Nog niet

Dit is een mooie gedachte: nog niet.

Subtiel kun je die toevoegen aan elke zin, waar je het woordje ‘niet’ in hebt staan.  Probeer maar: “Ik kan niet stoppen met roken.” of “Ik kan niet goed schrijven.”
Het klinkt een stuk beter als je het woordje –nog– hebt toegevoegd.

Als je jezelf vertelt, dat je iets niet kunt en je bent ermee bezig, dat het niet nu gaat, maar ook niet op een later moment…
… dan zal het je ook zeker niet lukken.
Als je jezelf vertelt, dat het jou het wél gaat lukken, dan gaat het meestal ook gebeuren.

In de klas heb ik een jongen, die vaak zegt, dat hij het niet kan. Hij kan het niet maken, hij snapt het niet, hij weet het niet en nog meer van dit soort ‘ik kan niet’- dingen.
Met die jongen uit de klas ben ik sinds kort bezig met de bovenstaande tussenvorm. Als hij zegt, dat hij de tafels niet kan, dan zeg ik ‘nog niet’. Dan zucht hij… 🙂 en probeert het nog een keer.

Een mooi fragment van Will Smith laat mij zien, dat hij een geweldige mindset heeft. Hij vertelt (op 5:38 ) over een quote van Confucius: “He -who says he can-  and he – who says he can’t- are both usually right.”


Misschien is dit ook wat voor jou om deze video een keer te bekijken en je te laten inspireren door deze vrolijke en ook serieuze man, want naast deze  mooie zin heeft Will Smith nog meer te vertellen.

En om heel eerlijk te zijn, is het voor mij ook heel goed om zo af en toe het woord –nog– toe te voegen aan mijn zinnen; geeft een boel ruimte aan de dingen, die ik even niet zitten.

Ook vond ik deze link met een uitleg over het woordje ‘nog’ van Carol Dweck: “Ik ben niet goed in wiskunde’ versus ‘Ik ben nog niet goed in wiskunde.’ Deze (innerlijke) uitspraak lijkt haast hetzelfde, op het woordje ‘nog’ na, maar heeft grote gevolgen voor het leren. Als je ergens niet goed in bent, leg je jezelf vast en zal je niet geneigd zijn je best te doen het nog te proberen. Als je iets nog niet kan, is het een kwestie van meer oefenen en je best doen. Dat is het verschil tussen de twee mindsets die Carol Dweck onderscheidt.”


Bron: Carol Dweck over de kracht van de woorden ‘nog niet’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.