Mijn herstel samengevat

Eind juli brak ik tijdens mijn vakantie mijn bovenarm en schouder. Ik kreeg in het Noors advies om na 10 dagen te gaan pendelen en in Nederland nogmaals een foto te laten maken om te kijken of de breuken niet veranderd waren.
In de eerste 2 weken had ik heel veel pijn, dus maakte ik gebruik van de morfinepillen, paracetamol en heel soms de ibuprofen, die ik van het Noorse ziekenhuis mee had gekregen. Ook kreeg ik in Noorwegen de blauwe sling, die hier in Nederland veel verbazing opleverde. Het voordeel van deze sling was dat mijn arm kon hangen en dat die op zijn plek werd gehouden door de band om mijn middel heen. Ook een groot voordeel van deze sling was, dat je geen nekklachten krijgt door het gewicht!

Wat ik vooral heel lastig vond, was dat ik steeds te horen kreeg, dat het na 6 tot 8 weken wel geheeld zou zijn. De dokter, die me begin augustus in Nederland onderzocht, zei tegen me dat ik op de volgende afspraak in september al een heel eind op weg zou zijn…
Niet dus, wat een valse verwachtingen kreeg ik daarvan en wat was ik teleurgesteld! En hetzelfde idee gaf de bedrijfsarts – die me begin september belde – mij ook. Ik zou na 8 weken wel weer veel kunnen. Begin oktober zag ik het echt niet meer zitten, want wat was er mis met mij? Waarom duurde het dan veel langer? Wat deed ík fout?
Ik kreeg steeds meer behoefte aan praktische informatie. Hoe lang duurt het herstel? Hoe lang duurt het voor ik weer op mijn zij kan slapen? Hoe lang duurt het voordat ik weer pijnloos kan bewegen? Ik zocht op internet naar antwoorden, maar helaas krijg je daar na een paar keer klikken altijd de minst leuke dingen te lezen of las ik weer over diezelfde tijdsperiode van 6 tot 12 weken. Daarbij kwam dat ik in mijn omgeving ook al 5 verschillende verhalen had gehoord over hoe het in ieder geval niet goed was verlopen. Niet fijn, die info, waar je eigenlijk niks mee kunt, maar wel wat met je doet.
Mijn fysiotherapeut legde en legt me gelukkig veel uit, maar zeker in het begin heb ik veel last gehad van mijn eigen weerstand. Ik zal toch wel laten zien, dat ik sneller beter ben… Jaja… Zucht.

Na bijna 4 maanden kregen we van de arts in het ziekenhuis (bij de 5e foto!) pas een duidelijke uitleg. Zij had de tijd en nám de tijd voor ons en onze vragen.
Wat een eyeopeners: Ik snapte nu dat de breuk aan de kop van mijn schouder ervoor heeft gezorgd dat ik niks kon. De aanhechting van de spieren zit daar en bij elke beweging deed dat zeer. Ik snap nu eindelijk, dat 3 maanden herstellen een heel gewone periode is, dat er 6 maanden nodig zijn om weer de meest normale bewegingen te kunnen maken en dat ik moet verwachten pas na een jaar weer alles te kunnen, zoals m’n armen weer echt de lucht in te kunnen gooien… (áls dat al weer kan na deze breuk). En deze informatie klopte voor het eerst wat de fysio ook steeds aan mij uit had gelegd. Nu klopt het plaatje van mijn herstel pas goed en kan ik het ook aan mijn werkgever uitleggen en aan alle anderen met vragen over mijn langdurende herstel.

Omdat ik zelf zo’n behoefte had aan informatie, schrijf ik hier mijn ervaringen op. Ik hoop dat dit voor iemand anders juist weer een hulp kan zijn om de situatie te vergelijken en duidelijk maakt, wat je kunt verwachten. Natuurlijk, elke breuk is anders en elk herstel verloopt anders, maar de arts, die me uitleg gaf na bijna 4 maanden, en mijn fysiotherapeut hebben me laten weten, dat mijn herstel werkelijk verloopt als te verwachten is. En dat gaf mij voor het eerst echt rust. En dat wens ik jou ook toe.

Hieronder in schema gebracht hoe mijn herstel verliep:

Tijd Wat… Medicatie
Dag 0
(25 juli)
– Schouder gebroken, breuk in de proximale humerus. Eerst denken ze dat het uit de kom is. (mijn avontuur)
– De eerste dagen kan ik niets zonder hulp. Na 3 dagen weer voor het eerst naar de wc. Douchen kan niet zonder hulp.
– Zittend slapen in de campingstoel, zeker niet te ver achterover.
Medicijnen van de arts zorgen voor pijnbestrijding. Ik slaap een halve nacht in het ziekenhuis en ik word gedoucht.

Sling gekregen.

Na 1 week – Waanzinnige blauwe plekken op mijn arm op de foto gezet. Ik kan niks zonder hulp, behalve naar de wc dan.
– Mijn man moet alles doen: tent leeghalen en afbreken, auto rijden, tent opzetten en koken… zo gaan we weer naar huis.
Morfinepillen alleen als het slapen niet gaat. Paracetamol elke dag 4×1000 mg.
Na 2 weken
(7 augustus)
– De 2e foto is in Nederland ter controle van de breuk. Er is niets veranderd, dus het herstel gaat goed.
– Thuis slaap ik in mijn bed, maar ook daar met het hoofdeinde omhoog. Als het niet gaat, slaap ik zittend in de kampeerstoel
(in de huiskamer).
– Pendelen (ronddraaien van de schouder of arm) durf ik niet alleen.
Geen morfine meer geslikt, wel nog heel vaak 1000 mg paracetamol, zeker bij het slapen.
Na iets meer dan 2 weken – De eerste keer fysiotherapie, erg goed voor mijn zelfvertrouwen en voor het leren pendelen. Napijn heb ik wel na de oefeningen. Dat duurt rustig de hele avond en soms ook ’s nachts.
– Pijn bij onverwachte bewegingen.
– Voor het eerst alleen gedoucht.
Paracetamol is vaak nodig, ik probeer vaker alleen de 500 mg te gebruiken.
Na 6 weken
(7 sept)
De 3e foto laat zien, dat het nog niet aan elkaar zit. Ik moet nog veel meer geduld hebben. De arts begrijpt mijn verdriet niet.
Slapen kan alleen op mijn rug met allerlei kussentjes naast m’n arm en een kussen onder m’n knieën. Ik leg opgerolde handdoeken naast mijn hoofd om slapend omdraaien te voorkomen, want dat doet zeer!
Ik kan mijn arm niet meer strekken zonder pijn. Mijn pols is ook stijf. Ik leer dat alles met elkaar samenhangt, van mijn vingerkootjes tot aan mijn ruggengraat. Pfff.
Napijn na bijna elke fysio en als ik zelf oefen. Als ik teveel doe, is mijn arm of schouder warm en koel ik die plek met het coldpack en moet ik 2 tot 3 dagen echt rustig aandoen.

Weer veel paracetamol is nodig.

Na 8 weken
(18 sept)
– Ik werk 3 uurtjes op een studiedag. Ik let niet genoeg op mijn houding en ben daarna 3 dagen kapot van en heb heel veel pijn. Het leert me, dat werken nog geen optie is.
– Ik slaap geen nacht door, want als ik wakker word, wil ik eruit. Ik moet even bewegen en vaak drink ik een kop thee en eet een banaan. Na een uur of anderhalf uur weer naar bed. Gebroken nachten dus.
– Ik loop tegen mijn onmacht aan, omdat ik zo goed als niks kan. Ik wil te veel.
Paracetamol is nog steeds nodig. De pot met de 100 tabletten van 1000 mg paracetamol wordt steeds leger.

De ibuprofen gebruik ik zo min mogelijk.

Na 9 weken – Ik strek onder begeleiding van mijn fysio mijn arm steeds vaker en beter. Ik krijg mijn elleboog weer recht. Ik oefen het uithangen van mijn arm, het pendelen en let vooral op de houding van mijn nek, schouderbladen en rug. Ontspannen is heel belangrijk!
– De kampeerstoel verdwijnt uit de kamer, die is niet meer nodig. De sling vervang ik door vrolijkere sjaals met een knoop in de onderkant.
Ik varieer paracetamol van 500 mg en 1000 mg, naar gelang van de hoeveelheid pijn.
Na 10 weken
(2 oktober)
– De 4e foto: De rechte breuk onder de kop van mijn schouder is bijna onzichtbaar geworden. Die lijnen zijn vervaagd. Zou ik alleen deze breuk hebben gehad, dan kon ik vanaf dit moment weer starten met belasten. Nu krijg ik het advies dit over 3 weken langzaam te gaan starten. Onmacht… De pot van 100 pillen paracetamol is leeg.
Na 12 weken
(17 oktober)
Gesprek met de Arbo-arts, dat heel raar verloopt.
– Ik erger me aan de rommel in huis en pak de stofzuiger. Die staat niet lang aan… helaas.
Na de 13e week – Het bewegen gaat ineens beter, ik ervaar minder pijn en durf steeds een beetje meer.
– Ik lig voor het eerst een half uur op mijn zij en dat gaat steeds een beetje langer en beter, ook slapend! Wel met hulp van kussens en kussentjes, maar toch…
– Doorslapen lukt nog niet, want van elke beweging word ik wakker.
Regelmatig nog 500 mg paracetamol nodig.
14 weken
(1 nov)
– Bij de fysiotherapeut leer ik op de crosstrainer te staan. Spannend! Een paar dagen later voor het eerst op de roeimachine.
– Ik neem me voor elke week 2 keer extra te gaan. Werken aan uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie is begonnen.
Na elke oefendag heb ik paracetamol nodig. Soms word ik er moedeloos van.
15 weken
(9 nov)
– Voor het eerst in maanden heb ik 3 nachten achter elkaar doorgeslapen! Ik heb daarvoor een groot en een klein kussen nodig. En… voor het eerst weer lepeltje-lepeltje gelegen met mijn vent.
– Ik leg op school uit, dat fysio en werken op één dag geen combi is vanwege de napijn. Lastig hoor, om begrip te blijven vragen. (15 weken)
Ik merk op, dat ik steeds meer veerkracht krijg.

Napijn duurt nu nog 1 dag en soms nog iets langer.

Na 16 weken
(13 nov)
– De 5e foto laat zien dat alle lijnen steeds meer vervagen. De breuk moet nog wel verder dichtgroeien. Wel mag ik mijn arm weer gaan belasten! En wat krijgen we dit keer een goede uitleg van deze arts! Zo blij mee!
– Samen met mijn vent rijd ik mijn eerste kilometers met de auto. Zo fijn, ik heb mijn onafhankelijkheid terug en kan weer zelf naar mijn werk heen en weer.
Enthousiast te veel gedaan. Jammer, weer een dag niks doen en paracetamol nodig.
Na 18 weken
(28 nov)
Tweede keer naar de bedrijfsarts, die me voor 100% aan het werk wil zetten. Gelukkig heb ik zelf al met mijn leidinggevende een opbouw in uren gemaakt tot de kerstvakantie. Daarmee ben ik haar dus voor en ga ik na de kerstvakantie pas voor 100% aan het werk.
– De fysio is stomverbaasd over de vooruitgang die ik in mijn beweging maak. Door elke dag minimaal 3 keer oefenen en elke week 2 keer extra naar de fysio-sportruimte te gaan, ben ook ik erg trots op mijn vorderingen.
– De eerste keer dat ik 4 dagen doorslaap en niet ga spoken. Wat een verschil maakt het dat ik goed uitgerust aan de dag begin.
Napijn hoort er vaak bij.

Op mijn werk vergeet ik vaak mijn houding en oefeningen. Dan kom ik gesloopt thuis en stort daar in.

Na 20 weken
(12 dec)
– Ik slaap eindelijk weer goed. Wat ga ik me daar ook beter door voelen, niet steeds zo’n wandelend wrak te zijn. Eén keer per week ga ik nog mijn bed uit voor een kop thee en een banaan.
– Ik werk elke week een beetje meer en langer tot 5 uur per dag. Dat geeft me tijd voor de fysio en het extra oefenen in hun sportzaal.
Na 23 weken
(2 januari)
Elke dag een stuk wandelen, werken aan mijn conditie en elke dag minimaal 3 keer mijn armen de lucht in. Oefenen, oefenen, oefenen!
– Ik kom steeds hoger dan de T met mijn armen.
Na 24 weken
(8 januari)
– Ik ga weer fulltime voor de klas (3 dagen per week). Wat ben ik moe, die eerste week.
– En heel stijf na 3 dagen werken. Ik moet nog meer letten op het ontspannen na elke activiteit, krijg ik van de fysio te horen.
Na 25 weken
(15 januari)
Deze week nog twee keer fysio, maar het bewegen gaat met grote sprongen vooruit. Daarom vanaf volgende week nog maar één keer p.w. naar de fysiotherapeut.
Na 26 weken

(25 januari, precies na een half jaar)

– De 6e foto in het ziekenhuis. Wat ziet het er goed dichtgegroeid uit. Het gat tussen de splinter en de rest van mijn bovenarm is helemaal overbrugd.
– Ik hoef niet meer terug te komen, behalve als ik een belemmering in mijn beweging houd of een andere twijfel heb.
– Ik krijg het advies om te gaan zwemmen, dus ik ga meedoen met zwangerschapszwemmen.
2 tot 3 keer per week nog wel paracetamol nodig, als ik te veel heb gedaan of na de fysio.
Mijn wensen van een half jaar geleden zien er nu zo uit:

Link naar uitdagingen

– Uitrekken gaat steeds beter, helaas nog niet ongegeneerd. Rustig aan…
– Een staartje in mijn haar doen lukt wel, maar het ziet er niet netjes uit… nog even geduld.
– Ik kan weer op mijn rechterzij slapen, op mijn linkerzij nog niet. Maar slapen, dat doe ik weer!
– Ik ga weer starten met yoga (maar dan wel de easy yoga) vanaf 1 februari en ga kijken wat ik wel en wat ik nog niet kan.
– Ik krijg mijn armen met heel veel concentratie weer boven mijn hoofd.
Belangrijk: Blijf letten op ontspannen, na elke actie denken aan de hoogte van mijn schouder en het aanspannen van mijn rugspieren.

Nuttige links:
Leefregels: https://www.nijsmellinghe.nl/849/leefregels-na-ontslag-humerus-fractuur
Uitleg 1: https://www.trauma.nl/pub/letsel/gebroken-bovenarm-ter-hoogte-van-de-schouder
Uitleg 2:https://www.fysiodouma.nl/wiki/proximale-humerusfractuur/
Botfragment: http://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-de-gebroken-schouder/

Deze sling is een aanrader. Niet af doen in de eerste 2 weken, alleen bij het douchen. Beweeg wel je pols heel regelmatig, haal die er dus steeds even uit.
http://www.gipskamer.com/upload/catalogue/files/19/tricodur%20gilchrist.pdf (in het wit)

Wat is een proximale humerusfractuur?
De humerus is één van de lange botten in de arm. Het onderste, deel is onderdeel van het ellebooggewricht. Het bovenste (proximale) bot maakt deel uit van het schoudergewricht.
Bij een traumatische gebeurtenis zoals een val is elk deel van de humerus vatbaar voor letsel. Andere botten, waaronder het sleutelbeen of het schouderblad kunnen ook letsel oplopen. Een proximale humerusfractuur is extra zorgelijk door zijn locatie in de buurt van andere belangrijke structuren, zoals de rotatormanchet spieren, de brachiale plexus (een knooppunt van zenuwen vanuit de nek die de arm bezenuwen) en bepaalde weefsels in het kapsel van het schoudergewricht. In de meeste gevallen bepalen de houding van de arm en het lichaam op het moment van het trauma hoe de botten breken.

148 comments

 • Eva

  Hallo dames,
  Wel opvallend trouwens dat er hier geen heren zijn. Je zou bijna denken dat dit een vrouwenkwaal is haha!

