alles.

   • Eva

    Hoi Wilma,
    Ook ik heb 2x per week fysio, nu 2 maanden (gestart 4 weken na breuk)
    Begonnen met mobiliteits oefeningen, waardoor ik nu mijn arm al ver omhoog kan krijgen. Vorige week gestart met krachttraining op de verschillende apparaten. Voorlopig blijven we 2x per week afspreken (nu 3 weken niet ivm vakantie).
    Ook ik heb geluk met een relatief snel herstel. Maar krijg wel steeds de waarschuwing mee dat ik rustig aan moet doen. Luister goed naar je lichaam, zoek je grenzen op en doe een stapje terug als je er overheen bent gegaan. Uiteindelijk komt het vast goed, bij de een wat sneller dan bij de ander.
    Sterkte!

    • Bedankt Eva voor je reactie, oei 3 weken geen fysio dat is best lang ja. Hopelijk krijg je hier geen problemen mee. Dus jij kan je arm al heel hoog krijgen na 2 mnd dat is best snel ja. Ik na 3 mnd nog niet hopelijk komt dit ook nog goed. En verder beperkingen met mijn arm ook natuurlijk. Heb nu 1.5 week geen fysio gisteren nog wel geweest. We zullen wel zien hoe het gaat verlopen. Ze zeiden in het Z-H ook het bindweefsel tussen de kop moet eerst dunner worden voordat je je arm ook beter kan bewegen om naar boven te strekken. En dit kan wel een half jaar tot een jaar duren. Is bij niet iedereen zo natuurlijk zo als ik wel bij verschillende mensen lees. Maar goed we zullen zien hoe het loopt.
     Jij ook nog heel veel succes met het herstellen.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Ik laat mijn bindweefsel masseren. Dat is niet fijn in het begin maar je merkt zo snel resultaat. Ik heb nog maar een klein stukje wat verhard is.
      Misschien een optie?

 • Tanja

  Hier weer een berichtje voor alle lotgenoten.

  Ik ben nu 3 maanden na mijn operatie (plaat en 9 schroeven) en revalideer sinds 6 weken.
  Dit doe ik 2 x per week bij de fysio.
  Mijn herstel gaat zo ontzettend goed dat ik per 8 juli 3 x 6 uur ga en mag werken.
  Zowel de orthopeed als de fysio hebben dit snelle herstel niet eerder meegemaakt en dus ook niet verwacht.
  Ook heb ik geen pijn na bezoek aan fysio en pijnstilling slik ik al weken niet.
  Ik oefen dagelijks veel met katrol en met armen hoog strekken boven mijn hoofd en zijwaarts.
  Dit gaat allemaal vrij soepel.
  Ik heb nog maar een kleine beperking maar men (orthopeed/fysio)verwacht dat dat binnen twee tot drie maanden ook is hersteld en dat ik waarschijnlijk niet 90 maar 100% herstel van deze nare blessure.
  Mijn werkuren ga ik opbouwen in de komende weken en vanaf 10 augustus ( ik werk ook weekenden)mag ik weer 100% werken.

  Ik hoop dat iedereen die nu nog bezig is met revalidatie en het soms even niet meer ziet zitten van mijn verhaal positieve energie opdoet.

  • Hallo Tanja dus jij kunt je arm alwel weer gestrekt omhoog krijgen . Knap hoor dat lukt mij nog niet heb nu ook een katrol van de fysio mee gekregen om te oefenen.Maar dat lukt mij nog niet echt,hopelijk komt dit ooit weer goed. Zijwaarts met de arm is ook nog beperkt,zoals een beker of glas op tafel zetten lukt helemaal nog niet.Autodeur dicht trekken gaat ook erg moeizaam.De kracht heb ik daar nog niet voor. Ben vorige week van 2 naar 1 x fysio gegaan en ik oefen thuis 3 x per dag ongeveer 20 minuten gaat bij sommige oefeningen heel zwaar.Vooral met je hand omhoog lopen gaat nog heel zwaar. Ga nu van 8 uur werken naar 16 uur werken met hulp van collega naast mij voor de zwaardere werkzaamheden te doen.
   Ik wou dit zelf weer proberen, mijn fysiotherapeut zei denk er om dat je het niet over belasten gaat.Dat ben ik ook niet van plan anders wordt het nooit weer klaar. Maandag begin ik weer dus ben benieuwd hoe het gaat. Donderdag krijg ik nog de botdichtheidsonderzoek dus ben benieuwd wat daar nog uit komt. Krijg niet gelijk de uitslag begreep ik . Nou zijn jullie weer even op de hoogte van mij,en ik wens jullie allen een heel goed herstel toe en tot de volgende keer.

   • Veronique

    Hallo Wilma,
    Waar ik veel baat bij heb is zwemmen. Ik ga na de fysio 2x per week zwemmen . Dit is onbelast. Wat ook goed is is aqua joggen . Je doet dan toch al veel oefeningen in het water. Daarnaast heb ik van dr fysio de app: PhysiApp gekregen. Zij heeft hier een aantal oefeningen voor mij op geselecteerd. Ik krijg mijn arm wel omhoog, maar helemaal gestrekt niet. Jan wel met beide armen mijn haren wassen . Daarnaast heb ik toch nog 2x per 24 uur paracetamol nodig . Voor de hand heb ik een goede oefening gekregen: een natte spons steeds uitknijpen. De kracht in mijn hand is daardoor ook verbetert . Veel sterkte , het komt goed!

    • Marianne

     Ieders herstel verloopt op eigen wijze en raak niet in paniek als je leest dat bij de een het sneller gaat. Heb vertrouwen in je eigen lijf! En kijk eens wat voor verschil het al is met het begin! Het duurt gewoon lang, meestal een jaar is mij door meerdere professionals uitgelegd. Ik krijg mijn arm alleen met hulp omhoog en dan niet eens maximaal doordat bij mij de boel is gaan verkleven. Ook ik ben nu gaan zwemmen en dat is heerlijk! Fysio is sinds deze week naar 1 keer per week.
     Maar ook ik heb er nog steeds om de zoveel dagen een dag bijzitten dat ik meer pijn heb, het gewoon niet fijn aanvoelt en er weer vocht in zit. Heel frustrerend maar hoort er allemaal bij. Succes allemaal!

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Ik heb je bericht gelezen.
    Is het niet handiger om 2 x in de week fysiotherapie te doen? Ik ga nog 2 x en over een maand afbouwen naar 1 x.
    Ik oefen zelf gedurende de dag. Geen 20 minuten maar hooguit 8 minuten per keer.
    Ik had ook een botontkalkingsonderzoek gehad en kreeg aansluitend de uitslag van de arts. Dat was wel fijn. Meestal moet je 1 a 2 weken wachten.
    Ik weet niet of naast jouw breuken jouw pezen waren afgescheurd tijdens je val want als dat zo is kan het herstel minder snel gaan. Bij mij was alles nog in tact en dat scheelt een hoop volgens de trauma arts.
    Daarnaast herstelt de een sneller dan de ander. Dat geluk heb ik😇
    Het is gewoon een vreselijk nare blessure maar ook bij jou gaat het weer goed komen hoor.

    Succes met je onderzoek donderdag en geef de moed niet op.

    • Hoi Tanja en andere dames die met dezelfde gebreken zit als ik.

     Vandaag gebeld voor de uitslag van de Dexa Scan maar moest persoonlijk langs komen voor de uitslag en die krijg ik pas 7 augustus .
     Wat mij nu nog steeds erg bezig houdt dat ik elke dag toch nog veel last heb van mijn arm,en dat het soms van uit de nek tussen de schouderbladen heen trekt als ik rustig op de bank zit.
     En het voelt vaak dat mijn bovenarm aan de voorkant geïrriteerd voelt,net of er iets af is gescheurd zo voelt dat dan.
     Hebben jullie dit ook ?
     En iedere x als ik denk nu voelt het wel goed aan,en dan naar een paar uur voelt het toch weer anders aan.
     En het voelt ook vaak dat hij aan de voorkant geblokkeerd is.
     Elke dag wordt ik er aan herinnerd,en het wordt niet echt beter.
     Zou dit normaal zijn het is nu zo,n 4 mnden geleden dat ik mijn arm gebroken heb.
     En het is vandaag precies 3 mnden dat ik fysio heb,waarvan ik nu in de 2 de week zit van 1 x per week fysio. Tanja ik heb nog niet gevraagd of 2 x beter zou zijn voor mij. Hij dacht dat ik toen 16 april bij hem kwam dat mijn herstel 3 mnd zou duren.Maar dat heb ik nu bereikt en het is nog niet beter.

     Want mijn fysio is eerst op vakantie en heb nu een vervanger en die zei met hulp van haar kan mijn arm wel hoger komen,maar ik zelf kan het niet.
     Of mijn leeftijd ook mee speelt dat zal wel want ik ben 58 jaar.
     Dan zal het allemaal wel niet meer zo snel gaan. Iemand ervaring mee hoe lang het kan duren dat je er haast geen hinder meer van hebt.
     En ik ben ook heel benieuwd hoe lang jullie nodig hebben gehad voor een goed herstel van een breuk aan de bovenarm in mijn geval op 4 plaatsen gebroken met 7 schroeven vast gezet. Mijn pezen waren niet afgescheurd tenminste niet als ik weet.
     Ben nu voor de 2 de week aan het werk met mijn volledige uren 16 uur per week,vorige week 19 uur gewerkt om dat ik weer weekend er bij had dat heb je in de zorg he om en om werken.
     Heb wel ondersteuning bij mij voor de zware werkzaamheden te doen,anders zou het ook nog niet lukken hoor.
     Tot 1 augustus en dan gaan ik weer bekijken met mijn leidinggevende hoe het dan gaat en of ik nog verder ondersteuning nodig heb tot aan mijn vakantie misschien 25 augustus ga ik naar Griekenland / Chersonissos lekker relaxen misschien gaat het dan ook wel weer beter met alles.
     Nou ik brei er weer een eind aan dames .
     Allemaal een heel goed herstel 👍en een fijne vakantie gewenst 🍹

     Groetjes Wilma 👋

     • Esra

      Hi Wilma en alle andere ladies,

      Hier gaat het herstel ook traag hoor. Vorige week bij de chirurg geweest en ik begreep tussen de regels door wel dat hij op iets meer mobiliteit had gehoopt. ” gaat zeker een jaar duren en dan kijken of er rest beperking blijft”. Niets nieuws, maar stelde me toch teleur, want ik had zelf het idee wel vooruitgang te hebben geboekt de afgelopen weken.
      Dus stug door met 2*fysio en 1x zwemmen per week.
      Vandaag een gisteren meer last dan anders.
      Ik herken de pijn achter in de nek en schouderbladen wel hoor. De fysio masseert dit elke keer een afgelopen week goed los gemaakt bij mijn ribben en ruggegraat. Alles gaat uiteindelijk vastzitten als je je arm meer en meer weer wat gaat bewegen en gebruiken.
      Elke dag 4 uur werken lukt me goed. Langer doorgaan is niet handig heb ik gevoeld. Doe ik dus niet meer.
      Ik heb van de fysio ook een fiets voor op tafel (normaal zet je dit op de grond voor de bank en oefen je je benen). Ik zet dit op de tafel en beweeg de trappers met mijn armen. Kost kracht, maar een minuut of 2a3 lukt het.
      Zo heb ik weer een nieuwe oefening.

