Doe normaal

Van het weekend deed ik boodschappen en natuurlijk was ik niet de enige 🙂 . De rijen waren wat langer en in één daarvan stond een moeder met haar kind. Dat ventje had het niet naar zijn zin, want het duurde lang en hij mocht niks. Het jongetje stond daar echt zijn hoofd tussen zijn schouders, een boos gezicht en omdat hij ook al geen kauwgom mocht, schopte hij tegen het winkelwagentje. Zijn moeder zei heel giftig: “Hee, doe normaal, joh!”

Als ik die moeder had gevraagd, wat naar haar mening normaal is, dan was ze niet blij met mij geweest. Deze vraag stel je niet zo maar aan een ander. Maar wat is eigenlijk de standaard voor normaal?

Als je thuis vaak je ouders hoort schreeuwen tegen elkaar of je krijgt regelmatig een tik van je ouders als je niet luistert, dan is dat voor zo’n kind normaal. Dus als datzelfde kind op straat met een ander ruzie krijgt, dan schreeuwt en slaat hij. Dat is dan toch normaal?

Een jongen in mijn klas vindt niks leuk en van zijn ouders hoeft hij ook niks te doen, waar hij geen zin in heeft. Dus zit hij te balen bij zijn schoolwerk en alleen voetballen maakt hem enthousiast. Als ik tegen hem zou zeggen, dat hij normaal moet doen, dan zal hij alleen zijn schouders ophalen. Het is voor hem normaal, om niks te willen of leuk te vinden.

Hoe lang is het trouwens geleden, dat in de Tweede Kamer een discussie ontstond over wie er ‘even normaal’ moest doen? Inderdaad al weer 2 jaar geleden…

Natuurlijk weet ik ook wel, dat je met normaal bedoelt, dat daar de meeste mensen mee instemmen of dat zoiets vaak voorkomt. Maar het blijft de vraag of ook iedereen dat dan normaal vindt. De vraag is ook niet makkelijk te beantwoorden, als je zelf boos bent op een ander en zegt, dat diegene normaal moet doen.

Mijn kinderen zeggen het niet vaak meer… “Doe normaal!” hoor ik nog heel soms, maar ik hoef alleen maar naar hen te kijken en dan zuchten ze diep: “Ja, mam, wat is normaal… ” *nog een diepere zucht*.

En ik? Ik zeg het niet meer. Ik zeg wat ik wél wil en wat ik wél verwacht. Dat bevalt me wel zo goed en ik vind ik nu dus normaal. Geef mij dit T-shirt maar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.