Tonaal en atonaal

Vandaag las ik dit interview met Erik Scherder, bekend als hoogleraar klinische neuropsychologie. Ik lees en bekijk wel vaker via YouTube colleges van de Universiteit van Nederland en dan in het bijzonder van Erik Scherder. Zijn manier van vertellen is inspirerend en heel interessant. Hij heeft duidelijke ideeën over hoe je gezonder zou kunnen denken en zijn, wat je beter wel of juist beter niet kunt doen. Veel van die colleges gaan over het brein.

Het effect van muziek op de hersenen, daar gaat het deze keer over. Dat dat groter is dan gedacht, had ik al eerder gelezen. Op zich nog niets nieuws voor mij.

Van de vorig jaar overleden dirigent Kurt Masur stamt de uitspraak: ‘voor iedere muziekdocent die je ontslaat, moet je honderd politieagenten aannemen’.

Een mooie aanname van Kurt Masur en ook een interessante om over na te denken:
Als je luistert naar muziek waar je van houdt, dan zou je je anders kunnen ontwikkelen. Nog beter is het volgens hem om zelf muziek te leren maken. Je leert dan andere koppelingen maken in je hersenen en op een andere manier te luisteren. Je moet naar mijn idee leren rekening houden met maatgevoel en klankkleuren; en je moet bij samenspelen leren rekening houden met het tempo van een ander en inspelen op wat je hoort.

Als je luistert naar muziek waar je van houdt, ontstaan samenwerkingen in de hersenen.

Het maakt namelijk uit welke soort muziek je beluistert, het heeft effect op je hartfrequentie en je bloeddruk. Er zijn studies naar gedaan. Het hele artikel lezend raak ik het meest geïnteresseerd in het verschil van tonaal en atonaal en zoek het uit. Tonaal is muziek, die we het meest beluisteren, die starten met een bepaalde toon/accoord en daaraan het eind ook weer op uitkomen. Atonaal is muziek, die dat niet doet. Een voorbeeld is dit: ‘Désordre’ Mooie titel voor wat de atonale muziek voor effect op mij heeft.

Dan stelt Scherder de vraag: ‘Bij onderzoek naar het werkgeheugen bij musici en niet-musici is gekeken waar ze het meest door worden afgeleid: door tonale of door atonale muziek op de achtergrond, terwijl ze met iets anders bezig zijn. Wat denk je?’

Tonaal denk ik. En lees verder…

‘Bij musici leidt tonale muziek het meeste af! Dat komt omdat die muziek verwachtingspatronen in werking zet. Hoe gaat dit stukje verder? Wat gebeurt er? Dat bezet de cognitie stukken meer dan bij atonale muziek. Leuk hè?’

Vandaag heb ik weer wat geleerd, het verschil tussen tonaal en atonaal. En weer heb ik een pleidooi gelezen voor het muziekonderwijs. En dat is zeker niet de eerste keer, dus waarom wordt daar dan in de Tweede Kamer niet eens goed over nagedacht? Waarom niet gewoon elke basisschool verplichten om een muziekdocent aan te nemen en het muziekonderwijs te stimuleren? Ik ben voor.

New Scientist: Muziek geeft een beter leven

Link naar YouTube: Universiteit van Nederland

Artikel: Het Parool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.