      Ik herken je reactie dat je elke dag bezig bent met die arm. Heb ik ook, en ben het proces van revalidatie ook wel beetje zat. Maar .. we zullen toch moeten doorgaan met fysio en oefeningen… Op een dag gaat het weer over, daar geloof ik in.

      Beterschap en laten we positief maar herstel kijken.
      Groeten allemaal en toitoitoi!

      Oh ja hoogtepunt: ik mag weer autorijden in een automaat. Gelukkig heeft mijn man en automaat dus auto’s beeld en nu kan ik zelf weer lekker toeren. Nog geen hele einden, maar… In ieder geval weer mobiel!

     • Tanja

      Hoi Wilma en alle andere lotgenoten,

      Wat vervelend dat je tot 7 augustus moet wachten op de uitslag.
      Ik was zo blij dat ik gelijk de uitslag kreeg.

      Mijn herstel gaat voorspoedig. Ik kan zelf mijn arm naar boven uitstrekken, zonder steun van mijn andere arm. Alleen mijn elleboog krijg ik dan nog niet recht.
      Ik heb weinig last van mijn arm en nek.
      Wat ik wel doe is in bed een kussen onder mijn aangedane arm zodat deze wat hoger ligt want ik heb gemerkt dat dat best prettig is.

      Ik ben nu bijna 4 maanden verder na de operatie (plaat en 9 schroeven).
      Maar Wilma, de 1 herstelt sneller dan de ander en mijn pezen waren gelukkig ook nog in tact.
      Mijn orthopeed en fysio zijn beiden verbaasd over het herstel.

      Ik weet zeker dat het voor jou ook goed komt hoor.
      Snap heel goed dat je graag wil dat het sneller gaat.

      Jij bent 58 lees ik, ik ben 54. We zijn niet meer de jongsten maar ook niet oud😜

      De geïrriteerdheid bij je bovenarm is denk ik je bindweefsel.
      Dat is bij mij op sommige plekken ook nog hard en kan soms vervelend aanvoelen. De fysio masseert dit elke keer als ik langskom.
      Maar voordat dat weer normaal voelt gaat wel even duren.
      Ook heb ik nog steeds een lichte bloeduitstorting.

      Ga ervan uit dat het goedkomt en accepteer dat het niet O snel gaat als je zou willen. Dat scheelt den ik ook.

      Hoop op een goede uitslag voor je 7 augustus en veel plezier in het mooie Griekenland

     • Dank je wel Tanja en Esra voor jullie reactie ben ik heel blij mee. Ik zal mij er eerst bij neer moeten leggen en dat het herstel dus nog wel eventjes kan duren. Je wilt natuurlijk dat het zo snel mogelijk gaat hè . Maar dat gaat in dit geval niet zo begrijp ik. Jullie ook nog een goed herstel gewenst !

     • Eva

      Lieve lotgenoten,

      Hier weer even een berichtje van mij nav Wilma’s bericht.
      Wat zwaar hè. Hier ook veel herkenning met de pijnlijke plekken.
      Het hoort er allemaal bij en we moeten een lange adem hebben heb ik inmiddels wel door. Het stukje acceptatie is het lastigste. Ik stel me in op een jaar.
      Ik zit inmiddels op 12 weken na val (niet geopereerd, 58 jaar). Mijn herstel gaat voorspoedig en volgens verwachting. 2x per week fysiotherapie. Deze week begonnen met wat krachttraining. Krijg mijn arm al best hoog zonder hulp. De ene dag (en nacht) gaat het beter dan de andere. Mijn fysio geeft aan dat de pijn die ik nu ervaar bij bewegingen voornamelijk door het kapsel en bindweefsel komen. Dat moet weer goed op rek komen. Ook míjn nek zit inmiddels helemaal vast.
      Autorijden gaat ook weer, korte stukjes. Fietsen durf ik nog niet, maar dat komt ook wel doordat ik juist met fietsongeluk mijn arm heb gebroken. Klein trauma’tje dus.
      Ik ben inmiddels 10 uur per week aan het werk, verdeeld over drie ochtenden. Dat is goed te doen in combinatie met fysio, oefenen en weer steed meer huishoudelijke bezigheden.
      Nu drie weken vakantie. Benieuwd hoe dat gaat.
      Daarna hoop ik verder op te kunnen bouwen en ook het oppassen op mijn twee kleinkinderen weer langzaam op te kunnen pakken. Dat mis ik het meest van alles!
      Ik lees ook regelmatig Nienke’s tijdschema erop na, zo fijn als houvast.
      We moeten over een jaar maar eens bij elkaar komen en met elkaar de armen in de lucht gooien, haha.

      Fijne zomer allemaal, en houdt moed

      P.s. Van de Dexascan en wervelkolom foto’s kreeg ik ook gelijk de uitslag. Wat naar dat je daar zo lang op moet wachten Wilma.

   • Hee Wilma,
    Elke stap is er één. Ik heb de opsomming in mijn blog geschreven na een half jaar, toen ik weer aardig een aantal bewegingen kon doen. Na een jaar was ik heel tevreden over al mijn vorderingen. Die tijd moet je jezelf zeker gunnen, ook al zijn anderen sneller, dit is blijkbaar de tijd, die de gemiddelde persoon met een gebroken schouder/bovenarm nodig heeft om te herstellen. En natuurlijk gaat bij sommige mensen het herstel sneller en dat kan met zoveel factoren te maken hebben… (hoeveel je al aan sport of yoga deed, of er spieren zijn afgescheurd, hoeveel breuklijnen er zijn en nog veel meer van dit soort verschillen)
    Ik hoop dat je elke dag weer blijft kijken naar wat er wel lukt en wat weer een beetje beter gaat. Daar wens ik je heel veel succes bij, want dat is soms lastig… <3
    Nienke

    • Marianne

     dag lieve mede lotgenoten en Wilma even in het bijzonder vanwege je twijfels, die heel herkenbaar zijn. Ik ben niet geopereerd, maar herken je herstel en mijn fysiotherapeute is heel fijn met uitleggen, iedere keer weer. De pijn bij de schouderbladen komt doordat die spieren een hele tijd niet meer gebruikt zijn en opnieuw weer getraind moeten worden, ze zijn snel op. Die pijn aan de voorkant is ook heel herkenbaar, dat komt doordat je schouder eerst weken heeft moeten afhangen en dan vooral naar voren gaat hangen dus daar raakt het kapsel wat geirriteerd, als je spieren op je rug, dus die schouderspieren weer sterker worden en je je arm weer meer in de normale houding dus iets meer naar achteren kan houden komt dat weer goed. Ik heb zelf ook nog regelmatig pijn waar het gebroken is geweest, dat vond ik heel eng maar mij is uitgelegd dat dat de verklevingen zijn en niet het bot en ook dit gaat beter nu. En ja, ik word iedere dag herinnerd aan het feit dat ik een rechterarm heb en inmiddels ook een linkerarm want mijn linkerschouder heb ik inmiddels wat overbelast…. Ik hoef niet meer elke dag te oefenen omdat dat een beetje te veel bleek in combinatie met het gewone dagelijks leven weer oppakken, ik oefen nu om de dag en zwem twee keer in de week (stelt nog niet veel voor hoor, ik word door 65 plussers ingehaald en houd het maar 20 minuten vol) en nu gaat het weer steeds ietsje beter. Mijn arm krijg ik nog steeds niet helemaal omhoog, maar ik houd mij echt vast aan de blog van Nienke en ga er vanuit dat het goed komt.
     Iedereen goed herstel!
     Marianne

 • Bewonderenswaard hoe je de moed niet verliest bij zo’n langdurig herstel. Er zijn ook een hele sloot medicamenten bij komen kijken. Je fysiotherapeut kan inderdaad trots op je zijn. Hopelijk heb je dat advies over zwemmen opgevolgd. Het is echt de beste training zonder dat je iets forceert. Heel veel sterkte.

 • Eva

  Hi dames,
  ‘Grappig’ om alle verschillende ervaringen te lezen en dan te realiseren dat ik best snel herstel. Wellicht ook omdat ik niet geopereerd ben. De fysio gaf al aan dat ik daar blij om mocht zijn.
  Met 4 weken al zonder sling, ook liever niet meer dragen alleen als ik bijvoorbeeld in een erg drukke omgeving ben zodat mensen zien dat ik iets mankeer.
  Waar ik 2 weken geleden mijn hand nog niet bij mijn mond kon krijgen, lukte het mij vanochtend al om mijn haren te wassen. Niet zo stevig als met mijn gezonde arm natuurlijk.
  In tegenstelling tot de fysiotherapeut van Marianne geeft mijn fysio geen beperking tot computergebruik. Op geleide van pijn en gezond verstand gebruiken. Een uur is dan lang genoeg. Pijnstillers bijna niet meer nodig (nu dan even ivm een wortelkanaalbehandeling aan door ongeval beschadigde tand) en ik kan met voldoende ondersteuning nu ook op mijn zij slapen ipv alleen maar half zittend.
  Autorijden en fietsen durf ik nog niet aan en wordt ook afgeraden.

  Fijn weekend

  • Janet

   Dag dames, op zoek naar info over herstel humerus fracturen…Ik heb nl eind maart niet één maar beide bovenarmen gebroken. Eentje geopereerd en de ander hangen in een sling. Nu 10 weken verder en word af en toe zo moedeloos. Duurt allemaal zo lang… Haal met beide de 90 graden nog niet en oefen me helemaal suf met de fysio aan huis.
   Maar als ik me vergelijk met jullie verhalen, zie ik wel een zelfde soort verloop en weet dat ik dus rustig moet blijven…
   Groeten, Janet

   • Haai Eva, twee armen gebroken, dat lijkt me helemaal onhandig, zeg. Ik kan me zo goed voorstellen, dat je er soms moedeloos van wordt. Ik kan alleen maar aan je denken en je in gedachten steunen! Dus weet dat ik dat zal doen. En mocht je vragen hebben, dan kun je die hier ook kwijt. Er zijn ondertussen genoeg mensen, die je ideeën kunnen geven.
    Succes en veel sterkte!!! Nienke

   • Tanja

    Hoi Janer,

    Wat een ellende zeg,2 armen gebroken.
    Ik snap dat je er moedeloos van wordt.
    Dat werd ik al van 1 gebroken bovenarm.
    Heb geduld en oefen. Je zal merken dat je straks wel voorbij die 90 graden komt.
    Het is een lang hersteltraject. Maar over een jaar kijk je er op terug en dan ben je de
    ellende weer redelijk kwijt.

    Heel veel succes en beterschap.

