Romeinen, oud nieuws?

Romeinen, dat was deze week een hot item hier in huis. Een beetje leven in oude tijden, dat wel. Maar is het wel oud nieuws?

Eén van mijn zonen gaat het komende jaar eindexamen doen en zal dan een PWS (=profielwerkstuk) gaan maken. Hij moest voor de vakantie nog zorgen voor een mailtje met een eerste start aan een begeleidende leerkracht. Dat hield in dat hij eerst meerdere dagen nadacht over het onderwerp en over de vraagstelling. “Mam, heb jij nog ideeën? Het was al eerder duidelijk dat hij zijn PWS over Julius Caesar wil gaan houden. Dat verbaasde me niet: hij heeft al van kleins af aan een voorliefde voor de Romeinse tijd, getuige de Playmobil-verzameling in zijn kamer, de kinderboeken en onze bezoeken aan het Archeon. Vorig jaar heeft hij trouwens ook een behoorlijk dikke serie over Julius Caesar gelezen, geen simpele boeken meer.

Ik vroeg wat hij eigenlijk écht te weten wilde komen over die ene keizer en nadat hij wel 30 verschillende dingen op een blaadje had opgeschreven, werd het hem eindelijk duidelijk. Hij stuurde het mailtje naar de betreffende leerkracht met al de vraagstelling en zijn doelen en de vakantie kon wat hem betreft echt beginnen.

Daarna waren onze ogen nog een paar dagen extra gericht op alles wat met Romeinen te maken heeft. Bij een reclamezuil zag ik reclame voor het Museon en dat werd dus een leuk uitstapje: High tech, Romeinen.

Samen zijn we dus op pad gegaan. Wat een geweldig leuke tentoonstelling was dit. Speciaal gericht op kinderen, die niet alleen mochten kijken, maar ook ervaren: voelen, luisteren en vooral doen! Wij deden ook alle quizzen en  onderzoeken. We verstuurden een sms’je in het Latijn naar manlief, die gewoon hard aan het werk was. En daarna zagen we dat er ook nog andere Romeinse ontdekkingen waren om te bekijken: De mijlpalen die werden gevonden in het Wateringse Veld (Den Haag) en het fort, waarvan resten zijn gevonden bij Ockenburg (ook Den Haag).

En zo werd het dagje Romeinen ineens een stuk dichterbij mijn huis, want die mooie mijlpalen (replica’s) staan op nog geen 500 meter van ons huis. En die Cananefaten, die er toen woonden, liepen dus door mijn achtertuin. De Romeinse weg, waarschijnlijk verhard, was de weg naar Voorburg – Forum Hadriani.

Dus de Romeinen zijn ineens een stuk dichterbij en voorlopig nog wel een hot item.

 

De tentoonstelling in het Museon over die technisch sterk ontwikkelde Romeinen is er niet lang meer… tot 1 september 2013. Is zeker een aanrader!

Bron: het Museon: http://www.museon.nl/nl/node/4368

Een reactie

  • opa autrem

    Ik ben enthousiast! Interese voor je omgeving & de historie ervan & de invloed ervan op je eigen leven zijn beslissend voor je mogelijkheden om met anderen te communiceren, dwz over wezenlijk belangrijke zaken informatie uit te wisselen. Wie zijn geschiedenis kent kan de toekomst doorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.