EMDR – je ogen bewegen

Vorig jaar heb ik me voorgenomen om opnieuw EMDR te leren (kunnen) doen. En dus heb ik het boek “Handboek EMDR” geleend bij de bieb en dat had ik afgelopen weekend uit. Ik heb bij de verschillende stappen tekeningetjes gemaakt, zodat ik goed kan onthouden welke volgorde van stappen van het protocol ik moet onthouden. En vandaag (vrijdag 20 maart) heb ik ook een herhalingscursus EMDR gevolgd.
Een geweldige dag gehad met oefenen en mijn doel is bereikt: EMDR zonder twijfelen kunnen toepassen.

Wat is EMDR?
EMDR is een afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reporcessing. Het is een hele mooie en goede manier om nare ervaringen en trauma’s te verwerken. Een voorbeeld van wanneer EMDR veel is toegepast, is de afschuwelijke gebeurtenis van Koninginnedag 2009, toen een auto door het publiek heenreed. Veel mensen hebben toen baat gehad bij een aantal sessies met EMDR, om weer zonder angst te kunnen leven.

Bij deze methode denk je nog één keer terug aan die vervelende gebeurtenis, waar je last van hebt. Doordat je met je ogen heen en weer beweegt en tegelijkertijd je je aandacht richt op wat er in je opkomt, verwerk je het en worden de emoties, die aan de gebeurtenis gekoppeld zijn, veranderd. Ook ik zelf heb het al eens eerder ondergaan en daarna geleerd. Goede ervaringen mee, dus. En ja, het werkt. 🙂

Hieronder staat een filmpje van de Vereniging EMDR Nederland, om duidelijk te maken wat er gebeurt. Dus ben je bang voor de tandarts, heb je iets naars meegemaakt en/of heb je daardoor onverklaarbare angsten, durf je bepaalde dingen niet meer en wil je daarvan af, ga dan op zoek naar iemand (bijvoorbeeld mij), die de behandelmethode EMDR beheerst en vraag om één of twee sessies. Het kan je heel veel opleveren!


In dit filmpje een uitleg over wat er gebeurt tijdens EMDR.

Link: EMDR Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.