   • veronique

    Dag Janet
    wat een ellende. Het is inderdaad veel geduld hebben. Mijn arm gaat beter. Kan ze boven mijn hoofdtillen, enigszins nog wel stijf aanvoelend en wat beperkt in het schoudergewricht. Wel heb ik nog steeds last van een dikken hand en voelt ook warmer aan. Wat erg goed doet als is zwemmen, dus zodra je dit kan zou ik er zeker mee starten. Je kunt dan onbelast oefenen.
    Fijn om elkaar op de hoogte te houden

    • Janet

     Dag allemaal, weer ff een berichtje van de twee gebroken bovenarmen 🙂 Gaat gestaag vooruit, mij natuurlijk niet snel genoeg… maar het is heel helpend om iedere week te kijken wat me nu lukt en die week daarvoor nog niet. Als ik alle reacties lees, herstellen we globaal allemaal volgens dezelfde trend. Een beetje verschil in tempo, maar we komen er wel! Ik na 14 weken voorzichtig weer op de fiets, net ff autogereden dus ga gelukkig steeds meer uit de patiënten-modus. Paar uurtjes per dag werken, dus net als de Oranje dames – > Ik kom er aan 😉
     Verheug me op de vakantie straks en de Griekse zwembaden waar ik met het trainingsprogramma van de fysio lekker doorga met oefenen.
     Sterkte allemaal en geniet van alle stapjes vooruit.
     Janet

     • Tanja

      Hoi Janet,

      Fijn te lezen dat je gestaag vooruit gaat.
      En twee gebroken bovenarmen is echt vreselijk lijkt mij.
      Een is al erg zat😜
      Dan is het helemaal knap dat je alweer op de fiets zit en zelfs auto hebt gereden.
      Ook fijn om weer wat aan het werk te zijn he!!

      Ik wens je een hele fijne vakantie en lekker oefenen in het Griekse water.
      Je zal zien dat je daar ook weer verder herstelt.

      Tanja

    • Douwe

     Hoi Allen

     Ik heb tijdens mijn vakantie mijn schouder/bovenarm op meerdere plaatsen gebroken. Nu na 15 weken nog geen aangroei volgens chirurg en orthopeed. Zal ook moeilijk worden gezien auto ongeval 32 jaar terug, alwaar destijds bovenarm is gebroken maar niet goed is aangegroeid, waardoor doorbloeding nu niet goed gaat. Aangezien er geen bot aangroei is wil arts mij nu opereren met behulp van Philosplaat. Kan arm goed slingeren, ook bij muur ophoog kruipen gaat arm goed omhoog. Ook bij liggen op bed kan ik op eigen kracht arm achterover op kussen gestrekt neerleggen. Echter heb nog regelmatig pijn onder de oksel en bij zijwaartse beweging blokkeert dit in de bovenarm. Voor het overige een gekanteld schouderblad overgehouden aan de val, die ook mijn beweging blokkeert bij het omhoog tillen van de arm zelfstandig. Gebruik sinds 2 weken weer 3x daags 1 tablet diclofenac. Het nog geen fysio. Soms kan ik heel veel en ben ik dan ook wel enkele uurtjes actief op de PC, maar ben nog niet aan het werk. Is er iemand die ervaring heeft met operatie met behulp van Philosplaat.

     • Tanja

      Hoi Douwe,

      Ik heb een phylosplaat met 9 schroeven.
      Ik ben nu nog geen half jaar na mijn operatie en het gaat goed.
      De operatie duurde 3 uur en daarna moest ik 7 weken in een imobilizer en half zittend slapen.
      Het is even afzien maar uiteindelijk, terugkijkend, valt het mee.
      Als ik Ie wat ik nu kan is het de moeite waard geweest.
      Daarnaast moest het wel anders zou ik mijn leven lang immobiel zijn aldus de arts.

      Sterkte

     • Esra

      Hoi Douwe,
      Ook ik werd 1 week na mijn val geopereerd. Philosplaat erin en na 1 nachtje ziekenhuis mocht ik weer naar huis.
      Ik ben inmiddels precies een half jaar verder. Krijg nog steeds 2 keer in de week fysio en zwem ook 1 keer per week.
      Herstellen van deze breuk duurt lang, erg lang . Maar, ik merk toch nog steeds verbetering. Al met al duurt het waarschijnlijk nog een half jaar voordat de mobiliteit bij mij weer voor het grootste deel terug is. Mijn pezen zijn nog steeds erg stijf.
      Qua beweeglijkheid kan ik ca, 90 graden zijwaarts en iets meer dan 90 graden voorwaarts omhoog bewegen
      Kracht is nog niet optimaal, kilootje of 2,3 max om te ruilen lukt. Ook daar gaan we nog verder aan werken.
      Tijd en heel veel geduld is nodig 😉

      Operatie verder is mij erg meegevallen!
      Ik kreeg een zenuwblok en algehele narcose.
      De plaat voel ik eigenlijk niet of nauwelijks.
      Ik kreeg goede medicatie mee voor de napijn en ben eigenlijk al na 3 maanden na mijn val volledig van alle pijnstillers af.

      Ik wens je een spoedig herstel toe
      Er valt hier veel te lezen over het verloop. Er zijn veel parallellen in het herstelproces zoals je kunt lezen. Toch ervaart ieder het op zijn eigen manier en gaat de ene nu eenmaal sneller dan de ander.
      Al met al , neem je tijd en heb geduld dan wordt het langzaam aan steeds wat beter.
      Toitoitoi

     • Esra

      Nog even korte aanvulling op die pijn onder je oksel. Dit komt door het kapsel van je schouder. Blokkade zijwaarts herken ik ook.
      Volgens mijn fysio is dit alles te wijten aan verstijfd kapsel en pezen.

     • Douwe

      Hoi allen

      Bedankt voor jullie reactie. Hoop dat het herstel voor jullie voorspoedig mag verlopen en dat je straks weer op een redelijk niveau kunt functioneren. Deze hoop heb ik ook nog steeds. Moet 15 oktober voor de laatste foto en dan zal er definitief een besluit worden genomen. Zoals het thans voelt is er in het geheel geen aangroei en zal het dus wel een operatie worden.

      @Esra, wat moest je doen om dit verstijfd kapsel enigszins soepel te krijgen. Ik ga nu een aantal keren onder de rode lamp en smeer de schouder/bovenarm in met Voltaren

      In ieder geval wens ik jullie veel sterkte toe bij het herstel.

      Douwe

     • Esra

      @Douwe zwemmen helpt mij het beste om de spieren en het kapsel wat soepel te houden. De rest is voor de fysio. Hij masseert het kapsel ( niet echt een ontspannen massage helaas). Een oefeningen. Katrol en rek-en strekoefeningen.
      Succes met je herstel,Douwe.

  • Tanja

   Hoi Eva,

   Fijn te lezen dat je voorspoedig gaat.
   Ik denk idd ook dat het sneller gaat omdat je niet geopereerd bent, en gelukkig maar.
   Bij een operatie worden je spieren en pezen opzij gelegd en daarna mag je de arm 6 weken niet bewegen. Vervolgens een plaat en een aantal schroeven in je bot. Daar word je niet vrolijker van.
   Je kan je voorstellen dat alles dan weer opnieuw opgebouwd moet worden.

   Ik begrijp dat 1 uur achter de computer lang genoeg is!
   Ik moet 19 juni terug naar de trauma arts en hoop dat ik dan halve dagen mag werken ( licht administratief). Eerst maar even afwachten wat hij van mijn resultaten vindt😉

   De sling draag ik een week of twee niet meer, ook niet meer in de drukte.
   Je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaamen dat is soms best lastig.

   Een goed herstel en tot lezens

  • Hoi allemaal ik heb 11 maart mijn linkerbovenarm gebroken, ben languit op straat gevallen bleef achter een klinker haken. Heb toen eerst 1.5 week met een sling omgelopen.Heb erg veel pijn er aan gehad,om de 3/4 uur paracetamol en ibuprofen van 400 Mg erbij moeten slikken. En dit was toen nog afzien.
   Na 11 dagen moest ik toch nog geopereerd worden omdat de botten niet waren aangegroeid dus 22 maart als nog geopereerd,want mijn arm was op 4 plaatsen gebroken dus ik heb er 7 schroeven in gekregen. Heb 2 dagen in ziekenhuis gelegen,ook omdat ik verhoging had,en dan mag je niet naar huis . Na de operatie heb ik 4x per dag 2 paracetamol gehad en gelijker aan na 3 x per 2 paracetamol enz en nu helemaal niets meer. De pijn na de operatie was ook wel veel minder in vergelijkbaar met toen hij gebroken was,toen vond ik het veel pijnlijker. Tussentijds nog foto van de arm gehad,en dat zag er goed ik.
   16 april ben ik begonnen met fysio 2 x per week,en 2 x per dag thuis oefeningen doen.Mijn fysio dacht dat ik 3 mnden nodig zou hebben voor herstel. Inmiddels moest ik 6 mei naar de bedrijfsarts ,ik werk nl in de zorg dus zwaar werk.Mijn bedrijfsarts was heel meegaand met mij en zei ook je mag niet tillen trekken duwen enz. Probeer maar 2 x 2 uur op het werk lichtewerkzaamheden te doen, Heb dit naar een week i.o.m mijn leidinggevende naar 1 x 4 uur opgebouwd anders was het niet de moeite waard vond ik qua de werkzaamheden. Dit ging redelijk goed, om dit langzaam aan op te bouwen. Vanaf 11 mei ( 9 weken geleden) ben ik weer gaan auto rijden, ging nog wel wat moeilijk maar ik wou niet afhankelijk zijn voor vervoer naar mijn werk. En vanaf 4 juni heb ik mijn werkzaamheden tot 8 uur opgebouwd alleen nog maar lichte werkzaamheden. Zoals baxterrollen op de etage’s rond brengen,kantoor werkzaamheden enz.
   Op 23 mei had ik de 90 graden passief al bereikt met mijn arm en dat na 11x fysio dat vond ik al heel knap van mezelf. Hij was dan ook heel tevreden over mij en zei dat ik het goed deed. 7 juni was het 11 weken geleden dat ik geopereerd ben. Met de fysio gaat het ook aardig goed, heb alleen nog spanning in mijn linker schouder zitten en ik kan mijn arm nog niet helemaal de lucht in krijgen. Dit kan ook nog wel even duren begreep ik, ben nu bezig met het opbouwen van krachtoefeningen, maar dat valt mij nog wel heel zwaar. Maar goed dat zal ook wel weer goed komen denk ik. Vrijdag 14 juni ging ik na zh voor botdichtheids onderzoek,maar omdat de Dexa scan maar 1x per week aanwezig was, kreeg ik eerst een intake gesprek en een bloedonderzoek. Dus moet ik nog een x terug. Aansluitend had ik nog een afspraak met de chirurg die mij geopereerd had. Hij heeft even de foto van 6 mei nog bekeken en de oefeningen die ik nu met mijn arm kon doen. Daarbij zei hij ook dat er nog spanning in mijn schouderblad zat, dmv rek en strekoefeningen zal dit dan ook wel beter worden zei hij en krachtsoefeningen doen indien dit kan. Verder mocht ik na 3 mnden nog wel terug komen voor een functiecontrole zei hij, maar was niet verplicht. Ik dacht ook dan kan ik dit beter aan mijn fysiotherapeut vragen, die weet dat dan beter. Maar goed ben nu 14 x naar de fysio geweest,en wat ik tot nu toe heb bereikt vindt ik al heel wat. Heb nog wel steeds irritatie in mijn bovenarm prikt soms wat. Dit blijkt bindweefsel te zijn die moet aan groeien dit duurt een half jaar tot een jaar zei de arts in het zh nog. En later op de dag voelt mijn arm wat zwaar aan,maar we gaan nog even door met fysio, dus zal denk ik ook wel weer goed komen. Dus ben verder in afwachting ook nog voor de botdichtheids onderzoek. Een heel verhaal maar ik vond het heel erg leuk om jullie reactie’s te lezen. Omdat er niet veel bekendheid hier over wordt gegeven hoe ieder dit aanvaard.