  Even weer een update van mij. Vorige week weer voor foto en controle in het ziekenhuis geweest. Wat een verschil met twee maanden eerder. Er is nu duidelijk botgroei te zien, arts is dik tevreden en ik hoef niet meer terug (4 maanden na val) Wel is de stand van arm iets naar voren, waardoor de volledige functie waarschijnlijk niet terugkomt, maar dat zal marginaal zijn.
  We gaan voorlopig nog door met 2x per week fysio inclusief krachttraining. Arm krijg ik aardig hoog. Zijwaarts en achter de rug gaat moeizaam cq nog niet, en is dan ook gevoelig.
  Autorijden en fietsen doe ik weer volop maar het laatste wel voorzichter. Wil niet weer onderuit gaan.
  Ik ben ook weer bijna volledig aan het werk, 21 van de 24 uur. Nu het oppassen op de kleinkinderen weer proberen op te pakken.
  Al met al ben ik tevreden en blij dat mijn herstel zo voorspoedig gaat. Zeker als ik al de negatievere verhalen lees. Houdt moed lotgenoten! We komen er uiteindelijk allemaal wel. Wilma, ook ik ben 58, dus die leeftijd zegt ook niet alles.
  Fijn weekend!

  • Janny

   Geweldig nieuws EVA , dat het allemaal zo voorspoedig gaat. Kan me jou angst voor fietsen wel voorstellen… Zelf ben ik gevallen in het zwembad, heb nu nog steeds dat natte ruimte’s een knop om gaat “alert”..
   Fijne zaterdag
   Janny

 • Tanja

  Hallo lotgenoten,

  Ik ben inmiddels 100% aan het werk. Operatie was 27 maart.
  Ik kan weer heel veel. Naar boven strekken ( nog niet zo snel als met goede arm),
  Zijwaarts en naar voren. Ook krijg ik mijn arm redelijk goed achter mijn rug.
  Inmiddels steun ik ook weer op die arm.
  19 september heb ik nog een afspraak bij de orthopeed en hoop dan dat ik niet meer terug hoef te komen. Vorige x zei hij dat ik wel een soort van uitzondering ben qua herstel.
  Daar ben ik best blij om. Mijn plaat en schroeven blijven erin omdat ik er totaal geen last van heb.
  Ga nog wel 1 x per week naar de fysio.

  Ik zal mij niet meer melden op dit forum maar zal nog wel de verhalen lezen.
  Mocht iemand vragen hebben beantwoord ik die uiteraard wel.

  Iedereen heel veel sterkte en succes met het herstel.

  Tanja

  • Janny

   Hallo Allemaal
   Heel veel herkenning hier te lezen na een schouderbreuk. Het is bij iedereen anders hoe de genezing verloopt.

   Zelf ben ik 4 januari tijdens het werk, in het zwembad gevallen. Een meisje gleed uit, precies op mijn voeten, terwijl ik met een dienblad liep..Een humerusfracture als gevolg. Nu bleek al snel dat er dat er een stukje van het losse deel verschoven is.. Er is gekozen om niet te opereren, met de mededeling dat mijn arm arm niet meer zal functioneren als voorheen. Bij een second opinie op aanraden van de bedrijfsarts, werd door de orthopeed ook gezegd dat het een vervelende breuk is, en zelf er ook voor zou kiezen om niet te opereren. Op de röntgen foto is ook te zien dat de vorm van de kop nu anders is.. Ook zei de orthopeed dat ik moest stoppen met fysio omdat dat teveel klachten gaf. Wel advies gekregen om te gaan zwemmen. 1 keer in de week ga ik nu reuma zwemmen, gelijk oefeningen voor de schouder. Nog steeds klachten van mijn schouder als ik teveel doe. Steken, boven op mijn schouder. Schouderblad ook nog last van,. Iedere dag voel ik mijn schouder wel,, Volgens de orthopeed heeft het de tijd nodig hoef pas in Januari terug te komen., als ik wil.. Thuis doe ik ook oefeningen … Het is gewoon afwachten in hoeverre ik blijvend letsel zal houden.. Volgende week krijg ik ook een dexa onderzoek

   Heel veel sterkte allemaal met het herstel

   • Hee Janny, ook jij hebt al het nodige achter de rug, zeg. Wat ik niet snap is dat je werd aangeraden om te stoppen met fysio. Ik heb bijna een jaar lang fysio gehad met in het begin twee keer per week en aan het eind nog één keer in de twee weken. Ze pakte me goed aan, de ene keer deed ze oefeningen, waarbij ik steeds een beetje verder kon bewegen. Dan had ik wel veel napijn en dat was niet leuk. Maar ze zorgde ook regelmatig voor de randgebieden, m’n rug, mijn schouderbladen ontspannen en goed laten bewegen en zelfs oefeningen met m’n elleboog, als ik daar ook last van had. Dus fysio was echt goed voor mij. Dus waarom is dat bij jou gestopt?

    • Janny

     Hoi Nienke Doordat het fragment niet hellemaal op zijn plaats zit, wordt het extra getriggerd met de oefeningen. Het beste is de normale dagelijkse bewegingen te doen, die mogelijk zijn.en 2 keer in de week gaan zwemmen. De fysiotherapeut mag alleen af en toe controlerend zijn. Krachttraining mag pas vanaf januari, dan is het een jaar na de val. De orthopeed staat als heel goed aangeschreven als schouderspecialist anders was ik ook gaan twijfelen, vanwege alle verhalen die ik overal leest..

  • Hoi Tanja wat goed dat je nu al 100 % werkt ik nu 75 % ,met nog ondersteuning voor de zware werkzaamheden.Jij kunt dus alweer heel veel met je arm doen. Ook de zijwaartse bewegingen en naar voren strekken heb je geen problemen meer mee ? Ik heb hier juist nog heel veel moeite mee en is heel pijnlijk. Uitstrekken na boven moet ik altijd met 2 kilo gewicht doen is ook zwaar,soms begint mijn arm helemaal te trillen.
   Het is een langdurige kwestie zei de fysiotherapeut ook.Zal om de duur wel weer goed komen zei hij. Ik heb mij er nu bij neer gelegd dat het een half jaar tot een jaar wel kan duren dat het weer goed komt. Moet 10 september na de trauma arts voor functiecontrole dus ben benieuwd wat hij er van zegd. Vindt het mooi voor jou dat je zo goed herstelt.
   Ik heb ook nog 1 x per week fysio.Nou heel veel succes met het verder herstellen.

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Jij bent ook al een eind op de goede weg hoor!

    Op jouw vraag over mijn armen strekken: ik kan voor, opzij en naar boven ( nog niet helemaal recht). Ik doe eigenlijk alles weer. Kan er ook op leunen en steunen.
    Heb 1 x per week fysio.
    Pijn heb ik niet.

    19 september terug naar trauma arts.
    Jij de 10e las ik.
    Laat even weten hoe het was.

    Succes met je herstel.

    Tanja

    • Janny

     Tanja wat fijn dat je weer 100% aan het werk bent. Gelukkig is het bij jou erg snel gegaan het herstel..
     Tanja zo te lezen kan jij ook al weer werken, met wat aanpassingen..

     Bij mij dubbel pech..Na de val tijdens het werk kon ik ook niet werken. 2 maanden nadien kreeg ik te horen dat ik niet meer het werk mocht doen, thuisbegeleiding wat ik al 18 jaar deed. Mijn opleidingsniveau is niet goed. Ondertussen heeft er een fusie plaats gevonden.. Het bedrijf heeft geen werk voor mij.. Doordat ik nog ziek was, werd de verbeterde wet poortwachter spoor 2 ingezet. Ik mag nu gaan solliciteren heb een jobcoach gekregen die mij daar bij ondersteunt..Doordat ik mijn arm nog steeds niet goed kan gebruiken, meld ik dat in de sollicitatiebrief “ functioneel beperkt” Ik zou mijn werk in de thuisbegeleiding met aanpassing kunnen doen, maar vette pech opleiding voldoet niet meer.. Nu met 62 jaar en een functionele beperking, zien of ik werk kan vinden…

     • Tanja

      Jeetje Janny,

      Dat is idd vette pech. Heel vervelend dat het zo moet gaan.
      Ik hoop dat je toch weer wat vindt samen met de jobcoach.
      Maar probleem is ook dat de leeftijd niet meezit.

      Jij hebt nog steeds pijn en kan je arm nog niet goed gebruiken?
      Ik oefen ondanks dat het heel goed gaat nog elke dag.
      Ik heb een katrol waarmee ik mijn arm 3 x daags oefen.
      Ga ook nog 1 x per week naar de fysio.

      Ik hoop dat je snel een leuke job vindt en heel veel succes met je herstel.

      Tanja

    • Hoi Tanja jij ook succes verder met je herstel. Ik laat je het wel even weten hoe het gesprek is gegaan met de trauma arts. Ik dacht 10 sept maar het is 11 sept. Maar goed dat maakt niet uit.

     Op mijn arm steunen wil wel,maar met gebogen arm op de grond steunen wil niet. Voorbeeld hier van was dat iemand een tabletje had laten vallen en natuurlijk was die net onder de kast gerold.
     Dus ik wou dat er even onder weg halen ,maar dat wou gewoon niet .
     Uit eindelijk met collega de kast van de wand geschoven.

     Groetjes Wilma.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Ja dat is niet gek hoor.
      Ondanks dat het goed gaat loop je toch tegen beperkingen aan.
      Je moet maar zo denken: over 1 maand gaat dat ook weer beter.

      11 september: ik ben benieuwd, wacht je berichtje af.

      Tanja

    • Hoi Tanja woensdag ben ik dus bij de trauma arts geweest. Er is nog een foto van mijn arm gemaakt,dat was mooi aangegroeid.Maar helaas heb ik nog veel stijfheid van het bindweefsel in mijn boven arm.Mijn functie herstel zal dan ook langzaam gaan zei hij. En dan heb ik mijn leeftijd natuurlijk ook niet mee he (58 )Dan heb je toch een langere herstel periode nodig, zei de trauma arts.

     Mijn arm wil nu tot 60 graden omhoog,en met hulp van de fysio en chirurg kom ik tot 90 graden. Dus weer met fysiotherapheut oefeningen door genomen wat nog meer aangepakt moet worden om mijn bindweefsel wat losser te krijgen.
     Volgende week krijg ik ook oefeningen met dat rode rek,misschien heb jij dat ook wel gebruikt.
     Of ik ooit mijn werk in de zorg kan behouden is nog de vraag,zal misschien lichte werkzaamheden nog kunnen doen.

     Maar goed ik blijf positief en hoop toch nog wat verbetering te krijgen,zodat ik toch nog wel mijn lievelingswerk kan blijven doen.
     Over 2 maanden moet ik weer voor controle na ziekenhuis.

     Hopelijk is het dan toch wel weer vooruit gegaan 👍

     De komende weken krijg ik nog extra ondersteuning bij de zwaardere werkzaamheden,en daar ben ik al heel blij mee.
     Over 2 weken weer naar de bedrijfsarts,en dan bespreken hoe het tot nu toe gaat.

     Ben benieuwd Tanja wat ze 19 september van jou zullen zeggen.

     Groetje Wilma.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Fijn dat je het nog even laat weten.
      Positief is dat het goed aangroeit.
      Vervelend is het bindweefsel wat nog zo stijf is.
      Je kan ook je bindweefsel laten masseren. Dat helpt heel erg. Althans bij mij.
      Het rode rek waar je over schrijft ken ik niet.
      Het zou wel heel naar zijn als je je werk niet meer kan blijven doen, vooral omdat je dat werk zo leuk vindt.

      Met mij gaat het goed. Ik ben 54 jaar en ik heb nog 1 x per week fysio.
      Donderdag zei de fysio dat het gewoon “eng” is wat ik kan.
      Ik kan zelfs mijn arm weer op mijn rug krijgen, met enige moeite, om mijn bh los te krijgen. Ik kan mijn armen ook weerzin de lucht gooien waarbij mijn aangedane arm nog wel iets minder soepel gaat.
      19 september ga ik idd weer naar de trauma arts. Eerst een foto en daarna naar hem. Volgens de fysio zal hij blij verrast zijn. Ik wacht het af maar laat het je nog weten. Ik ben gewoon een geluksvogel dat mijn herstel zo snel gaat want normaal duurt het allemaal veel langer.
      Ik weet zeker dat jij over een poosje ook weer een stuk verder bent.
      Dus Wilma, houd de moed erin, ook al duurt het wat langer.
      Ik stuur 19 september nog een berichtje.

      Fijn, zonnig weekend.

      Groet Tanja

  • Marianne

   Dag lieve lotgenoten, gisteren bij de fysio geweest en die zag gelukkig groot verschil met 4 weken geleden. Nieuwe oefeningen gekregen om mijn spieren en pezen te stimuleren want die blokkerem nu de boel waardoor ikbepekt blijf in omhoog en naar achteren. Ze ging heel lief kijken wat gunstig was voor mij qua traject bij de.zorgverzeketing, maar was ook best confronterend omdat ze 2020 ook al bekeek…. Morgen laatste werkdag en dan in september starten bij mijn nieuwe baan. Mijn huidige werkgever heeft mij zo in de kou laten staan dat ikzelf besloten heb om weg te gaan, gelukkig is er werk genoeg dus nieuwr baan was zo gevonden .

 • Marianne

  Vrijdagmiddag 2 augustus in Milaan centrum een lelijke smak gemaakt. Resultaat; gebroken schouder/bovenarm. Zaterdagmorgen naar NL gevlogen. Nu; arm in sling om de bovenarm ‘uit te laten hangen’. Er volgt geen operatie, vooralsnog? Komende maandag intake en onderzoek bij de fysio. Ik doe zelf al oefeningen. Ik slik alleen nog paracetamol. En werken kan ik ook gedeeltelijk thuis en wat ik kan, doe ik dan ook. Ik vind de info zo summier! Ik ben heel blij met deze site! Slapen is, zittend, een ramp maar lukt wel al iets beter. Ik heb de instelling van ‘hier moet ik als de donder vanaf’ maar ik lees hier dat je daarmee jezelf weleens vies tegen kan komen. Bedankt voor alle reacties. Ik leer er weer van.

  • Ha Marianne, vervelend dat je ook je arm/schouder hebt gebroken. Mijn instelling was dus ook, dat ik er met veel oefenen wel snel doorheen zou komen… zoals je hebt kunnen lezen. 😀
   Elke breuk en elk lichaam is anders, maar er gaat sowieso wat tijd overheen. Succes met de eerste loodjes!!!
   Groet van Nienke

   • Marianne

    Hallo Nienke, dank je wel! Die eerste loodjes vallen best zwaar. Het lijkt de laatste 3 dagen wat beter te gaan. Mentaal gezien. Accepteren dat het een tijd gaat duren, vind ik het allermoeilijkste. Je leven wordt even helemaal stopgezet. Ik ben altijd een geluksvogel geweest en wist best dat er ooit eens een dag zou komen. Het is wat het is maar gadverdegadver!! Zo fijn om te alles te lezen. Fijne dag! Groet!

  • Esra

   Nog een pechvogel op de blog…
   Ssucces met herstellen en neem je tijd. Het is een rot-blessure.
   Fysio en later ook bijv.zwemmen zullen je helpen bij het mobieler worden, maar het is zeker in he begin erg behelpen en zeer pijnlijk.
   Heel veel beterschap!

  • Hoi Marianne jij ook heel veel succes met het herstellen van je breuk.

   Groet Wilma.

   • Marianne

    Dank je wel Wilma! Ik lees dat jij geopereerd bent. Is iedereen op deze blog geopereerd? Ik niet maar ik heb zoveel vragen nog. Ik hoop dezen aanstaande maandag beantwoord te krijgen. Op dit moment is het voor mij moeilijk te geloven dat de breuk ( met losliggend fragment) als vanzelf kan genezen. Ik ben ook nog maar twee keer in het ziekenhuis geweest in Nederland. Een keer op spoedeisende hulp en één keer de week erna. Ik vond dat er redelijk luchtig over gedaan werd. Ik moest zelfs mijn arm oprichten om met mijn vingers langs de muur te lopen. Dat lukte natuurlijk absoluut niet. Kortom ik moet nog vertrouwen zien te krijgen. Ik ben erg blij met al jullie opgeschreven ervaringen. Hartelijke groet!

