Middeleeuwer

Meer dan 10 jaar geleden zijn wij als gezin begonnen met een deze hobby: re-enactment. Dat houdt in, dat we een bepaalde geschiedenisperiode zo goed mogelijk proberen na te doen, in ons geval de 15e eeuw.

Een paar keer per jaar kun je ons vinden op middeleeuwse evenementen. Mijn man is dan een huurling en draagt een harnas bij de veldslagen, waar we aan mee doen. Ik neem mijn handkanon (haakbus) mee en schiet in die veldslag dan ook (maar wel met losse flodders, natuurlijk).

Mijn haakbus ‘Ada’.

Het is erg leuk om op dit soort weekenden mee te gaan . We zijn dan echt een weekend weg van stromend water en een douche. Eten maken we boven een vuur. Natuurlijk gebruiken we ook daarbij zoveel mogelijk authentieke materialen. Aardappels en tomaten zul je er bijvoorbeeld niet vinden, want die kende de middeleeuwer nog niet.

Af en toe worden we gevraagd door scholen om te laten zien, wat de tijd van de middeleeuwen inhoudt. Dan sjouwen wij ons middeleeuwse huishouden mee en vertellen alles aan de kinderen, wat ze maar willen weten.

Wil je dat ook een keer? Neem dan contact op met mij of met een van de onderstaande organisaties.


Wil je meer weten over deze geschiedenis-hobby?
Middeleeuwigheden

Kijk ook op deze sites:
– Huurlingen van Voorne
– Compagnie van Brederode

Een reactie

  • Beste juf Nienke,

    Voor het museum waar ik werk (www.debastei.nl) ben ik me aan het oriënteren op replica haakbussen. Vandaar dat ik u graag wil vragen waar u uw fraaie handkanon vandaan heeft: gekocht, zelf gesmeed, door een smid laten maken? En wat kost zo’n wapen ongeveer?

    Alvast hartelijk dank voor uw antwoord,

    Vriendelijke groet,
    Rik Jaspers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.