   • Hee Wilma,
    een heel verhaal, dus je hebt al het nodige achter de rug. Als ik het goed zie, ben je nu 14 weken verder, dus ik denk dat je inderdaad al een boel bereikt hebt.
    Sterkte voor de volgende weken, neem vooral de tijd om te herstellen . Te snel met zwaar werk beginnen, zoals jij in de zorg doet, is geen goed idee. Vooral luisteren naar je lichaam en inderdaad naar de fysio, die er dichtbij betrokken is.

    groetjes van Nienke

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Ik heb 14 maart mijn linkerbovenarm gebroken. 3 breuken in de kop.
    27 maart geopereerd en een plaat met 9 schroeven erin.
    Gezien jouw verhaal maak je grote stappen en dat is erg fijn.
    Ik kom net bij de fysio vandaan. Ga ook 2 x per week en om de 2 uur oefen ik thuis.
    Krijg mijn arm gestrekt naar boven en nu ook mijn arm liggend onder mijn hoofd.
    De fysio is er erg over te spreken. Maar ik zal nog zeker driekwart jaar erheen moeten
    voor een goed herstel ( inschatting is 95%).
    Ik ben meestal wel een beetje naar als ik terugkom van de fysio.
    Ik lees ook dat je weer auto rijdt. Dat,doe ik ook maar merk toch dat mijn arm gevoelig is. Heb jij daar ook last van?
    19 juni moet ik terug voor foto en controle in het ziekenhuis . Ben benieuwd.
    Ik heb ook een botontkalkingsonderzoek gehad. Aansluitend de uitslag.
    Perfecte botten. Heb dus vette pech gehad.
    Ik hoop vanaf 24 juni halve dagen te mogen werken.

    Succes met je verdere herstel

    • Hoi Tanja jij dus al zo ver dat je arm naar boven kan uitstrekken knap hoor . Ik kom ook net bij de fysio weg. Heb nu krachtoefeningen gedaan met een beetje gewicht aan zo’n katrol. Dit ging redelijk. En ik moest vandaag op de knieën zitten steunend op beide handen. En om en om zo ver strekken met de arm naar voren als ik kon. Valt nog niet mee. Met auto rijden valt het wel mee krijg mijn arm aardig goed gestrekt voor ongeveer 5-10 min dan weer anders vast pakken. Donderdag weer na fysio dus dan weer verder kijken wat we gaan doen. Jij ook nog heel veel succes met het oefenen hoor. Groetjes Wilma.

     • Marianne

      Dag allemaal! Ook ik moet nog een afspraak maken voor een dexa scan, alles op zijn tijd. Vanmorgen weer fysiotherapie gehad en er zit schot in de zaak! Mocht weer fietsen! Dus net een klein blokje om, toen werd mijn arm moe. Het is voor mij nu 11 weken geleden en weefsels beginnen aardig te herstellen, verwachting van fysio is dat dat nog week of twee duurt en daarna wordt het vooral weer kracht opbouwen. Qua werk ander verhaal. Dat is nog te belastend en put me helemaal uit.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Tip
      Ik heb bij een doe het zelf winkel een katrol gehaald met een touw.
      Die heb ik bevestigd aan het plafond.
      Zo kan ik thuis oefenen. Met mijn rechterarm trek ik mijn aangedane linker arm omhoog. 3/x daags 15 x en dat helpt heel goed.
      Alles wel op geleide van pijn uiteraard.
      We komen er wel hoor. Het heeft alleen tijd nodig😜

      Gr, Tanja

  • janet

   Hoi dames
   Even een vraag naar tips voor ontspanning. Ben ook voorzichtig begonnen met paar uurtjes werk. Reis met ov want fietsen en autorijden lukt nog niet. Nu merk ik dat het vele oefenen, werken en vaak niet zo’n goede houding (schouders te hoog) in toenemende mate stijfheid en spierpijn opleveren. Wat doen/deden jullie om het bovenlichaam en de armen te ontspannen. Alle tips zijn welkom!
   Groeten Janet

   • Esra

    HoiJanet,
    Klopt, heb ik ook die stijve spieren, voornamelijk in mijn nek en schouders. Wat mij helpt is echt een uurtje liggen op de bank.
    Bij mij maakt de fysio elke keer deze alleen even los dmv massage. Desondanks herken ik deze klachten ook. Liggen is bij mij het enige wat echt helpt je om weer wat te ontspannen.

    Succes met je herstel!

    • Marianne

     Beste Janet, bij mij helpt regelmatig liggen ook het beste, langzamerhand bloed irritant want ben verder niet moe, maar ik heb gemerkt als ik dat consequent doe, ik niet het gevoel eind van de dag heb dat alles aan mijn nek hangt. En ik ben sinds twee weken gestart met acupunctuur.

   • Tanja

    Hoi Janet,

    Ik zit nu 3 maanden na mijn operatie.
    Kan mijn arm (bijna gestrekt) boven mijn hoofd krijgen en slik geen pijnstillers meer sinds 1,5 maand.
    Van stijfheid heb ik geen last dus tips heb ik helaas niet.

    Ik wordt per taxi naar mijn werk gereden en weer terug. Dat scheelt ook een hoop.

    Veel beterschap en hou je haaks.

    Tanja

    • Veronique

     Hallo Dames,
     Het verloop is toch allemaal wat wisselend . Ik zit nu op mijn 16 e week . Ik heb geen last van mijn nek en schouder stijfheid . Echter ik kan nog niet zonder pijnstillers . Gebruik nog 2 x 1000 paracetamol. Ik vind het lastig om goed te doseren met belasting van de arm. Jeheb gauw de neiging meer te doen en dat moet ik dan weer bekopen met pijn. Daarnaast blijft lijn hand ook wat dik en duidelijk minder kracht. Oefenen met een natte spons en deze uitknijpen is een goede oefening om kracht op te bouwen . Daarnaast heb ik gewichtjes gekocht van 1 kilo om te oefenen en van de fysio een elastische band gekregen. Het kost veel tijd en geduld en dat valt niet mee. Ik wens ieder weer veel vooruitgang en fijn on zo elkaar een beetje te steunen .

 • Tanja

  Hallo, hier weer een berichtje .

  Ben deze week 2 x naar de fysio geweest. Met haar hulp kan ik terwijl ik zit mijn arm
  alweer uitstrekken loodrecht naar het plafond. Ik moet zeggen dat het wel afzien is maar ben wel blij dat ik al zover kan komen. Thuis oefen ik braaf elk anderhalf uur met diverse oefeningen. Volgens de fysio kan ik daarom al zo ver komen.
  Ik zit nu 10 weken na mijn operatie waarin er een plaat met 9 schroeven in mijn bovenarm is gezet.
  De fysio denkt dat ik met driekwart jaar hersteld ben maar ze kan uiteraard niets garanderen.
  In elk geval is mijn herstel verder dan de prognose.

  Verder rij ik ook weer auto (nog geen hele grote stukken) maar het geeft wel weer een lekker gevoel.

  Dus voor iedereen met deze hele vervelende blessure: geef de moed niet op!
  Ik zag het ook niet altijd zitten maar deze vooruitgang geeft mij weer goede moed en positieve energie.

  • Veronique

   Ha Tanja
   Ook ik heb 2 x per week fysio en sinds vorige week ook 2 x per week zwemmen. Schoolslag lukt zelfs. Ik oefen ook vaak met een flesje water van een halve liter om de spierkracht te versterken. Sinds deze week ook helemaal van de sling af en ik ga nu ook proberen auto te rijden. Kracht in de hand is nog niet zoveel en vooral in de ochtend stijf en dik. Ik heb er nu ook vertrouwen in dat het goed gaat komen . Kan met beide handen ook weer mijn haren wassen. De zwartste tijd hebben we gehad denk ik . Ik was er bijna depressief van geworden , mentaal gaat het nu gelukkig ook weer vooruit !

   • Tanja

    Hoi Veronique,

    Dat is een mooi bericht. Ik begrijp hieruit dat je ook best snel herstelt want jij bent iets van 5 maart geopereerd meen ik met platen en schroeven☹️
    Slik je ook nog pijnstillers?

    Ik dacht ook even in een depressie te belanden maar nu mijn herstel met sprongen
    vooruit gaat word ik toch wel heel erg blij.
    Blijven bij jou de plaat en schroeven er ook in?
    Bij mij wel tenzij het me beperkt in mijn beweging.

    Verder heb ik, omdat ik 54 ben, een botontkalkingsonderzoek gehad.
    Uitslag: goede botten, zit zelfs boven in de curve dus daar werd ik ook blij van.
    Al met al domme pech gehad.

    Nu voorzichtig aan mijn werk weer wat opbouwen.

    Ik wens je een goed herstel!

    • Veronique

     Hallo Tanja,
     Ik krijg nog een botonderxoek. Ik ben 57 jaar. Ik gebruik nog wel pijnstillers , oo geleide van pijn. Maar het is meestal 8 a 9 uur later als ik de paracetamol pak. De plaat blijft erin of inderdaad ik krijg er te veel last van. Vandaag weer eens heerlijk voor het eerst bij de kapper gezeten en volgende week ga ik proberen auto te rijden en fietsen mag van de fysio. Ze zegt misschien trilt het te veel , dat kan geen kwaad maar is misschien niet prettig. Ga ik uitproberen. Zwemmen is super fijn . Wel heel fijn om op deze manier het gevoel te hebben dat je er niet alleen voor staat. Goed herstel ook

     • Tanja

      Hoi Veronique,

      Ok, ook dat botonderzoek gezien je leeftijd en de breuk.
      Het is zo gebeurd en ik kreeg aansluitend gelijk gesprek met de arts.

      Lekker hoor even naar de kapper, daar knapt een mens van op.
      En autorijden is zo lekker. Gewoon beginnen met een stukje rond je buurt. Dan voel je gelijk hoe het gaat.
      Fietsen doe ik nog niet.

