Hersenonderzoek

Vandaag werd ik wakker met een voornemen: Ik ga vandaag de werking van de hersenen uitzoeken. Ik ben gisteren in een nieuw boek begonnen en ook daarin wordt gesproken over onderdelen van de hersenen: hersenbalk, thalamus, cerebellum, hippocampus, amygdala, roddelzieke cellen, neocortex en nog veel meer van dit soort woorden, die me nog niet veel zeiden.
Geen romannetje dus ūüôā

Vandaag dus zitten tekenen en uitzoeken. Uitleg van woorden opgezocht en overgeschreven. Het lijkt wel of ik een tentamen heb en dit moet bestuderen. Nooit te oud…
Dit plaatje kwam ik tegen bij mijn zoektocht. Het mooie is, dat het de 3 delen van onze hersenen weergeeft:

Je brein in 3 delen

1e laag: De hersenstam met het cerebellum (ook wel reptielenbrein). Dit deel van de hersenen, dat ervoor zorgt, dat de primaire functies van je lichaam werken.
2e laag:  Het limbische system. Dit deel van je hersenen draagt bij aan je emoties, je motivatie, het genot en aan je emotionele geheugen.
3e laag: ¬†de cortex of hersenschors, waar wij als mensen (en andere zoogdieren) over beschikken. Alle informatie uit de hersenen wordt hier ontvangen, geanalyseerd en ge√Įnterpreteerd. Door dit deel van het brein kunnen wij bewust bewegen, je lichaam concreet aansturen.

Op het plaatje staat de tekst “In welk deel besteed je jouw meeste tijd?” Ik vind die vraag een hele¬†goede.¬†Doe je als een reptiel en doe je niks anders dan overleven? Ben je bezig met primair reageren op de dingen die je om je heen ziet en reageer je slechts op eerdere ervaringen? Of ben je in staat om je lichaam bewust te laten nadenken, bewust te bewegen en maak je bewuste keuzes?

Met dank aan:
Oorspronkelijke herkomst plaatje van PAKS

Boek: Je leven een bron van vreugde
geschreven door Yongey Mingyur Rinpoche

Boek: Je puberende brein
geschreven door Eveline Crone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.