Mediteren 2.0

Vanmorgen zat ik zoals elke ochtend te Werkelijk gelukkig... mediteren. Maar ik was afgeleid, hoorde geluiden, bleef alle kanten opgaan met mijn gedachten. Ik kon wel stil zitten, maar het leek wel een orkaan in mijn hoofd. Ik irriteerde me aan mezelf en had natuurlijk allerlei meningen over mezelf en mijn mediteren.

En soms gebeuren dingen alsof ze zo bedoeld zijn… Ik zette na mijn ontbijt mijn e-reader aan en omdat ik gisteren mijn andere boek had uitgelezen, kwam een ander boek automatisch aan te staan: “Werkelijk gelukkig door de kracht van meditatie” geschreven door Sharon Salzberg. Ik begon te lezen. En nu voel ik me vandaag al de hele dag heel erg gesteund door alle ideeën die erin staan. Het lijkt wel een cadeautje. 🙂

Dit vond ik mooi:
De geest is als een oceaan… ongeacht de condities van de oppervlakte ~of die nu kalm is of wild golvend~ is het diep in de oceaan rustig en sereen. Vanuit de diepte van de oceaan kun je kijken naar de oppervlakte en de activiteiten gadeslaan; zo kun je ook vanuit de diepte van de geest naar boven kijken naar al die activiteit van de geest ~ de gedachten, gevoelens, sensaties en herinneringen.

Deze zin vond de schrijfster een mooi beeld (van Dan Siegel). Ik heb het overgenomen, want als duiker vind ik dit ook een geweldig beeld.


Er zijn wel meer dingen, die mij naast deze mooie tekst gaan helpen.
Notitie 1: Het moment dat je beseft dat je bent afgeleid, is het magische moment.
Notitie 2: Tel je ademhalingen en blijf deze tot en met 10 tellen. Omdat je menselijk bent, zul je je waarschijnlijk verliezen in een fantasie of aaneenschakeling van gedachtes, voor je bij twee of drie bent gekomen.
Notitie 3: De omschrijving van Michelangelo over het beeldhouwen van een olifant: “Neem een groot stuk steen en hak alles weg tot wat niet tot de olifant behoort.” Je concentreren tijdens een meditatie lijkt op het leren herkennen wat ‘niet bij de olifant hoort’. Het is een voortdurend loslaten van wat niet belangrijk is of afleidt.

Het boek is nog niet uit…
Fijn, dan krijg ik vast nog meer ideeën in de komende weken.

Toevoeging ’s avonds van een site:

I put all this into practice but still, my mind was a full of random thoughts and chaos.

Link naar ‘My personal battle with meditation’ Dit net gelezen hebbende krijg ik het idee, dat het deels over mij gaat… Herkenbaar voor mij, ook voor jou? Ik haal ook hier weer allerlei ideeën uit. Is vandaag een dag om verder te komen met mediteren? Ik lees verder:

This time, I changed my technique. I’d been focusing on my breath for the past three years and although that wasn’t working for me, I hadn’t given other techniques much of a chance. And so I moved on to mantra.

In my very first session, something clicked. Mantra helped me to concentrate, and all along concentration was what I lacked. Remember: if you can’t concentrate, you’ll never be able to meditate.

It’s all about finding the right concentration technique for you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.