      Klopt, heel fijn, dat we er niet alleen voor staan.

      Ik weet niet wanneer je je botontkalkingsonderzoek hebt maar als je de uitslag hebt, laat het even weten.

      Ga je weer langlaufen volgend jaar?

      Pijnstilling slik ik niet meer.
      Heb nog wel paracetamol en naproxen in huis voor het geval dat…

   • Esra

    Hoi Tanja en Veronique,
    Goed te lezen dat het allemaal de goede kant op gaat!
    Ik heb tijdens mijn vakantie elke dag minimaal 2 keer een kwartiertje gezwommen. In het begin wat angstig en voorzichtig, maar het ging steeds makkelijker. Ik merk hierdoor ontzettend veel verschil. Pijnstilling had ik na week 10 afgebouwd. Heel af en toe nog 2 paracetamolletjes, maar liever helemaal niets.
    Ben nog niet zover dat ik mijn arm volledig de lucht in kan krijgen. Liggend in bed kan ik nu uit mijzelf mijn arm omhoog tillen en uitstrekken.
    In het zwembad gaat alles eigenlijk heel soepel. Ben er verbaasd over 😋.
    Als ik sta krijg ik nu mijn arm net iets onder de 90 graden gestrekt vooruit, maar hoger lukt echt nog niet. Ben deze week ook voorzichtig wat gaan tillen (dienblad met twee bordjes en wat kleine potjes. Links tillen, rechts ondersteunen) Alleen als het voor mij comfortabel voelt.
    Als ik in de spiegel naar mijn houding kijk zie ik wel dat ik met mijn hele schouder beweeg .Bij de bewegingen zijn mijn schouders niet op gelijke hoogte… Lukt ook echt niet om mijn rechter schouder in de normale positie te houden bij beweging. Hoe is dat bij jullie?
    Ik ging nog even terugrekenen, maar al met al is dit pas mijn 13e week na mijn val en 12e week na operatie. De chirurg en fysio zijn beiden duidelijk in hun prognose .. Minimaal half, maar reken op een heel jaar hersteltijd met restschade qua reiken. (Mijn arm is uit de kom geweest en toen gebroken, dus humerus lag volledig gekanteld in mijn arm… Dat is de complexiteit bij herstel.)
    Tsja. Het is niet anders. Ben over deze twee weken zwemmen en rusten in de Spaanse zon heel tevreden over de vooruitgang. Ben ook benieuwd wat de fysio hier van gaat vinden aankomende week.
    Ga ook maar eens kijken of ik thuis kan gaan zwemmen (lekker tussen de bejaarden in een rustig tempo 😂).
    Fijn dat we van elkaar kunnen leren en lezen. Ben blij met jullie bijdragen aan het blog.
    Grtz Esra

   • Marianne

    Dag dames, wat grappig, ik ben ook voor het eerst naar de kapper geweest, kan mijn haren weer wassen en zwemmen!
    Wat een genot he! Autorijden mag ik volgende week proberen.
    Werken is alleen een drama, ik ben beperkt in wat ik administratief kan en wat heeft men bedacht? Een klus met grote administratieve last. Ik ben er nu al helemaal klaar mee. Nouja weekend en dinsdag weer aan de slag

    • Esra

     👍
     Fijn als je jezelf weer kunt verzorgen hè! Vandaag voor het eerst met rechts een klemmetje in mijn haar gekregen. Jaren wassen nog steeds met 1 hand, maar…. Alles vast steeds wat beter en makkelijker.
     Succes Marianne!

 • veronique

  hallo Esra en Tanja
  Fijn om te lezen dat jullie vooruit gaan. Zelf heb ik de sling ook steeds meer af en doel is deze voor Pinksteren helemaal af te kunnen laten. Oefenen gaat goed, wel een dingetje om je arm op te tillen en dit niet via de schouder te doen. Hebben jullie ook last van een wat dikke hand en iets ander gevoel erin? Nienke eigenlijk ben ik ook benieuwd of jij nog af en toe klachten hebt en wat je uiteindelijk kan.

  • Tanja

   Hoi Veronique,

   Ja wat je schrijft is wel een dingetje.
   Arm optillen zonder schouder te gebruiken vind ik ook lastig.
   Ik heb op advies van de fysio een katrol met een touw eraan.
   Met mijn rechterarm trek ik aan het touw zodat mijn aangedane linker arm omhoog wordt getrokken. Dit op geleide van pijn.
   Mijn sling heb ik nu niet meer in gebruik sinds gistermiddag.
   Ik heb verder geen gek gevoel in hand of arm.
   Mijn bovenarm is nog wel enigszins verkleurd op een plek.

   We zullen geduld moeten hebben met het herstel.

   Gr,

   Tanja

  • Marianne

   Dag Veronique, Esra, Tanja, Nienke.

   Wat een positieve verhalen allemaal! Als dat geen girlpower is?! Veronique, ik kreeg van mijn fysio de tip om minstens 3 keer per dag 20 keer in een sponsje te knijpen, mijn arm was opgezet tot aan mijn vingers en alles deed zeer. Ik heb dat dus heel vaak gedaan, je hoeft echt niet hard te knijpen en het vocht verdween in 1,5 dag, nu heb ik het nog ‘s avonds en dan knijp ik weer even.
   Voor mij is het nu 8 weken geleden en sinds ik 4 weken geleden met fysio kon starten gaat het met sprongen vooruit. Ik heb nog een heel oefenprogramma en vaak moe, maar de 90 graden grens heb ik ook bereikt! Ben deze week begonnen met thuiswerken, 20 minuten Max per keer achter de computer, dus met die 2 uur per dag ben ik zo een hele dag zoet😉
   Succes allemaal weer!

  • Eva

   Hi dames,
   Ook ik heb na bijna 5 weken nog een dikke arm en hand en ook de bloeduitstortingen zijn nog niet verdwenen. Het gevoel in onderarm en hand is ook anders. Goede tip van het knijpen in spons. Ga ik eens proberen.
   Vandaag voor het eerst een uurtje achter de laptop thuisgewerkt. Veel te lang dus… als ik hoor dat Marianne max 20 minuten per keer zit. Ik voel het nu dus ook dat ik niet goed bezig ben geweest. Zo tussendoor ook wel wat bezig in huis. Ga het ook zo proberen, 20 minuten per keer. Kreeg jij dat advies van fysio Marianne?

   Groetjes

   • Marianne

    Ja Eva, van mijn fysio het dringend advies niet langer dan 20 minuten per keer achter de computer, pas vanaf week 8! Eerder zijn de weefsels nog onvoldoende hersteld. Zeker als het nog zo dik is. Dan liever niet omdat je met te lang in verkeerde houding het geen goed doet. Bij mij begint het blauw eindelijk te minderen.

  • Hee Veronique & Marianne, Eva en Tanja,
   voor mij is mijn valpartij nu bijna 2 jaar geleden. Vorig jaar zomervakantie (na een jaar van herstel) had ik nog weinig spierkracht en dan met nadruk op kracht. Bij de yoga deed ik alles gedeeltelijk mee. Leuk feitje: ik mocht in het zwembad meedoen met zwangerschapszwemmen! Dat leverde al veel meer veerkracht op… en het was vooral heel grappig om aan anderen te vertellen. Ik was toen al best tevreden met alles wat ik had bereikt: hoe goed ik me weer voelde, hoe ik me weer onafhankelijk van anderen voelde, dat ik weer bijna alles kon.
   Na de zomer ben ik gaan mee gaan zwemmen met de ‘aquaslank’. Een beetje doordat ik door al dat stilzitten was aangekomen en ik kon daarmee drie doelen bereiken: spierkracht, uithoudingsvermogen en meteen ook afvallen.
   Als iemand nu aan me vraagt, hoe het met me gaat en wat ik heb overgehouden, dan zeg ik dat ik bijna 100% hersteld ben. Oké, een vriendin van me gaat verhuizen en dan zal ik niet de hele dag dozen gaan sjouwen… dat is dan wel een grens, maar voor de rest doe ik alles weer, kunnen mijn armen en schouders alle draaien weer maken en ben ik nu meer dan een tevreden mens. Eén bepaalde draai kan ik met mijn onderarm niet meer doen, maar ach, wanneer heb ik dat nou nodig…
   Dus ja… het komt goed, maar het duurde wel langer dan ik aan het begin ooit had gedacht.
   Liefs voor jullie allemaal!!!
   Nienke

   • Marianne

    Dank Nienke voor je follow up. Zo te lezen blijf ik hoop houden, maar moet ik wel mijn verwachtingen over het tempo bijstellen. En gezien alle ervaringen hierboven het water in! Snel naar de sauna. Ik durf het bijna niet te vragen uit angst voor je antwoord, maar hoe lang duurde het voor jij weer kon fietsen?

    • Hee Marianne, ik ben na 4 maanden pas weer achter het stuur van de auto gestapt. Dat was nadat ik gehoord had, dat alles aan elkaar gegroeid was en ik mijn arm weer mocht belasten. Op de fiets stapte ik toen nog niet, dat deed ik pas toen de fysiotherapeut me verplichtte om op de fiets naar haar toe te komen. Ik had toen 10 keer (in 3 weken) op de fietstrainer gezeten in de oefenzaal van de fysiotherapie. Ik denk dat dat kort voor de kerstvakantie was, dus na 5 maanden. En tja, de praktijk zit ook maar op 600 meter afstand, dus dat kon ik al die tijd makkelijk lopen.
     Maar echt overal heen fietsen, dat deed ik pas veel later, begin april denk ik, toen het buiten warmer werd en gladheid door kou of nattigheid minimaal werden. Tot die tijd reed ik vooral in de auto overal heen.

 • Tanja

  Hallo allemaal,

  Net terug van een weekje Sardinie.
  Dit heeft me erg goed gedaan. Zowel voor hoofd en lijf.
  Ik heb daar in het zwembad oefeningen gedaan wat erg fijn was.
  Ook lekker Italiaans gegeten en van de zon genoten.

  Ik kan mijn arm nu 9 weken na de operatie een stuk makkelijker bewegen. Kom al voorbij de 90 graden😀
  De sling draag ik niet meer en ik rij stukjes auto (linkerarm is aangedaan) dus dat maakt het wel makkelijker.
  Dadelijk ga ik naar de fysio. Eens kijken wat ze daar van mijn vooruitgang vinden.
  Uiteraard pak ik wel mijn rust want er staat natuurlijk wel een hersteltijd voor deze blessure.
  Maar….om iedereen een hart onder de riem te steken……bij mij gaat het, in tegenstelling tot wat ik lees op de orthopediesite, best erg goed.

  Dus voor iedereen die het even niet ziet zitten: lees mijn verhaaltje. Er is hoop😇

  • Esra

   Fijn dat je lekker vooruit gaat!
   Ik ben nu in Spanje en ook elke dag oefenen in het zwembad. Die 90 graden red ik nog niet, maar merk wel dat het bewegen steeds soepeler gaat.
   Succes verder met je herstel!

