Close Reading

Vorig jaar oktober was ik naar een workshop geweest, waar Kees Vernooy heel veel vertelde over Close Reading. Bij Close Reading gaat het erom een tekst meerdere keren te lezen om tot een dieper begrijp te komen. Dat betekent dus, dat als je een tekst goed wilt begrijpen, dat je het meerdere keren moet lezen. Door het herhaald lezen graaf je steeds een beetje dieper en kun je makkelijker verbanden leggen.
De reden, dat ik op naar deze lezing ben gegaan, is dat ik tijdens mijn studie tot leescoördinator al een paar keer in aanraking kwam met Close Reading, maar er nog niet genoeg over te weten kwam. Vergelijk het met het idee, dat je weet wat een woestijn is, maar dat je die nog nooit gezien hebt… daar moet je echt een keer heen om er echt over te kunnen vertellen.

Kees Vernooy is een wetenschapper, die een autoriteit is op het gebied van effectief leesonderwijs. Hij is ook nu nog verbonden aan een Hogeschool om mensen in het onderwijs advies te geven. Zo was dus ook deze lezing georganiseerd om mensen met een baan als RT’er en leerkracht advies te geven. Het was hoe dan ook een hele interessante avond.

Ik kreeg al een aantal praktische ideeën, maar ik kon dat nog niet omzetten naar de lessen in mijn klas en al helemaal niet de ideeën doorgeven aan mijn collega’s. Als leescoördinator zou ik dat wel moeten kunnen, dus ging ik op zoek naar meer informatie:

Eind januari vond ik op de NOT dit boek: Close Reading ~ werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs. Het is geschreven door Diane Lapp en anderen en voor Nederland bewerkt door onder ander Tony van Dalen. Prettig geschreven boek, en goed leesbaar. Ik was al een eind gekomen, toen ik op internet het initiatief tegenkwam van Onderwijswereld PO om in 8 weken een boek door te nemen. Elke week een hoofdstuk lezen, elke week een doe-opdracht. En daar ben ik vandaag dan ook mee gestart. Eens kijken wat het me gaat brengen, ik hoop nog meer parate kennis, maar vooral de durf en het enthousiasme om anderen te kunnen inspireren tot het kiezen van goede teksten en boeken voor hun leerlingen.

Dus de komende weken ben ik druk met elke week een hoofdstuk lezen en me verdiepen in het boek. Grappig om daar het dubbele in te zien: want doordat ik dit boek heel ‘close’ ga ‘readen’, zal ik daarna beter zijn in Close Reading doorgeven aan anderen. 🙂
Vooral deze onderstaande poster maakt me nu heel blij, omdat ik bij het leren erg graag met plaatjes en foto’s werk, die voor mij werken als een uitleg: (voor middenbouw en onderbouw) Deze posters, ook voor onderbouw, vind je via deze link.

Een reactie

  • Van de week reageerde iemand op mijn blog en vroeg of ik mee wilde doen met een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Helaas heeft diegene geen goed mailadres achter gelaten en kan ik haar niet beantwoorden… wie o wie kan me helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.