Onderwijsgek

Zoals elk jaar met de maandag voor Prinsjesdag hebben wij met het team een studiedag. Vorig jaar begon de dag met een mooie quote van Mahatmi Gandhi. Ik heb de tekst van hem een tijdje in mijn portemonnee bij me gehouden en daarna opgeschreven in mijn ‘Dreambook’. Nog steeds mooi.

Dit keer begonnen we de studiedag met heel veel inspiratie van de Onderwijsgek. Marcel Schmeier vertelde als onderwijsadviseur over zijn ervaringen in het onderwijs. Zijn boek ‘Expliciete Directe Instructie’ had ik in mei al gelezen, maar was voor mijn meeste teamgenoten nog nieuw. Met zijn manier van lesgeven en ons vertellen, hoe wij het beste uit de kinderen te halen, gaf hij ons ideeën, suggesties en vooral veel inspiratie.

Het allerbelangrijkste, dat hij ons mee wilde geven, is dat wij -leerkrachten- ontzettend belangrijk zijn. Onze maner van lesgeven, onze instructie en hoe we kinderen betrekken bij alles is van groot belang voor de vorderingen van de kinderen.  Eerder heb ik al eens kennis gemaakt met Marzano en een boek van hem gelezen. Daarin kwam dit ook naar voren:

De kwaliteit van vakmanschap van leraren staat hierbij centraal. Uit vele onderzoeken is immers gebleken dat vakmanschap van leraren twee keer meer invloed heeft op de leerresultaten van leerlingen dan het effect van een school. Waar ligt dan de sleutel voor succes?

De leraar! 

En eigenlijk is dat ook wat Marcel Schmeier ons vertelde op zijn eigen unieke manier. Hij vertelde niet alleen, maar liet ons al luisterend precies datgene doen, wat wij als leerkrachten ook zouden kunnen doen om zoveel mogelijk kinderen te betrekken. Geef bijvoorbeeld een placemat (of groot blad) en laat ze daar opschrijven, wat ze die dag gaan leren, moeten onthouden of willen onthouden.  Zoals op deze foto:Permalink voor ingesloten afbeeldingDe andere ideeën waren ijslollystokjes, kiesplaatjes, wisbordjes, meeschrijven, modellen (voordoen),  samen hardop lezen, denktijd geven en nog veel meer.
Dit schooljaar gaan wij als team elke maand een hoofdstuk lezen en bespreken en dan zorgen we ervoor, dat we aan het eind van het jaar allemaal een goede directe instructie kunnen geven. Daarom hebben we nu allemaal ons eigen EDI-boek!

Wil jij ook geïnspireerd worden, dan raad ik je het boek EDI aan. En nog beter, bekijk of je de uitleg life kunt krijgen van de schrijver zelf.

Toevoeging op 15-9: Blog van Onderwijsgek: Nakijken

Link:
Onderwijsgek op Twitter
Marzano – een goede leraar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.