    • Hee Marianne, ik zie je vraag over het opereren. Ik ben niet geopereerd en ook ik had een los fragment. Bij mij was de kop eraf en er was een stuk bot/fragment ook afgebroken. In Noorwegen laten ze dit soort breuken veel liever natuurlijk herstellen als dat mogelijk is. Mij is in Nederland verteld, dat met een operatie je hooguit twee weken eerder weer mag gaan belasten, dus dat niet zoveel winst oplevert. Het is wel nodig als het bot scheef zit of als er na een periode te weinig vooruitgang is.
     Ik vind ook dat ze in het ziekenhuis te simpel reageren, zoals die oefening met vingers omhoog lopen. Echt suf! Ik ben erg blij met de goede fysio die ik al die tijd heb gehad en zou dat iedereen aanraden om daar zo snel mogelijk mee te starten, al is het maar voor vragen stellen en zelfvertrouwen opbouwen én een wekelijkse begeleiding.

     Ik hoop dat ze in het zkh echt de tijd voor je nemen voor al je vragen en dat je een fijne fysio gaat vinden.
     Nienke

     • Marianne

      Hallo Nienke, het lezen van je reactie doet mij al zo’n goed. Ik zet in op maandag intake/onderzoek fysio. Zo fijn dat jij deze blog bent gestart. Groetjes, Marianne

    • Janet

     Hoi Marianne, ik ben de pechvogel met twee gebroken armen tegelijkertijd. Eentje geopereerd en de ander hangen. Ik kan vergelijken dus… En zou liever – een volgende keer 🙂 – voor hangen kiezen dan voor een operatie. Mijn niet geopereerde arm beweegt nu na 5 maanden veel verder en beter en heb er minder pijn aan gehad. Fysio is wel echt een aanrader! Heb er veel aan gehad, twee keer per week, en zelfs nu nog is fysio erg behulpzaam. Af en toe dry needling als alles weer vast zit, heerlijk!
     Nou is er natuurlijk geen breuk gelijk, en zijn we als mens ook ieder uniek, maar heb vertrouwen. Tis een hele lange weg maar mij hielp ’t enorm om iedere week even terug te blikken en te denken hé…. Dat kan ik vorige week nog niet!
     Sterkte en zet ‘m op,!
     Janet

    • Marianne

     Hoi Marianne, deze Marianne is ook niet geopereerd hoor! Die vingers langs de muur mocht ik pas na 6 weken, en dat was nog te zwaar, fysio verving het door een katrol. Zou snel een fysio op zoeken van het schoudernetwerk!
     Ik ben nu 4,5 maand verder en kan me goed redden. Arm gaat nu naar 150 graden schat ik in, op mijn rug lukt totaal niet, zijwaarts gaat prima. Maar voel iedere dag wel ergens pijn, of de spieren op mijm bovenrug naar arm toe, of mijn bovenarm op plaats breuk of mijn sleutelbeen. Heb door vakantie 4 weken geen fysio gehad wel geoefend, ben benieuwd naar haar oordeel woensdag
     Succes met herstellen iedereen!

    • Janny

     Hoi Marianne
     De trauma arts stond te twijfelen of hij zou opereren, het losse element zat iets te hoog om goed op zijn plek te komen.Er is niet geopereerd, met de mededeling dat mijn arm niet meer zou functioneren als voorheen. Fysiotherapeut dacht daar anders over, hij zou geopereerd hebben vanwege spieren, pezen etc. die over de schouder lopen. Bovendien bestaat de kans dat mijn arm niet meer hellemaal goed kan bewegen als voorheen.. Later ben ik voor een second opinie bij een orthopeed geweest, ze zei precies hetzelfde als de trauma arts. De toekomst zal laten zien hoe het verloop gaat…Mijn arm kan ik nog niet hellemaal goed gebruiken.Het heeft ook blijkbaar de tijd nodig, er is mij gezegd dat het een lange herstel periode is…
     Sterkte

 • Tanja

  Hallo allemaal,

  Vandaag bij fysio geweest.
  Volgende week nog 2 x en dan over naar 1 x per week.
  Vanaf 1 augustus 32 uur werken en vanaf 10 augustus (weekend) 40 uur tenzij
  ik last heb.

  Ik hoop voor al mijn mede lotgenoten, dat het ook sneller mag herstellen.
  Ik schijn toch een beetje een geluksvogel te zijn qua herstel.
  Maar Hey of het nu wat langer duurt of korter.
  Waar het om gaat is dat het goed komt.
  En dat gaat zeker lukken voor ons allemaal.

  Dus allemaal toi toi.
  En laat de moed niet zakken!!

  • Janet

   Hoi allemaal,
   Wat fijn Tanja dat ’t allemaal lekker voorspoedig gaat. Putten we allemaal wel een beetje moed uit denk ik. 😁
   Met mijn twee gebroken armen gaat het gestaag, maar nog steeds wel vooruit! Werk ook graag met de katrol en merk dat de lenigheid toeneemt.
   Wel beetje balen dat bij mij 1 van de schroeven doorprikt. Na de vakantie een CT-scan en dan bepalen wat te doen. Of kortere schroef plaatsen, of de hele handel er weer uit… Zit niet te wachten op weer een operatie maar wil me in de toekomst natuurlijk wel zo goed mogelijk kunnen bewegen. Dussss, eerst maar ontspannen onder de Griekse zon en daarna verder zien.
   Succes allen en een fijne, ontspannen, lome zomer!!!
   Janet

   • Tanja

    Jeetje Janet,

    Dat is ook wat met die schroeven en dat er 1 doorprikt.
    Idd even kijken wat te doen.
    Ik weet wel dat alle schroeven eruit kunnen.
    De breuk is immers genezen en dan ben je erngelijk vanaf.
    Heel veel succes

   • Veronique

    Hallo lady’s ,
    Ook bij mij loopt het herstel nu goed. Gisteren bij de orthopeed geweest en die was heel tevreden . Duidelijk botaangroei nu . Tevens was hij blij verrast wat ik al met de arm kon . Hij kan omhoog , echter niet helemaal recht. Ik krijg nog wel een botontkalkingsonderzoek omdat ik ook 57 ben. Verder. Kracht opbouwen en met de fysio kijken of de beweeglijkheid nog verder kan worden uitgebouwd Het komt dus allemaal goed. Ik ben 4 maart geopereerd. Eerst dacht ik ook dit komt nooit meer goed maar nu heb ik er vertrouwen in. . Ik wens allen een goed hetstel en het komt goed!

    • Tanja

     Hey Veronique,

     Dat is idd een prachtig bericht.
     Tuurlijk komt het allemaal goed.
     En ook ik kan goed bewegen met mijn arm maar ook nog niet helemaal helemaal recht.
     Mijn operatie was 27 maart jl.
     Dus ja, je ziet het, heeft tijd nodig, maar komt uiteindelijk in orde.

  • Hallo allen even een vraag hoe lang hebben jullie allemaal al fysiotherapie ? Ik zelf zit nu op precies 3 mnd fysio. Maar mijn arm is nog niet beter ook geen idee hoe lang het precies nog gaat duren weet ik niet. Mijn fysio zei toen 3 mnd maar het is nog niet klaar, ten eerste wil hij nog niet omhoog. Ten tweede vooral belemmering net onder de kop van bovenarm. En ten derde zei mijn fysio dat de schouderblad niet mee draait in het gewricht. Mijn schouderblad is niet stijf ofzo. Doe wel allerlei oefeningen hiervoor. Maar komt niet veel verbetering in. Hoe gaat dat bij jullie en ben heel benieuwd hoe lang iedereen al fysio heeft, en jullie weten het zelf natuurlijk ook niet net als ik hoe lang het kan duren voordat het hersteld is.
   Hopelijk vinden jullie mij niet lastig met al mij vragen.

   Groetjes Wilma.

   • Esra

    Hoi Wilma,
    Ik heb donderdag de 24e behandeling, ga 2 keer per week dus ook al drie maanden bezig.
    Bij mij is alles nog steeds erg stijf en mogelijk Frozen Shoulder klachten.
    Ik krijg mij arm niet goed omhoog, heb geen pijn, af en toe wel verkrampte schouder of als ik een verkeerde beweging man voel ik het wel.
    Zowel mijn chirurg, de fysio als een bevriende giropractor geven het herstel minimaal een jaar. Dat duurt natuurlijk nog heel lang, maar kan me inmiddels goed redden om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. daardoor vind ik het op dit moment goed vol te houden. Wel kijk ik erg uit naar het moment dat ik me weer eens lekker kan uitrekken, op mijn rechter zij kan slapen en lekker met de hond kan dollen met twee handen…
    Fysio blijft voorlopig nog 2x per week. Gelukkig is het dichtbij en is het een leuke jongen 😝.
    Toitoitoi en blijf met een positieve blik naar voren kijken als het even tegen zit!
    Groeten Esra

    • Dank je wel Esra misschien hebben we dezelfde therapeut de mijne is ook heel leuk haha (Richard ) 😁ben nu 22 x heen geweest. Mag mijn arm ook niet belasten op mijn werk in de zorg. Vorige week wel gedaan. Omdat ik te lang wachten moest op hulp want diegene die mij ondersteunen moest kwam later. En dan loop je uit, en dan denk ik ga zelf wel de steunkousen aan doen. Zeker heel slecht maar ja. Even nog iemand gedouched wat ook nog niet goed wil, met name het strekken van de arm naar beneden en boven. Maar heb het geweten . Dus dat doe ik voorlopig niet weer heb de hele dag erg veel pijn aan mijn arm gehad. De volgende dag ging het gelukkig wel weer wat beter 👍

     Groetjes Wilma en jij ook nog succes met het herstellen 👍

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Ik heb nu 2 maanden fysio ( 2x per week).
    Vanaf volgende week ga ik naar 1 x.
    Ik kan mijn armen omhoog, opzij en vooruit strekken waarbij mijn aangedane arm nog niet helemaal recht is.
    Verder kan ik alles en is de verwachting dat ik in augustus 1 x per week en vanaf september 1 x per 2 weken fysio krijg.
    Ik ben nu 4 maanden na de operatie en verwachting is dat ik in oktober/ november voor 90% ben hersteld en eind van het jaar 99%.
    Ik moet erbij zeggen dat dit herstel uitzonderlijk snel is en dat ik in die zin geluk heb.
    Op mijn aangedane arm slapen vind ik nog niet heel prettig.

    Maar Wilma en ook alle andere lotgenoten: het gaat vroeg of laat goedkomen.

    • Oké bedankt Tanja ja bij jou gaat het herstel indd wel snel zo te horen. Nou dat is natuurlijk ook wel heel erg fijn. Bij de 1 duurt het natuurlijk ook langer als bij de andere. Kan zelf wel goed slapen op mijn aangedane arm. Nou jij ook Tanja verder een heel goed herstel gewenst en we houden elkaar natuurlijk allemaal op de hoogte. Dat vindt ik zelf ook heel prettig hoe het een andere vergaat in zo’n situatie. Omdat het voor iedereen nieuw is natuurlijk om dit mee te hebben gemaakt.

     Groetjes Wilma 👋

    • Hallo Allemaal even een update n.a.v uitslag botdichtheidsonderzoek. Mijn waarden waren redelijk ik had 54 en het laagst was 50. Die arts adviseerde wel vitamine D tabletten te gebruiken dus daar ben ik al mee begonnen. Verder ben ik weer begonnen met krachttraining met 2 kilo begonnen nog wel erg zwaar hoor maar goed moet toch door gaan om mijn kracht terug te krijgen in mijn linkerarm . Zijwaartse beweging wil nog niet na voren reiken met de arm gaat moeilijk en krijg natuurlijk geen steunkousen aan bij bewoners. Zo dames dan zijn jullie even weer op de hoogte een fijn weekend en een fijne vakantie voor die gene die nog gaan of nog zijn. 😎🌞

     • Steeds een beetje beter. Fijn!
      💪

     • Esra

      Hi Wilma,

      Al met al wel in een goede stijgende lijn! Hier ook hoor. Bewegen gaat me makkelijker af. Kan mijn hand een klein beetje achter mijn rug houden nu, en beweeg zijwaarts en omhoog wat makkelijker (kom nog niet superhoog, maar ik ben voor nu best tevreden). Ik werk op dit moment alweer voor 70% en hoop over twee weken weer verder op te bouwen naar 6 uur per dag. Autorijden kan ik sinds een week of 4 weer. Dat is me toch een partij fijn, dat je niet meer afhankelijk bent van anderen om ergens te komen 😉

      Leuk dat we elkaar af en toe nog even updaten. Doordat we steeds mnder actief op de blog zijn lijkt het erop dat we steeds actiever in onze eigen bezigheden kunnen zijn en we weer op weg zijn om alles te doen en laten zoals voor onze gebroken schouderkoppen.

   • Veronique

    Hallo Wilma,
    Ik ben in Oostenrijk geopereerd en de tweede dag na de operatie begonnen ze daar al met fysiotherapie dagelijks . Toen ik 1 week later weer in Nederland was heb ik dit doorgezet tot 3 a 4 x per week . Echter na twee en halve week na de operatie , had ik mijn eerste afspraak bij de orthopeed. Een stukje bot stond niet helemaal goed en ik moest met fysio stoppen 4 weken. Ik vond dit een echte domper. Eerlijk gezegd ging het mentaal toen ook steeds slechter en raakte er bijna van in een depressie. Gelukkig ontdekte ik toen deze blog . Dat heeft me veel steun gegeven. Ik was ook heel bang , dat het nooit meer goed zou komen. Na 4 weken geen fysio , mocht ik voorzichtig starten met 1 x pw , omdat er nog geen botaangroei was. 6weken later weer controle en tien was er wel botaangroei en mocht ik naar 2 x per week . Dat is nu nog zo. Daarnaast heb ik oefeningen gekregen en doe deze bijna dagelijks . Als ik een dag oversla had ik wel minder pijn. Ik ben recentelijk van fysio veranderd, omdat deze ook in het gebouw zit waar ik werk. Dan kan ik dit gemakkelijk combineren. Ook dat was een goede stap, want deze geeft toch weer andere tips en oefeningen. Momenteel gebruik ik geen pijnstillers meer. Ik ga nu verder met kracht opbouwen. Hij zei wel dat mijn borstspier wat verkort is geraakt en daar is hij nu mee aan de slag . Ik merk inderdaad dat ik nu al weer een stuk beter de deodorant kan aanbrengen. Zelf ben ik bij een fysio , die aangesloten is bij schoudernetwerk. Deze zijn hier dan in gespecialiseerd, Wilma het komt zeker goed. Dat moet je betrouwen, maar het proces bij de een of de ander zal iets sneller of langzamer verlopen. Ik ben werkzaam als praktijkondersteuner en kan dit werk weer gewoon doen. Thuis ben ik ook nog pedicure en dat doe ik nog niet. Ik heb tegen de klanten gezegd , dat ik niet voor september zal starten. Eerst goed genezen , voordat het wordt overbelast. Jij komt nu op de eerste plaats ! Je werk komt wel. Geef duidelijk je grenzen aan. Mijn bedrijfsarts zei : als je te snel gaat werken en overbelasten , duurt het herstel alleen maar langer. Sterkte en succes

    • O jee in Oostenrijk geopereerd dat was ook heftig ja en gelijk daarna fysio wat zal dat pijnlijk zijn geweest. Mijn bedrijfsarts zei ook je mag zeker tot 1 August niet tillen trekken duwen enz want als het indd belast wordt duurt het nog langer. Was vorige week een beetje eigenwijs en toch wat dingen gedaan waar ik na de hand heel veel pijn aan mijn arm heb gehad. Dus toch maar even niet meer doen. Dit kwam n.a.v collega kwam te laat om mij te ondersteunen in de zorg. Dan denk je dan doe ik het zelf wel. Maar ja dat was zeer fout voor mijn arm. Dus voorlopig doe ik het maar weer rustig aan. Jij ook nog heel veel sterkte en succes met alles.

   • Eva

    Hoi Wilma,
    Ook ik heb 2x per week fysio, nu 2 maanden (gestart 4 weken na breuk)
    Begonnen met mobiliteits oefeningen, waardoor ik nu mijn arm al ver omhoog kan krijgen. Vorige week gestart met krachttraining op de verschillende apparaten. Voorlopig blijven we 2x per week afspreken (nu 3 weken niet ivm vakantie).
    Ook ik heb geluk met een relatief snel herstel. Maar krijg wel steeds de waarschuwing mee dat ik rustig aan moet doen. Luister goed naar je lichaam, zoek je grenzen op en doe een stapje terug als je er overheen bent gegaan. Uiteindelijk komt het vast goed, bij de een wat sneller dan bij de ander.
    Sterkte!