   • Tanja

    Veel plezier Esra.
    En oefenen in water is best fijn.
    Ik ben bij de fysio geweest. Heb weer nieuwe oefening en dat valt een beetje tegen.
    Arm zal er aan moeten wennen.

    Fijne vakantie nog.

    Tanja

    • Esra

     Thanks, vakantie zit er bijna op, maar tjongejonge… Wat knap je dat toch lekker van op! Hoofd is leeg, arm doet weinig tot geen pijn, ik slaap hier als een roos en welke dag spartelen in het zwembad 👍

 • Eva

  Hoi allemaal,
  Deze week, 4 weken na ongeluk, voor controle geweest. De foto’s laten goed herstel zien. Ik mag de sling af, alleen dragen naar eigen behoefte, en mag mijn arm weer gaan gebruiken op geleide van pijn. Vandaag begonnen met fysiotherapie. Wat een rare gewaarwording dat je je arm niet meer kan optillen!
  Met werk afgesproken dat ik vanaf volgende week 2x 2 uur thuis ga werken. De fysio vindt dit te ambitieus. Dus even aankijken hoe dit gaat.
  Qua pijnstilling heb ik overdag nauwelijks nog iets nodig. Slik nu alleen ’s morgens en voor de nacht 2x 500 mg paracetamol. De nachten zijn nog steeds geen pretje.
  Fijn zonnig en hopelijk pijnloos weekend allemaal!

 • veronique

  Wat is deze blog fijn. Ik heb 3 maart 2019 mijn bovenarm gebroken , verbrijzeld na langlaufen. Gewoon omgekiept vol op de schouder en het was nog ijzig. In Oostenrijk de tweede dag geopereerd. Plaat met 9 schroeven. Daar werd gelijk gestart met fysio. Terug in Ndl. moest dit stoppen en sinds deze week mag het naar 2x per week . De sling mag meer en meer af. Ondertussen zit ik in de 10 e week en heb nog steeds 4x 1000 paracetamol nodig. .Ik maak me vaak zorgen of het weer goed komt.De 6e week was er nog geen botaangroei te zien, Nu moet k 7 juni terug naar de orthopeed. Ik vind het lastig, pijnlijk en raak er zelfs een beetje van in een depressie. Naast mijn werk ben ik ook pedicure. ik wandel dagelijks en ga nu ook op de hometrainer. Sinds een paar weken durf ik pas weer te douchen.

  • Beste Veronique,
   Ik zie dat je er even doorzit. Ik weet dat het niet makkelijk is, maar kijk toch elke dag weer naar wat er wel lukt.
   Ik wens je heel veel sterkte, dat zeker wel!
   Groet van Nienke

  • Esra

   Hi Veronique,

   Ik brak 1 week na jou mijn bovenarm. Operatie en Philosplaat gekregen. Ik herken je twijfels over je herstel. Sinds ik dat een beetje heb leren loslaten en heb geaccepteerd dat het heel lang duurt gaat het voor mijn gevoel beter en kan ik de vooruitgang (hoe klein de stapjes ook zijn) zien.
   Van de week gaf mijn fysiotherapeut aan “houd maar rekening met 1 jaar hersteltijd en reken erop dat je nooit meer zo ver je arm kunt steken als daarvoor”.
   Het is niet anders…. Leuk is het niet, maar ik kijk nu naar wat me al wel lukt. Aankleden, douchen, met wat kunst-en vliegwerk mijn haar doen (het zit niet altijd zoals ik zou willen, maar goed, dan maar beetje meer make up 😉), gedoseerd wat helpen bij het huishouden -ook dat gaat even wat meer met de Franse slag tegenwoordig- en … elke dag nog voldoende rust en pijnstilling als ik dat nodig heb.
   En ja er zijn elke week nog wel momentjes dat ik in elke vezel van mijn lijf baal dat ik dit heb, maar dan is dat voor mij even zo, ga ik liggen op de bank of in mijn bed en sta ik de volgende dag weer met optimisme op om de dag te beginnen.
   Herstellen is 3 stappen voorwaarts en af en toe keihard weer terug..
   Succes met je herstel. Twijfel niet teveel, het komt heus wel goed met ons en wie weet lachen we er volgens jaar wel om…
   Beterschap!

   • veronique

    Hallo Esra,
    bedankt voor je reactie
    ik begin er nu ook in te geloven dat het goed komt. foto gisteren gemaakt en er was nu duidelijk botaangroei te zien. Sling mag ook afbouwen . vorige week de hele dag , dat was niet goed. veel pijn daarna. rustig afbouwen dus. dat is ook een dingetje om het gedoseerd te doen.

  • Tanja

   Hoi Veronique,

   Ik heb ook een plaat met 9 schroeven. Een valletje tijdens het skiën op 14 maart.
   27 maart geopereerd.
   Mijn orthopeed zegt dat hij niet kan zien of er bot aangroei is vanwege de plaat.
   Dus snap er even niets van dat ze dat bij jou wel kunnenzien😳
   Ik had ook het idee dat het niet goed zou komen maar ik zit nu 8 weken na de operatie en merk vooruitgang. Ik heb 2 x per week fysio. Ik merk ook dat het wel allemaal nog gevoelig is en ik slik 3 x daags 500 Mg paracetamol. Ook tegen mij is gezegd dat het herstel een jaar gaat duren.
   Ik heb gister een stukje autogereden, zonder sling en met toestemming uiteraard.
   Ik merk dat dat nog wel een dingetje is hoor. Maar kreeg wel weer gevoel van beetje vrijheid terug. Ik ben alleenstaand en heb gelukkig thuiszorg die mij komen douchen en helpen met aan en uitkleden.
   Maar omdat ik dit nu aardig goed zelf kan gaan ze hiermee stoppen. Dus eigenlijk ook een positief punt.

   Ik wens je veel sterkte en beterschap.

   We komen er wel vroeg of laat.

   • veronique

    Hallo Tanja
    bedankt voor je reactie, doet me goed. Gisteren een tussendoor controle gehad en de foto liet nu duidelijk botaangroei zien. Dit was toch even de boost die ik ook nodig had.

 • Marianne

  Mijn fysio vindt starten na 6 weken nog te vroeg. Je weefsel heeft 8 weken nodig om echt te herstellen en als ik nu langer dan 20 minuten achter een computer zou gaan zitten dan irriteer ik de boel met kans op schade. Dat gaan we dus nog maar niet doen. Herstel was ze erg positief over, kan passief al meer bewegen.

 • Tanja

  Zijn er mensen op dit forum die wel een operatie hebben gehad (plaat en schroeven) en
  hoe lang er over de revalidatie is gedaan?
  Bij mij is de orthopeed tevreden maar hij kan niet zien of de breuk heelt vanwege de plaat die erop,zit. Ik ga er maar vanuit dat het heelt.

  Vandaag weer geoefend. Het gaat weer iets makkelijker maar het is allemaal wel gevoelig.

  Morgen 3 uur naar mijn werk.

  • Esra

   Hoi Tanja,
   Ik werd 19 maart jl. geopereerd en heb Philosplaat met 8 schroeven in mijn schouder gekregen.
   Zit dus aanstaande dinsdag in week 10 na mijn valpartij. Ik merk sinds een week of 2 pas echt goed vooruitgang. Heb minder pijn en kan mijn arm zonder ondersteuning en klein beetje oplichten zowel naar voren als zijwaarts. Met hulp en ondersteuning kom ik nu ongeveer tot 90 graden.
   Elke dag oefeningen en twee keer per week fysiotherapie.
   Ik kan vanuit huis werken en week ongeveer 3 tot 4 uur per dag (computerwerk). Elke dag nog wel rusten in de middag. Ik heb een ergonomische muis die ik met mijn duim vanaf mijn schoot kan bedienen. Typen lukt, maar minder snel dan anders.
   Ik probeer 1 keer per week een halve dag op kantoor te zijn, maar ben afhankelijk van anderen mbt halen en brengen. Fietsen, scooter of auto is nog geen optie helaas.
   Ik heb vanaf de derde tot en met de achtste week flink geworsteld met acceptatie van het niets zelf kunnen. Nu ik dat heb losgelaten lukt het veel meer zelf te doen en vordert het herstel ook sneller 😉
   Litteken is nog wel erg gevoelig. Smeer dit elke dag in met speciale creme.
   Morgen controle in het ziekenhuis. Hoop dat alles er netjes uitziet.
   Al met al lijkt geduld het beste medicijn!
   Ik hoop over een week of 3-4, weer auto te mogen rijden in automaat. Dan probeer ik meer naar kantoor te gaan en uren uit te gaan breiden.

   • Tanja

    Hoi Esra,

    Dank je voor je bericht. Wij hebben hetzelfde. Een plaat en schroeven😏
    Bij jou kan de orthopeed ook niet zien hoe het helingsproces gaat door de plaat neem ik aan?
    Woensdag zit ik op week 7 na de operatie en ik lees dat bij jou na week 8 het echt beter ging. Dat is fijn te lezen!!
    Ik heb ook 2 x per week fysio en oefen ook elke dag. Dat is wel afzien want het is nog best gevoelig. Maar merk dat het beter gaat. Ik slik nog wel 3 x daags 500 Mg paracetamol.
    Mag je thuis ook de immobilizer af?
    Ik mag dat maar als ik naar buiten ga moet ik hem om.

    Ik mag eind mei beginnen met een stukje auto rijden.
    Ik heb een schakelauto maar in mijn linkerarm zit de plaat dus daar heb ik weinig last van. Ben wel benieuwd hoe het zal gaan.

    Heel veel succes morgen in het ziekenhuis en laat even weten hoe het was.

    NB: welke littekencreme gebruik je?

    • Esra

     Hi, de controlefoto zag er goed uit. De chirurg was tevreden.Over 8 weken weer terug en weer een foto laten maken voor controle.
     Ik gaf aan graag auto te rijden.Dat kan pas als ik mijn rechterarm goed zijwaarts kan bewegen. Helaas is dat nog niet aan de orde de chirurg verwacht dat dat ook nog wel eventjes op zich zal laten wachten. hij gaf aan sommige rijden na 6 weken al auto andere pas na een half jaar. Ik hoop ergens in het midden daarvan uit te komen 😘
     Ik gebruikte eerst olie voor het litteken zelfde soort olie als pcle, maar ik heb gemerkt dat ik minder last heb van het litteken sinds ik bepanthene crème voor huidherstel gebruik.
     Helaas vandaag best wel weer veel last en spierpijn.
     Zo zie je: het zijn een paar stappen voorwaarts en af en toe weer een stapje terug. Dat heb ik inmiddels geleerd en geaccepteerd. Dus vandaag rustig aan en hoop dat het morgen weer een stukje beter gaat.
     Elke dag is weer een stap dichterbij volledig herstel, zo sta ik erin. Heb ik in het begin ook gedacht, tussendoor een tijdje ongeduldig geweest en flink gebaald, maar echt hoor… We worden pas echt weer helemaal de oude als we geduld hebben.😋.
     Succes met jouw herstel!

