Als je mij echt zou kennen…

Dinsdagavond zat ik met mijn jongste op de bank. Er was een aflevering van “Over de streep”  bij de KRO. Ook vorige week hebben we gekeken met z’n tweetjes en allebei zijn we er elke keer weer ontroerd van. Als je mij echt zou kennen, zou je weten, dat de tranen dan over mijn wangen rollen. Diep respect heb ik voor het programma en ik zou wel willen, dat alle kinderen een keer op de middelbare school zo te maken zouden kunnen krijgen met zo’n fantastische manier om een keer in het leven van henzelf en in dat van anderen te kunnen kijken. Ik zou nu mijn hand in de lucht kunnen houden, om met mijn pink, wijsvinger en duim aan te geven dat ik respect heb voor dit concept.

Op de site van “over de streep” vragen ze dan ook aan elke bezoeker, of je ook zou willen, dat Challenge Day bij jou op de middelbare school was langs geweest en iedereen in jouw leerjaar bewust had gemaakt van de elkaar. Ik had dat wel gewild!

Leren ervaren, dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en dat iedereen gevoelens heeft, die niet aan anderen getoond worden. Dat je met je vooroordelen anderen in hokjes plaatst en dat daardoor mensen zich niet gehoord voelen, zich alleen voelen en vaak genoeg zich gepest voelen. Dat gevoel dat in het programma naar voren komt, dat je niet alleen staat, is een van de mooiste ervaringen voor iedereen. Zelfs de stoerste meiden en jongens hebben verhalen, waardoor duidelijk wordt, dat ze juist daardoor zich zo stoer voordoen. Ze leren daadwerkelijk zich uit te spreken. Het maakt elke keer weer indruk op mij.

Bij het overlopen van de ene naar de andere kant gaan de leerlingen dus over de streep. Een streep om overheen te stappen, waarmee je duidelijk maakt, dat jij dingen ervaart en dat zonder het te zeggen laat zien aan anderen. Je gaat eigenlijk over je eigen streep, je durft je zelf te laten zien.

Op de site van “challengedaynederland” staat de vraag of ik wil bijdragen. Dat wil ik wel op mijn manier: Daarom laat ik hier weten, dat ik achter deze boodschap sta:

Who cares? I do!         

Image result for handgebaar i care over de streep

Care and share.

Als je mij echt zou kennen, dan zou je weten, dat ik heb gekeken of ik zo’n opleiding ook kan volgen om op scholen dit programma ook te kunnen doen. Niet met de televisie erbij, maar wel met de mogelijkheid om voor leerlingen op scholen waar dan ook een verandering te bewerkstelligen en daar voor anderen meer te kunnen betekenen.

Ik gun het iedereen, zo’n kans op een leuke schooltijd. Daarom begin ik nu maar eerst bij mezelf en in mijn eigen klas. Mijn doel is nu klein, maar fijn: De kinderen een fijn en goed schooljaar geven waarin ze weten, dat ze bij mij terecht kunnen met hun verhaal en dat we pesten in de klas aanpakken. Een veilige en vrolijke plek geven, waar ze elke dag graag naar toe gaan.

Bronnen:
www.challengedaynederland.nl
www.overdestreep.kro.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.