    • Bedankt Eva voor je reactie, oei 3 weken geen fysio dat is best lang ja. Hopelijk krijg je hier geen problemen mee. Dus jij kan je arm al heel hoog krijgen na 2 mnd dat is best snel ja. Ik na 3 mnd nog niet hopelijk komt dit ook nog goed. En verder beperkingen met mijn arm ook natuurlijk. Heb nu 1.5 week geen fysio gisteren nog wel geweest. We zullen wel zien hoe het gaat verlopen. Ze zeiden in het Z-H ook het bindweefsel tussen de kop moet eerst dunner worden voordat je je arm ook beter kan bewegen om naar boven te strekken. En dit kan wel een half jaar tot een jaar duren. Is bij niet iedereen zo natuurlijk zo als ik wel bij verschillende mensen lees. Maar goed we zullen zien hoe het loopt.
     Jij ook nog heel veel succes met het herstellen.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Ik laat mijn bindweefsel masseren. Dat is niet fijn in het begin maar je merkt zo snel resultaat. Ik heb nog maar een klein stukje wat verhard is.
      Misschien een optie?

 • Tanja

  Hier weer een berichtje voor alle lotgenoten.

  Ik ben nu 3 maanden na mijn operatie (plaat en 9 schroeven) en revalideer sinds 6 weken.
  Dit doe ik 2 x per week bij de fysio.
  Mijn herstel gaat zo ontzettend goed dat ik per 8 juli 3 x 6 uur ga en mag werken.
  Zowel de orthopeed als de fysio hebben dit snelle herstel niet eerder meegemaakt en dus ook niet verwacht.
  Ook heb ik geen pijn na bezoek aan fysio en pijnstilling slik ik al weken niet.
  Ik oefen dagelijks veel met katrol en met armen hoog strekken boven mijn hoofd en zijwaarts.
  Dit gaat allemaal vrij soepel.
  Ik heb nog maar een kleine beperking maar men (orthopeed/fysio)verwacht dat dat binnen twee tot drie maanden ook is hersteld en dat ik waarschijnlijk niet 90 maar 100% herstel van deze nare blessure.
  Mijn werkuren ga ik opbouwen in de komende weken en vanaf 10 augustus ( ik werk ook weekenden)mag ik weer 100% werken.

  Ik hoop dat iedereen die nu nog bezig is met revalidatie en het soms even niet meer ziet zitten van mijn verhaal positieve energie opdoet.

  • Hallo Tanja dus jij kunt je arm alwel weer gestrekt omhoog krijgen . Knap hoor dat lukt mij nog niet heb nu ook een katrol van de fysio mee gekregen om te oefenen.Maar dat lukt mij nog niet echt,hopelijk komt dit ooit weer goed. Zijwaarts met de arm is ook nog beperkt,zoals een beker of glas op tafel zetten lukt helemaal nog niet.Autodeur dicht trekken gaat ook erg moeizaam.De kracht heb ik daar nog niet voor. Ben vorige week van 2 naar 1 x fysio gegaan en ik oefen thuis 3 x per dag ongeveer 20 minuten gaat bij sommige oefeningen heel zwaar.Vooral met je hand omhoog lopen gaat nog heel zwaar. Ga nu van 8 uur werken naar 16 uur werken met hulp van collega naast mij voor de zwaardere werkzaamheden te doen.
   Ik wou dit zelf weer proberen, mijn fysiotherapeut zei denk er om dat je het niet over belasten gaat.Dat ben ik ook niet van plan anders wordt het nooit weer klaar. Maandag begin ik weer dus ben benieuwd hoe het gaat. Donderdag krijg ik nog de botdichtheidsonderzoek dus ben benieuwd wat daar nog uit komt. Krijg niet gelijk de uitslag begreep ik . Nou zijn jullie weer even op de hoogte van mij,en ik wens jullie allen een heel goed herstel toe en tot de volgende keer.

   • Veronique

    Hallo Wilma,
    Waar ik veel baat bij heb is zwemmen. Ik ga na de fysio 2x per week zwemmen . Dit is onbelast. Wat ook goed is is aqua joggen . Je doet dan toch al veel oefeningen in het water. Daarnaast heb ik van dr fysio de app: PhysiApp gekregen. Zij heeft hier een aantal oefeningen voor mij op geselecteerd. Ik krijg mijn arm wel omhoog, maar helemaal gestrekt niet. Jan wel met beide armen mijn haren wassen . Daarnaast heb ik toch nog 2x per 24 uur paracetamol nodig . Voor de hand heb ik een goede oefening gekregen: een natte spons steeds uitknijpen. De kracht in mijn hand is daardoor ook verbetert . Veel sterkte , het komt goed!

    • Marianne

     Ieders herstel verloopt op eigen wijze en raak niet in paniek als je leest dat bij de een het sneller gaat. Heb vertrouwen in je eigen lijf! En kijk eens wat voor verschil het al is met het begin! Het duurt gewoon lang, meestal een jaar is mij door meerdere professionals uitgelegd. Ik krijg mijn arm alleen met hulp omhoog en dan niet eens maximaal doordat bij mij de boel is gaan verkleven. Ook ik ben nu gaan zwemmen en dat is heerlijk! Fysio is sinds deze week naar 1 keer per week.
     Maar ook ik heb er nog steeds om de zoveel dagen een dag bijzitten dat ik meer pijn heb, het gewoon niet fijn aanvoelt en er weer vocht in zit. Heel frustrerend maar hoort er allemaal bij. Succes allemaal!

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Ik heb je bericht gelezen.
    Is het niet handiger om 2 x in de week fysiotherapie te doen? Ik ga nog 2 x en over een maand afbouwen naar 1 x.
    Ik oefen zelf gedurende de dag. Geen 20 minuten maar hooguit 8 minuten per keer.
    Ik had ook een botontkalkingsonderzoek gehad en kreeg aansluitend de uitslag van de arts. Dat was wel fijn. Meestal moet je 1 a 2 weken wachten.
    Ik weet niet of naast jouw breuken jouw pezen waren afgescheurd tijdens je val want als dat zo is kan het herstel minder snel gaan. Bij mij was alles nog in tact en dat scheelt een hoop volgens de trauma arts.
    Daarnaast herstelt de een sneller dan de ander. Dat geluk heb ik😇
    Het is gewoon een vreselijk nare blessure maar ook bij jou gaat het weer goed komen hoor.

    Succes met je onderzoek donderdag en geef de moed niet op.

    • Hoi Tanja en andere dames die met dezelfde gebreken zit als ik.

     Vandaag gebeld voor de uitslag van de Dexa Scan maar moest persoonlijk langs komen voor de uitslag en die krijg ik pas 7 augustus .
     Wat mij nu nog steeds erg bezig houdt dat ik elke dag toch nog veel last heb van mijn arm,en dat het soms van uit de nek tussen de schouderbladen heen trekt als ik rustig op de bank zit.
     En het voelt vaak dat mijn bovenarm aan de voorkant geïrriteerd voelt,net of er iets af is gescheurd zo voelt dat dan.
     Hebben jullie dit ook ?
     En iedere x als ik denk nu voelt het wel goed aan,en dan naar een paar uur voelt het toch weer anders aan.
     En het voelt ook vaak dat hij aan de voorkant geblokkeerd is.
     Elke dag wordt ik er aan herinnerd,en het wordt niet echt beter.
     Zou dit normaal zijn het is nu zo,n 4 mnden geleden dat ik mijn arm gebroken heb.
     En het is vandaag precies 3 mnden dat ik fysio heb,waarvan ik nu in de 2 de week zit van 1 x per week fysio. Tanja ik heb nog niet gevraagd of 2 x beter zou zijn voor mij. Hij dacht dat ik toen 16 april bij hem kwam dat mijn herstel 3 mnd zou duren.Maar dat heb ik nu bereikt en het is nog niet beter.

     Want mijn fysio is eerst op vakantie en heb nu een vervanger en die zei met hulp van haar kan mijn arm wel hoger komen,maar ik zelf kan het niet.
     Of mijn leeftijd ook mee speelt dat zal wel want ik ben 58 jaar.
     Dan zal het allemaal wel niet meer zo snel gaan. Iemand ervaring mee hoe lang het kan duren dat je er haast geen hinder meer van hebt.
     En ik ben ook heel benieuwd hoe lang jullie nodig hebben gehad voor een goed herstel van een breuk aan de bovenarm in mijn geval op 4 plaatsen gebroken met 7 schroeven vast gezet. Mijn pezen waren niet afgescheurd tenminste niet als ik weet.
     Ben nu voor de 2 de week aan het werk met mijn volledige uren 16 uur per week,vorige week 19 uur gewerkt om dat ik weer weekend er bij had dat heb je in de zorg he om en om werken.
     Heb wel ondersteuning bij mij voor de zware werkzaamheden te doen,anders zou het ook nog niet lukken hoor.
     Tot 1 augustus en dan gaan ik weer bekijken met mijn leidinggevende hoe het dan gaat en of ik nog verder ondersteuning nodig heb tot aan mijn vakantie misschien 25 augustus ga ik naar Griekenland / Chersonissos lekker relaxen misschien gaat het dan ook wel weer beter met alles.
     Nou ik brei er weer een eind aan dames .
     Allemaal een heel goed herstel 👍en een fijne vakantie gewenst 🍹

     Groetjes Wilma 👋

     • Esra

      Hi Wilma en alle andere ladies,

      Hier gaat het herstel ook traag hoor. Vorige week bij de chirurg geweest en ik begreep tussen de regels door wel dat hij op iets meer mobiliteit had gehoopt. ” gaat zeker een jaar duren en dan kijken of er rest beperking blijft”. Niets nieuws, maar stelde me toch teleur, want ik had zelf het idee wel vooruitgang te hebben geboekt de afgelopen weken.
      Dus stug door met 2*fysio en 1x zwemmen per week.
      Vandaag een gisteren meer last dan anders.
      Ik herken de pijn achter in de nek en schouderbladen wel hoor. De fysio masseert dit elke keer een afgelopen week goed los gemaakt bij mijn ribben en ruggegraat. Alles gaat uiteindelijk vastzitten als je je arm meer en meer weer wat gaat bewegen en gebruiken.
      Elke dag 4 uur werken lukt me goed. Langer doorgaan is niet handig heb ik gevoeld. Doe ik dus niet meer.
      Ik heb van de fysio ook een fiets voor op tafel (normaal zet je dit op de grond voor de bank en oefen je je benen). Ik zet dit op de tafel en beweeg de trappers met mijn armen. Kost kracht, maar een minuut of 2a3 lukt het.
      Zo heb ik weer een nieuwe oefening.

      Ik herken je reactie dat je elke dag bezig bent met die arm. Heb ik ook, en ben het proces van revalidatie ook wel beetje zat. Maar .. we zullen toch moeten doorgaan met fysio en oefeningen… Op een dag gaat het weer over, daar geloof ik in.

      Beterschap en laten we positief maar herstel kijken.
      Groeten allemaal en toitoitoi!

      Oh ja hoogtepunt: ik mag weer autorijden in een automaat. Gelukkig heeft mijn man en automaat dus auto’s beeld en nu kan ik zelf weer lekker toeren. Nog geen hele einden, maar… In ieder geval weer mobiel!

     • Tanja

      Hoi Wilma en alle andere lotgenoten,

      Wat vervelend dat je tot 7 augustus moet wachten op de uitslag.
      Ik was zo blij dat ik gelijk de uitslag kreeg.

      Mijn herstel gaat voorspoedig. Ik kan zelf mijn arm naar boven uitstrekken, zonder steun van mijn andere arm. Alleen mijn elleboog krijg ik dan nog niet recht.
      Ik heb weinig last van mijn arm en nek.
      Wat ik wel doe is in bed een kussen onder mijn aangedane arm zodat deze wat hoger ligt want ik heb gemerkt dat dat best prettig is.

      Ik ben nu bijna 4 maanden verder na de operatie (plaat en 9 schroeven).
      Maar Wilma, de 1 herstelt sneller dan de ander en mijn pezen waren gelukkig ook nog in tact.
      Mijn orthopeed en fysio zijn beiden verbaasd over het herstel.

      Ik weet zeker dat het voor jou ook goed komt hoor.
      Snap heel goed dat je graag wil dat het sneller gaat.

      Jij bent 58 lees ik, ik ben 54. We zijn niet meer de jongsten maar ook niet oud😜

      De geïrriteerdheid bij je bovenarm is denk ik je bindweefsel.
      Dat is bij mij op sommige plekken ook nog hard en kan soms vervelend aanvoelen. De fysio masseert dit elke keer als ik langskom.
      Maar voordat dat weer normaal voelt gaat wel even duren.
      Ook heb ik nog steeds een lichte bloeduitstorting.

      Ga ervan uit dat het goedkomt en accepteer dat het niet O snel gaat als je zou willen. Dat scheelt den ik ook.

      Hoop op een goede uitslag voor je 7 augustus en veel plezier in het mooie Griekenland

     • Dank je wel Tanja en Esra voor jullie reactie ben ik heel blij mee. Ik zal mij er eerst bij neer moeten leggen en dat het herstel dus nog wel eventjes kan duren. Je wilt natuurlijk dat het zo snel mogelijk gaat hè . Maar dat gaat in dit geval niet zo begrijp ik. Jullie ook nog een goed herstel gewenst !

     • Eva

      Lieve lotgenoten,

      Hier weer even een berichtje van mij nav Wilma’s bericht.
      Wat zwaar hè. Hier ook veel herkenning met de pijnlijke plekken.
      Het hoort er allemaal bij en we moeten een lange adem hebben heb ik inmiddels wel door. Het stukje acceptatie is het lastigste. Ik stel me in op een jaar.
      Ik zit inmiddels op 12 weken na val (niet geopereerd, 58 jaar). Mijn herstel gaat voorspoedig en volgens verwachting. 2x per week fysiotherapie. Deze week begonnen met wat krachttraining. Krijg mijn arm al best hoog zonder hulp. De ene dag (en nacht) gaat het beter dan de andere. Mijn fysio geeft aan dat de pijn die ik nu ervaar bij bewegingen voornamelijk door het kapsel en bindweefsel komen. Dat moet weer goed op rek komen. Ook míjn nek zit inmiddels helemaal vast.
      Autorijden gaat ook weer, korte stukjes. Fietsen durf ik nog niet, maar dat komt ook wel doordat ik juist met fietsongeluk mijn arm heb gebroken. Klein trauma’tje dus.
      Ik ben inmiddels 10 uur per week aan het werk, verdeeld over drie ochtenden. Dat is goed te doen in combinatie met fysio, oefenen en weer steed meer huishoudelijke bezigheden.
      Nu drie weken vakantie. Benieuwd hoe dat gaat.
      Daarna hoop ik verder op te kunnen bouwen en ook het oppassen op mijn twee kleinkinderen weer langzaam op te kunnen pakken. Dat mis ik het meest van alles!
      Ik lees ook regelmatig Nienke’s tijdschema erop na, zo fijn als houvast.
      We moeten over een jaar maar eens bij elkaar komen en met elkaar de armen in de lucht gooien, haha.

      Fijne zomer allemaal, en houdt moed

      P.s. Van de Dexascan en wervelkolom foto’s kreeg ik ook gelijk de uitslag. Wat naar dat je daar zo lang op moet wachten Wilma.