     • Tanja

      Hoi Esra,

      Dat is een goed bericht dat het er goed uit zag op de controlefoto.
      Ze kijken naar de stand van je arm want denk dat ze bij jou, door de plaat, ook niet kunnen zien of de breuk heelt!

      Voor jou wordt autorijden lastiger ivm schakelen.
      Bij mij betreft het mijn linkerarm dus qua schakelen heb ik dan een minder groot probleem.
      Ik ga aankomend weekend een klein stukje oefenen.

      Vwb de spierpijn: dat is echt vervelend. De ene x heb je meer last dan de andere x.

      Heel veel succes weer en op naar de volgende controlefoto💪🏼
      Ik las over 8 weken. Dan ben je weer een stuk verder.

 • Eva

  Ha Nienke en alle andere lotgenoten hier,
  Ik wordt zo ‘blij’ van al jullie tips en ervaringen. Ik kan hier echt wat mee!
  Dank! Ik blijf meelezen en zal jullie ook op de hoogte houden van mijn ervaringen in de hoop dat ik daar straks ook weer anderen mee kan helpen.

  • Alexia

   Gelukkig! Ik las vorig jaar op een orthopedie-site echt alleen maar rotverhalen van mensen die na een half jaar nog steeds geen botaangroei hadden, of waar operaties mislukten of het herstel gewoon niet opschoot en die na drie maanden nog steeds alleen maar op de bank konden liggen. Er zijn dus ook betere verhalen, en tips. De mensen die redelijk vlot herstellen blijven natuurlijk ook korter op een lotgenotenforum, dat vertekent het beeld nogal. Ik kwam dit blog toevallig tegen toen ik op zoek was naar andere mensen die op dezelfde plek als ik zijn uitgegleden in verband met aansprakelijk stellen van de zaak waar het gebeurd is. Dat loopt overigens nog maar ik geef het weinig kans, die hebben een heel team advocaten en ik maar eentje 😉

 • Alexia

  Beste Tanja, ook voor jou heel veel sterkte gewenst! Bij mij is die rotbreuk nu een jaar geleden en ik ben veel verder hersteld dan ze in het ziekenhuis zeiden. Daar was namelijk de boodschap “Hoger dan schouderhoogte de arm heffen gaat nooit meer lukken.”Ja doei, dat maak ik zelf wel uit. Inmiddels kan ik mijn arm bijna net zo hoog krijgen als de andere, alleen niet recht omhoog dus hij is iets meer opzij. Verder heb ik een kleine beperking bij de draai naar de binnenkant maar die mag eigenlijk geen naam hebben. Pijn heb ik alleen nog bij hele rare bewegingen: hoog reiken, ver uitdraaien etc. Tillen gaat weer net zo makkelijk als voor het ongeluk. Ik kan zonder problemen op de arm liggen. Zwemmen gaat ook weer (hoera), daar ben ik voorzichtig mee begonnen zodra de sling af mocht, alleen mijn rugcrawl wordt nooit meer wat hij was. Nou ja, voor de Olympische spelen was ik toch al te slecht. En te oud.
  Als je aan het begin staat lijkt het onoverkomelijk wat je allemaal nog voor de boeg hebt maar met één dag tegelijk en focussen op wat er wel lukt sla je je er meestal wel doorheen. Niet te ver vooruit kijken, als het lukt. Oh ja, en niet teveel verhalen lezen van mensen die na een jaar nog steeds aan het tobben zijn en niks kunnen en vergaan van de pijn, dat is gelukkig echt een minderheid.
  Die angst om te struikelen en vallen herken ik heel goed, ik liep de eerste paar dagen (ben meteen weer korte stukjes gaan wandelen) als iemand van een jaar of honderd. Overigens heb ik het gepresteerd om een maand na de eerste breuk uit te glijden op de trap en weer op die kant te vallen. Niks aan de hand met mijn arm, wel mijn hele linker bovenbeen blauw. Maar ik was ook zo eigenwijs geweest om veel te snel weer te gaan werken, na drie en een halve week stond ik al gewoon weer al mijn uren voor de klas. Dat zou ik nu niet meer doen en dat is ook mijn advies: neem de tijd om echt goed te herstellen.
  Sterkte!!!

  • Tanja

   Hoi Alexia,

   Jouw mail doet mij deugd.
   Ook ik ga ervoor. En denk uiteindelijk dat ik best ver kom.
   En ja…moet niet al die rotverhalen lezen.
   Ik weet, al duurt het even, dat het goed komt.
   Weet wel dat ik volgend jaar niet ga skiën maar een strandvakantie boek in maart.

  • Tanja

   Hoi Alexia,

   Had jij ook een aantal breuken en heb je ook een plaat in de bovenarm?
   Ik ben sinds mijn bezoek donderdag bij de fysio aan het oefenen gegaan met zwaardere oefeningen.
   Vrijdag was een drama maar vandaag lukt het wel beter.
   Een half uur voor mijn oefeningen neem ik een paracetamol 500 Mg.
   Vanaf welke week ben je weer wat gaan werken?

   3 juni krijg ik een botontkalkingsonderzoek. Puur om uit te sluiten of aan te open.
   Orthopeed zei dat iedereen die de leeftijd van 50 is gepasseerd en iets breekt zo’n onderzoek krijgt.

   Enfin, ik ga op naar week 7 na mijn operatie en houd de moed erin.

   • Alexia

    Wel een aantal breuken (1 in schouderkop, 2 in humerus) maar geen plaat erin: gewoon uithangen in een sling en maar hopen dat het netjes weer aangroeide. Ik had door het vele zwemmen wel erg sterke schouderspieren en dat schijnt wel iets geholpen te helpen bij het beperken van de verplaatsing.
    Botonderzoek heb ik niet gehad, ik was net een jaar te jong. Ik heb er nog wel naar gevraagd maar hij zei “Als je maar hard genoeg valt breek je dingen.”
    Ik ben na 3,5 week weer gaan werken maar dat was achteraf echt te vroeg.

 • Tanja

  Op 14 maart jl Jin bovenarm (proximale humerus) op 3 plaatsen gebroken in het buitenland.
  27 maart geopereerd in NL. 1 plaat en 9 schroeven.
  7 mei foto en beOek aan orthopeed. Stand van de arm is gelukkig goed.
  Hij deed wat oefeningen met mijn arm die ik nog niet gewend ben dus momenteel is het weer erg gevoelig. Mag thuis zonder immobilizer en mag ook weer plat liggen.
  Orthopeed was wel verrast over de bewegingen die ik zelf al redelijk kan.
  Ik moet er rekening mee houden dat arm 80% gaat herstellen en alles wat meer is is meegenomen.
  Word wel moedeloos van het idee dat er nog een lange weg te gaan is.
  Vanmiddag naar fysio en oefenen, oefenen en oefenen.

 • Tanja

  14 maart jl mijn bovenarm (proximaal) op 3 plekken gebroken in het buitenland.
  27 maart in NL geopereerd. 1 plaat en 9 schroeven.
  7 mei bij orthopeed teruggeweest. Hij vond mijn herstel sneller gaan dan verwacht.
  Hij bewoog mijn arm in een paar houdingen. Pijn deed het niet maar het voelde stijf.
  Nu doet het wel pijn, althans het is erg gevoelig.
  Ik kan nog helemaal niets met mijn bovenarm maar zoals ik jouw verhaal lees Nienke gaat dat ook nog wel duren. De moed zakt me in de schoenen als ik lees hoe lang alles nog gaat duren.
  Vanmiddag ga ik weer naar de fysio en oefenen, oefenen, oefenen.
  Hoop over een maand weer meer te kunnen.

  • Haai Tanja, Ik vind het wel fijn om te lezen dat je na 9 weken al weer een paar bewegingen kunt maken. Maar doordat je al die tijd veel bewegingen niet hebt gedaan of gekund, is dat inderdaad iets dat nog je moet opbouwen. Begrijp ik het goed, dat je nu pijn ervaart door de bewegingen, die de orthopeed met je arm maakte?
   Wat mij heel erg heeft geholpen is door een tijdlang elke dag op te schrijven, wat ik voor positiefs had ervaren of had meegemaakt: iets wat ineens weer lukte of wat ik voor leuks had gedaan. Daardoor focuste ik me ook op de goede dingen en zag ik ook vooruitgang.
   Voor nu veel sterkte en hopelijk kun je inderdaad meer over een maand!
   Groet van Nienke

   • Marianne

    Dat elke dag kijken naar de positieve dingen helpt mij ook erg. Merk ook dat de taal die mijn behandelaren gebruiken belangrijk is. Afgelopen maandag een fysio getroffen die niet meteen over de rampen begon die nog zouden gebeuren maar vertelde dat ik na 3 maanden echt wel weer veel zou moeten kunnen en daar houd ik me maar aan vast

   • Tanja

    Hoi Nienke, klopt. De bewegingen die de orthopeed deed met mijn arm ben ik niet gewend sinds lange tijd.
    Wellicht is het idd een optie om te schrijven. Goed idee.
    Ik zie dat ik per ongeluk 2 berichten heb gepost.
    Voor hoeveel % is jouw arm hersteld?
    Wat ik ook best eng vind is dat ik zonder immobilizer bang ben mijn aangedane arm per ongeluk te gebruiken. Ik mag nl nog 1,5 maand geen druk en of kracht uitoefenen.
    Ook ben ik best angstig om te struikelen en dan te vallen 🙁

    • Esra

     Hi Tanja, ik zit nu in week 9 van herstel. Ik snap je angst om je arm per ongeluk te gebruiken. Had ik ook, maar dat merk je snel genoeg .😉.
     Ik merk na week 8 echte vooruitgang. Ben nu ook niet echt bang meer om mijn arm per ongeluk te gebruiken of te stoten. Bewegingen gaan nu makkelijker en veel minder last. Houd vol en blijf de dingen per dag positief bekijken. Mentaal is dit wat mij betreft nog probeer dan fysiek, maar…. geduld, geduld, geduld…. Dat is het sleutelwoord voor herstel. En natuurlijk voldoende rusten.
     Beterschap!

 • Eva

  Vorige week mijn bovenarm gebroken op 4 plekken. Zoek nu het internet af naar info en kwam jouw blog tegen. Dank voor het delen! Ik sta nog aan het begin…
  Ik zal nog vaak verder lezen hier!