   • Hee Wilma,
    Elke stap is er één. Ik heb de opsomming in mijn blog geschreven na een half jaar, toen ik weer aardig een aantal bewegingen kon doen. Na een jaar was ik heel tevreden over al mijn vorderingen. Die tijd moet je jezelf zeker gunnen, ook al zijn anderen sneller, dit is blijkbaar de tijd, die de gemiddelde persoon met een gebroken schouder/bovenarm nodig heeft om te herstellen. En natuurlijk gaat bij sommige mensen het herstel sneller en dat kan met zoveel factoren te maken hebben… (hoeveel je al aan sport of yoga deed, of er spieren zijn afgescheurd, hoeveel breuklijnen er zijn en nog veel meer van dit soort verschillen)
    Ik hoop dat je elke dag weer blijft kijken naar wat er wel lukt en wat weer een beetje beter gaat. Daar wens ik je heel veel succes bij, want dat is soms lastig… <3
    Nienke

    • Marianne

     dag lieve mede lotgenoten en Wilma even in het bijzonder vanwege je twijfels, die heel herkenbaar zijn. Ik ben niet geopereerd, maar herken je herstel en mijn fysiotherapeute is heel fijn met uitleggen, iedere keer weer. De pijn bij de schouderbladen komt doordat die spieren een hele tijd niet meer gebruikt zijn en opnieuw weer getraind moeten worden, ze zijn snel op. Die pijn aan de voorkant is ook heel herkenbaar, dat komt doordat je schouder eerst weken heeft moeten afhangen en dan vooral naar voren gaat hangen dus daar raakt het kapsel wat geirriteerd, als je spieren op je rug, dus die schouderspieren weer sterker worden en je je arm weer meer in de normale houding dus iets meer naar achteren kan houden komt dat weer goed. Ik heb zelf ook nog regelmatig pijn waar het gebroken is geweest, dat vond ik heel eng maar mij is uitgelegd dat dat de verklevingen zijn en niet het bot en ook dit gaat beter nu. En ja, ik word iedere dag herinnerd aan het feit dat ik een rechterarm heb en inmiddels ook een linkerarm want mijn linkerschouder heb ik inmiddels wat overbelast…. Ik hoef niet meer elke dag te oefenen omdat dat een beetje te veel bleek in combinatie met het gewone dagelijks leven weer oppakken, ik oefen nu om de dag en zwem twee keer in de week (stelt nog niet veel voor hoor, ik word door 65 plussers ingehaald en houd het maar 20 minuten vol) en nu gaat het weer steeds ietsje beter. Mijn arm krijg ik nog steeds niet helemaal omhoog, maar ik houd mij echt vast aan de blog van Nienke en ga er vanuit dat het goed komt.
     Iedereen goed herstel!
     Marianne

 • Bewonderenswaard hoe je de moed niet verliest bij zo’n langdurig herstel. Er zijn ook een hele sloot medicamenten bij komen kijken. Je fysiotherapeut kan inderdaad trots op je zijn. Hopelijk heb je dat advies over zwemmen opgevolgd. Het is echt de beste training zonder dat je iets forceert. Heel veel sterkte.

 • Eva

  Hi dames,
  ‘Grappig’ om alle verschillende ervaringen te lezen en dan te realiseren dat ik best snel herstel. Wellicht ook omdat ik niet geopereerd ben. De fysio gaf al aan dat ik daar blij om mocht zijn.
  Met 4 weken al zonder sling, ook liever niet meer dragen alleen als ik bijvoorbeeld in een erg drukke omgeving ben zodat mensen zien dat ik iets mankeer.
  Waar ik 2 weken geleden mijn hand nog niet bij mijn mond kon krijgen, lukte het mij vanochtend al om mijn haren te wassen. Niet zo stevig als met mijn gezonde arm natuurlijk.
  In tegenstelling tot de fysiotherapeut van Marianne geeft mijn fysio geen beperking tot computergebruik. Op geleide van pijn en gezond verstand gebruiken. Een uur is dan lang genoeg. Pijnstillers bijna niet meer nodig (nu dan even ivm een wortelkanaalbehandeling aan door ongeval beschadigde tand) en ik kan met voldoende ondersteuning nu ook op mijn zij slapen ipv alleen maar half zittend.
  Autorijden en fietsen durf ik nog niet aan en wordt ook afgeraden.

  Fijn weekend

  • Janet

   Dag dames, op zoek naar info over herstel humerus fracturen…Ik heb nl eind maart niet één maar beide bovenarmen gebroken. Eentje geopereerd en de ander hangen in een sling. Nu 10 weken verder en word af en toe zo moedeloos. Duurt allemaal zo lang… Haal met beide de 90 graden nog niet en oefen me helemaal suf met de fysio aan huis.
   Maar als ik me vergelijk met jullie verhalen, zie ik wel een zelfde soort verloop en weet dat ik dus rustig moet blijven…
   Groeten, Janet

   • Haai Eva, twee armen gebroken, dat lijkt me helemaal onhandig, zeg. Ik kan me zo goed voorstellen, dat je er soms moedeloos van wordt. Ik kan alleen maar aan je denken en je in gedachten steunen! Dus weet dat ik dat zal doen. En mocht je vragen hebben, dan kun je die hier ook kwijt. Er zijn ondertussen genoeg mensen, die je ideeën kunnen geven.
    Succes en veel sterkte!!! Nienke

   • Tanja

    Hoi Janer,

    Wat een ellende zeg,2 armen gebroken.
    Ik snap dat je er moedeloos van wordt.
    Dat werd ik al van 1 gebroken bovenarm.
    Heb geduld en oefen. Je zal merken dat je straks wel voorbij die 90 graden komt.
    Het is een lang hersteltraject. Maar over een jaar kijk je er op terug en dan ben je de
    ellende weer redelijk kwijt.

    Heel veel succes en beterschap.

   • veronique

    Dag Janet
    wat een ellende. Het is inderdaad veel geduld hebben. Mijn arm gaat beter. Kan ze boven mijn hoofdtillen, enigszins nog wel stijf aanvoelend en wat beperkt in het schoudergewricht. Wel heb ik nog steeds last van een dikken hand en voelt ook warmer aan. Wat erg goed doet als is zwemmen, dus zodra je dit kan zou ik er zeker mee starten. Je kunt dan onbelast oefenen.
    Fijn om elkaar op de hoogte te houden

    • Janet

     Dag allemaal, weer ff een berichtje van de twee gebroken bovenarmen 🙂 Gaat gestaag vooruit, mij natuurlijk niet snel genoeg… maar het is heel helpend om iedere week te kijken wat me nu lukt en die week daarvoor nog niet. Als ik alle reacties lees, herstellen we globaal allemaal volgens dezelfde trend. Een beetje verschil in tempo, maar we komen er wel! Ik na 14 weken voorzichtig weer op de fiets, net ff autogereden dus ga gelukkig steeds meer uit de patiënten-modus. Paar uurtjes per dag werken, dus net als de Oranje dames – > Ik kom er aan 😉
     Verheug me op de vakantie straks en de Griekse zwembaden waar ik met het trainingsprogramma van de fysio lekker doorga met oefenen.
     Sterkte allemaal en geniet van alle stapjes vooruit.
     Janet

     • Tanja

      Hoi Janet,

      Fijn te lezen dat je gestaag vooruit gaat.
      En twee gebroken bovenarmen is echt vreselijk lijkt mij.
      Een is al erg zat😜
      Dan is het helemaal knap dat je alweer op de fiets zit en zelfs auto hebt gereden.
      Ook fijn om weer wat aan het werk te zijn he!!

      Ik wens je een hele fijne vakantie en lekker oefenen in het Griekse water.
      Je zal zien dat je daar ook weer verder herstelt.

      Tanja

  • Tanja

   Hoi Eva,

   Fijn te lezen dat je voorspoedig gaat.
   Ik denk idd ook dat het sneller gaat omdat je niet geopereerd bent, en gelukkig maar.
   Bij een operatie worden je spieren en pezen opzij gelegd en daarna mag je de arm 6 weken niet bewegen. Vervolgens een plaat en een aantal schroeven in je bot. Daar word je niet vrolijker van.
   Je kan je voorstellen dat alles dan weer opnieuw opgebouwd moet worden.

   Ik begrijp dat 1 uur achter de computer lang genoeg is!
   Ik moet 19 juni terug naar de trauma arts en hoop dat ik dan halve dagen mag werken ( licht administratief). Eerst maar even afwachten wat hij van mijn resultaten vindt😉

   De sling draag ik een week of twee niet meer, ook niet meer in de drukte.
   Je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaamen dat is soms best lastig.

   Een goed herstel en tot lezens

  • Hoi allemaal ik heb 11 maart mijn linkerbovenarm gebroken, ben languit op straat gevallen bleef achter een klinker haken. Heb toen eerst 1.5 week met een sling omgelopen.Heb erg veel pijn er aan gehad,om de 3/4 uur paracetamol en ibuprofen van 400 Mg erbij moeten slikken. En dit was toen nog afzien.
   Na 11 dagen moest ik toch nog geopereerd worden omdat de botten niet waren aangegroeid dus 22 maart als nog geopereerd,want mijn arm was op 4 plaatsen gebroken dus ik heb er 7 schroeven in gekregen. Heb 2 dagen in ziekenhuis gelegen,ook omdat ik verhoging had,en dan mag je niet naar huis . Na de operatie heb ik 4x per dag 2 paracetamol gehad en gelijker aan na 3 x per 2 paracetamol enz en nu helemaal niets meer. De pijn na de operatie was ook wel veel minder in vergelijkbaar met toen hij gebroken was,toen vond ik het veel pijnlijker. Tussentijds nog foto van de arm gehad,en dat zag er goed ik.
   16 april ben ik begonnen met fysio 2 x per week,en 2 x per dag thuis oefeningen doen.Mijn fysio dacht dat ik 3 mnden nodig zou hebben voor herstel. Inmiddels moest ik 6 mei naar de bedrijfsarts ,ik werk nl in de zorg dus zwaar werk.Mijn bedrijfsarts was heel meegaand met mij en zei ook je mag niet tillen trekken duwen enz. Probeer maar 2 x 2 uur op het werk lichtewerkzaamheden te doen, Heb dit naar een week i.o.m mijn leidinggevende naar 1 x 4 uur opgebouwd anders was het niet de moeite waard vond ik qua de werkzaamheden. Dit ging redelijk goed, om dit langzaam aan op te bouwen. Vanaf 11 mei ( 9 weken geleden) ben ik weer gaan auto rijden, ging nog wel wat moeilijk maar ik wou niet afhankelijk zijn voor vervoer naar mijn werk. En vanaf 4 juni heb ik mijn werkzaamheden tot 8 uur opgebouwd alleen nog maar lichte werkzaamheden. Zoals baxterrollen op de etage’s rond brengen,kantoor werkzaamheden enz.
   Op 23 mei had ik de 90 graden passief al bereikt met mijn arm en dat na 11x fysio dat vond ik al heel knap van mezelf. Hij was dan ook heel tevreden over mij en zei dat ik het goed deed. 7 juni was het 11 weken geleden dat ik geopereerd ben. Met de fysio gaat het ook aardig goed, heb alleen nog spanning in mijn linker schouder zitten en ik kan mijn arm nog niet helemaal de lucht in krijgen. Dit kan ook nog wel even duren begreep ik, ben nu bezig met het opbouwen van krachtoefeningen, maar dat valt mij nog wel heel zwaar. Maar goed dat zal ook wel weer goed komen denk ik. Vrijdag 14 juni ging ik na zh voor botdichtheids onderzoek,maar omdat de Dexa scan maar 1x per week aanwezig was, kreeg ik eerst een intake gesprek en een bloedonderzoek. Dus moet ik nog een x terug. Aansluitend had ik nog een afspraak met de chirurg die mij geopereerd had. Hij heeft even de foto van 6 mei nog bekeken en de oefeningen die ik nu met mijn arm kon doen. Daarbij zei hij ook dat er nog spanning in mijn schouderblad zat, dmv rek en strekoefeningen zal dit dan ook wel beter worden zei hij en krachtsoefeningen doen indien dit kan. Verder mocht ik na 3 mnden nog wel terug komen voor een functiecontrole zei hij, maar was niet verplicht. Ik dacht ook dan kan ik dit beter aan mijn fysiotherapeut vragen, die weet dat dan beter. Maar goed ben nu 14 x naar de fysio geweest,en wat ik tot nu toe heb bereikt vindt ik al heel wat. Heb nog wel steeds irritatie in mijn bovenarm prikt soms wat. Dit blijkt bindweefsel te zijn die moet aan groeien dit duurt een half jaar tot een jaar zei de arts in het zh nog. En later op de dag voelt mijn arm wat zwaar aan,maar we gaan nog even door met fysio, dus zal denk ik ook wel weer goed komen. Dus ben verder in afwachting ook nog voor de botdichtheids onderzoek. Een heel verhaal maar ik vond het heel erg leuk om jullie reactie’s te lezen. Omdat er niet veel bekendheid hier over wordt gegeven hoe ieder dit aanvaard.

   • Hee Wilma,
    een heel verhaal, dus je hebt al het nodige achter de rug. Als ik het goed zie, ben je nu 14 weken verder, dus ik denk dat je inderdaad al een boel bereikt hebt.
    Sterkte voor de volgende weken, neem vooral de tijd om te herstellen . Te snel met zwaar werk beginnen, zoals jij in de zorg doet, is geen goed idee. Vooral luisteren naar je lichaam en inderdaad naar de fysio, die er dichtbij betrokken is.

    groetjes van Nienke

   • Tanja

    Hoi Wilma,

    Ik heb 14 maart mijn linkerbovenarm gebroken. 3 breuken in de kop.
    27 maart geopereerd en een plaat met 9 schroeven erin.
    Gezien jouw verhaal maak je grote stappen en dat is erg fijn.
    Ik kom net bij de fysio vandaan. Ga ook 2 x per week en om de 2 uur oefen ik thuis.
    Krijg mijn arm gestrekt naar boven en nu ook mijn arm liggend onder mijn hoofd.
    De fysio is er erg over te spreken. Maar ik zal nog zeker driekwart jaar erheen moeten
    voor een goed herstel ( inschatting is 95%).
    Ik ben meestal wel een beetje naar als ik terugkom van de fysio.
    Ik lees ook dat je weer auto rijdt. Dat,doe ik ook maar merk toch dat mijn arm gevoelig is. Heb jij daar ook last van?
    19 juni moet ik terug voor foto en controle in het ziekenhuis . Ben benieuwd.
    Ik heb ook een botontkalkingsonderzoek gehad. Aansluitend de uitslag.
    Perfecte botten. Heb dus vette pech gehad.
    Ik hoop vanaf 24 juni halve dagen te mogen werken.

    Succes met je verdere herstel

    • Hoi Tanja jij dus al zo ver dat je arm naar boven kan uitstrekken knap hoor . Ik kom ook net bij de fysio weg. Heb nu krachtoefeningen gedaan met een beetje gewicht aan zo’n katrol. Dit ging redelijk. En ik moest vandaag op de knieën zitten steunend op beide handen. En om en om zo ver strekken met de arm naar voren als ik kon. Valt nog niet mee. Met auto rijden valt het wel mee krijg mijn arm aardig goed gestrekt voor ongeveer 5-10 min dan weer anders vast pakken. Donderdag weer na fysio dus dan weer verder kijken wat we gaan doen. Jij ook nog heel veel succes met het oefenen hoor. Groetjes Wilma.

     • Marianne

      Dag allemaal! Ook ik moet nog een afspraak maken voor een dexa scan, alles op zijn tijd. Vanmorgen weer fysiotherapie gehad en er zit schot in de zaak! Mocht weer fietsen! Dus net een klein blokje om, toen werd mijn arm moe. Het is voor mij nu 11 weken geleden en weefsels beginnen aardig te herstellen, verwachting van fysio is dat dat nog week of twee duurt en daarna wordt het vooral weer kracht opbouwen. Qua werk ander verhaal. Dat is nog te belastend en put me helemaal uit.

     • Tanja

      Hoi Wilma,

      Tip
      Ik heb bij een doe het zelf winkel een katrol gehaald met een touw.
      Die heb ik bevestigd aan het plafond.
      Zo kan ik thuis oefenen. Met mijn rechterarm trek ik mijn aangedane linker arm omhoog. 3/x daags 15 x en dat helpt heel goed.
      Alles wel op geleide van pijn uiteraard.
      We komen er wel hoor. Het heeft alleen tijd nodig😜

      Gr, Tanja

  • janet

   Hoi dames
   Even een vraag naar tips voor ontspanning. Ben ook voorzichtig begonnen met paar uurtjes werk. Reis met ov want fietsen en autorijden lukt nog niet. Nu merk ik dat het vele oefenen, werken en vaak niet zo’n goede houding (schouders te hoog) in toenemende mate stijfheid en spierpijn opleveren. Wat doen/deden jullie om het bovenlichaam en de armen te ontspannen. Alle tips zijn welkom!
   Groeten Janet

   • Esra

    HoiJanet,
    Klopt, heb ik ook die stijve spieren, voornamelijk in mijn nek en schouders. Wat mij helpt is echt een uurtje liggen op de bank.
    Bij mij maakt de fysio elke keer deze alleen even los dmv massage. Desondanks herken ik deze klachten ook. Liggen is bij mij het enige wat echt helpt je om weer wat te ontspannen.

    Succes met je herstel!

    • Marianne

     Beste Janet, bij mij helpt regelmatig liggen ook het beste, langzamerhand bloed irritant want ben verder niet moe, maar ik heb gemerkt als ik dat consequent doe, ik niet het gevoel eind van de dag heb dat alles aan mijn nek hangt. En ik ben sinds twee weken gestart met acupunctuur.

   • Tanja

    Hoi Janet,

    Ik zit nu 3 maanden na mijn operatie.
    Kan mijn arm (bijna gestrekt) boven mijn hoofd krijgen en slik geen pijnstillers meer sinds 1,5 maand.
    Van stijfheid heb ik geen last dus tips heb ik helaas niet.

    Ik wordt per taxi naar mijn werk gereden en weer terug. Dat scheelt ook een hoop.

    Veel beterschap en hou je haaks.

    Tanja

    • Veronique

     Hallo Dames,
     Het verloop is toch allemaal wat wisselend . Ik zit nu op mijn 16 e week . Ik heb geen last van mijn nek en schouder stijfheid . Echter ik kan nog niet zonder pijnstillers . Gebruik nog 2 x 1000 paracetamol. Ik vind het lastig om goed te doseren met belasting van de arm. Jeheb gauw de neiging meer te doen en dat moet ik dan weer bekopen met pijn. Daarnaast blijft lijn hand ook wat dik en duidelijk minder kracht. Oefenen met een natte spons en deze uitknijpen is een goede oefening om kracht op te bouwen . Daarnaast heb ik gewichtjes gekocht van 1 kilo om te oefenen en van de fysio een elastische band gekregen. Het kost veel tijd en geduld en dat valt niet mee. Ik wens ieder weer veel vooruitgang en fijn on zo elkaar een beetje te steunen .

 • Tanja

  Hallo, hier weer een berichtje .

  Ben deze week 2 x naar de fysio geweest. Met haar hulp kan ik terwijl ik zit mijn arm
  alweer uitstrekken loodrecht naar het plafond. Ik moet zeggen dat het wel afzien is maar ben wel blij dat ik al zover kan komen. Thuis oefen ik braaf elk anderhalf uur met diverse oefeningen. Volgens de fysio kan ik daarom al zo ver komen.
  Ik zit nu 10 weken na mijn operatie waarin er een plaat met 9 schroeven in mijn bovenarm is gezet.
  De fysio denkt dat ik met driekwart jaar hersteld ben maar ze kan uiteraard niets garanderen.
  In elk geval is mijn herstel verder dan de prognose.

  Verder rij ik ook weer auto (nog geen hele grote stukken) maar het geeft wel weer een lekker gevoel.

  Dus voor iedereen met deze hele vervelende blessure: geef de moed niet op!
  Ik zag het ook niet altijd zitten maar deze vooruitgang geeft mij weer goede moed en positieve energie.

  • Veronique

   Ha Tanja
   Ook ik heb 2 x per week fysio en sinds vorige week ook 2 x per week zwemmen. Schoolslag lukt zelfs. Ik oefen ook vaak met een flesje water van een halve liter om de spierkracht te versterken. Sinds deze week ook helemaal van de sling af en ik ga nu ook proberen auto te rijden. Kracht in de hand is nog niet zoveel en vooral in de ochtend stijf en dik. Ik heb er nu ook vertrouwen in dat het goed gaat komen . Kan met beide handen ook weer mijn haren wassen. De zwartste tijd hebben we gehad denk ik . Ik was er bijna depressief van geworden , mentaal gaat het nu gelukkig ook weer vooruit !

   • Tanja

    Hoi Veronique,

    Dat is een mooi bericht. Ik begrijp hieruit dat je ook best snel herstelt want jij bent iets van 5 maart geopereerd meen ik met platen en schroeven☹️
    Slik je ook nog pijnstillers?

    Ik dacht ook even in een depressie te belanden maar nu mijn herstel met sprongen
    vooruit gaat word ik toch wel heel erg blij.
    Blijven bij jou de plaat en schroeven er ook in?
    Bij mij wel tenzij het me beperkt in mijn beweging.

    Verder heb ik, omdat ik 54 ben, een botontkalkingsonderzoek gehad.
    Uitslag: goede botten, zit zelfs boven in de curve dus daar werd ik ook blij van.
    Al met al domme pech gehad.

    Nu voorzichtig aan mijn werk weer wat opbouwen.

    Ik wens je een goed herstel!

    • Veronique

     Hallo Tanja,
     Ik krijg nog een botonderxoek. Ik ben 57 jaar. Ik gebruik nog wel pijnstillers , oo geleide van pijn. Maar het is meestal 8 a 9 uur later als ik de paracetamol pak. De plaat blijft erin of inderdaad ik krijg er te veel last van. Vandaag weer eens heerlijk voor het eerst bij de kapper gezeten en volgende week ga ik proberen auto te rijden en fietsen mag van de fysio. Ze zegt misschien trilt het te veel , dat kan geen kwaad maar is misschien niet prettig. Ga ik uitproberen. Zwemmen is super fijn . Wel heel fijn om op deze manier het gevoel te hebben dat je er niet alleen voor staat. Goed herstel ook

     • Tanja

      Hoi Veronique,

      Ok, ook dat botonderzoek gezien je leeftijd en de breuk.
      Het is zo gebeurd en ik kreeg aansluitend gelijk gesprek met de arts.

      Lekker hoor even naar de kapper, daar knapt een mens van op.
      En autorijden is zo lekker. Gewoon beginnen met een stukje rond je buurt. Dan voel je gelijk hoe het gaat.
      Fietsen doe ik nog niet.

      Klopt, heel fijn, dat we er niet alleen voor staan.

      Ik weet niet wanneer je je botontkalkingsonderzoek hebt maar als je de uitslag hebt, laat het even weten.

      Ga je weer langlaufen volgend jaar?

      Pijnstilling slik ik niet meer.
      Heb nog wel paracetamol en naproxen in huis voor het geval dat…

   • Esra

    Hoi Tanja en Veronique,
    Goed te lezen dat het allemaal de goede kant op gaat!
    Ik heb tijdens mijn vakantie elke dag minimaal 2 keer een kwartiertje gezwommen. In het begin wat angstig en voorzichtig, maar het ging steeds makkelijker. Ik merk hierdoor ontzettend veel verschil. Pijnstilling had ik na week 10 afgebouwd. Heel af en toe nog 2 paracetamolletjes, maar liever helemaal niets.
    Ben nog niet zover dat ik mijn arm volledig de lucht in kan krijgen. Liggend in bed kan ik nu uit mijzelf mijn arm omhoog tillen en uitstrekken.
    In het zwembad gaat alles eigenlijk heel soepel. Ben er verbaasd over 😋.
    Als ik sta krijg ik nu mijn arm net iets onder de 90 graden gestrekt vooruit, maar hoger lukt echt nog niet. Ben deze week ook voorzichtig wat gaan tillen (dienblad met twee bordjes en wat kleine potjes. Links tillen, rechts ondersteunen) Alleen als het voor mij comfortabel voelt.
    Als ik in de spiegel naar mijn houding kijk zie ik wel dat ik met mijn hele schouder beweeg .Bij de bewegingen zijn mijn schouders niet op gelijke hoogte… Lukt ook echt niet om mijn rechter schouder in de normale positie te houden bij beweging. Hoe is dat bij jullie?
    Ik ging nog even terugrekenen, maar al met al is dit pas mijn 13e week na mijn val en 12e week na operatie. De chirurg en fysio zijn beiden duidelijk in hun prognose .. Minimaal half, maar reken op een heel jaar hersteltijd met restschade qua reiken. (Mijn arm is uit de kom geweest en toen gebroken, dus humerus lag volledig gekanteld in mijn arm… Dat is de complexiteit bij herstel.)
    Tsja. Het is niet anders. Ben over deze twee weken zwemmen en rusten in de Spaanse zon heel tevreden over de vooruitgang. Ben ook benieuwd wat de fysio hier van gaat vinden aankomende week.
    Ga ook maar eens kijken of ik thuis kan gaan zwemmen (lekker tussen de bejaarden in een rustig tempo 😂).
    Fijn dat we van elkaar kunnen leren en lezen. Ben blij met jullie bijdragen aan het blog.
    Grtz Esra

   • Marianne

    Dag dames, wat grappig, ik ben ook voor het eerst naar de kapper geweest, kan mijn haren weer wassen en zwemmen!
    Wat een genot he! Autorijden mag ik volgende week proberen.
    Werken is alleen een drama, ik ben beperkt in wat ik administratief kan en wat heeft men bedacht? Een klus met grote administratieve last. Ik ben er nu al helemaal klaar mee. Nouja weekend en dinsdag weer aan de slag

    • Esra

     👍
     Fijn als je jezelf weer kunt verzorgen hè! Vandaag voor het eerst met rechts een klemmetje in mijn haar gekregen. Jaren wassen nog steeds met 1 hand, maar…. Alles vast steeds wat beter en makkelijker.
     Succes Marianne!

 • veronique

  hallo Esra en Tanja
  Fijn om te lezen dat jullie vooruit gaan. Zelf heb ik de sling ook steeds meer af en doel is deze voor Pinksteren helemaal af te kunnen laten. Oefenen gaat goed, wel een dingetje om je arm op te tillen en dit niet via de schouder te doen. Hebben jullie ook last van een wat dikke hand en iets ander gevoel erin? Nienke eigenlijk ben ik ook benieuwd of jij nog af en toe klachten hebt en wat je uiteindelijk kan.

  • Tanja

   Hoi Veronique,

   Ja wat je schrijft is wel een dingetje.
   Arm optillen zonder schouder te gebruiken vind ik ook lastig.
   Ik heb op advies van de fysio een katrol met een touw eraan.
   Met mijn rechterarm trek ik aan het touw zodat mijn aangedane linker arm omhoog wordt getrokken. Dit op geleide van pijn.
   Mijn sling heb ik nu niet meer in gebruik sinds gistermiddag.
   Ik heb verder geen gek gevoel in hand of arm.
   Mijn bovenarm is nog wel enigszins verkleurd op een plek.

   We zullen geduld moeten hebben met het herstel.

   Gr,

   Tanja

  • Marianne

   Dag Veronique, Esra, Tanja, Nienke.

   Wat een positieve verhalen allemaal! Als dat geen girlpower is?! Veronique, ik kreeg van mijn fysio de tip om minstens 3 keer per dag 20 keer in een sponsje te knijpen, mijn arm was opgezet tot aan mijn vingers en alles deed zeer. Ik heb dat dus heel vaak gedaan, je hoeft echt niet hard te knijpen en het vocht verdween in 1,5 dag, nu heb ik het nog ‘s avonds en dan knijp ik weer even.
   Voor mij is het nu 8 weken geleden en sinds ik 4 weken geleden met fysio kon starten gaat het met sprongen vooruit. Ik heb nog een heel oefenprogramma en vaak moe, maar de 90 graden grens heb ik ook bereikt! Ben deze week begonnen met thuiswerken, 20 minuten Max per keer achter de computer, dus met die 2 uur per dag ben ik zo een hele dag zoet😉
   Succes allemaal weer!

  • Eva

   Hi dames,
   Ook ik heb na bijna 5 weken nog een dikke arm en hand en ook de bloeduitstortingen zijn nog niet verdwenen. Het gevoel in onderarm en hand is ook anders. Goede tip van het knijpen in spons. Ga ik eens proberen.
   Vandaag voor het eerst een uurtje achter de laptop thuisgewerkt. Veel te lang dus… als ik hoor dat Marianne max 20 minuten per keer zit. Ik voel het nu dus ook dat ik niet goed bezig ben geweest. Zo tussendoor ook wel wat bezig in huis. Ga het ook zo proberen, 20 minuten per keer. Kreeg jij dat advies van fysio Marianne?

   Groetjes

   • Marianne

    Ja Eva, van mijn fysio het dringend advies niet langer dan 20 minuten per keer achter de computer, pas vanaf week 8! Eerder zijn de weefsels nog onvoldoende hersteld. Zeker als het nog zo dik is. Dan liever niet omdat je met te lang in verkeerde houding het geen goed doet. Bij mij begint het blauw eindelijk te minderen.

  • Hee Veronique & Marianne, Eva en Tanja,
   voor mij is mijn valpartij nu bijna 2 jaar geleden. Vorig jaar zomervakantie (na een jaar van herstel) had ik nog weinig spierkracht en dan met nadruk op kracht. Bij de yoga deed ik alles gedeeltelijk mee. Leuk feitje: ik mocht in het zwembad meedoen met zwangerschapszwemmen! Dat leverde al veel meer veerkracht op… en het was vooral heel grappig om aan anderen te vertellen. Ik was toen al best tevreden met alles wat ik had bereikt: hoe goed ik me weer voelde, hoe ik me weer onafhankelijk van anderen voelde, dat ik weer bijna alles kon.
   Na de zomer ben ik gaan mee gaan zwemmen met de ‘aquaslank’. Een beetje doordat ik door al dat stilzitten was aangekomen en ik kon daarmee drie doelen bereiken: spierkracht, uithoudingsvermogen en meteen ook afvallen.
   Als iemand nu aan me vraagt, hoe het met me gaat en wat ik heb overgehouden, dan zeg ik dat ik bijna 100% hersteld ben. Oké, een vriendin van me gaat verhuizen en dan zal ik niet de hele dag dozen gaan sjouwen… dat is dan wel een grens, maar voor de rest doe ik alles weer, kunnen mijn armen en schouders alle draaien weer maken en ben ik nu meer dan een tevreden mens. Eén bepaalde draai kan ik met mijn onderarm niet meer doen, maar ach, wanneer heb ik dat nou nodig…
   Dus ja… het komt goed, maar het duurde wel langer dan ik aan het begin ooit had gedacht.
   Liefs voor jullie allemaal!!!
   Nienke

   • Marianne

    Dank Nienke voor je follow up. Zo te lezen blijf ik hoop houden, maar moet ik wel mijn verwachtingen over het tempo bijstellen. En gezien alle ervaringen hierboven het water in! Snel naar de sauna. Ik durf het bijna niet te vragen uit angst voor je antwoord, maar hoe lang duurde het voor jij weer kon fietsen?

    • Hee Marianne, ik ben na 4 maanden pas weer achter het stuur van de auto gestapt. Dat was nadat ik gehoord had, dat alles aan elkaar gegroeid was en ik mijn arm weer mocht belasten. Op de fiets stapte ik toen nog niet, dat deed ik pas toen de fysiotherapeut me verplichtte om op de fiets naar haar toe te komen. Ik had toen 10 keer (in 3 weken) op de fietstrainer gezeten in de oefenzaal van de fysiotherapie. Ik denk dat dat kort voor de kerstvakantie was, dus na 5 maanden. En tja, de praktijk zit ook maar op 600 meter afstand, dus dat kon ik al die tijd makkelijk lopen.
     Maar echt overal heen fietsen, dat deed ik pas veel later, begin april denk ik, toen het buiten warmer werd en gladheid door kou of nattigheid minimaal werden. Tot die tijd reed ik vooral in de auto overal heen.

 • Tanja

  Hallo allemaal,

  Net terug van een weekje Sardinie.
  Dit heeft me erg goed gedaan. Zowel voor hoofd en lijf.
  Ik heb daar in het zwembad oefeningen gedaan wat erg fijn was.
  Ook lekker Italiaans gegeten en van de zon genoten.

  Ik kan mijn arm nu 9 weken na de operatie een stuk makkelijker bewegen. Kom al voorbij de 90 graden😀
  De sling draag ik niet meer en ik rij stukjes auto (linkerarm is aangedaan) dus dat maakt het wel makkelijker.
  Dadelijk ga ik naar de fysio. Eens kijken wat ze daar van mijn vooruitgang vinden.
  Uiteraard pak ik wel mijn rust want er staat natuurlijk wel een hersteltijd voor deze blessure.
  Maar….om iedereen een hart onder de riem te steken……bij mij gaat het, in tegenstelling tot wat ik lees op de orthopediesite, best erg goed.