  • Op 4 plekken gebroken, sjonge. Heb je zo’n harde val gemaakt of ben je ongelukkig neergekomen??
   Sterkte Eva met je herstel!!!

   groetjes van Nienke

   • Eva

    Hi Nienke,
    Het was inderdaad een harde val. Met mijn E-bike…dus ongeveer 25 km/h.
    Overdag gaat het nu redelijk. Heb voldoende aan paracetamol. Maar de nachten is afzien! Wordt regelmatig wakker van de pijn. Nog zoekende naar beste houding. Met of zonder sling. Strak shirt over arm of gewoon los…
    Heb het ideale nog niet gevonden.
    Ondersteun m’n arm met kussens en lig half zittend met speciaal kussen.
    Ik blijf ‘zoeken’

    • Ik herken je verhaal zo, dat zoeken naar een goede houding. Dat was toch een van de lastigste dingen: echt lékker slapen…

     • Marianne

      Dus snappen jullie heel goed hoe blij ik ben dat ik vannacht na 5,5 week rechtop, plat kon liggen!! Klein rolletje gemaakt van een handdoek en die onder mijn arm gelegd

     • Tanja

      Hoi Marieanne,

      Ik lig na 8 weken pas weer plat, net als jij ook met een rol van een handdoek onder mijn arm.
      Heerlijk weer om in het eigen bed te liggen.
      Snap je helemaal.
      Ik lees je na 6 weken wellicht 50% gaat/mag werken.
      Ik mag dat juist nog niet.
      Heb je ook een operatie gehad of moet het “ vanzelf genezen”?

 • Alexia

  Nienke, wat zou ik vorig jaar om deze tijd blij zijn geweest met jouw duidelijke overzicht!
  Ik heb hetzelfde letsel opgelopen, nu een jaar geleden. Ik sta in het VO, en brak mijn arm op dag 1 van de meivakantie. Wat een pijn! De stomste dingen lukten niet meer, ook toen ik de sling niet meer hoefde te dragen, want de hele schouder zat natuurlijk muurvast en alles deed pijn. Ik ben wel 4 weken na de val weer gaan werken, ik werk 24 uur op 4 dagen en dat leek te gaan, maar ik denk wel dat ik er mijn eigen herstel mee heb vertraagd want ik rustte te weinig. Maar thuis vloog ik ook tegen de muren op.
  Nu na een jaar kan ik bijna alles weer, tot het op mijn rug vastmaken van mijn bh aan toe. Daar zit wel minstens 50 keer fysiotherapie in en uren oefenen. Alleen mijn arm recht boven mijn hoofd strekken lukt niet en gaat ook niet meer lukken. Het bot is een beetje scheef aangegroeid.
  Ik heb net als jij heel erg tegen mezelf gevochten om te accepteren wat er gebeurde en om hulp te vragen, toen ik dat eenmaal geaccepteerd had ging het beter maar ik baal nog steeds dat een domme glijpartij zoveel ellende veroorzaakt!
  Marianne en Esra: sterkte!

  • Marianne

   Dank je Alexia. Ik heb advies gekregen om over twee weken voorzichtig te starten. Het is mijn dominante arm dus kan echt helemaal niks. En die bh! Heel herkenbaar! Heel bizar om met alle wil mijn arm omhoog te willen krijgen en dat hij dan niet reageert. Esra jij ook succes!

   • Lol, die bh. Die heb ik dus heel lang niet gedragen, omdat het niet lukte. Maar voor een feestje had ik wel een goedkope bh van de Zeeman aan de voorkant doorgeknipt en daar een haakje ingenaaid. Kon ik toch (zelfstandig) een bh aan doen.

   • Eva

    Na hoeveel weken Marianne?
    Ik ben nu twee weken na ongeluk. Op werk moet ik me wekelijks telefonisch melden en vraagt men hoe ik de komende week voor mij zie. Ik heb vanuit het ziekenhuis geen advies gekregen over werkhervatting (vnl kantoorwerk). Als ik naar mijn energielevel kijk zie ik daar nu als een berg tegenop.
    En die bh….ja best een dingetje. Omdat ik ’s morgens nog erg vroeg wakker wordt vanwege de pijn helpt mijn man me met bovenkkeding voor hij de deur uitgaat. Straks is hij vier dagen weg, ga het maar niet aan puberzoon vragen haha.

    • Alexia

     Beha-tip: dichtmaken, instappen en omhoog trekken met je goede arm. Dan gebroken arm erin dan goede.
     Mijn man was veel weg. De eerste drie weken heb ik volgens mij zo’n strakke top gedragen ipv een beha. Ook zo’n uitdaging: je haar doen. Zelf mijn haar weer in een staart kunnen doen was weer een van de triomfen! Daarvoor deed man of dochter dat.
     Boodschappen liet ik thuisbezorgen. Ik mocht natuurlijk 8 weken niet autorijden dus mijn baas heeft voor taxivervoer betaald. Goedkoper dan een vervanger inhuren, als je die al kan vinden.
     Houd je taai – maar jezelf heel zielig vinden mag ook best.

    • Marianne

     Eva, zowel chirurg, fysio als bedrijfsarts houden 6 weken aan voor ik weer kan starten met werken. Tenminste als het bot goed aangroeit. Advies is halve dagen, 4 uur maar vrees dat dit qua energie niet lukt maar ga het gewoon proberen. Moet veel met computer doen, maar er is al een dicteer applicatie geregeld, ze denken gelukkig goed mee. Slapen is pas vannacht voor het eerst gelukt en ben nog doodmoe. Bh heb ik nu met voorsluiting maar die kan ik net zo goed niet aan doen. De truc van Alexia werkt bij mij niet helaas, iets te veel rondingen. Pijn wordt echt minder Eva, maar slik nog iedere nacht pijnstillers op advies van de fysio om de nacht zo comfortabel mogelijk te maken. Ik knijp af en toe in een spons en dat doet wonderen voor de zwelling en mijn puberzoon helpt gewoon met mijn bh en in en uit bed, het is niet anders. Beterschap en sterkte Eva.

     • Hai Marianne, ik lees dat je veel op de computer werkt. Ik had voor mezelf een app geïnstalleerd, waarbij om het uur een belletje ging om dan weer even te bewegen. Achter de computer vergeet je vaak je houding en daar word je ook zo stijf van. Is maar een ideetje…

    • Haai Eva,
     ik heb begrepen, dat artsen in het ziekenhuis geen advies geven, omdat ze daar niet over gaan. Ik heb zelf gemerkt, dat in de gesprekken met mijn fysio duidelijk werd wat ik wel en niet kon. Zij gaf mij een advies en daar ging ik dan mee naar mijn werk. Een goede bedrijfsarts kan luisteren en weet wat het betekent voor jou om weer aan het werk te gaan, maar eigenlijk is het allerbeste zelf heel duidelijk te zijn in wat je voelt en dat uit te dragen. Daarom was ik zo blij, dat ik zelf al bedacht had hoe ik mijn werk zou gaan opbouwen samen met de directeur en dat de bedrijfsarts dat overnam. Anders had ik al veel eerder 100% moeten gaan werken.

     • Marianne

      Goede tip Nienke! Om reminder te installeren, al weet ik zelf nog niet hoe is de computer ga gebruiken met links die ook beperkt belastbaar is. Ik ga mijn fysio morgen maar eens vragen of zij mee kan denken over een verstandige manier van reintegreren. Herstel van mijn arm gaat nl echt voor.
      En Tanja, ik ben niet geopereerd. Het moet nu echt vastzitten. Platliggen is me helaas maar 1 keer gelukt, zwelling is minder en nu hangt die arm zo. Moet echt spieren gaan kweken

    • Gretha

     Het lijkt mij verstandig dat eerst je breuk genezen is. Je zult 6 weken na het oplopen van je breuk een controle foto laten maken. Mijn inziens is je breuk na twee weken nog veel te kwetsbaar. Of kan je je arm al weer helemaal gebruiken?
     Beterschap, groet van Gretha.

  • Esra

   Thanks!
   Op een dag gooi ik beide armen vast weer met gemak de lucht in…:)

 • Esra

  Nienke, dank voor je blog. Heb alles met belangstelling gelezen. Na dertien jaar voor de klas te hebben gestaan ben ik geswitched naar een baan in het bedrijfsleven, dus kon me je zorgen en frustraties over re-intgratie en de communicatie met de bedrijfsarts heel goed voorstellen.
  Zelf heb ik 5 weken geleden een humerusfractuur opgelopen na een val. Na 1 week ben ik geopereerd en sindsien struin ik ook internet af naar oefeningen en ervaringen. Vooral met als doel zo snel mogelijk, maar wel verantwoord, weer wat zelfstandig te kunnen. Je logboek geeft me inzicht in de progressie die ik hoop te maken. Uiteraard is iedere breuk en herstelproces anders, maar t/m week 5 is het voor mij 1 grote herkenning!
  Volgende week moet ik naar de bedrijfsarts. Ben benieuwd wie ik tref… 🙂
  Handige tip om de dag op te delen in uren. Helaas is het mijn voorkeursarm, dus kleuren zal niet echt een succes worden vrees ik,maar goed om de dag zo te benaderen. Vorige week maar voor het eerst in mijn leven een schoonmaakster gevraagd om de badkamer te doen, ook dat is heel herkenbaar. Nogmaals dank voor je blog.

  • Beste Esra, ik vind het heel fijn om te horen, dat mijn blog je zo inzicht geeft.
   En ik moet zeggen, dat ik er ook trots op ben, dat ik weer iemand anders ermee verder kan helpen. 🙂
   Succes met alles! Ik ben wel benieuwd hoe jouw ervaringen bij de bedrijfsarts zijn…
   Groetjes van Nienke

   • Esra

    De bedrijfsarts die ik trof was vol begrip en eerder bezig met afremmen dan met pushen. 🙂
    Ben inmiddels vanuit huis gestart met werken. Het herstel verloopt met 2 passen vooruit en 1 achteruit…, maar …duidelijk verschil met 3 weken geleden. 🙂

    • Fijn zo’n meedenkende bedrijfsarts. Dat kan zo veel verschil zijn, ook voor je herstel en hoe je wordt gezien als persoon. Dan voel je je al 10 keer beter, dan als je daarin wordt tegengewerkt…
     Nienke

 • Marianne

  Beste juf Nienke wat ben ik blij met dit verhaal ik zit pas in mijn eerste dagen maar krijg zo een goed beeld wat mij te wachten staat en dat geeft rust

  • Beste Marianne, wat fijn, dat ik jou hiermee rust kan geven. Dat was precies waarom ik het geschreven heb…
   Ik wens je heel veel sterkte bij je herstel. Ik zal aan je denken!
   Nienke

   • Marianne

    Inmiddels 4 weken na de val en mag naar de fysio en wat gaan bewegen. En weer geeft je blog rust want in mijn hoofd ging ik natuurlijk veel te snel! Komt nog steeds goed, ook met dat slapen ooit

    • Ik herken je reactie zo! Steeds toch weer sneller willen dan het echt gaat. En daar dus ook moedeloos van worden. Maar dat herstellen kan alleen nu, want nu weet iedereen, dat je niks kunt en houden ze er rekening mee. Zodra jij weer alles zelf gaat doen, houden mensen ook steeds minder rekening met je en wordt alles weer automatisch aan je gevraagd. Dat vond ik wel een valkuil op mijn werk, toen ik weer fulltime (lees mijn 3 werkdagen) aan het werk ging.

     groetjes Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.