  Dus voor iedereen die het even niet ziet zitten: lees mijn verhaaltje. Er is hoop😇

  • Esra

   Fijn dat je lekker vooruit gaat!
   Ik ben nu in Spanje en ook elke dag oefenen in het zwembad. Die 90 graden red ik nog niet, maar merk wel dat het bewegen steeds soepeler gaat.
   Succes verder met je herstel!

   • Tanja

    Veel plezier Esra.
    En oefenen in water is best fijn.
    Ik ben bij de fysio geweest. Heb weer nieuwe oefening en dat valt een beetje tegen.
    Arm zal er aan moeten wennen.

    Fijne vakantie nog.

    Tanja

    • Esra

     Thanks, vakantie zit er bijna op, maar tjongejonge… Wat knap je dat toch lekker van op! Hoofd is leeg, arm doet weinig tot geen pijn, ik slaap hier als een roos en welke dag spartelen in het zwembad 👍

 • Eva

  Hoi allemaal,
  Deze week, 4 weken na ongeluk, voor controle geweest. De foto’s laten goed herstel zien. Ik mag de sling af, alleen dragen naar eigen behoefte, en mag mijn arm weer gaan gebruiken op geleide van pijn. Vandaag begonnen met fysiotherapie. Wat een rare gewaarwording dat je je arm niet meer kan optillen!
  Met werk afgesproken dat ik vanaf volgende week 2x 2 uur thuis ga werken. De fysio vindt dit te ambitieus. Dus even aankijken hoe dit gaat.
  Qua pijnstilling heb ik overdag nauwelijks nog iets nodig. Slik nu alleen ’s morgens en voor de nacht 2x 500 mg paracetamol. De nachten zijn nog steeds geen pretje.
  Fijn zonnig en hopelijk pijnloos weekend allemaal!

 • veronique

  Wat is deze blog fijn. Ik heb 3 maart 2019 mijn bovenarm gebroken , verbrijzeld na langlaufen. Gewoon omgekiept vol op de schouder en het was nog ijzig. In Oostenrijk de tweede dag geopereerd. Plaat met 9 schroeven. Daar werd gelijk gestart met fysio. Terug in Ndl. moest dit stoppen en sinds deze week mag het naar 2x per week . De sling mag meer en meer af. Ondertussen zit ik in de 10 e week en heb nog steeds 4x 1000 paracetamol nodig. .Ik maak me vaak zorgen of het weer goed komt.De 6e week was er nog geen botaangroei te zien, Nu moet k 7 juni terug naar de orthopeed. Ik vind het lastig, pijnlijk en raak er zelfs een beetje van in een depressie. Naast mijn werk ben ik ook pedicure. ik wandel dagelijks en ga nu ook op de hometrainer. Sinds een paar weken durf ik pas weer te douchen.

  • Beste Veronique,
   Ik zie dat je er even doorzit. Ik weet dat het niet makkelijk is, maar kijk toch elke dag weer naar wat er wel lukt.
   Ik wens je heel veel sterkte, dat zeker wel!
   Groet van Nienke

  • Esra

   Hi Veronique,

   Ik brak 1 week na jou mijn bovenarm. Operatie en Philosplaat gekregen. Ik herken je twijfels over je herstel. Sinds ik dat een beetje heb leren loslaten en heb geaccepteerd dat het heel lang duurt gaat het voor mijn gevoel beter en kan ik de vooruitgang (hoe klein de stapjes ook zijn) zien.
   Van de week gaf mijn fysiotherapeut aan “houd maar rekening met 1 jaar hersteltijd en reken erop dat je nooit meer zo ver je arm kunt steken als daarvoor”.
   Het is niet anders…. Leuk is het niet, maar ik kijk nu naar wat me al wel lukt. Aankleden, douchen, met wat kunst-en vliegwerk mijn haar doen (het zit niet altijd zoals ik zou willen, maar goed, dan maar beetje meer make up 😉), gedoseerd wat helpen bij het huishouden -ook dat gaat even wat meer met de Franse slag tegenwoordig- en … elke dag nog voldoende rust en pijnstilling als ik dat nodig heb.
   En ja er zijn elke week nog wel momentjes dat ik in elke vezel van mijn lijf baal dat ik dit heb, maar dan is dat voor mij even zo, ga ik liggen op de bank of in mijn bed en sta ik de volgende dag weer met optimisme op om de dag te beginnen.
   Herstellen is 3 stappen voorwaarts en af en toe keihard weer terug..
   Succes met je herstel. Twijfel niet teveel, het komt heus wel goed met ons en wie weet lachen we er volgens jaar wel om…
   Beterschap!

   • veronique

    Hallo Esra,
    bedankt voor je reactie
    ik begin er nu ook in te geloven dat het goed komt. foto gisteren gemaakt en er was nu duidelijk botaangroei te zien. Sling mag ook afbouwen . vorige week de hele dag , dat was niet goed. veel pijn daarna. rustig afbouwen dus. dat is ook een dingetje om het gedoseerd te doen.

  • Tanja

   Hoi Veronique,

   Ik heb ook een plaat met 9 schroeven. Een valletje tijdens het skiën op 14 maart.
   27 maart geopereerd.
   Mijn orthopeed zegt dat hij niet kan zien of er bot aangroei is vanwege de plaat.
   Dus snap er even niets van dat ze dat bij jou wel kunnenzien😳
   Ik had ook het idee dat het niet goed zou komen maar ik zit nu 8 weken na de operatie en merk vooruitgang. Ik heb 2 x per week fysio. Ik merk ook dat het wel allemaal nog gevoelig is en ik slik 3 x daags 500 Mg paracetamol. Ook tegen mij is gezegd dat het herstel een jaar gaat duren.
   Ik heb gister een stukje autogereden, zonder sling en met toestemming uiteraard.
   Ik merk dat dat nog wel een dingetje is hoor. Maar kreeg wel weer gevoel van beetje vrijheid terug. Ik ben alleenstaand en heb gelukkig thuiszorg die mij komen douchen en helpen met aan en uitkleden.
   Maar omdat ik dit nu aardig goed zelf kan gaan ze hiermee stoppen. Dus eigenlijk ook een positief punt.

   Ik wens je veel sterkte en beterschap.

   We komen er wel vroeg of laat.

   • veronique

    Hallo Tanja
    bedankt voor je reactie, doet me goed. Gisteren een tussendoor controle gehad en de foto liet nu duidelijk botaangroei zien. Dit was toch even de boost die ik ook nodig had.

 • Marianne

  Mijn fysio vindt starten na 6 weken nog te vroeg. Je weefsel heeft 8 weken nodig om echt te herstellen en als ik nu langer dan 20 minuten achter een computer zou gaan zitten dan irriteer ik de boel met kans op schade. Dat gaan we dus nog maar niet doen. Herstel was ze erg positief over, kan passief al meer bewegen.

 • Tanja

  Zijn er mensen op dit forum die wel een operatie hebben gehad (plaat en schroeven) en
  hoe lang er over de revalidatie is gedaan?
  Bij mij is de orthopeed tevreden maar hij kan niet zien of de breuk heelt vanwege de plaat die erop,zit. Ik ga er maar vanuit dat het heelt.

  Vandaag weer geoefend. Het gaat weer iets makkelijker maar het is allemaal wel gevoelig.

  Morgen 3 uur naar mijn werk.

  • Esra

   Hoi Tanja,
   Ik werd 19 maart jl. geopereerd en heb Philosplaat met 8 schroeven in mijn schouder gekregen.
   Zit dus aanstaande dinsdag in week 10 na mijn valpartij. Ik merk sinds een week of 2 pas echt goed vooruitgang. Heb minder pijn en kan mijn arm zonder ondersteuning en klein beetje oplichten zowel naar voren als zijwaarts. Met hulp en ondersteuning kom ik nu ongeveer tot 90 graden.
   Elke dag oefeningen en twee keer per week fysiotherapie.
   Ik kan vanuit huis werken en week ongeveer 3 tot 4 uur per dag (computerwerk). Elke dag nog wel rusten in de middag. Ik heb een ergonomische muis die ik met mijn duim vanaf mijn schoot kan bedienen. Typen lukt, maar minder snel dan anders.
   Ik probeer 1 keer per week een halve dag op kantoor te zijn, maar ben afhankelijk van anderen mbt halen en brengen. Fietsen, scooter of auto is nog geen optie helaas.
   Ik heb vanaf de derde tot en met de achtste week flink geworsteld met acceptatie van het niets zelf kunnen. Nu ik dat heb losgelaten lukt het veel meer zelf te doen en vordert het herstel ook sneller 😉
   Litteken is nog wel erg gevoelig. Smeer dit elke dag in met speciale creme.
   Morgen controle in het ziekenhuis. Hoop dat alles er netjes uitziet.
   Al met al lijkt geduld het beste medicijn!
   Ik hoop over een week of 3-4, weer auto te mogen rijden in automaat. Dan probeer ik meer naar kantoor te gaan en uren uit te gaan breiden.

   • Tanja

    Hoi Esra,

    Dank je voor je bericht. Wij hebben hetzelfde. Een plaat en schroeven😏
    Bij jou kan de orthopeed ook niet zien hoe het helingsproces gaat door de plaat neem ik aan?
    Woensdag zit ik op week 7 na de operatie en ik lees dat bij jou na week 8 het echt beter ging. Dat is fijn te lezen!!
    Ik heb ook 2 x per week fysio en oefen ook elke dag. Dat is wel afzien want het is nog best gevoelig. Maar merk dat het beter gaat. Ik slik nog wel 3 x daags 500 Mg paracetamol.
    Mag je thuis ook de immobilizer af?
    Ik mag dat maar als ik naar buiten ga moet ik hem om.

    Ik mag eind mei beginnen met een stukje auto rijden.
    Ik heb een schakelauto maar in mijn linkerarm zit de plaat dus daar heb ik weinig last van. Ben wel benieuwd hoe het zal gaan.

    Heel veel succes morgen in het ziekenhuis en laat even weten hoe het was.

    NB: welke littekencreme gebruik je?

    • Esra

     Hi, de controlefoto zag er goed uit. De chirurg was tevreden.Over 8 weken weer terug en weer een foto laten maken voor controle.
     Ik gaf aan graag auto te rijden.Dat kan pas als ik mijn rechterarm goed zijwaarts kan bewegen. Helaas is dat nog niet aan de orde de chirurg verwacht dat dat ook nog wel eventjes op zich zal laten wachten. hij gaf aan sommige rijden na 6 weken al auto andere pas na een half jaar. Ik hoop ergens in het midden daarvan uit te komen 😘
     Ik gebruikte eerst olie voor het litteken zelfde soort olie als pcle, maar ik heb gemerkt dat ik minder last heb van het litteken sinds ik bepanthene crème voor huidherstel gebruik.
     Helaas vandaag best wel weer veel last en spierpijn.
     Zo zie je: het zijn een paar stappen voorwaarts en af en toe weer een stapje terug. Dat heb ik inmiddels geleerd en geaccepteerd. Dus vandaag rustig aan en hoop dat het morgen weer een stukje beter gaat.
     Elke dag is weer een stap dichterbij volledig herstel, zo sta ik erin. Heb ik in het begin ook gedacht, tussendoor een tijdje ongeduldig geweest en flink gebaald, maar echt hoor… We worden pas echt weer helemaal de oude als we geduld hebben.😋.
     Succes met jouw herstel!

     • Tanja

      Hoi Esra,

      Dat is een goed bericht dat het er goed uit zag op de controlefoto.
      Ze kijken naar de stand van je arm want denk dat ze bij jou, door de plaat, ook niet kunnen zien of de breuk heelt!

      Voor jou wordt autorijden lastiger ivm schakelen.
      Bij mij betreft het mijn linkerarm dus qua schakelen heb ik dan een minder groot probleem.
      Ik ga aankomend weekend een klein stukje oefenen.

      Vwb de spierpijn: dat is echt vervelend. De ene x heb je meer last dan de andere x.

      Heel veel succes weer en op naar de volgende controlefoto💪🏼
      Ik las over 8 weken. Dan ben je weer een stuk verder.

 • Eva

  Ha Nienke en alle andere lotgenoten hier,
  Ik wordt zo ‘blij’ van al jullie tips en ervaringen. Ik kan hier echt wat mee!
  Dank! Ik blijf meelezen en zal jullie ook op de hoogte houden van mijn ervaringen in de hoop dat ik daar straks ook weer anderen mee kan helpen.

  • Alexia

   Gelukkig! Ik las vorig jaar op een orthopedie-site echt alleen maar rotverhalen van mensen die na een half jaar nog steeds geen botaangroei hadden, of waar operaties mislukten of het herstel gewoon niet opschoot en die na drie maanden nog steeds alleen maar op de bank konden liggen. Er zijn dus ook betere verhalen, en tips. De mensen die redelijk vlot herstellen blijven natuurlijk ook korter op een lotgenotenforum, dat vertekent het beeld nogal. Ik kwam dit blog toevallig tegen toen ik op zoek was naar andere mensen die op dezelfde plek als ik zijn uitgegleden in verband met aansprakelijk stellen van de zaak waar het gebeurd is. Dat loopt overigens nog maar ik geef het weinig kans, die hebben een heel team advocaten en ik maar eentje 😉

 • Alexia

  Beste Tanja, ook voor jou heel veel sterkte gewenst! Bij mij is die rotbreuk nu een jaar geleden en ik ben veel verder hersteld dan ze in het ziekenhuis zeiden. Daar was namelijk de boodschap “Hoger dan schouderhoogte de arm heffen gaat nooit meer lukken.”Ja doei, dat maak ik zelf wel uit. Inmiddels kan ik mijn arm bijna net zo hoog krijgen als de andere, alleen niet recht omhoog dus hij is iets meer opzij. Verder heb ik een kleine beperking bij de draai naar de binnenkant maar die mag eigenlijk geen naam hebben. Pijn heb ik alleen nog bij hele rare bewegingen: hoog reiken, ver uitdraaien etc. Tillen gaat weer net zo makkelijk als voor het ongeluk. Ik kan zonder problemen op de arm liggen. Zwemmen gaat ook weer (hoera), daar ben ik voorzichtig mee begonnen zodra de sling af mocht, alleen mijn rugcrawl wordt nooit meer wat hij was. Nou ja, voor de Olympische spelen was ik toch al te slecht. En te oud.
  Als je aan het begin staat lijkt het onoverkomelijk wat je allemaal nog voor de boeg hebt maar met één dag tegelijk en focussen op wat er wel lukt sla je je er meestal wel doorheen. Niet te ver vooruit kijken, als het lukt. Oh ja, en niet teveel verhalen lezen van mensen die na een jaar nog steeds aan het tobben zijn en niks kunnen en vergaan van de pijn, dat is gelukkig echt een minderheid.
  Die angst om te struikelen en vallen herken ik heel goed, ik liep de eerste paar dagen (ben meteen weer korte stukjes gaan wandelen) als iemand van een jaar of honderd. Overigens heb ik het gepresteerd om een maand na de eerste breuk uit te glijden op de trap en weer op die kant te vallen. Niks aan de hand met mijn arm, wel mijn hele linker bovenbeen blauw. Maar ik was ook zo eigenwijs geweest om veel te snel weer te gaan werken, na drie en een halve week stond ik al gewoon weer al mijn uren voor de klas. Dat zou ik nu niet meer doen en dat is ook mijn advies: neem de tijd om echt goed te herstellen.
  Sterkte!!!

  • Tanja

   Hoi Alexia,

   Jouw mail doet mij deugd.
   Ook ik ga ervoor. En denk uiteindelijk dat ik best ver kom.
   En ja…moet niet al die rotverhalen lezen.
   Ik weet, al duurt het even, dat het goed komt.
   Weet wel dat ik volgend jaar niet ga skiën maar een strandvakantie boek in maart.

  • Tanja

   Hoi Alexia,

   Had jij ook een aantal breuken en heb je ook een plaat in de bovenarm?
   Ik ben sinds mijn bezoek donderdag bij de fysio aan het oefenen gegaan met zwaardere oefeningen.
   Vrijdag was een drama maar vandaag lukt het wel beter.
   Een half uur voor mijn oefeningen neem ik een paracetamol 500 Mg.
   Vanaf welke week ben je weer wat gaan werken?

   3 juni krijg ik een botontkalkingsonderzoek. Puur om uit te sluiten of aan te open.
   Orthopeed zei dat iedereen die de leeftijd van 50 is gepasseerd en iets breekt zo’n onderzoek krijgt.

   Enfin, ik ga op naar week 7 na mijn operatie en houd de moed erin.

   • Alexia

    Wel een aantal breuken (1 in schouderkop, 2 in humerus) maar geen plaat erin: gewoon uithangen in een sling en maar hopen dat het netjes weer aangroeide. Ik had door het vele zwemmen wel erg sterke schouderspieren en dat schijnt wel iets geholpen te helpen bij het beperken van de verplaatsing.
    Botonderzoek heb ik niet gehad, ik was net een jaar te jong. Ik heb er nog wel naar gevraagd maar hij zei “Als je maar hard genoeg valt breek je dingen.”
    Ik ben na 3,5 week weer gaan werken maar dat was achteraf echt te vroeg.

 • Tanja

  Op 14 maart jl Jin bovenarm (proximale humerus) op 3 plaatsen gebroken in het buitenland.
  27 maart geopereerd in NL. 1 plaat en 9 schroeven.
  7 mei foto en beOek aan orthopeed. Stand van de arm is gelukkig goed.
  Hij deed wat oefeningen met mijn arm die ik nog niet gewend ben dus momenteel is het weer erg gevoelig. Mag thuis zonder immobilizer en mag ook weer plat liggen.
  Orthopeed was wel verrast over de bewegingen die ik zelf al redelijk kan.
  Ik moet er rekening mee houden dat arm 80% gaat herstellen en alles wat meer is is meegenomen.
  Word wel moedeloos van het idee dat er nog een lange weg te gaan is.
  Vanmiddag naar fysio en oefenen, oefenen en oefenen.

 • Tanja

  14 maart jl mijn bovenarm (proximaal) op 3 plekken gebroken in het buitenland.
  27 maart in NL geopereerd. 1 plaat en 9 schroeven.
  7 mei bij orthopeed teruggeweest. Hij vond mijn herstel sneller gaan dan verwacht.
  Hij bewoog mijn arm in een paar houdingen. Pijn deed het niet maar het voelde stijf.
  Nu doet het wel pijn, althans het is erg gevoelig.
  Ik kan nog helemaal niets met mijn bovenarm maar zoals ik jouw verhaal lees Nienke gaat dat ook nog wel duren. De moed zakt me in de schoenen als ik lees hoe lang alles nog gaat duren.
  Vanmiddag ga ik weer naar de fysio en oefenen, oefenen, oefenen.
  Hoop over een maand weer meer te kunnen.

  • Haai Tanja, Ik vind het wel fijn om te lezen dat je na 9 weken al weer een paar bewegingen kunt maken. Maar doordat je al die tijd veel bewegingen niet hebt gedaan of gekund, is dat inderdaad iets dat nog je moet opbouwen. Begrijp ik het goed, dat je nu pijn ervaart door de bewegingen, die de orthopeed met je arm maakte?
   Wat mij heel erg heeft geholpen is door een tijdlang elke dag op te schrijven, wat ik voor positiefs had ervaren of had meegemaakt: iets wat ineens weer lukte of wat ik voor leuks had gedaan. Daardoor focuste ik me ook op de goede dingen en zag ik ook vooruitgang.
   Voor nu veel sterkte en hopelijk kun je inderdaad meer over een maand!
   Groet van Nienke

   • Marianne

    Dat elke dag kijken naar de positieve dingen helpt mij ook erg. Merk ook dat de taal die mijn behandelaren gebruiken belangrijk is. Afgelopen maandag een fysio getroffen die niet meteen over de rampen begon die nog zouden gebeuren maar vertelde dat ik na 3 maanden echt wel weer veel zou moeten kunnen en daar houd ik me maar aan vast

   • Tanja

    Hoi Nienke, klopt. De bewegingen die de orthopeed deed met mijn arm ben ik niet gewend sinds lange tijd.
    Wellicht is het idd een optie om te schrijven. Goed idee.
    Ik zie dat ik per ongeluk 2 berichten heb gepost.
    Voor hoeveel % is jouw arm hersteld?
    Wat ik ook best eng vind is dat ik zonder immobilizer bang ben mijn aangedane arm per ongeluk te gebruiken. Ik mag nl nog 1,5 maand geen druk en of kracht uitoefenen.
    Ook ben ik best angstig om te struikelen en dan te vallen 🙁

    • Esra

     Hi Tanja, ik zit nu in week 9 van herstel. Ik snap je angst om je arm per ongeluk te gebruiken. Had ik ook, maar dat merk je snel genoeg .😉.
     Ik merk na week 8 echte vooruitgang. Ben nu ook niet echt bang meer om mijn arm per ongeluk te gebruiken of te stoten. Bewegingen gaan nu makkelijker en veel minder last. Houd vol en blijf de dingen per dag positief bekijken. Mentaal is dit wat mij betreft nog probeer dan fysiek, maar…. geduld, geduld, geduld…. Dat is het sleutelwoord voor herstel. En natuurlijk voldoende rusten.
     Beterschap!

 • Eva

  Vorige week mijn bovenarm gebroken op 4 plekken. Zoek nu het internet af naar info en kwam jouw blog tegen. Dank voor het delen! Ik sta nog aan het begin…
  Ik zal nog vaak verder lezen hier!

  • Op 4 plekken gebroken, sjonge. Heb je zo’n harde val gemaakt of ben je ongelukkig neergekomen??
   Sterkte Eva met je herstel!!!

   groetjes van Nienke

   • Eva

    Hi Nienke,
    Het was inderdaad een harde val. Met mijn E-bike…dus ongeveer 25 km/h.
    Overdag gaat het nu redelijk. Heb voldoende aan paracetamol. Maar de nachten is afzien! Wordt regelmatig wakker van de pijn. Nog zoekende naar beste houding. Met of zonder sling. Strak shirt over arm of gewoon los…
    Heb het ideale nog niet gevonden.
    Ondersteun m’n arm met kussens en lig half zittend met speciaal kussen.
    Ik blijf ‘zoeken’

    • Ik herken je verhaal zo, dat zoeken naar een goede houding. Dat was toch een van de lastigste dingen: echt lékker slapen…

     • Marianne

      Dus snappen jullie heel goed hoe blij ik ben dat ik vannacht na 5,5 week rechtop, plat kon liggen!! Klein rolletje gemaakt van een handdoek en die onder mijn arm gelegd

     • Tanja

      Hoi Marieanne,

      Ik lig na 8 weken pas weer plat, net als jij ook met een rol van een handdoek onder mijn arm.
      Heerlijk weer om in het eigen bed te liggen.
      Snap je helemaal.
      Ik lees je na 6 weken wellicht 50% gaat/mag werken.
      Ik mag dat juist nog niet.
      Heb je ook een operatie gehad of moet het “ vanzelf genezen”?

 • Alexia

  Nienke, wat zou ik vorig jaar om deze tijd blij zijn geweest met jouw duidelijke overzicht!
  Ik heb hetzelfde letsel opgelopen, nu een jaar geleden. Ik sta in het VO, en brak mijn arm op dag 1 van de meivakantie. Wat een pijn! De stomste dingen lukten niet meer, ook toen ik de sling niet meer hoefde te dragen, want de hele schouder zat natuurlijk muurvast en alles deed pijn. Ik ben wel 4 weken na de val weer gaan werken, ik werk 24 uur op 4 dagen en dat leek te gaan, maar ik denk wel dat ik er mijn eigen herstel mee heb vertraagd want ik rustte te weinig. Maar thuis vloog ik ook tegen de muren op.
  Nu na een jaar kan ik bijna alles weer, tot het op mijn rug vastmaken van mijn bh aan toe. Daar zit wel minstens 50 keer fysiotherapie in en uren oefenen. Alleen mijn arm recht boven mijn hoofd strekken lukt niet en gaat ook niet meer lukken. Het bot is een beetje scheef aangegroeid.
  Ik heb net als jij heel erg tegen mezelf gevochten om te accepteren wat er gebeurde en om hulp te vragen, toen ik dat eenmaal geaccepteerd had ging het beter maar ik baal nog steeds dat een domme glijpartij zoveel ellende veroorzaakt!
  Marianne en Esra: sterkte!

  • Marianne

   Dank je Alexia. Ik heb advies gekregen om over twee weken voorzichtig te starten. Het is mijn dominante arm dus kan echt helemaal niks. En die bh! Heel herkenbaar! Heel bizar om met alle wil mijn arm omhoog te willen krijgen en dat hij dan niet reageert. Esra jij ook succes!

   • Lol, die bh. Die heb ik dus heel lang niet gedragen, omdat het niet lukte. Maar voor een feestje had ik wel een goedkope bh van de Zeeman aan de voorkant doorgeknipt en daar een haakje ingenaaid. Kon ik toch (zelfstandig) een bh aan doen.

   • Eva

    Na hoeveel weken Marianne?
    Ik ben nu twee weken na ongeluk. Op werk moet ik me wekelijks telefonisch melden en vraagt men hoe ik de komende week voor mij zie. Ik heb vanuit het ziekenhuis geen advies gekregen over werkhervatting (vnl kantoorwerk). Als ik naar mijn energielevel kijk zie ik daar nu als een berg tegenop.
    En die bh….ja best een dingetje. Omdat ik ’s morgens nog erg vroeg wakker wordt vanwege de pijn helpt mijn man me met bovenkkeding voor hij de deur uitgaat. Straks is hij vier dagen weg, ga het maar niet aan puberzoon vragen haha.

    • Alexia

     Beha-tip: dichtmaken, instappen en omhoog trekken met je goede arm. Dan gebroken arm erin dan goede.
     Mijn man was veel weg. De eerste drie weken heb ik volgens mij zo’n strakke top gedragen ipv een beha. Ook zo’n uitdaging: je haar doen. Zelf mijn haar weer in een staart kunnen doen was weer een van de triomfen! Daarvoor deed man of dochter dat.
     Boodschappen liet ik thuisbezorgen. Ik mocht natuurlijk 8 weken niet autorijden dus mijn baas heeft voor taxivervoer betaald. Goedkoper dan een vervanger inhuren, als je die al kan vinden.
     Houd je taai – maar jezelf heel zielig vinden mag ook best.

    • Marianne

     Eva, zowel chirurg, fysio als bedrijfsarts houden 6 weken aan voor ik weer kan starten met werken. Tenminste als het bot goed aangroeit. Advies is halve dagen, 4 uur maar vrees dat dit qua energie niet lukt maar ga het gewoon proberen. Moet veel met computer doen, maar er is al een dicteer applicatie geregeld, ze denken gelukkig goed mee. Slapen is pas vannacht voor het eerst gelukt en ben nog doodmoe. Bh heb ik nu met voorsluiting maar die kan ik net zo goed niet aan doen. De truc van Alexia werkt bij mij niet helaas, iets te veel rondingen. Pijn wordt echt minder Eva, maar slik nog iedere nacht pijnstillers op advies van de fysio om de nacht zo comfortabel mogelijk te maken. Ik knijp af en toe in een spons en dat doet wonderen voor de zwelling en mijn puberzoon helpt gewoon met mijn bh en in en uit bed, het is niet anders. Beterschap en sterkte Eva.

     • Hai Marianne, ik lees dat je veel op de computer werkt. Ik had voor mezelf een app geïnstalleerd, waarbij om het uur een belletje ging om dan weer even te bewegen. Achter de computer vergeet je vaak je houding en daar word je ook zo stijf van. Is maar een ideetje…

    • Haai Eva,
     ik heb begrepen, dat artsen in het ziekenhuis geen advies geven, omdat ze daar niet over gaan. Ik heb zelf gemerkt, dat in de gesprekken met mijn fysio duidelijk werd wat ik wel en niet kon. Zij gaf mij een advies en daar ging ik dan mee naar mijn werk. Een goede bedrijfsarts kan luisteren en weet wat het betekent voor jou om weer aan het werk te gaan, maar eigenlijk is het allerbeste zelf heel duidelijk te zijn in wat je voelt en dat uit te dragen. Daarom was ik zo blij, dat ik zelf al bedacht had hoe ik mijn werk zou gaan opbouwen samen met de directeur en dat de bedrijfsarts dat overnam. Anders had ik al veel eerder 100% moeten gaan werken.

     • Marianne

      Goede tip Nienke! Om reminder te installeren, al weet ik zelf nog niet hoe is de computer ga gebruiken met links die ook beperkt belastbaar is. Ik ga mijn fysio morgen maar eens vragen of zij mee kan denken over een verstandige manier van reintegreren. Herstel van mijn arm gaat nl echt voor.
      En Tanja, ik ben niet geopereerd. Het moet nu echt vastzitten. Platliggen is me helaas maar 1 keer gelukt, zwelling is minder en nu hangt die arm zo. Moet echt spieren gaan kweken

  • Esra

   Thanks!
   Op een dag gooi ik beide armen vast weer met gemak de lucht in…:)

 • Esra

  Nienke, dank voor je blog. Heb alles met belangstelling gelezen. Na dertien jaar voor de klas te hebben gestaan ben ik geswitched naar een baan in het bedrijfsleven, dus kon me je zorgen en frustraties over re-intgratie en de communicatie met de bedrijfsarts heel goed voorstellen.
  Zelf heb ik 5 weken geleden een humerusfractuur opgelopen na een val. Na 1 week ben ik geopereerd en sindsien struin ik ook internet af naar oefeningen en ervaringen. Vooral met als doel zo snel mogelijk, maar wel verantwoord, weer wat zelfstandig te kunnen. Je logboek geeft me inzicht in de progressie die ik hoop te maken. Uiteraard is iedere breuk en herstelproces anders, maar t/m week 5 is het voor mij 1 grote herkenning!
  Volgende week moet ik naar de bedrijfsarts. Ben benieuwd wie ik tref… 🙂
  Handige tip om de dag op te delen in uren. Helaas is het mijn voorkeursarm, dus kleuren zal niet echt een succes worden vrees ik,maar goed om de dag zo te benaderen. Vorige week maar voor het eerst in mijn leven een schoonmaakster gevraagd om de badkamer te doen, ook dat is heel herkenbaar. Nogmaals dank voor je blog.

  • Beste Esra, ik vind het heel fijn om te horen, dat mijn blog je zo inzicht geeft.
   En ik moet zeggen, dat ik er ook trots op ben, dat ik weer iemand anders ermee verder kan helpen. 🙂
   Succes met alles! Ik ben wel benieuwd hoe jouw ervaringen bij de bedrijfsarts zijn…
   Groetjes van Nienke

   • Esra

    De bedrijfsarts die ik trof was vol begrip en eerder bezig met afremmen dan met pushen. 🙂
    Ben inmiddels vanuit huis gestart met werken. Het herstel verloopt met 2 passen vooruit en 1 achteruit…, maar …duidelijk verschil met 3 weken geleden. 🙂

    • Fijn zo’n meedenkende bedrijfsarts. Dat kan zo veel verschil zijn, ook voor je herstel en hoe je wordt gezien als persoon. Dan voel je je al 10 keer beter, dan als je daarin wordt tegengewerkt…
     Nienke

 • Marianne

  Beste juf Nienke wat ben ik blij met dit verhaal ik zit pas in mijn eerste dagen maar krijg zo een goed beeld wat mij te wachten staat en dat geeft rust

  • Beste Marianne, wat fijn, dat ik jou hiermee rust kan geven. Dat was precies waarom ik het geschreven heb…
   Ik wens je heel veel sterkte bij je herstel. Ik zal aan je denken!
   Nienke

   • Marianne

    Inmiddels 4 weken na de val en mag naar de fysio en wat gaan bewegen. En weer geeft je blog rust want in mijn hoofd ging ik natuurlijk veel te snel! Komt nog steeds goed, ook met dat slapen ooit

    • Ik herken je reactie zo! Steeds toch weer sneller willen dan het echt gaat. En daar dus ook moedeloos van worden. Maar dat herstellen kan alleen nu, want nu weet iedereen, dat je niks kunt en houden ze er rekening mee. Zodra jij weer alles zelf gaat doen, houden mensen ook steeds minder rekening met je en wordt alles weer automatisch aan je gevraagd. Dat vond ik wel een valkuil op mijn werk, toen ik weer fulltime (lees mijn 3 werkdagen) aan het werk ging.

     groetjes Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.